Dzisiaj jest 10 lip 2025, 18:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Mi brakuje tam klubu dla młodzieży gdzie przewijałyby się najnowsze trendy muzyczne,teatrane w luźnef formie bez obowiązkowego zapisywania się jak do kółka.Gdzie mieliby swobodny dostęp do psychologa,animatora kultury,do sprzętu.żeby mogli wykorzystywać swoje pomysły i korzystać z korytararza,galerii.W Nadolu coś takiego można by było stworzyć.Musiałby to prowadzić ktoś z zewnątrz z polotem "na czasie".Tylko obawiam się że coś takiego nie przeszłoby bo to jest niewygodna forma dla obecnej ekipy,która jak widać lubi tylko młodzież z tzw.dobrych domów,ugrzecznioną,ładnie wyglądającą.Wiadomo że wiąże się to z alkoholem czy narkotykami,tego nie da się wykluczyć.Nawet na Osatja pije się napoje wyskokowe.Ale pan na rauszu w garniturze lepiej się reprezentuje niż chłopak w bluzie z dredami na głowie.A sprzątaczki to dopiero ciężki orzech do zgryzienia,bo to one najwięcej by narzekały bo musiałyby sprzątać.Taki model od dawna obowiązuje na zachodzie,tam też są prywatne domy kultury w których aż wrze bo żeby się utrzymać to działają pełną parą.Nie ma stałych,pewnych etatów tylko od ilości i jakości się opłaca pracowników.A u nas w MDK do momomentu kiedy będą etaciki,to krzesełka w sekretariacie i w pomieszczeniu obok będą ciepłe od zasiedziałych pośladków a posadzki będą ślniły bo nie ma kto ich brudzić.W martwych domach martwi ludzie..............

Tytuł:
obserwator
obserwator

ach...gdzie są te lata kiedy takie fajne imprezki (koncerty,
soundsystemy)organizowano w auli i nadolu.niestety to zależy od ludzi i rzezczywiście wraz z nimi organizującymi poszło to wszystko w przeszłośc

Tytuł:
VIP
VIP

Taki tekst jest przygotowany dla mediów (może ktoś z forum też skorzysta):

Górnołużycka Perła, Miasto Ogrodów, to nazwy, którymi określano niegdyś Goerlitz. Dziś sytuacja jest nieco inna, niemniej możliwości uczynienia Goerlitz i Zgorzelca miastem atrakcyjnym są w zasięgu naszych rąk. Pytania: czy w Zgorzelcu potrzebna jest dyskoteka, czy obiekt wielofunkcyjny, w którym można byłoby spotykać się także przy innych okazjach? Czy istnieje wspólna wizja rozwoju dla całego miasta albo poszczególnych jego części? W jakim stopniu w dyskusję na ten temat zaangażowani są jego mieszkańcy? – stawiane są powszechnie i przy wielu okazjach.
Nie na wszystkie te pytania są gotowe odpowiedzi.
Zapraszamy na wspólną dyskusję, która odbędzie się w Salonie Miejskiego Domu Kultury w Zgorzelcu w środę 12 października o godzinie 19.00 – tematem będą możliwości wykorzystania budynku przy ul. Idzikowskiego, mieszczącego kiedyś stację transformatorów elektrycznych. Zaproszeni eksperci od spraw kultury przedstawią wizję stworzenia wspólnego miejsca spotkań. W dyskusji nie powinno zabraknąć także głosów mieszkańców Goerlitz i Zgorzelca.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Zapraszamy na wspólną dyskusję, która odbędzie się w Salonie Miejskiego Domu Kultury w Zgorzelcu w środę 12 października o godzinie 19.00 – tematem będą możliwości wykorzystania budynku przy ul. Idzikowskiego, mieszczącego kiedyś stację transformatorów elektrycznych.

Niom.. a ja mimo iz nie mam z ta dyskusja nic wspolnego
serdecznie zapraszam tych wszyskich ktorym funkcjonowanie
MDK'a sie nie podoba i chcieli by cos zmienic - a nie tylko
marudzic na forum - do pojawienia sie owego dnia we
wspomnianej sali.

Ja do tej pory potrzebowalem MDK dwa razy w iscie
kulturalnym celu i dwa razy zasoby pieknej budowli
zostaly mi uraczone. Odpowiedz na zadane pytanie
brzmi wiec: TAK. I jak dla mnie jest to bezsprzeczne.

pozdr.

Tytuł:
VIP
VIP

:twisted: no ok wylaczylem cenzurke na admina, szkoda ze wam sie nie spodobalo bo ja zrywalem boki z tego faktu a tym bardziej z tej dyskusji, ps jezeli wyszyscy to przeczytali to mi potwierdzcie bo posty sa niezgodne z tematem, a poniewaz sprawy jzu nie ma to chcialbym je usunac, i kontynuowac dalej dyskusje na temat MDK

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Zaproszeni eksperci od spraw kultury przedstawią wizję stworzenia wspólnego miejsca spotkań. W dyskusji nie powinno zabraknąć także głosów mieszkańców Goerlitz i Zgorzelca.

