Z wywiadu na prw wynika,że za granicą szukają PG i C. Natomiast z wywiadu poniżej wiemy już że Bochen ma z nami ważny kontrakt. Ciekawe czy klub planuje powrót naszych wypożyczonych juniorów?
Jacek Winnicki nowym trenerem PGE TurowaMichał Sałkowski
Wczoraj 00:51:08 , Aktualizacja wczoraj 10:20:46
Jacek Winnicki zajął miejsce Słoweńca Andreja Urlepa na szkoleniowej ławce koszykarzy PGE Turowa Zgorzelec.Fotel trenerski w Zgorzelcu był łakomym kąskiem. Przypomnijmy, że pierwszymi kandydatami na następcę Urlepa byli Saso Filipovski (były szkoleniowiec Turowa - wicemistrz Polski 2007, 2008), ale zażądał podobno zbyt dużej gaży i jasnych zapewnień, co do wysokości budżetu. A rozmowy z głównym sponsorem zespołu, PGE, trwały, więc na twarde deklaracje było za wcześnie.
W kręgu zainteresowań byli także Niemiec Sebastian Machowski, Serb Vlada Vukoicić oraz Grek Kostas Flevarakis.
Winnicki to szkoleniowiec na Dolnym Śląsku dobrze znany, mający jak dotąd opinię świetnego asystenta. Choć stopniowo wychodzący z kostiumu człowieka z cienia . Gdzie nie pracował, tam kończyło się to medalami albo awansem (patrz: ramka obok). No, może z wyjątkiem asystentury w reprezentacji Polski. Jak już zaczął przejmować drużyny we własne ręce, to rzeczywiście szło mu naprawdę nieźle. To awansował ze Sportino na wyższy szczebel. A potem przejął panie z Lotosu i dwa razy obrodziło złotem.
- Mogę powiedzieć jedno: wiele osób nie docenia żeńskiej koszykówki. Włożonej pracy, postępów i sukcesów, które się osiąga. Niesłusznie. Jak przychodziłem do Lotosu, to też mnie zasypywano pytaniami, czy taka zmiana mnie nie przeraża, czy sobie poradzę z kobietami, jak do tej pory cały czas z facetami pracowałem. Ale z męskiej koszykówki też coś przeniosłem do żeńskiej. Choćby twardą pracę w defensywie. Powiem więcej: koszykówka jest uniwersalna. Oprócz różnic interpersonalnych, większych nie ma. Basket to basket. Nie ma co przesadzać - tłumaczy Winnicki.
Cele PGE Turowa? - Jest jeden. Czołowa czwórka. Nasz budżet pozwala na takie założenia - ocenia trener.
Wciąż trwają rozmowy z głównym sponsorem zespołu - PGE. Koncern dawał na zespół co roku średnio ok. 8 mln złotych. Teraz ta suma będzie rozłożona także na inwestycję w budowę nowej hali sportowej w Zgorzelcu na 3000 miejsc. Obiekt będzie docelowo należał do miasta. PGE może mieć z tytułu inwestycji prawa do nazwy.
Personalia? Turów czeka niemal całkowity przewrót kadrowy. Z obecnych zawodników pierwszego zespołu ważny kontrakt ma tylko Bartosz Bochno. Rozmowy trwają. Nierealne jest na pewno zatrzymanie lidera zespołu Amerykanina Michaela Wrighta. Może zostać Michał Chyliński. - Nie będziemy ujawniać żadnych nazwisk, bo źle wpłynęłoby to na rozmowy - mówi Winnicki.
Pewne jest, że zestawienie zespołu należałoby zacząć od Polaków. Wymóg w PLK jest prosty - dwóch Polaków na parkiecie przez
cały mecz. Sześciu w składzie dla ekip niegrających w europejskich pucharach, pięciu dla walczących o trofea.
Jacek Winnicki
Przebieg kariery trenerskiej: Idea Śląsk Wrocław (1997-2003, większość w roli asystenta; 5 x mistrzostwo Polski; ostatni sezon w roli pierwszego trenera - brązowy medali mistrzostw Polski);
II trener reprezentacji Polski (2003);
Prokom Trefl Sopot (2003-2007 (3 x mistrzostwo Polski; asystentura);
Sportino Inowrocław (2007-2008; w roli pierwszego trenera; awans do ekstraklasy); Lotos Gdynia (2008-10; w roli I trenera; 2 x MP