Dzisiaj jest 15 lip 2025, 0:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2768 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 185  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Aleksiej, w sporcie jest tak - "Kto nie jest z nami, jest przeciwko nam."

A Andriej hmm... gościu w Polsce jest odkąd zacząłem się interesować koszykówką, rzucał już na meczach butami, rwał sobie włosy z głowy i z pewnej drużyny na Dolnymśląsku zrobił potęgę koszykarską... oby z Turowem nie było odwrotnie :smt028

Tytuł:
rekrut
rekrut

Karol, A jakie to predyspozycje menadżerskie ma Pan Michalski? Przecież żeby dogadać się z ewentualnym trenerem anglojęzycznym trzeba będzie zatrudnić tłumacza. Sasza i Bob juz całkiem nieźle radzili sobie z j. polskim, obawiam się że lepiej niż Pan Michalski z j.angielskim. A poza tym jak wygląda jego znajomość zasad i rynku koszykarskiego w Europie :smt096 .

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
Urleba

alex:
do zeszłego sezonu był Puchar Uleb
po niemiecku urlop to urlaub
a gość nazywa się URLEP

Tytuł:
rekrut
rekrut

Od 6 stycznia nie mogę się pozbierać, nie mogę się pogodzić z tym, że Soso i Boban odchodzą. Pomijając aspekt sportowy te dwie osoby i Arkadiusz Krygier przyweźli z sobą do Zgorzelca profesjonalizm i nowoczesne spojrzenie na koszykówkę, czego wcześniej u nas nie bylo. A przede wszystkim mieli PLAN działania.
Ktoś tu napisał, że Saso zastrzegał, że jego drużyna będzie gotowa na play offy. Nie ulega też wątpliwości, że Filipovski był w Zgorzelcu trenerem ponad stan, nie tyle finansowy co jakościowy i szczytem szczęścia było mieć go tutaj. A teraz przez jeden incydent po prostu wygania się go ze Zgorzelca (wynika to między wierszami jego wywiadów, on tu chciał zostać, dograć sezon do końca), a jego kontrakt był przecież z opcją przedłużenia na dwa lata i prawdziwa siła zespołu miała być w przyszłym roku. Stawiając się w sytuacji zawodników, którzy według mnie byli w dobrych relacjach z trenerem, trudni mi sobie wyobrazić, że potrafią grać z zaangażowaniem dla kogoś innego (no i dla nas) bo to tak jakby odszedł ich generał...mi byłoby trudno. A najważniejsza, że teraz nie ma w klubie nikogo z profesjonalisów, bo Ci co zostali (z pełnym szacunkiem) są dobrzy na pierwszą ligę. Nie wiem jakie są naciski z góry i kto ma naciskać, ale skoro jest zarząd i jest rada nadzorcza i są to osoby z naszego regionu, niemalże nasi sąsiedzi, to nie wiem czym się kierowali wyrzucając trenerów ...
Drżę o Turów i jestem złej myśli nie tyle o pozostanie w lidze, co o jakość ...

A jeszcze jedno. Co do kary dla Saso ... przeglądałem regulamin PLK i nie znalazłem kary 60.000 zlotych, tylko max 30.000, z tego wynika, że komisja odwoławcza zmieniła karę i tak w zakresie, w którym była niedopuszczalna ... swoją drogą gratuluję Panu Wierzbowskiemu, który nie zna swojego regulaminu (no chyba, że czegoś nie doczytałem).
Z tego wynika, że ten Pan podjął decyzję o zaostrzeniu kary na podstawie sprzecznych relacji świadków, w ciągu godziny po spotkaniu (w istocie niezwłocznie-co za praworządność) w sytuacji, gdy Filipovski jak i członkowie zespołu kwestionowali te ustalenia ...

