Dzisiaj jest 11 lip 2025, 6:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

chuki
chodziło mi o to, że żadna wybrana dotąd ekipa nie była czysta i uczciwa do cna. Każda ma jakieś swoje większe lub mniejsze interesy. Uczciwi ludzie nie startują w wyborach bo aby znaleźć się na listach muszą już na początku wejść w większy lub mniejszy układ z partiami lub stowarzyszeniami ( a dokładniej z ich liderami ), co jest sprzeczne z ich poczuciem sprawiedliwości. Tak naprawdę nie mamy możliwości wyboru uczciwych ludzi. Cała sprawa kręci się wokół tego czy uda się nam mieszkańcom wybrać takie osoby, które będą w stanie zminimalizować szemrane interesy i równocześnie zagospodarować z pożytkiem dla ogółu społeczeństwa publiczne pieniądze. Radnych i burmistrza i tak musimy wybrać.

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
chuki
Uczciwi ludzie nie startują w wyborach.

Widać masz dużą w temacie wiedzę.
Rozumiem też, że wyciągasz wnioski na bazie swoich życiowych doświadczeń.
Dla przykładu powiem Ci, że radni i inne osoby publiczne są najbardziej w naszym kraju "prześwietlanymi". Każdy ich krok jest obserwowany i oceniany, każdy dochód sprawdzany i ujawniany, każda wypowiedź komentowana i analizowana. Zostaje im niewiele prywatności i czasu na radość pochodzącą z życia rodzinnego. Wiem, że to wszystko z naszego wyboru ale nie zgadzam sie na sugerowanie, że należymy do ludzi nieuczciwych i załatwiających jak twierdzisz szemrane interesy.
Jeśli masz taka wiedzę to ją ujawniaj jak najszybciej, bo to nasza wspólna sprawa.
I jeszcze jedno, jeśli ktoś działa w grupie, stowarzyszeniu czy partii, to ma jeszcze większe prawo do reprezentowania poglądów i opinii. To jest jedna z gwarancji, że nie załatwia swoich prywatnych interesów.
Zatem zastanów się nad swoimi poglądami, co jest bardziej zasadne: niby niezależność czy uczciwe głoszenie swoich poglądów.

Tytuł:
pismak
pismak

Marko
widzę, że poczułeś się urażony moją wypowiedzią. Niestety ale jak tak widzę działalność rady tak i miejskiej jak i powiatowej. Przykład z powiatu to brak jednomyślności w odwołaniu obecnego starosty, kolejny przykład to temat z forum w/s wyboru dyrektora (dyrektorki) PCPR-u.
Pozwolę sobie zacytować twoją wypowiedź na forum z października 2006, sam w niej oceniasz większość kandydatów na radnych i radnych, cytuję:

"Ja też uważam, że każdy sam decyduje, gdzie chce się wypowiadać. Często słyszałem od samorządowców stwierdzenia, po co ci to forum, tylko ciebie opluwają i niczego z tego nie masz.
Takie rozumowanie jest mi obce. Uważam, że zadaniem samorządowców jest słuchać ludzi w każdym miejscu i o każdej porze. Cieszę się, ze wypowiadają się na forum ludzie, którzy choćby nawet w sposób szyderczy wskazują na sprawy, które ich męczą, jeśli znaleźli sposób na tak zwane wygadanie się to jest dobrze, pewnie i w życiu jest im lżej. Wygadanie się jest jedna z najlepszych terapii na męczące nas sprawy. Znam osobiście bardzo dużą grupę forumowiczów, nieraz nawet próbuje podejmować niektóre wątki jednak często bez wzajemności. Widocznie tak im pasuje i ja to szanuję.
I.Hania
Chciałbym wrócić jeszcze do Twojego wątku dotyczącego obecnych i byłych radnych. Całkowicie się z Tobą zgadzam, że było i jest wielu takich radnych, którzy nawet nie przeczytali ustawy samorządowej, którzy nie wiedzą, co to są organizacje pozarządowe albo, na czym polega konstrukcja i realizacja budżetu. Aktywność radnego widać w jego życiu codziennym, jego zainteresowaniach problemami ludzi z jednej strony i miasta czy powiatu z drugiej, w jego dyspozycyjności i gotowości do podejmowania wyzwań. To wcale nie jest związane tylko z udziałem w komisjach czy sesjach myślę, że my to wiemy bardzo dobrze. Można przecież cztery lata przesiedzieć bez żadnego słowa, takie przypadki znasz i Ty i ja.
Dzisiaj kandydują także ludzi, którzy bardzo często sami mi mówią, że są z tak zwanej „Łapanki”. Co będzie, jeśli do rad dostaną się tylko oni? Co wtedy czeka nasze miasto i nasz powiat? Dlatego rozumiem Twoją wypowiedź jako próbę uświadomienia, że praca w radzie wymaga zaangażowania, wrażliwości i wiedzy, którą ciągle trzeba uzupełniać. "
a tutaj link do tematu z którego zacytowałem ciebie:
http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.p ... n&start=15
Przypomnij sobie poprzednie ekipy rządzące i ich "ekscesy". Pamiętasz burmistrza Lewego i jego niepohamowany popęd do kobiet (strażniczka miejska) oraz całe zamieszanie z odwołaniem go z funkcji? Masz przykład uczciwości radnych. Przypomnij sobie okres działalności burmistrza Fiedorowicza.
Przypomnij sobie wybory w których uczestniczył Maciej Dobrzyński po których został przewodniczącym rady oraz zarzuty tamtejszej opozycji w sprawie fałszowania wyborów. A pamiętasz, dyskusję na forum w/s radnego powiatowego A. Panka?
A to cytat - opinia nie moja lecz jednego z bardziej doświadczonych i wyważonych w swych wypowiedziach forumowicza, cytuję:

"Ucinając dyskusję przynajmniej z mojej strony, napiszę tak:

Czy "mandat społecznego zaufania" jak sie wyraził Marko otrzymywali ludzie którzy posługiwali się manipulacją, naginali prawo, realizowali tylko i wyłącznie swoje osobiste interesy, zaspakajali chorobliwą ambicję, zastraszali innych, zdradzali za władzę lub jej obietnicę - odpowiedź brzmi TAK.

Czy nie znamy całej prawdy o lokalnych rozgrywkach, interesach, sojuszach, przymierzach i koleżeńskich przysługach - odpowiedź brzmi TAK.

Czy robili to za przyzwoleniem i akceptacją środowisk opniotwórczych, innych radnych choć uczciwych to przytłoczonych, kolejnych burmistrzów i naszą jako wyborców- odpowiedź brzmi TAK

Czy jeśli chcemy coś zmienić powinniśm stosować ich metody, realizować i eskalować politykę obrzucania błotem - odpowiedź brzmi NIE. "

tutaj link do tego wątku:
http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.p ... n&start=45

I na koniec uczciwość w mojej poprzedniej wypowiedzi nie ogranicza się do sfery materialnej. Dla mnie Marko jesteś nieuczciwy jeżeli brałeś udział w odwoływaniu Bielińskiego podając oficjalny powód chamstwo i arogancję wobec radnych, a w rzeczywistości chcieliście usunąć niewygodnego przewodniczącego i przejąć władzę w radzie po wcześniejszym uzgodnieniu podziału funkcji wraz z klubem PiS. Tego oczywiście nie da się praktycznie prześwietlić ani wykazać w żadnym formularzu dochodowym. Wybór np. zarządu spółki miejskiej bądź rady nadzorczej to też uczciwość radnego, którą jest trudno udowodnić, a sam dobrze wiesz kto jest wybrany z klucza partyjnego a kto z uczciwego kryterium kompetencji i fachowości.

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:

Dla mnie Marko jesteś nieuczciwy jeżeli brałeś udział w odwoływaniu Bielińskiego podając oficjalny powód chamstwo i arogancję wobec radnych, a w rzeczywistości chcieliście usunąć niewygodnego przewodniczącego i przejąć władzę w radzie po wcześniejszym uzgodnieniu podziału funkcji wraz z klubem PiS.

Wybór np. zarządu spółki miejskiej bądź rady nadzorczej to też uczciwość radnego, którą jest trudno udowodnić, a sam dobrze wiesz kto jest wybrany z klucza partyjnego a kto z uczciwego kryterium kompetencji i fachowości.

Myślę, że mylisz kilka podstawowych spraw i kompetencji.
Po pierwsze mieszasz rywalizację polityczną z uczciwością i praworządnością. O sprawie Bielińskiego pisałem już wielokrotnie, zaznaczę jeszcze raz, że kwestia uczciwości to nielegitymizowanie bezprawia. Taka właśnie postawa nie pozwoliła nam uczestniczyć w farsie i bezprawiu, nawet kosztem odstąpienia od udziału w głosowaniu.

Po drugie oficjalnym powodem odwołania Bielińskiego była utrata zaufania, co potwierdzone zostało jego postawą podczas sesji nadzwyczajnej.

Po trzecie radni nie mają żadnego wpływu na wybór zarządu czy rady nadzorczej spółek, to kompetencja właściciela spółki, którym w odniesieniu do spółek komunalnych jest BM.

Po czwarte wrzucasz wszystkich do jednego kosza a ludzie są różni, wystarczy spojrzeć wokół siebie. Zawsze twierdziłem, że jeśli ktoś uważa, że wszyscy..., to jest to samo co nikt.

