szamo pisze:
Administratorce Katrin, radze zapoznac sie z definicja wyrazenia SPAM [ZRODLO 1] [ ZRODLO 2]... studentko informatyki, podstawowe pojecia sa Ci obce??? Wstyd! Poza tym, jak nie nadazasz z kasowaniem, komentarzy, wypowiedzi na shoutbox'ie to moze ustaw gestsza filtracje na adresy IP z Wloclawka i/lub wyrazenia potocznie uznawane za wulgarne. W przeciwnym razie kasowanie jakichkolwiek innych wypowiedzi moze byc uznane zgodnie z Art. 49 Konstytucji RP jako ograniczenie mozliwosci prawa do wolnosci komunikowania sie - link.
szamo, co Ty nie powiesz... WOW! Hmmm... aż z tego wszystkiego chyba zrezygnuję ze studiów, bo to nie godne bez tak podstawowej wiedzy studiować Informatykę. Zajmę się zupełnie czymś innym, może finansami? Dziękuję, że wskazałeś mi tak cenne strony z pojęciami SPAMu. Aż wstyd, że wcześniej nie odwiedzałam takich stron i wierzyłam wykładowcom, że w książkach piszą prawdę i znajdę wszystko. Od dzisiaj będę regularnie czytać Wikipedię oraz króciutkie definicje internetowych encyklopedii. Są bardzo pouczające i tak dokładnie wszystko wyjaśniają.
Gdyby tylko pisały wszystkie przykłady SPAMu i odnosiły się nie tylko do przykładów SPAMu na poczcie. Normalnie to bym Twoją wypowiedź zignorowała, ale niestety, bardzo mnie to poruszyło. Poruszyła mnie Twoja ograniczona wiedza na ten temat i fakt, że jeszcze o tym mówisz, ale czytaj dalej Wikipedię, a może zostaniesz kiedyś Profesorem, a gdy już zaczniesz pisać książki obiecuję, że kupię i przestudiuję ją całą.
Dziwne, temat jest o Kibicach Turowa a my tu o informatyce, ale skoro zacząłeś to Ci odpowiem i zrobiłabym to w wiadomości prywatnej, ale może inni też się czegoś dowiedzą
Otóż, kibice Włocławscy od jakiegoś czasu piszą komentarze do artykułów, które zazwyczaj nie znajdują się na stronie głównej. Są to wypowiedzi o mniej więcej takiej treści "kjhdfkdshkjnfknd fd fjsdbfkjd dsjbfjhbgf mndsb jhbahgb vdj ghbgjh v dnms vjhrgbj (tu jakiś link) sjfjljrgjhgergblejlgbejwe (link)" itp. a następnie kopiują to i wklejają jeszcze kilkadziesiąt razy, oczywiście każdy jako osobny komentarz. Ale wg. Ciebie to nie SPAM, więc nazwijmy to, hmmm... 'wypowiedzią z wyższej półki', której widocznie nie zrozumiałam i uznałam za SPAM. Gdy je skasowałam (i tu Cię zdziwię- jednym kliknięciem- niesamowite, że to potrafiłam zrobić), pojawiła się kolejna dawka. Później wpadli sobie na pomysł, że na SHOUTBOX'ie też tak mogą robić więc zrobili to kilkadziesiąt razy (i tu Cię znowu zaskoczę, że skasowałam je też jednym kliknięciem). Od tamtego czasu zablokowałam 8 adresów IP, które sobie na to zapracowały. Jeżeli przeglądniesz sobie SHOUTBOX'a to zauważysz, że w wypowiedziach, które zostawiłam, gdy pojawia się słowo wulgarne wyświetlane jest [#CENZURA#]. Kasuję 'wypowiedzi z wyższej półki', resztę albo zabezpieczam albo zostawiam.
I tak na koniec polecam ciekawe (przynajmniej dla mnie i moich wykładowców), ale może jesteś mądrzejszy i takiej 'literatury' nie czytasz, ale mimo wszystko polecam książki: Bartosz Danowski, Łukasz Kozicki - "Spam. Profilaktyka i obrona"
Książka 1 oraz Paul Wolfe, Charlie Scott, Mike W. Erwin - "Anti-Spam Tool Kit. Edycja polska"
Książka 2. Poleciłabym więcej, ale na początek powinny wystarczyć.
Dobranoc.