Dzisiaj jest 11 lip 2025, 4:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Moje ambicje to m.in. nadal rozwój Zgorzelca i wykorzystanie jego położenia oraz myśli ludzkiej mieszkańców w celu poprawienia ich położenia materialnego.
wielu tak mówiło już i nic z tego nie wyszło, może dlatego, że się w złe towarzystwo wdali :|

Tytuł:
rekrut
rekrut

Marko pisze:
Mam nadzieje, że teraz sprawa jest klarowana.

Jasne. Nowelizacja obowiązuje od mniej niż miesiąca. Ustawodawcy oczywiście nie chodziło o hermetyzację tylko o ułatwienie awansu w pewnych przypadkach.
Żeby nie było że się czepiam - pamiętam działalność Marko z ZHP i wiem że jest to człowiek ideowo pozytywny i znający się na tym co robi (co do rewelacji 'mieszczucha' z sąsiedniego wątku - naprawdę sobie cenię jego doświadczenie i fachowość).
pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 22 lis 2008, 10:33 przez mylene, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Czy prawdą jest, że w chwili obecnej Pan prezes MPGK jest na długotrwałym chorobowym?
Jeśli choroba Pana prezesa wynikła z publikacji moich niektórych treści, to zastanawiam się nad tym czy treści, które prezentuję nie są nie pozbawią zdrowia kolejnych prezesów.

W każdym bądź razie długo się będę zastanawiał czy napisać jakieś treści ukazujące wady i nieprawidłowości w działąniu burmistrza, mając na względzie postępowanie ludzi po przeczytaniu moich postów.

P
G

[ Dodano: Nie Lis 23, 2008 5:27 am ]
Jak zwykle szedłem korytarzami UM w Z i w pewnym momencie, jak zwykle zupełnie przypadkowo zauważyłem człowieka, który z wypiekami na twarzy coś studiował.
Jestem istotą dociekliwą i starałem się podejrzeć jakie treści, które wprawiły czytelnika w stan najwyższej koncentracji. Niestety w chwili, gdy ów człowiek zauważył, że treści, które czyta są obiektem mojego zainteresowania, schował je i nie miałem możliwości sprawdzenia co jest tam zapisane.
Wychodząc z urzędu nagle znowu zupełnie przypadkowo wpadła mi w rękę pomięta kartka z treścią, które wcześniej czytał człowiek.
Kartka ta przedstawiała stan zużycia i w normalnych warunkach ilość zagnieceń sprawiała, że mógłbym ją użyć w jednoznacznym celu, jednak czujne oko „oficera śledczego” zauważyło rozmazane ale ciekawe treści.

„KOMUCHY” MAJĄ SWOJĄ PRASĘ PODZIEMNĄ!!

Wiecie, że „komuchy” pokusiły się o podsumowanie dotychczasowej działalności aktualnie urzędującego burmistrza?
Zastanawia mnie jednak, dlaczego informacje dystrybuowane są w tajnej gazetce, niedostępnej ogółowi. Przeczytałem fragmenty pierwszej strony i odniosę się do fragmentów, które odczytałem właściwie.
Zaznaczam, że ustosunkowuję się do treści zawartych w ulotce a nie do dystrybutora.

Miasto buduje boisko w ramach programu MOJE BOISKO – ORLIK 2012. Rzecz godna pochwały. Młodzież będzie miała gdzie się bawić i spędzać czas wolny. Popieram inicjatywę i podpisuję się pod każdym ekonomicznie i społecznie uzasadnionym działaniem, które skieruje młodzież na drogę sportu.

Znalazłem stronę z założeniami do projektu. Dotarłem do cyferek.

Dotarłem do strony opisującej projekt ORLIK 2012

http://orlik2012.pl/index.php?option=co ... &Itemid=33

Program „Moje Boisko – Orlik 2012” przedstawiony przez Premiera Rządu Rzeczypospolitej Polskiej Donalda Tuska podczas Expose w dniu 23 listopada 2007 roku.

