Wolanin: Sądzę, że budżet w pierwszej kolejności jest budżetem wysoce nieczytelnym. Mówiłem o tym rok temu, w tym roku nic w tej kwestii się nie zmieniło. Nieczytelny - ponieważ brakuje w nim konkretnych opisów w różnych dziedzinach. Po to w budżecie są dwie pozycje - uzasadnienia wydatków i uzasadnienia dochodów - by znaleźć tam wyjaśnienia. Niestety, nie ma tam wyjaśnienia, czym są dochody bieżące czy dochody majątkowe, co jest moim zdaniem wysokim niedopatrzenie. Martwią mnie kwestie pomijanych albo pomniejszanych spraw sfery społecznej życia. Zgadam się z p. Baranowską, że sfera oświaty jest dobrze traktowana. Cieszę się, że jest to kontynuowane, bo tak powinno być, dobre zdobycze innych kadencji powinny być kontynuowane. Dobrze, że ten budżet nie musi wzrastać ze względu na ilość dzieci, ale jest mniejszy niż w latach poprzednich.
[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 12:06 pm ] Wolanin: Martwi mnie również kwestia odstąpienia od wsparcia - nawet po linii inwestycyjnej - takich działań, jak kultura fizyczna i sport. Zabrakło mi w tych inwestycjach kwestii, o których pan burmistrz informował młodych mieszkańców na tej sali, czyli kwestii skateparku. Przypomnę, że poruszono i zauważono tą sprawę w 3 lata po zgłoszeniu podobnego wniosku. Jednak w budżecie nie ma żadnego zapisu dot. skateparku. Dlatego wnoszę wniosek o to, by z rezerwy ogólnej, która wynosi 600 tys. zł, przeznaczyć 100 tys. zł na budowę skateparku i oby ta kwestia nie była kwestią wirtualną.
|