§48 pkt 6: Nałożenie kary powinno być poprzedzone wyjaśnieniem okoliczności faktycznych sprawy na podstawie dostępnych środków dowodowych, między innymi takich jak:
1/sprawozdanie komisarza lub sędziego głównego
2/zapis na płycie DVD
3/ inne dostępne materiały
pkt 7 W przypadkach, w których okoliczności faktyczne budzą wąpliwości, wydanie orzeczenia w sprawie powinno byćpoprzedzone postępowaniem wyjaśniającym. Organ prowadzący postęowanie wyjaśniające winien umożliwić zainteresowanym stronom aktywny udział w każdym jego stadium <-------- !!!!!!!

§50 pkt 1 Wymiar kary dyscyplinarnej może zostać podwyższony, jeśli na stronę ukaraną w ciągu sezonu rozgrywkowego nałożono karę dyscyplinarną za ponowne naruszenie tych samych przepisów.
2 W szczególnie uzasadnionych przypadkach kary dyscyplinarne mogą zostać podwyższone <------- !!!!! (chyba tym Pan Wierzbowski się kierował nie znając nawet okoliczności sprawy.

§52 Wydanie przeczenia organu I instancji powinno nastąpić niezwłocznie, najpóźniej w ciągu 3 dni roboczych, a w przypadku koniecznośći przeprowadzenia postępowania sprawdzającego w ciągu 7 dni roboczych od dnia zdarzenia.

§58 Organ II instancji po rozpoznaniu odwołania wydaje oreczenie, w którym:
... 4) uchyla orzeczenie w całości i przekazuje sprawę do ponownego rozpoznania, wskazując jednocześnie na okoliczności, które przy ponownym rozpoznaniu sprawy powinny być wzięte pod uwagę, bądź czynności, które winny być dokonane ...

i wreszcie §61 ust. 1 lit. c
"niesportowe zachowanie się zawodnika, trenera, asystenta lub osoby towarzyszącej drużynie, a także innej osoby działającej w imieniu klubu przed, w czasie lub po zawodach, związane z naruszeniem nietykalności cielesnej bądź innymczynnym znieważeniem zawodnika, trenera, działacza (osoby towarzyszącej) drużynie przeciwnej - kara pieniężna w wysokości od 6.000 zł do 30.000 złotych oraz kara zawieszenia (dyskwalifikacji) na okres od 1 spotkania (zgodznie z terminarzem rogrywek) do 12 miesięcy.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

już był
jaro28 pisze:
Czerniak w Turowie

teraz jeszcze :
jaro28 pisze:
Urlep w Turowie na 95%

po co nam tylu trenerów ? No chyba że Czerniak za Bobana ;) A na poważnie to wierzę w wersje urlepowską. Dla klubu to najlepsze rozwiazanie na tą chwilę. Solidny trener znający polskie realia i układy ...nic go nie zaskoczy. Poza tym jest masochistą i nikogo nie bije poza ...ee nie bedą sie wtrącał w jego sprawy rodzinne . Tylko ta cena za niego . Pewnie chcieliby zaplacić za niego tyle ile dał Kwidzyń. Teraz cena jest pewnikiem dużo dużo większa i klub zapłaci też odstępne bo niby kto ? tzn. może je zapłacić Urlep co przełoży sie na wysokość kontraktu tak , że w sumie to Turow poniesie koszty.
Ciekawy jestem kto tak naprawde w klubie wyszukuje nowego trenera. Wcześniej zrobił to Arek Krygier bo miał o tym pojęcie, znał parę języków, a przede wszystkim wiedział gdzie i kogo szukać, a do tego wszystkiego znał parę ważnych osób tu i tam tzn w Europie. A teraz ? domyślam się że jest to amatorskie działanie grupowe. Dlatego Urlep to i tak będzie sukces tych działaczy o ile będzie.
aleksander pisze:
jeżeli to sięsprawdzi to będziemy świadkami największego paradoksu w historii psychiatrii:

eeee mysle że nie. Takich przypadków mieliśmy w Polsce już trochę. Wg mnie dużo większym paradkosem był Jagodnik w Anwilu. My jestesmy przedszkolaki ze swoim "Siadaj na dupę , hej..." w porównaniu do tego co anwilowcy krzyczeli do Jagodnika. A później była miłość i uwielbienie. I tak jest ( będzie )wszędzie. W razie sukcesów ( hmmm) można andriejowi newsa zaśpiewać na starą melodię:
" usiądź na krześle !
hej Andrzej ! ..usiądź na krzesiele !
prosimy !!!!
spocznij na krześle!
hej Jędrek spocznij, odpocznij ..." 8)

