Dzisiaj jest 11 lip 2025, 21:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Jak dotąd męczysz jedynie, a czytanie Ciebie zabija w mnie resztkę serotoniny.

Ty musisz być chyba masochistą, albo umartwianie się stanowi dla Ciebie coś w rodzaju pokuty za bliżej nieokreślone grzeszki,... skoro tak narzekasz na teksty Grzegorza,... jednocześnie nieustannie je czytając. Jest funkcja "ignoruj" - przypominam. Jeśli korzystanie z niej kłóci się w jakikolwiek sposób z Twoim postrzeganiem dyskusji na forum, zadaj sobie może trud i rozpocznij pisanie peanów pochwalnych na cześć burmistrza. Stanowić będą one doskonały zestaw kontrargumentów wobec jego "narzekań". Ja oczywiście rozumiem, że proponuję Ci niemal beznadziejną rolę, ale tak wybitna jednostka jak Ty z pewnością poradzi sobie nawet na tak straconej pozycji,... :roll:
Póki co skupiasz się jedynie na marudzeniu i narzekaniu na posty Grzegorza - a temat brzmi, przypominam,... "Wszystko o Groniczu". ;-)

Tytuł:
pismak
pismak

No to coś pozytywnego i budującego w temacie, co by przekorny nie pisał, że tylko marudzimy na forum. Zauważyłem, że z problemem dziur na Armii krajowej szybko się uporano. Zaraz po roztopach i "ukazaniu się owych" ekipa drogowców połatała je. Co prawda jeszcze małe dziury w paru miejscach się pojawiły ale przypuszczam, że to są nowe "nabytki", które będą się jeszcze pojawiały w marcu.
Za szybką reakcję plus dla magistratu i obecnie panującego nam burmistrza. :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Przekorny ech przekorny. Już drugi raz stajesz w obronie Grzegorza, czyżbyś miał interes w szerokim tego słowa znaczeniu, z jego skrajnych i populistycznych wystąpień na forum? Może to jednak pewna odmiana schizofrenii medialnej. Albo jesteś „pidbull’em” do wymuszania klarowności czy przejrzystości przekonań politycznych czy raczej personalnych.

Brzydzę się populizmu i skrajności lub jednostronności w poglądach. Wszyscy mamy wady i zalety, a Burmistrz w tej kwestii nie różni się zbytnio od zwykłego zjadacza chleba. Jak zauważyłeś pewnie, nie udzielam się w krytyce lub pisaniu „peanów pochwalnych” działań burmistrza.
Powód: zbyt mało informacji posiadam aby być wiarygodnym. Pisać cos co się tylko wydaje albo na podstawie plotek, potrafi byle kmiot.
Natomiast jestem pełnoletni i posiadam prawo wyborcze do głosowania, więc czytam inne wątki niż „PGE Turów Zgorzelec” i chcę aby debata na temat jakiegokolwiek kandydata była pozbawiona populizmu i innych odmian skrajności takich jak Grzegorz.

Co do „grzeszków” to nie będę zgadywał, ale domyślam się że zaglądasz na wątki dotyczące Turowa Zgorzelec. Lokalnym „Palikotem” to Ty nigdy nie będziesz, przykro mi. Na to trzeba mieć wygląd i pieniądze.

[ Dodano: Sob Mar 13, 2010 10:52 am ]
makaron pisze:
Zauważyłem, że z problemem dziur na Armii krajowej szybko się uporano. Zaraz po roztopach i "ukazaniu się owych" ekipa drogowców połatała je. Co prawda jeszcze małe dziury w paru miejscach się pojawiły ale przypuszczam, że to są nowe "nabytki", które będą się jeszcze pojawiały w marcu.
Za szybką reakcję plus dla magistratu i obecnie panującego nam burmistrza

No fakt, można rzeczywiście opisywać stan dróg tej zimy. Faktem jest, że w tym roku do bieżących zadań „drogowców” dopisano systematyczne łatanie dziur w jezdniach. Pochwalam ! ale nie jest to tak oszałamiające, abym miał ochotę specjalnie o tym pisać. 8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
Za szybką reakcję plus dla magistratu i obecnie panującego nam burmistrza. :lol: :lol: :lol:

Z ogromną przykrością spieszę Cię poinformować, że ul. Armii Krajowej jest drogą wojewódzką i jako taka znajduje się pod nadzorem DZDiK. Jeśli więc koniecznie chcesz przypisać komukolwiek plus jeśli chodzi o szybką reakcję na powstałe tam po zimie dziury,... pochwal władze wojewódzkie.
Ale nie poddawaj się, szukaj dalej czegoś in plus dla burmistrza... :smt023

Dr. Dre pisze:
Jak zauważyłeś pewnie, nie udzielam się w krytyce lub pisaniu „peanów pochwalnych” działań burmistrza.
Powód: zbyt mało informacji posiadam aby być wiarygodnym.

No to akurat dało się zauważyć, bez konieczności przedstawienia Twojego pełnego samokrytyki oświadczenia... Ale duże brawa za odwagę,.. :lol:

Dr. Dre pisze:
Natomiast jestem pełnoletni i posiadam prawo wyborcze do głosowania, więc czytam inne wątki niż „PGE Turów Zgorzelec” i chcę aby debata na temat jakiegokolwiek kandydata była pozbawiona populizmu i innych odmian skrajności takich jak Grzegorz.

Widzę, że słowo "populizm" stanowi jedno z Twoich ulubionych określeń... Użyłeś go w swojej pełnej patosu wypowiedzi aż dwukrotnie. :shock:
Przeanalizujmy więc zasadność użycia przez Ciebie tego wyrazu w odniesieniu do osoby i wypowiedzi Grzegorza. Jak zapewne nie wiesz, populizm łączy się nierozerwalnie z zachowaniami politycznymi. Znajdź mi szybciutko polityczną korzyść jaką rzekomo (Twoim zdaniem) miałby odnieść Grzegorz pisząc tutaj o nieudolności burmistrza. Zważ przy tym, że wzmiankowany "niezadowolony" niejednokrotnie oświadczał tutaj, że kandydować na burmistrza nie zamierza i nie jest związany z żadną partią polityczną. Mało tego,.. wielokrotnie przyznawał się do błędu jaki popełnił a mianowicie,.. oddania swojego głosu na Rafała G.
A jeśli już jesteśmy przy populistycznych hasłach i zachowaniach, dam Ci przykład jednego z nich. "W Zgorzelcu może być lepiej" - z tym oto hasłem parł rzeczony Rafał do wyborów. Zastanów się teraz, czy hasło to nosi cechy haseł czysto populistycznych, czy może Twoim zdaniem było to zwykłe hasło wyborcze, które po wygranych wyborach weszło w fazę realizacji??? I czy w przeciągu przeszło 3 lat stało się ono ciałem,... czy może jednak pozostało słowną deklaracją, spłodzoną na potrzebę chwili i po to jedynie,... aby zdobyć władze??? :roll: :oops:

Dr. Dre pisze:
Lokalnym „Palikotem” to Ty nigdy nie będziesz, przykro mi.

A mi nie, mało tego, poczytuję to Twoje oświadczenie jako komplement i za to dziękuję bardzo.... :smt058

Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, 12:14 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
pochwal władze wojewódzkie.
Ale nie poddawaj się, szukaj dalej czegoś in plus dla burmistrza...

Nie musisz się spieszyć z informowaniem doskonale wiem, że to droga wojewódzka :grin: . Natomiast spieszę Cię poinformować, że takich dróg w Dolnośląskim jest dziesiątki a dziurawych odcinków nawet setki. I nie wierzę, że Urząd Wojewódzki każdą drogę ogląda podczas zimowych roztopów. Wg mnie to ktoś w UM w Zgorzelcu zadbał o to aby załatać dziury w tej, jakby nie patrzeć, ważnej drodze w mieście. I chwała mu za to, że poszło to tak sprawnie. A jak sam gdzieś w innym wątku napisałeś, że naczelnik wydziału działa w porozumieniu i za zgodą burmistrza więc zgodnie z twoim założeniem pewnie i w tym przypadku interwencja w województwie była za zgodą i w porozumieniu z Groniczem. Co pozwala mi na zaliczenie tego małego sukcesiku także i burmistrzowi :D
przekorny pisze:
"W Zgorzelcu może być lepiej" - z tym oto hasłem parł rzeczony Rafał do wyborów.

