Dzisiaj jest 11 lip 2025, 20:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Aniszkiewicz: Ja bym prosił o niewprowadzenia radnych w błąd. Mam przed sobą projket budżetu na 2007 rok. W 2007 roku zadłużenie wynosiło 14 mln, w 2010 zadłużenie wynosi 24 mln zł.
Mam pytanie czy dług 14 mln w 2007 czy jest mniejszy czy większy niz w 2010 roku (24 mln) zł. Była taka uchwała która zastawiała Urząd Miasta, bo brakowało piniędzy. Uchwała ta zaostała wycofana, Ja ją mam. (Burmistrz: Bzdura)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Aniszkiewicz: Jak można zadanie inwestycyjne trzymać od roku 2007 do roku 2010? Przykładem jest ta nieszczęsna Arkadia, z którą państwo nic nie zrobiliście.

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 11:46 am ]
Aniszkiewicz: W budżecie w 2010 roku zawarty jest zapis, że całość wydatków inwestycyjnych miasta wynosi ponad 61 mln zł, natomiast z budżetu plus z funduszy strukturalnych uzyskacie państwo ok. 17 mln zł. Jak chcecie to zrealizować, skoro nie ma na to środków? Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Aniszkiewicz - Wprowadzanie w bład opinii publicznej jest niewłasciwe. W budzecie 2010 całośc zadań inwestycyjnych to 61 mln zł, a posiadane sordki to 17 mln złotych. Jest to niemożliwe, bo nie posiadacie środków.

Burmistrz: Nie mam ambicji wykonania projektu zadłużenia.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Gronicz: Faktycznie, znowu planujemy duże zadłużenie, ale mamy nadzieję, że aż tak wysokiego zadłużenia nie uzyskamy. Jeśli chodzi o Arkadię - fakt, przepisywaliśmy ten projekt, ponieważ liczyliśmy na dotacje unijne, których niestety nie uzyskaliśmy.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Burmistrza: Arkaddia przepisujemy to zadanie, liczymy na środki z UE. W 2006 roku też był wpisana ta inwestycja i też nie została wykonana. (od radnych: już pan był, burmistrz - ale dopiero w grudniu)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Baranowski: W budżecie faktycznie występuje szacunkowa kwota 61 mln zł i dotyczy finansów, które planujemy przeznaczyć na planowane inwestycje, które mamy zamiar wprowadzić w życie w przyszłości. Jeśli jednak spojrzy pan niżej, zobaczy pan, że w budżecie istnieje zapis dotyczący planowanych środków finansowych, które przeznaczymy na inwestycje w roku 2010. A jeśli chodzi o zastawienie budynku Urzędu Miasta - nie było nigdy takiej sytuacji.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Zaczęła się ostra wymiana zadań - z dużą dozą złosliwości z każdej ze stron.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Baranowska: Chciałabym tylko zwrócić uwagę panu Aniszkiewiczowi, że chyba nie za bardzo słucha innych radnych. Mniejsze nakłady na oświatę, jak i na pomoc społeczną, wynikają z mniejszej ilości dzieci w szkołach oraz mniejszej liczby osób, które korzystają z pomocy społecznej.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radna Baranowska - zmniejszenie nakładów na szkolnictwo związane jest z zmniejszaniem się ilości dzieci.

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 11:54 am ]
Radny Dołkowski - odczytuje stanowisko klubu PiS -

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 11:55 am ]
Radny Dołkowski : klub PiS jest zaniepokojony wzrostem zadłużenia,

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Dołkowski: Przeczytam tylko stanowisko przygotowane wczoraj w imieniu klubu radnych PiS. Nasza opinia nie będzie różniła się za bardzo od wstępnej oceny naszego budżetu tuż po jego zaprezentowaniu. Pan burmistrz zaplanował bardzo duży deficyt, biorąc pod uwagę przychody UM. Z budżetu wynika, że zadłużenie miasta wzrasta do ok. 32 %. Zdajemy sobie sprawę, że do ustawowych 60 % jeszcze nam daleko, ale planowane zadłużenie jest według nas ogromne.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Dołkowski: czy w dobie kryzysu zwiększanie wydatków jest właściwe ? Naszym zdaniem nie.

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 11:59 am ]
Radny Dołkowski - to bardzo samolubny budzet, klub radnych PiS nie poprze budżetu nie biorąc odpowiedzialności za tak skonstruowany budżet.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Dołkowski: Według klubu radnych PiS - budżet na 2010 rok jest bardzo samolubny, "a niech kolejna kadencja się martwi". Nie akceptujemy budżetu na rok 2010.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Padł wniosek o zakmniecie dyskusji
Radny Wolanin postawił kontrwniosek o jej kontynuowanie

Za zamknięciem: 7, przeciw 12, 2 wstrymało się

Dyskusja trwa

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Wolanin: Sądzę, że budżet w pierwszej kolejności jest budżetem wysoce nieczytelnym. Mówiłem o tym rok temu, w tym roku nic w tej kwestii się nie zmieniło. Nieczytelny - ponieważ brakuje w nim konkretnych opisów w różnych dziedzinach. Po to w budżecie są dwie pozycje - uzasadnienia wydatków i uzasadnienia dochodów - by znaleźć tam wyjaśnienia. Niestety, nie ma tam wyjaśnienia, czym są dochody bieżące czy dochody majątkowe, co jest moim zdaniem wysokim niedopatrzenie. Martwią mnie kwestie pomijanych albo pomniejszanych spraw sfery społecznej życia. Zgadam się z p. Baranowską, że sfera oświaty jest dobrze traktowana. Cieszę się, że jest to kontynuowane, bo tak powinno być, dobre zdobycze innych kadencji powinny być kontynuowane. Dobrze, że ten budżet nie musi wzrastać ze względu na ilość dzieci, ale jest mniejszy niż w latach poprzednich.

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 12:06 pm ]
Wolanin: Martwi mnie również kwestia odstąpienia od wsparcia - nawet po linii inwestycyjnej - takich działań, jak kultura fizyczna i sport. Zabrakło mi w tych inwestycjach kwestii, o których pan burmistrz informował młodych mieszkańców na tej sali, czyli kwestii skateparku. Przypomnę, że poruszono i zauważono tą sprawę w 3 lata po zgłoszeniu podobnego wniosku. Jednak w budżecie nie ma żadnego zapisu dot. skateparku. Dlatego wnoszę wniosek o to, by z rezerwy ogólnej, która wynosi 600 tys. zł, przeznaczyć 100 tys. zł na budowę skateparku i oby ta kwestia nie była kwestią wirtualną.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Wolanin: budżet mozna opisac 6 słowami można mówić o nim 6 godzin.

Jest to budżet wysoce nieczytelny, brakuje w nim konkretnych opisów, w budżecie tym nie znaleziono i nikt nie znajdzie wyjaśnień takich jak dochody bieżące czy dochody majątkowe

Brak w całym budżecie, martwią mnie kwestie sfery społecznej życia. Martwi mnie że srodki na oświatę zostały zmniejszone, a potrzeby sa dużo większe.

Sfera społeczna to nie tylko oświata ale także pomoc społeczna. Kwory zostały zmniejszone, to prawda ustawa ogranicza, ale mozna zwiekszyć zasiłki.

martwi mnie też odstąpienie wsparcie kultury i fizycznej, zabrakło w tych kwestiach min. skateparku, martwi mnie to że mówsi się młodym mieszkańcom o budowie a w budżecie nie ma zabezpieczonych srodków na budowę. Składam wniosek by z rezerwy ogólnej (600 tys) by 100.000 zł przeznaczyć na realizację.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.