Ostatnio zmieniony 10 sty 2009, 15:46 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

qba, wszyscy wiedzieli o kogo chodzi, a ty mi tu literówkę wymieniasz w jak mi się literka do góry nogami postawiła :)

cacadax pisze:
Stawiając się w sytuacji zawodników, którzy według mnie byli w dobrych relacjach z trenerem, trudni mi sobie wyobrazić, że potrafią grać z zaangażowaniem dla kogoś innego (no i dla nas) bo to tak jakby odszedł ich generał...

Zapewne Loganowi tez jest ciężko grać jak ma mecz przeciwko nam :smt026 Nie przesadzaj, to profesjonaliści i (jak powiedział Saso na konferencji pomeczowej w Libercu) gladiatorzy. Zawodnicy koszykówki zarabiają naprawdę dobre pieniądze max przez 10 lat (słowa Saso) więc w tym okresie muszą zrobić wszystko żeby wyrwać jak najwięcej pieniędzy, nabawić się jak najmniej kontuzji i w miarę ustawić się na resztę życia. Dlatego nie łudź się, że zawodnicy zrobią cośna zasadzie strajku. Ty kochasz Turów bo jest Twoją dumą, a oni kochają kasę, którą Turów im płaci. Dlaczego nasi ukochani zawodnicy nie chcieli zostać w zespole za te same pieniądze? Ech... dlaczego Twoja "miłość" do zespołu jest tak naiwna?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Alex. Słyszałem wypowiedzi Saso o profesjonaliźmie zespołu i nie miałem na myśli żadnego strajku, to w realiach zawodowego sportu nie do pomyślenia (poza strajkiem właśnie o podłożu finansowym) miałem na myśli mentalność zespołu, zastawienie psychiczne, tzw. chemię o której tak często mówił sam Filipovski, wątpię żeby to teraz bylo. I właśnie w tym kontekście mówiąc o przyszłym trenerze (choć wolałbym mówić o powrocie starego) myślę, że mają rację Ci którzy pomimo starych animozji, są zwolennikami Urlepa - bo potrzebny jest ktoś kto złapie teraz wszystko twardą ręką to kupy i ogarnie temat...
co do naiwności dotyczącej Turowa, to masz rację, jestem naiwny, bo do ostatniej chwili liczyłem na to, że Filipovski zostanie i ciężko mi nawet czytać opinie co do nowego trenera, jeździłem za finały do Sopotu, byłem na przegranym meczy w Wałbrzybu w zeszłym sezonie, przeżyłem odejście Logana (który nas dzisiaj rozjedzie), Kelatiego i całej zeszłej ekipy i wiedząc o tym, że grają dla kasy liczyłem na to, że może choć w części myślą, że grają dla Turowa, czyli dla nas :)
A na koniec mały zakład na dzisiejszy wieczór - pamiętając system gry Filipovskiego, wskazywanie sposobu zagrania każdej akcji, dyscyplinę i zespołowość - przewiduję, że dzisiaj będzie masakra i chłopaki przegrają coś tak jak wygrali z Prokomem na początku sezonu. W tym stanie wygrana z taką drużyną jak Prokom jest poza zasięgiem. :(

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Cytuj:
A na koniec mały zakład na dzisiejszy wieczór - pamiętając system gry Filipovskiego, wskazywanie sposobu zagrania każdej akcji, dyscyplinę i zespołowość - przewiduję, że dzisiaj będzie masakra i chłopaki przegrają coś tak jak wygrali z Prokomem na początku sezonu. W tym stanie wygrana z taką drużyną jak Prokom jest poza zasięgiem.