Jeśli w „prasie podziemnej zapisane są wiadomości prawdziwe, to cyferki wyglądają ciekawie. Oto przykład:

Cytat z progamu:
„Kosztorys
Wstępny koszt budowy kompleksu wynosi około 1 000 000.00 PLN netto. Rzeczywisty koszt budowy znany będzie po wykonaniu dokumentacji technicznej i ewentualnie zweryfikowany po zakończeniu procedury przetargowej i wyłonieniu wykonawcy kompleksu.”
To koszt wg założeń programowych.

Jeśli prawdą jest, że koszt budowy boiska w Zgorzelcu to 2.138.000 zł

Różnica kosztów pomiędzy zgorzeleckim Orlikiem, który umiejscowiony jest na terenie byłego boiska i placu sportowego, a zakładanym w projekcie, szacunkowym kosztem budowy to 1.138.000 zł.

TO 138 % WIECEJ NIŻ W ZAŁOŻENIACH.

Nie znam żadnej firmy, która w założeniach do projektu potrafi różnić się ponad 50 % od rzeczywistego wykonania.

Może się mylę, jednak jeśli różnica kosztów wynosi ponad 100 % to sprawa jest zastanawiająca i wymaga wyjaśnienia. Albo ktoś nie potrafi zrobić projektu, albo ktoś nieumiejętnie prowadził przetarg na wykonawstwo obiektu.

Co do pozyskania środków to w tym przypadku nie można nic zarzucić organowi.
Mógł pozyskać 666.000 zł i tyle pozyskał. Jeśli jednak boisko kosztowałoby 1.000.000 zł, to dofinansowanie byłoby na poziomie 66 %.

Ze swojej strony chciałbym wykorzystać osobę Marko, która może uzyskać informacje o programie Orlik

Czy jest możliwe aby radny zgorzelecki otrzymał informacje, ile kosztowała budowa Orlików w regionie. Ciekawi mnie również średni koszt Orlików w Polsce. Zaznaczam, że chodzi mi ciągle o różnicę w założeniach pierwotnych, czyli 1.000.000 a koszt rzeczywisty. W końcu to my pokrywamy różnice.

To tylko jeden temat dotyczący cyferek. Innym tematem przewijającym się już wszędzie to SKATEPARK.

Zastanawia mnie fakt, że decyzja o wydatkowaniu 1.472.000 zł na budowę boiska podjęta została natychmiast, natomiast wygospodarowanie kilkuset tysięcy złotych na SKATEPARK jest od kilku lat niemożliwa do wykonania.
Współczuję młodzieży. Pukają wszędzie, do każdych drzwi ale nikt im nie otwiera.

http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.p ... sc&start=0

Żal i przykro mi jest, jak widzę walkę młodzieży o drobiazg z punktu widzenia miasta.
Brak kilkuset tysięcy złotych na rzecz pożądaną przez młodzież ale lekką rączką wydaje się ponad milion na projekt rządowy.
Przypominają mi się czasy komuny, kiedy to młodzież uszczęśliwiana była systemowo. Pomijam fakt, że nie w każdej gminie jest potrzebne boisko lub kort tenisowy. Czasami lepiej w danej gminie wybudować bieżnię lekkoatletyczną, basen, strzelnicę, kręgielnię, plac dla modeli latających, tor gokartowy lub inną infrastrukturę sportową. Wg mnie hasło „Polska młodzież gra w piłkę nożną” zastąpiłbym hasłem „Polska młodzież uprawia sport” i dał możliwość indywidualnego kierowania środków na obiekty sportowe.

Marko chciałbym abyś odpowiedział mi na pytania, jeśli oczywiście chcesz i możesz.

1) Czy informacje dystrybuowane przez lewą stronę opcji politycznych w Zgorzelcu są możliwe do przeczytania w jakikolwiek normalny sposób? Ja widziałbym internet, lub formę papierową ale nie w systemie podziemnym, przekazywanie gazetki z ręki do ręki.
2) Czy mógłbyś zając się zagadnieniami dotyczącymi wysypiska zgorzeleckiego. Z informacji, jakie posiadam, wysypisko w obecnym stanie zapełni się w ciągu dwóch lat. Co potem? Jeśli uzyskasz informację, że jest możliwa rozbudowa, to proszę o informację jak długo będzie trwać wykonanie projektu oraz realizacja cyklu budowlanego a także ile to będzie kosztować budżet miasta. Boję się, że jeśli nic w tym kierunku się nie będzie robić, to drastycznie podniesione zostaną ceny wywozu nieczystości z powodu braku perspektywicznego myślenia i konieczności wywozu nieczystości na inne wysypiska. Boję się również, że jeśli połączymy wydatki na modernizację wysypiska oraz budowę nowej hali sportowej to czegoś możemy nie ukończyć. Dylemat, co jest ważniejsze, hala czy wysypisko, pozostawiam decydentom.