Po piąte podtrzymuję swoje wcześniejsze wypowiedzi, w których zaznaczam, że jest wielu.... , są ludzie...., itp. Nie twierdzę jednoznacznie, w przeciwieństwie do Ciebie, że tacy są wszyscy, bo tak nie jest.

Tytuł:
pismak
pismak

lenka pisze:
Na ul.J.Kozaka przydałby się też chodnik po drugiej stronie od Lidla.
Na tej wąskie ścieżce jest błoto i widzę,że ludzie idący do kościoła korzystają z kawałka jezdni.

Jadąc dzisiaj do PEC`u widziałem ekipę budowlaną na ul. J.Kozaka. Wygląda na to, że przygotowują teren do położenia chodnika tam gdzie dotychczas była ścieżka do kościoła.

Ostatnio zmieniony 18 lis 2009, 11:48 przez PiTeK, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
gaduła
gaduła

PITeK,same dobre wiadomości!!!

Chyba zacznę od dzisiaj czytać TYLKO TWOJE WPISY!!!! :smt026

A w sprawie nie świecących latarni do kogo pisać?
Takie dwie obok Szpitala,przy żywopłocie,nie świecą od początku mojego mieszkania w tej dzielnicy miasta,tj.od stycznia!

O zapchanych studzienkach nie wspomnę...

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
Po pierwsze mieszasz rywalizację polityczną z uczciwością i praworządnością

a co to za stwierdzenie???? Rywalizację polityczną nie obowiązuje uczciwość i praworządność???
Marko pisze:
pisałem już wielokrotnie, zaznaczę jeszcze raz, że kwestia uczciwości to nielegitymizowanie bezprawia.

no i jak to jest z tym nielegitymizowaniem prawa??? Przewodniczący dalej urzęduje. A wy wiceprzewodniczący dalej figurujecie jako funkcyjni w radzie. Skoro tak to nielegitymizowanie prawa przytaczasz to stać was na honorowe zrezygnowanie z tych funkcji, ba zapytam jeszcze stać np. ciebie Marko na złożenie mandatu radnego??? Domyślam się, ze nic takiego nie nastąpi. I nawet ten piękny frazes "nielegitymowanie prawa" nie pomoże.
Co do oficjalnego powodu "brak zaufania" brzmi jak slogan i jest ogólnikowe. Jak i tak jestem przekonany, że faktyczny powód jest inny.
Marko pisze:
Po trzecie radni nie mają żadnego wpływu na wybór zarządu czy rady nadzorczej spółek, to kompetencja właściciela spółki, którym w odniesieniu do spółek komunalnych jest BM.

Marko obrażasz mnie tym stwierdzeniem. Zgoda burmistrz powołuje członków rady nadzorczej ale tajemnicą poliszynela jest, że robi to w uzgodnieniu i za akceptacją radnych. Sądzisz, że jestem tak głupi, że uwierzę w niczym nie ograniczoną dowolność doboru rad przez burmistrza??? Zapewne znasz składy rad nadzorczych i zarządów spółek komunalnych w Zgorzelcu i Bogatyni jakoś tak dziwnym trafem można znaleźć znajome nazwiska.
lenka pisze:
Po czwarte wrzucasz wszystkich do jednego kosza a ludzie są różni, wystarczy spojrzeć wokół siebie. Zawsze twierdziłem, że jeśli ktoś uważa, że wszyscy..., to jest to samo co nikt.

Tak wrzucam wszystkich do jednego worka bo niestety ale w obecnej sytuacji tak jest. Albo wejdziesz w mniejsze lub większe układy z kolegami radnymi albo zostaniesz wyizolowany i zmarginalizowany z zamkniętą drogą dostania się na jakąkolwiek listę wyborczą w przyszłych wyborach. Radny ma dylemat albo układ i szanse na dalszą egzystencję w lokalnej polityce albo niezależna uczciwość i niebyt polityczny. Niestety w przytłaczającej większości wygrywa pierwsze rozwiązanie. A wyraźny przykład tego miałeś na sesji nadzwyczajnej gdy głosowanie odbyło się blokiem partyjnym w efekcie pozostawiając przewodniczącego rady na swoim stołku. Jak widać wszyscy radni z koalicji PO nie utracili zaufania do przewodniczącego (oficjalnie, choć ich niezależne odczucia mogły być inne, nikt jednak nie zaryzykował ujawnienia uczciwości w głosowaniu). Uczciwość opozycji także objawiła się w sformułowaniu pytania. Nie dziw się więc, że mierzę wszystkich jedną miarą. W kolejnych wyborach będzie podobnie na listach partyjnych będą zaufani kandydaci lub osoby do nabicia głosów na listę, a jak przy okazji ten czy tamten zostanie radnym to go i tak się "urobi" albo układ albo niebyt i jakaś aferka do wiadomości publicznej.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Tak wrzucam wszystkich do jednego worka bo niestety ale w obecnej sytuacji tak jest. Albo wejdziesz w mniejsze lub większe układy z kolegami radnymi albo zostaniesz wyizolowany i zmarginalizowany z zamkniętą drogą dostania się na jakąkolwiek listę wyborczą w przyszłych wyborach. Radny ma dylemat albo układ i szanse na dalszą egzystencję w lokalnej polityce albo niezależna uczciwość i niebyt polityczny. Niestety w przytłaczającej większości wygrywa pierwsze rozwiązanie.
niestety, ze smutkiem potwierdzam postawioną tezę. Cieszę się obecnie, że moja przygoda z polityką skończyła się fiaskiem. Moje naiwne wyobrażenia o możliwościach pojedynczej osoby nie miały nic wspólnego z rzeczywistością.
Jak tu spowodować, żeby polityka stała się domeną ludzi uczciwych a nie tych trochę mniej i inaczej? :roll:

Tytuł:
rekrut
rekrut

wojna = ofiary ,Polityka = kłamstwa ]:-> !

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
Marko pisze:
a co to za stwierdzenie???? Rywalizację polityczną nie obowiązuje uczciwość i praworządność???

Bardziej staraj się połączyć to w jedno a zobaczysz o co mi chodzi.

Jeśli uważasz, że rezygnacja z funkcji jest rozwiązaniem to proponuje, aby taki przykład dał Burmistrz Miasta.

Odnośnie Rad Nadzorczych powiem tak.
Jeśli masz wiedzę, że BM konsultuje to z radnymi, to wiesz więcej niż ja. Możliwe, że jestem jedynym, którego pomija, choc to akurat nie musi byc dla mnie zaskoczeniem.

Tytuł:
pismak
pismak

marko pisze:
Bardziej staraj się połączyć to w jedno a zobaczysz o co mi chodzi

ja od początku stwierdzam, że rywalizacja polityczna powinna być oparta na praworządności i uczciwości.

Cytuj:
Jeśli uważasz, że rezygnacja z funkcji jest rozwiązaniem to proponuje, aby taki przykład dał Burmistrz Miasta.

A co ma do tego burmistrz? To Ty Marko używasz terminu: "nielegitymizowanie prawa". Wg mnie po to aby znaleźć pretekst do usprawiedliwienia waszej postawy na sesji nadzwyczajnej. Przypomnę tylko, że to wy radni zwołaliście tę sesję i jako radni macie obowiązek uczestniczyć w sesjach. Jak nie daliście rady jako opozycja odwołać przewodniczącego to trzeba było zakończyć jak najszybciej głosowanie i dopiero opuścić obrady. Nie daliście dobrego przykładu na legitymizowanie prawa swoja postawą.
Najistotniejsze jest w tym to, że nie macie odwagi przyznać się do tego, ze wam nie wyszło, szukacie przyczyny zewnętrznej. Ale to już wasz problem meczcie się dalej ze swoim przewodniczącym.

Cytuj:
Jeśli masz wiedzę, że BM konsultuje to z radnymi, to wiesz więcej niż ja. Możliwe, że jestem jedynym, którego pomija, choc to akurat nie musi byc dla mnie zaskoczeniem.

Co do obecnej kadencji to wcale mnie to nie dziwi, ze nic ci nie wiadomo w tej kwestii bo jesteś od początku w opozycji. Opozycji nie pyta się zdanie to przywilej koalicji.
Natomiast w poprzedniej kadencji byłeś w koalicji, burmistrz był z twojego ugrupowania politycznego więc jestem przekonany, że miałeś sporą wiedzę ba nawet wpływ na dobór rad nadzorczych i zarządów.
Ale już wystarczy, bo schodzimy na twoją osobę a ja nie mam na celu oczerniać bądź wybielać ciebie. Rozważaliśmy uczciwość radnych w ogólnym znaczeniu.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

dałbym Ci plusa makaron, ale nie mam tu takiej władzy :|

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

dotychczas wczytywałem się z uwagą w tą merytoryczną dyskusję. Zastanawiam się jednak nad całokształtem "panowania Rafała" i wychodzi mi, że jest tragedia. Kolejne molochy, brak jakiejkolwiek rozrywki (bo orlik nie spełnia się w tej kategorii dla szerokiego społeczeństwa), hali nie widzę, internetu poza paroma miejscami też nie, a co gorsze słyszę, że nastąpić ma przebudowa amfiteatru!!!!! Bez jaj na 3-4 imprezy w roku nie trzeba budować "zgorzeleckiej opery leśnej". To na razie tyle

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 23:40 przez turek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Qba,
może jak Twój Guru Nikos się spręży to tych imprez będzie 13-14 albo i więcej...
O tym tez nie pomyslałeś... ;-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.