A tak wybaczcie niewiedze a kto zaprasza ?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ja tam bym był za tym, żeby nie usuwać tych wątków obocznych, zawsze w jakiś tam sposób wiążą się z wątkiem głównym, a poza tym Admin nie powinien wstydliwie rejterować ze swoim (boki zrywać) pomysłem :P Wszechmocny Boże :!: :lol: zawsze też wnosi to nieco luzu i uśmiechu w poważnej dyskusji, nieprawdaż :?: :wink:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
A tak wybaczcie niewiedze a kto zaprasza ?
zaprasza organizator stowarzyszenie 2010 z Goerlitz wspólnie z 2010 ze Zgorzelca, wybaczamy :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

i jakie wrażenia po dyskusji ?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Wrażenia są niejednoznaczne. Najlepsze zrobiła na mnie szefowa ELTUR-GLOBAL. Kobieta konkretna, która dba o interesy swojej firmy. Najgorsze, niestety, wiceburmistrz, który dużo mówił i nic nie powiedział. Widać dochodził do tego mistrzostwa przes wiele lat. Byli też Niemcy, organizatorzy spotkania, którzy w swej naiwności mieli nadzieję na posunięcie do przodu sprawy budowy teatru w murach byłej stacji trafo. O, naiwni. Nie z tymi władzami. :( Pojawił się także Burmistrz Zawidowa Józef Sontowski, który z właściwą sobie swadą opowiedział o swoich pomysłach wnosząc odrobinę życia w nudne przemowy swych poprzedników. No i był wreszcie Kajetan Marcinkowski, który chyba rozgrzewa sie do kampanii wyborczej do samorządu. W swej długiej przemowie, która miała być pytaniem w dyskusji, wyrażał wzburzenie, radość, dumę i rozgoryczenie, czyli miał dla każdego coś miłego. Nie mówił co prawda na temat, ale za to z namaszczeniem i emfazą, zgrabnie wplatając wątek zagrożenia przez neonazistów i milczenia naszych władz. Ogólnie było śmiesznawo. :lol:
A poważnie, to po raz kolejny widać różnicę klas pomiędzy funkcjonariuszami publicznymi z Goerlitz i Zgorzelca. Tam urzędnicy mają wizję rozwoju, pomysły na ożywienie miasta, a nasi siermiężne myśli i morze przeszkód, które uniemożliwia szersze spojrzenie w przyszłość. I bynajmniej, nie są to ograniczenia tylko natury finansowej. To przede wszystkim "mentalna impotencja" jest przyczyną braku pomysłu na rozwój tego miasta. No i wtedy trzeba, niestety, zamówić takie spojrzenie u fachowców w Poznaniu i zapłacić za to grubą kasę. Niestety, takie protezy bywają kosztowne.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
przede wszystkim "mentalna impotencja" jest przyczyną braku pomysłu na rozwój tego miasta.

Za mentalną impotencję przyznaję 5 punktów, czyli maxa :!: :lol:
Cytuj:
No i był wreszcie Kajetan Marcinkowski, który chyba rozgrzewa sie do kampanii wyborczej do samorządu.
, czyżby budziły się upiory :?: :shock:

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

No to wszystko wiadomo.Jesteśmu z koncepcjami 100 lat za Niemcami.Jak powiadała moja babcia" Mu tu sru tu tu tu... a Niemcy sie zbroją." Brakuje nam niestety merytorycznego podejscia do sprawy, a za to jesteśmy wręcz genialni w laniu wody jak to było widać na spotkaniu.A pan Kajetan? Szkoda słów :cry:

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

''Byli też Niemcy, organizatorzy spotkania'', jak pisze Deczko Wkurzony. Interesuje mnie kontakt z tymi Niemcami. Jak ktoś ma namiary na nich, będe wdzięczny. Dziękuje z góry.
Pozdrawiam

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Interesuje mnie kontakt z tymi Niemcami. Jak ktoś ma namiary na nich, będe wdzięczny. Dziękuje z góry

mogę tu co nieco pomóc, tylko muszę wiedzieć o co chodzi Joasi :?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A jeszcze a propos środowego spotkania i Przeglądu Młodego Kina Niemieckiego, o którym mowa w wątku "KULTURA", to na spotkaniu obejrzeliśmy przecież jeden film, o którym wcześniej nie pisałem. Był on poniekąd produkcji niemieckiej. W jednej z głównych ról wystąpił nasz lokalny artysta - aktor, niejaki Gawryluk (imienia nie pomnę). Kreacja naszego miejscowego Holoubka wzbudziła niekłamaną uciechę dużej części publiczności. A film traktował o budynku stacji trafo i o planach stworzenia w nim sceny baletowej.
Mocna rzecz. :lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.