P
G

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Ponieważ temat ma w tytule ekonomię to nieśmiało stwierdzam ,że 113,8% a nie 138%
zakładając proste liczenie procentów
Nie zamieszczam linków, ponieważ bez kłopotu można posługując się przeglądarką znależć dziesiątki artykułów o orlikach i koszcie ich budowy. Faktem jest, że za milion nikomu się nie udaje budować ale za 2mln300 też nie znalazłem nikogo ktoby próbował.

Tytuł:
pismak
pismak

bog180 pisze:
Ponieważ temat ma w tytule ekonomię to nieśmiało stwierdzam ,że 113,8% a nie 138%
zakładając proste liczenie procentów

Mea culpa.

poprawiam
KOSZT WYBUDOWANIA BOISKA JEST O 113,8 % WYŻSZY OD ZAKŁADANEGO W PROJEKCIE.

Zważ jednak, że budowa wciąż trwa i jest jeszcze szansa, że będę miał rację z tym 138% (żart).

Bog180 jeśli już szukałeś w internecie informacji o Orlikach 2012 to może zainteresowałeś się faktem, że niektóre trzeźwo myślący włodarze gmin .... po prostu wycofali się z budowy Orlików.

http://samorzady.polska.pl/goracytemat/ ... 335358.htm

Na końcu artykułu jest opis gminy Świdnica, która buduje za trzy miliony trzy boiska. Można ich zapytać: Jak to zrobili?

Tutaj boisko za 1.700.000 zł
http://www.wprost.pl/ar/141502/Bardzo-drogie-Orliki/

Czyli drogo.
Ciekawi mnie co było przesłanką do budowy boiska Orlik w Zgorzelcu.
Czy znowu chodzi o politykę w sporcie?

P
G

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

mam w sobie duch sportowy i nawet jeżeli trzy boiska kostzowałyby 6 mln to jestem za . Według mni to jest jednak inwestycja w nasze /no może nie moje już/ ale jednak dzieci.
I nawet 1 zł w zawodowców od kosza czy tych kopaczy z tekwondo czy cos koło tego to wole pozytywnie myslec o tradycyjnych boiskach. nie znaczy że mam racje poprostu jestem moze już za stary na tego typu zmiane charakterologiczną

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
Ze swojej strony chciałbym wykorzystać osobę Marko, która może uzyskać informacje o programie Orlik

Czy jest możliwe aby radny zgorzelecki otrzymał informacje, ile kosztowała budowa Orlików w regionie.

A przy okazji zbierania informacji dowiedz się jaki był zakres prac na poszczególnych „Orlikach”. Boisko boisku nierówne. Jedni wykonują inwestycję w zakresie minimalnym inni budują całe kompleksy sportowe.
"Najdroższy dolnośląski Orlik powstanie w Zgorzelcu. Według planu ma kosztować 2,1 mln zł. Za tę kwotę powstanie tam jednak nie tylko boisko do piłki nożnej wraz zapleczem i boiskiem uniwersalnym (też zresztą dwukrotnie powiększonym), ale kompleks służyć ma również lekkoatletom. Powstaną dwie bieżnie: okalająca boisko i osobna, do biegów na 100 m." – fragment art. z Gazety Wyborczej
Grzegorz pisze:
Ciekawi mnie również średni koszt Orlików w Polsce.

We wrześniu, w naszym województwie, było to około 1,27mln - tak podaje Urząd Marszałkowski

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK pisze:
A przy okazji zbierania informacji dowiedz się jaki był zakres prac na poszczególnych „Orlikach”.