Jeżeli chodzi i place zabaw to jest lepiej ba nawet całkiem dobrze. Jest lepiej na skrzyżowaniu koło starego sądu, opisywane problemy z sygnalizacja i kolejkami na E. Plater zostały rozwiązane, co prawda długo to potrwało ale jednak cel finalny został osiągnięty :lol:
To za kadencji Gronicza dokończono obwodnicę na Ujeździe, na Słonecznej utwardzono odcinek drogi, itd itp.
Jak widzisz przekorny coś zawsze in plus dla Gronicza się znajdzie. A ilu mieszkańców to doceni, a ilu nie, dowiemy się już w tym roku po wyborach, czas pokaże.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
spieszę Cię poinformować, że takich dróg w Dolnośląskim jest dziesiątki a dziurawych odcinków nawet setki.

Ja natomiast spieszę cię zapewnić, że takich burmistrzów również są dziesiątki na Dolnym Śląsku. Uważam również, że DZDiK łata swoje drogi wg stopnia ich zniszczenia i bezwzględnej konieczności natychmiastowej interwencji, a nie z powodu telefonu od jakiegoś burmistrza. Ale skoro upierasz się przy tym, żeby to właśnie burmistrzowi przypadł w udziale medal za naprawę Armii Krajowej, odpowiedz mi może, dlaczego nie "załatwił" remontu innych odcinków dróg wojewódzkich w mieście??? Zapomniał o nich czy może nie chciało mu się wykonać w ich sprawie telefonu do województwa??? :lol:

makaron pisze:
naczelnik wydziału działa w porozumieniu i za zgodą burmistrza więc zgodnie z twoim założeniem pewnie i w tym przypadku interwencja w województwie była za zgodą i w porozumieniu z Groniczem.

Nie wiem skąd wpadło ci do głowy takie porównanie. Nie ma w nim za grosz logiki z uwagi choćby na całkowity brak podległości służbowej w drugim z wymienionych przez ciebie przypadków. :lol: Ale cieszę się, że nawet ty dostrzegasz fakt, iż burmistrz musiał wiedzieć o wszelkich aspektach związanych z finansowaniem budowy Orlika,... w związku z czym zwolnienie Naczelnika Wydziału Inwestycji zgorzeleckiego UM było jedynie grą pod publiczkę. Uważam, że to właśnie burmistrz w pierwszym rzędzie jest odpowiedzialny za wszelkie nieprawidłowości związane z tą (i nie tylko tą) inwestycją!
Tak przy okazji... W jednym z wcześniejszych wywiadów burmistrz zapowiedział m.in. wynajęcie firmy audytorskiej w celu wyjaśnienia wszelkich niejasnych aspektów związanych z przeprowadzeniem "orlikowskiej" inwestycji na które zwróciło uwagę w swoim raporcie CBA.
Ostatnio wysiliłem się na wysłuchanie wywiadu jakiego udzielił TV Bogatynia, który to można było sobie obejrzeć w TVK Tomków.
Ze zdumieniem usłyszałem jak zapowiedział, że firma audytorska nie została wynajęta jedynie z uwagi na "Orlika", lecz również będzie świadczyła usługi doradczo - konsultacyjne także wobec wszystkich tegorocznych inwestycji w mieście.
Wydaje mi się to ewenementem wśród samorządów, żeby wynajmować dodatkowo firmę z zewnątrz do pilnowania prawidłowości przeprowadzania inwestycji. UM posiada przecież stosowną kadrę urzędniczą, doświadczoną, posiadającą wystarczającą wiedzę i uprawnienia do przeprowadzenia inwestycji zgodnie z przepisami,.. czy nie??? :shock:

W tym miejscu chciałbym poprosić Marko (wciąż jako jedyny radny jest obecny wśród nas), o skierowanie zapytania do burmistrza we wspomnianej przeze mnie materii. Chodzi o kwestię zasadności wynajęcia audytorów do tak szerokiego zakresu kontroli i o koszt jaki miasto będzie musiało w związku z tym ponieść!!!
A śmiem twierdzić, że w grę wchodzi kolejna znaczna kwota miejskich pieniędzy, których celowość wydatkowania może budzić co najmniej sporo wątpliwości... :|

Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, 17:13 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

Pełna zgodność z oceną Przekornego i Jego wnioskiem do radnego Marko!

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Ja natomiast spieszę cię zapewnić, że takich burmistrzów również są dziesiątki na Dolnym Śląsku.

No i to również potwierdza, że nasz burmistrz zasługuje na pochwałę skoro potrafił pośród dziesiątek innych włodarzy zmobilizować województwo aby naprawy były tak szybko realizowane właśnie u nas :grin: :grin: :grin: .
przekorny pisze:
Uważam również, że DZDiK łata swoje drogi wg stopnia ich zniszczenia i bezwzględnej konieczności natychmiastowej interwencji, a nie z powodu telefonu od jakiegoś burmistrza.

DZDiK, pewnie tak jak sugerujesz, łata wg stopnia zniszczenia i konieczności interwencji ale nie wierzę, że jeżdżą po całym województwie i patrzą gdzie są dziury. Pewnie opierają się na informacjach od władz lokalnych co do stanu dróg przynajmniej w obrębie miast.
przekorny pisze:
dlaczego nie "załatwił" remontu innych odcinków dróg wojewódzkich w mieście??? Zapomniał o nich czy może nie chciało mu się wykonać w ich sprawie telefonu do województwa??? :lol:

A może nie zapomniał i chciał tylko na przykład DZDiK uznało, że w innych miastach też są odcinki o pierwszoplanowym znaczeniu? Wziąłeś to pod uwagę w swoich rozmyślaniach??? Wg mnie Armii Krajowej jest newralgiczną ulicą w Zgorzelcu. Bardzo ważną bo to główna ulica wjazdowo-wyjazdowa do miasta. Inne ulice nie mają takiego znaczenia w mieście i mogą być naprawiane w drugiej kolejności.
Dobra wystarczy tego rozmieniania się na drobne.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
Dobra wystarczy tego rozmieniania się na drobne.

Rozumiem, że w ten właśnie sposób dokonałeś oceny dotychczasowego urzędowania na stanowisku burmistrza Rafała G., aktualnego stanu miasta i jego "rozwoju" w kierunku wstecznym??? :lol: 8)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jeżeli miarą sukcesu mają być zaklejone dziury w drodze to jest to żenujące!!!! To ma być poczytywane jako dokonanie, sukces? Chciałbym widzieć /dowiedzieć się/ jakie są rzeczywiste sukcesy burmistrza Rafała G? Szczytem jest dla własnej oceny powołanie za publiczne pieniądze audytora zewnętrznego!!!!! Może by tak urzędujący burmistrz przypomniał nam co dalej z lansowanym muzeum, festiwalem greckim, pomnikiem w parku poświęconemu Grekom, że nie wspomnę o standarowym projekcie hali sportowej? To tylko niektóre pytania, jakie powinniśmy stawiać odchodzącemu burmistrzowi!!!! Jeżeli są to trudne pytania, a to tylko niektóre, to trzeba się z pokorą odnieść i nie udawać, że jest dobrze i dalej będę startował!!!! To tyle na razie, w stosownym czasie pytań będzie więcej i będą trudniejsze.

Tytuł: wszystko
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
jeśli już jesteśmy przy populistycznych hasłach i zachowaniach, dam Ci przykład jednego z nich. "W Zgorzelcu może być lepiej" - z tym oto hasłem parł rzeczony Rafał do wyborów.

cz to aby nie o to hasło chodziło?