Z tym że niekoniecznie, niejednokrotnie w plk drużyny odnosiły zwycięstwa prowadzone przez asystentów trenerów... Przy odrobinie szczęścia damy rade. Wiem że jestem w tym momencie niepoprawnym optymistą, ale nadzieję trzeba mieć! Let's go Turów Let's go!
Pozdro.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
jeżeli to sięsprawdzi to będziemy świadkami największego paradoksu w historii psychiatrii:

O ile pamiętam kibice Turowa nienawidzą Urleba jak psa. Cały czas słyszałem tylko wyzwiska i akty nienawiści padające w jego kierunku od "naszych". Teraz jezeli faktycznie przyjdzie jako Trener wszyscy zgodnie stwierdzą, że to naprawdę świetny specjalista,

Takie przypadki są dość znane - właśnie przytaczany już Jagodnik w Anwilu. Jak dobrze pamiętam to powitało go tam hasło: "Witamy.Pamiętamy."
Osobiście nie widzę w tym nic złego - właśnie tak jak stwierdził szamo: kto nie z nami ten przeciwko nam, oczywiście tylko "agresja" słowna :) Na Bałkanach np. takie transfery się raczej nie zdarzają - facet zawsze byłby "obcy" i "wróg". Tak więc jesteśmy trochę bardziej cywilizowani, a raczej "mięccy" :D

cacadax pisze:
Nie wiem jakie są naciski z góry i kto ma naciskać, ale skoro jest zarząd i jest rada nadzorcza i są to osoby z naszego regionu, niemalże nasi sąsiedzi, to nie wiem czym się kierowali wyrzucając trenerów ...

Żeby pewne rzeczy zrozumieć to trzeba wiedzieć, że "właścicielem" klubu są akcjonariusze (u nas 100% akcji należy do stowarzyszenia "Klub Sportowy Turów w Zgorzelcu" (to ten stary podmiot, obecnie z sekcją żeglarską). A te stowarzyszenie "należy" bodaj do KWB (de facto PGE), natomiast prezes i rada nadzorcza, to tylko organy spółki - wybierane i odwoływane...

Tytuł:
rekrut
rekrut

Znam troszkę kodeks spółek hadlowych i ustawę o sporcie kwalifikowanym i właśnie z tych przepisów wynika, że naciski musiały być, albo brak w zarządzie logiki myślenia...
... w TVP Sport Noculak mówił, że zwolnienia Filipovskiego było racjonalną decyzją, bo zespół musi prowadzić podczas meczów trener, dzisiaj po meczu mówił, że Turów ma trudną sytuację bo zmienił trenera ... czy tylko ja się gubię ...

... i nie oszczędzę sobie nutki goryczy ... po dzisiejszym meczu (co było gwarantowane) widać było chaos w grze naszego zespołu ... bo jak tu nie widzieć chaosu skoro kreatora systemu gry nie ma, nie ma też jego głównego pomocnika ... i jeżeli osobom podejmującym decyzje w dobrej wierze na rzecz Turowa wydaje się, że taka zmiana na kilka kilka meczy przed play offami była i jest korzystna to winszuję ...