Tak dowiedziałem się.

Dla mnie SZOK !
http://zawidow.info/index.php?option=co ... Itemid=100

W sobotę 15 listopada br. oddano oficjalnie do użytku nowoczesny kompleks sportowy przy ul. Zgorzeleckiej 39. Na dwóch boiskach, przeznaczonym do gry w piłkę nożną i wielofunkcyjnym będą grać nie tylko uczniowie, ale i wszyscy mieszkańcy Zawidowa.

…A żeby tradycji stało się zadość i chrzest obiektu przebiegał ze sportowym ceremoniałem, były pierwsze rzuty karne na nowej murawie…
„Orlik” w Zawidowie powstał kosztem 1. 180.739.01 złotych.

Wniosek nasuwa się następujący:
Jakby Miasto Zgorzelec poprosiło Gminę Zawidów, to w Zgorzelcu za 2.138.000 zł (a zaznaczam nie jest to ostatnia cena, budowa trwa) Gmina Zawidów zorganizowała by nam dwa komplety boisk Orlik 2012.

P
G

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
PiTeK pisze:
A przy okazji zbierania informacji dowiedz się jaki był zakres prac na poszczególnych „Orlikach”.

Tak dowiedziałem się.

Dla mnie SZOK !
http://zawidow.info/index.php?option=co ... Itemid=100

Dowiedzieć się a dowiedzieć się i zrozumieć - to jednak spora róznica :roll:
Porównaj dobrze zakresy robót
Zawidów: klik
Zgorzelec: klik
Chyba to jednak nie to samo, a nawet nie prawie to samo - chociaż jak wiadomo prawie robi wieeeelką różnicę :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Róznica jest jednak znaczna i to nie ulega wątpliwości natomiast nie wiem czy maksyma " tak krawiec kraje itp" była tu brana pod uwagę

Tytuł:
pismak
pismak

bog180 pisze:
tak krawiec kraje

, jak mu materii staje.
Pewnie podobne rozważania były podczas budowy stadionu miejskiego. Dziś każdy widzi, że było warto.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Dlatego też uważam ,że nie mozna potępiać bez pełnego rozeznania zamiarów i treści a porównywanie cen bez rozpoznania dokładnego zadań też jest lekko chybione. Nie będe sie powtarzał ale pod środkami na boiska podpisuje sie objema rękami a mam tylko nadzieję że umiar , rozsądek i mozliwosci zostały tu uwzględnione

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz jestem dzisiaj po spotkaniu komisji Budżetu i Finansów Rady Miasta Zgorzelec. Posiadam informacje, które Ciebie interesują.
Jeśli chodzi o ORLIKA w Zgorzelcu, to informuję, że tematem interesuje się już od pewnego czasu. Na Sesji Rady Miasta 28.10.2008 r. zadałem pytanie odnośnie kosztów budowy kompleksu boisk sportowych przy G-1. Otrzymałem pisemna odpowiedź:
zgodnie z podpisaną umową o wykonawstwo koszt robót wynosi 2.098.662,93 zł. brutto. Do kosztów należy dodać koszty związane z likwidacją kolizji telekomunikacyjnej, które wynosiły 20.000 zł. oraz koszt powołania zespołu nadzoru inwestycji w kwocie 19.520 z. [i]
Daje to zatem kwotę 2.138.182,93
Po otrzymaniu materiałów na najbliższą sesje zauważyłem, że w budżecie miasta figuruje inna kwota 2.359.000 zł. Nawet ucieszyłem się, że zawnioskuję o przeznaczenie różnicy w podanych kwotach na zaspokojenie oczekiwań młodych mieszkańców Zgorzelca i przeznaczenie ponad 220.000 zł. na budowę Skateparku. Taka kwota wg ostatnich informacji jakie otrzymałem całkowicie wystarczy na realizacje marzeń dużej grupy mieszkańców Zgorzelca. Wyglądało na to, że wszystko jest dokładnie wyliczone.