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Rozumiem, że w ten właśnie sposób dokonałeś oceny dotychczasowego urzędowania na stanowisku burmistrza Rafała G., aktualnego stanu miasta i jego "rozwoju" w kierunku wstecznym???

Niestety, błędne rozumowanie.
W przeciwieństwie do ciebie po prostu zauważyłem fakt, że za "burmistrzowania" Gronicza pewne sprawy są załatwiane szybciej niż to bywało w poprzednich kadencjach.
I w przeciwieństwie do ciebie potrafię skupić się na widocznych efektach w mieście a nie na osobie będącej na fotelu burmistrza.
Zależy mi na wymiernych efektach burmistrzowania, a kto burmistrzuje to sprawa drugorzędna, ważne aby czynił to najlepiej jak potrafi. Tobie natomiast zależy na zdyskredytowaniu obecnego burmistrza bez względu na to co udało mu się zrobić dla miasta. Kierujesz się wyłącznie własnym interesem.
Niestety mam dla ciebie smutne wieści, pozostaje ci tylko ponarzekać na Gronicza na tym forum i popisać własne interpretacje dokonań burmistrza. Wyboru dokona większość mieszkańców a ty jesteś zdany na wolę większości. Jaka jest wola większości dowiemy się pod koniec roku i do tej pory musisz żyć w niepewności i strachu czy Groniczowi uda się pozostać na fotelu.

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
skupić się na widocznych efektach w mieście a

Makaron ... no to skupmy się na efektach.
Widocznych efektach.
Szedłem sobie ulicą Zgorzelca i patrzę podziwiam Zgorzelec. Widzę wychodzące po roztopach mankamenty władzy miejskiej a głównie osoby siedzącej na fotelu burmistrza ale co tam, w końcu to tylko 244 dni i będzie lepiej bo gorzej już być nie może. Jakoś to przetrwamy.
Nagle !!!
Stwierdziłem, że się pomyliłem. Zaskoczyła mnie osoba siedząca na fotelu burmistrza.
Wczoraj, tj. 14-03-2010 r. roznoszono „gadzinówkę” po Zgorzelcu.
W chwili obecnej nie będą zajmował się treścią, która ogólnie rzecz ujmując jest żenująca, ale skupie się na formie jej dostarczania.
Patrzę, Patrzę i chciało mi się z początku krzyczeć ale ….
Przecieram oczy ze zdumienia.
Pada deszcz, wiatr wieje. „gadzinówka wtykana jest między szczeble, sztachety bramek wejściowych budynków i lokali.
Idę sobie dalej i widzę, że te powtykane wcześniej w bramki „gadzinówki” fruwają po ulicach Zgorzelca.
Nie wytrzymałem.
Wróciłem się do domu wziąłem aparat fotograficzny i zrobiłem kilka zdjęć walającej się zgorzeleckiej „gadzinówki” oraz sposobu jej dostarczania do odbiorcy końcowego.
Znowu należy zwrócić uwagę, że ta tzw. „pożal się boże promocja burmistrza” odbywa się za nasze pieniądze i jest prowadzona nadzwyczaj nieudolnie.
Drugi fakt jest taki, że „gadzinówka” wtykana była w szpary w furtkach i bramkach wejściowych, nawet tam, gdzie obok znajdowały się skrzynki na listy, prasę i reklamę.

Moja sugestia w związku z tym jest następująca:
Pierwsze:
Może lepiej dostarczasz gadzinówkę do skrzynek i miejsc przeznaczonych na reklamę,
Drugie:
Prośba o robienie jej z cieńszego papieru, wtedy po zgnieceniu może się do czegoś przydać, kiedy załatwimy najpilniejszą potrzebę.

Nie wiem, jak się tu zamieszcza zdjęcia. Chciałbym pokazać, jak walają się nasze pieniądze po ulicach Zgorzelca
Moje zdjęcia mają w granicach 3,5 MB, jeśli trzeba przerobić na mniejsze, to się poświęcę i nauczę się to robić a potem zamieszczą w Internecie.
W końcu warto wiedzieć jak gospodaruje się pieniędzmi, które przekazujemy dla burmistrza.

Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl.
Albo osoba siedząca na fotelu burmistrza jest świetna a wszyscy jej zastępcy i pomocnicy są do niczego, albo ludzie są w porządku a osobę siedzącą na fotelu burmistrza mamy do niczego.

A może burmistrzowi chodziło o to, żeby MPGK miało pracę i śmieci rozrzuca burmistrz po Zgorzelcu a MPGK je sprząta. Świetny układ. Nie uważacie?

P
G

Oczywiście wniosek nasuwa się sam.
Wszyscy mylić się nie mogą. Jednostka może się mylić i myli się ciągle.
Dlatego ja za 244 dni ….

Tak wyglądała dystrybucja "gadzinówki:

Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 7:23 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
W przeciwieństwie do ciebie po prostu zauważyłem fakt, że za "burmistrzowania" Gronicza pewne sprawy są załatwiane szybciej niż to bywało w poprzednich kadencjach.

Masz na myśli zapewne szybsze rozdysponowanie miejskich środków bezsensownie i ze szkodą dla budżetu, czyt. plany hali, "darmowy" internet czy choćby najświeższa sprawa a mianowicie audyt którego zadaniem jest kontrola jakości pracy podwładnych burmistrza?? :oops:

makaron pisze:
I w przeciwieństwie do ciebie potrafię skupić się na widocznych efektach w mieście a nie na osobie będącej na fotelu burmistrza.

Wymień w końcu te efekty, bo jak do tej pory oprócz przytoczonych przez ciebie kilku placach zabaw i paru łatach na ulicach, które usilnie usiłujesz jako zasługę przypisać burmistrzowi, choć wykonało je DZDiK,...nic sensownego wymyślić nie możesz. ;-)

makaron pisze:
Zależy mi na wymiernych efektach burmistrzowania, a kto burmistrzuje to sprawa drugorzędna, ważne aby czynił to najlepiej jak potrafi.

Zadziwiające, że choć chodzi nam o to samo tak diametralnie różnimy się w ocenie efektywności zarządzania obecnego burmistrza!! :shock:

makaron pisze:
Tobie natomiast zależy na zdyskredytowaniu obecnego burmistrza bez względu na to co udało mu się zrobić dla miasta. Kierujesz się wyłącznie własnym interesem.

Burmistrzowi moja pomoc w dyskredytowaniu jego osoby nie jest potrzebna. Sam robi to w sposób doskonały... A ja nie mam żadnego interesu w wymianie burmistrza poza, oczywiście, dobrem miasta!!!

makaron pisze:
pozostaje ci tylko ponarzekać na Gronicza na tym forum i popisać własne interpretacje dokonań burmistrza.

W stosownym czasie będziesz miał możliwość odnieść się do tych "moich" interpretacji!!! I w dalszym ciągu, zaciekle, bez względu na fakty bronić swojego chlebodawcy... Narzekałem na rządy Fiedorowicza, które w zestawieniu z rządami Gronicza jawią się na dzień dzisiejszy całkiem przyzwoicie. Zmienił się burmistrz, miasto podupadło a mi pozostał jedynie wstyd za ówczesną ufność w Gronicza... :oops:

makaron pisze:
do tej pory musisz żyć w niepewności i strachu czy Groniczowi uda się pozostać na fotelu.

Dlaczego mam się bać?? Grozi mi coś z jego strony???

Tytuł:
pismak
pismak

A podobno miasto w osobie R. Gronicza nie jest zainteresowane budynkiem po kinie ...
Mam niepotwierdzone informacje, że za nieduże pieniadze miasto mogłoby stać się właścicielem wspaniałego budynku i terenu po kinie Grunwald.
Ten, kto odpusci temat i odda budynek to wg mnie co najmniej "V kolumna"

P
G

a za 244 dni ...

Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 7:37 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.