... nie potrafię wyrazić jak szkoda mi Filipovskiego i Bobana ... z nimi nawet przegrywać było inaczej ... bo miałem poczucie, że nie wyszło coś w założonym planie, że zespół przeciwnika był rozpracowany, ale nie wyszło ... teraz to już takiego przeczucia nie mam ... mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będę mieć ...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Ktokolwiek przyjdzie na miejsce Saso ma trudne zadanie. Cel pozostaje ten sam- awans do finału, a poziom jaki prezentuje obecny Turów nie starczy na awans do play-off. Z taką grą maksimum wygramy z Górnikiem, bo na wyjazdach w Jarosławiu i Inowrocławiu łatwo nam nie będzie. To na tyle dekadencji.
Urlep o ile przyjdzie powinien szybko zweryfikować wartość poszczególnych zawodników.
1. Bailey jest dobrym rozgrywającym ale potrzebny na PG jeszcze lepszy. Kontuzja jest dla niego blokadą i nie sądzę aby pozwoliła mu zagrać w jakimkolwiek meczu na maksa. Każda penetracja, agresywniejsza obrona wywołuje u Baileya grymas na twarzy. Nie ma oficjalnej informacji o jego faktycznym stanie zdrowia ale uważam po tym co widzę, że nie jest z Baileyem dobrze. Nie rozwiazana jest kwestia z Copelandem. Mówi się, że nie zagra do końca sezonu, tak więc jaki jest sens trzymać tego zawodnika w zespole. Reasumujac ten wątek Turów potrzebuje klasowego rozgrywajka i nie wiem czy nie lepiej byłoby zamiast Baileya zatrudnić sprawnego w 100% zmiennika.
2. Harris i Radojnic powinni opuścić zespół. Nic nie wnoszą do gry- są przeciętnymi zawodnikami nawet na naszą ligę. Zupełnie nietrafione kontrakty.
3. Milijkovic- słaby w obronie i w tym elemencie myślę, że sie nic nie zmieni. Jeżeli nie przypomni sobie jak się seryjnie trafia do kosza będzie krucho. Bez względu na wszystko strata Copelanda i Townesa spowodowała, że Turów jest słabszy w ataku. Potrzebny zawodnik na poz 2/3- strzelec.
4. Pozostali zawodnicy są do urobienia przez dobrego trenera, bo problem tkwi w głowach Danielsa, Turka i teraz również Drobnjaka.

Bez dobrego trenera i zmian nic nie osiągniemy. Nie ma co się łudzić.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

hakunamakata pisze:
Nie rozwiazana jest kwestia z Copelandem. Mówi się, że nie zagra do końca sezonu, tak więc jaki jest sens trzymać tego zawodnika w zespole

No więc niestety prezes Waśniewski podpisywał z niektórymi graczami kontrakty gwarantowane i taki kontrakt ma copeland ;) Jeśli chcieliby go zwolnić musieli by jeszcze do tego dołożyć ;)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

W takim wypadku trochę niefrasobliwe decyzje p. Waśniewskiego. Można by było choć porozmawiać z "bezproduktywnym" Copelandem lub jego agentem i renegocjować kontrakt aby suma sumarum zwolnienie tego zawodnika zminimalizowało koszty.

Z wieści zasłyszanych "na mieście" - przychodzi Urlep ( o tym była mowa), ponoć klub i trener są już dogadani. Ma być zakontraktowanych 2 nowych zawodników.

Powtarzam to co usłyszałem i proszę na dzień dzisiejszy potraktować ten news z przymróżeniem oka. Jeżeli się niesprawdzi z góry przepraszam.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Krzysztof Roszyk, skrzydłowy Turowa:

- Wiemy, że gramy słabo i fatalnie się z tym czujemy. Powiem więcej: wstyd nam za to. Nasze kłopoty zaczęły się od zawieszenia trenera Filipovskiego, ale to nas nie usprawiedliwia. Bez względu na to powinniśmy grać lepiej, przecież to my jesteśmy na boisku, a nie trener. Nie wiem, kto zostanie naszym nowym szkoleniowcem, ale dałbym szansę Pawłowi Turkiewiczowi. Przez dwa lat był blisko Filipovskiego, mógłby więc kontynuować filozofię gry Słoweńca.

Może Turkiewicz zostanie na swoim stanowisku do końca sezonu, i poczekać na Saso w przyszłym sezonie :) bo jak sam powiedział "Ważne, że rozstaliśmy się w zgodzie, nie zamykamy sobie drzwi"

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

spekulacje nadal trwają;
Cytuj:
Przy okazji tego spotkania wiele mówiło się o Andreju Urlepie, trenerze Basketu, który jest jednym z kandydatów do poprowadzenia Turowa.
- Nikt ze mną na ten temat nie rozmawiał - zapewniał słoweński szkoleniowiec.

za gazetą wrocławską

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2768 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 185  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.