Tymczasem po dokładniejszym wczytaniu okazało się, że miasto nie tylko nie zaoszczędzi ale BM zaproponował dołożenie jeszcze 200.000 zł. Zatem koszt budowy ORLIKA wyniesie w Zgorzelcu 2.559.000 zł. Taki projekt uchwały BM Zgorzelca przygotował na najbliższa sesje 27.11.2008 r.
Pytałem dzisiaj o przyczyny takich kosztów. Poinformowano mnie, że wszystko zależy od zakresu prac. Tak jest najczęściej. Tylko przypomnę, że jeśli inwestycja była tak długo przygotowywana, to dlaczego nikt nie wiedział, że trzeba wymienić ziemie na boisku.
I kolejna sprawa jeśli na budowę takiego kompleksu na każdą wydana z budżetu miasta złotówkę pozyskano zaledwie 26 groszy to nie widzę tu powodu do dumy.
Założenia budowy ORLIKA w Polsce było takie, ze na każda złotówkę z budżetu samorząd miał otrzymać 2 zł.
Możliwe, że ktoś kolejny raz nie doliczył się kosztów. Bo w tym przypadku można było szukać środków z innych funduszy a rachunek były korzystniejszy dla miasta., Czy zrobiono rozeznanie ile kosztowała by budowa ORLIKA na przy SP -3 ?
Ale jak podejmować słuszne decyzje jeśli w mieście nie ma Rady Sportu - jedynego ciała mającego kompetencje opiniodawcze - a decyzje podejmowane są na zasadzie tak mi się wydaje, albo tak uważam.

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
Tymczasem po dokładniejszym wczytaniu okazało się, że miasto nie tylko nie zaoszczędzi ale BM zaproponował dołożenie jeszcze 200.000 zł. Zatem koszt budowy ORLIKA wyniesie w Zgorzelcu 2.559.000 zł.

Bog180 jeśli prqawdą jest to, co napisał Marko, to wychodzi na moje a nawet więcej.

KOSZT WYBUDOWANIA BOISKA ORLIK W ZGORZELCU BĘDZIE O 155,9 % WYŻSZY OD ZAKŁADANEGO W PROJEKCIE RZĄDOWYM.

Eldrich pisze:
Chyba to jednak nie to samo, a nawet nie prawie to samo - chociaż jak wiadomo prawie robi wieeeelką różnicę

Eldrich cokolwiek mówiłbyś o kosztach budowy boiska to wartym zastanowienia się jest się jest słuszność budowy zaplecza socjalnego, mając w pobliżu zaplecze gimnazjalne.
Popieram budowę boisk, skyparków ale za rozsądną ceną i dla potrzeb ludzi.
Nie chcę być złym prorokiem ale wg mnie to za ok. pół roku pomieszczenia socjalne będą jedną wielką toaletą i miejscem noclegowym dla meneli. Chciałbym się oczywiście mylić.

Eldrich zwróć uwagę na mądre i przemyślane postępowanie Zawidowa. Oni przygotowali tylko grunt pod zaplecze. Nie wydali niepotrzebnie pieniędzy. Dla mnie takie działanie jest na ocene 5+.

Brawo Zawidów.

Bierzmy przykład z mądrzejszych.

P
G

nad tym, czy

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Czy aby na pewno mądre działanie z tym zapleczem w Zawidowie to bym polemizował:
Po pierwsze: może powstanie a może nie. Pózniej na pewno nie będzie taniej
Po drugie: jak będą budować zaplecze to bardzo prawdopodobne, iż na pewien czas zostanie ograniczona mozliwość korzystania z obiektu, niewykluczone jest uszkodzenie istniejących elementów (np. patrz Plac Pocztowy)
Po trzecie: moim zdaniem jak coś robić to raz a porządnie i do końca!
To trochę tak jak, niektórzy buduja dom: trochę budynku człowiek wykończy żeby mozna było mieszkać a resztę póżnie powoli, bez pośpiechu - jak będzie czas, ochota pieniądze itp. i tak 40 lat żyje sie na budowie. Za takie coś to ja dziękuję.

Tak, rzeczywiście lepiej nie budować, bo przynajmniej wtedy nie zniszczą - będziemy mieli takie piękne niezniszczone nic. :lol: ;-)

Tak przy okazji taniej nie jest synonimem słowa lepiej.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.