Dzisiaj jest 11 lip 2025, 22:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Tradycyjnie odchodzimy od tematu, zamiast skupić się nad przedstawionymi problemami przez Grzegorza :(
Tak się dzieje w wielu wątkach

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Tak się dzieje w wielu wątkach
a Admin śpi
Grzegorz pisze:
Dyskusję ze mną starałeś sprowadzić do poziomu oceny mojej osoby i odszedłeś od tematu zasadniczego.
popieram, nie uciekajmy od tematu, joro jest tu klasycznym przykładem takiego działania.
joro pisze:
Dopiero w tej chwili zauważyłem (na Twojej wizytówce), ile masz lat! Przepraszam Cię, za być może obraźliwe teksty! Ludziom w tak poważnym wieku należy się przede wszystkim szacunek!
dziękuję w imieniu starszej części uczestników :grin:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
a Admin śpi

Aleks jest jeden i zakochany na dodatek... Chciałem moderatora, ale mi nie dał....

Tytuł:
VIP
VIP

admin właśnie wstał, ale mimo wszystko bombas zastępuje mnie godnie :D
a teraz aby tradycji stało się zadość:

wracamy do tematu !

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
bombas zastępuje mnie godnie :D
'ktoś nie śpi, aby spać mógł ktoś' :|

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz jak Wiesz dalej czekam na odpowiedzi BM dotyczące m.in. spraw, które poruszasz. Jak tylko je otrzymam to poinformuję o tym wszystkich.
Swoją drogą pokazujesz coraz więcej wątków, ciekawych, choć niektóre z nich należy rozpatrywać troszkę szerzej. Pamiętaj, że w urzędach pracuje sporo ludzi, którzy znają się na swojej pracy cenie osobiście ich za to. Dodatkowo jest taka zasada, że sprawy dotyczące wydatkowania środków, zamówień publicznych powinny być opiniowane przez radców prawnych, którzy co prawda za nic nie odpowiadają, ale biorą za swoja pracę wynagrodzenie.
Przechodząc do tematu to na ostatniej sesji radni debatowali o spółkach komunalnych. Okazało się, że stan większosci wcale się nie poprawia.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Marko pisze:
Okazało się, że stan większosci wcale się nie poprawia.

Ciekawe rzeczy prawisz! Z dokumentów wynika co innego!

Tytuł:
pismak
pismak

joro pisze:
Marko pisze:
Okazało się, że stan większosci wcale się nie poprawia.

Ciekawe rzeczy prawisz! Z dokumentów wynika co innego!

To może wrócimy do kwestii MZGM i podejrzeń o stosowanie kreatywnej księgowości, może także porozmawiamy na temat TBS i poręczeń miasta, może przeanalizujemy na co miasto przekazuje środki do centrum sportowego i jaki jest stan sprzętu technicznego niezbędnego do obsługi imprez. Mogę jeszcze dłużej, konkretniej i więcej. przecież Wiesz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Marko skoro tak do przodu jesteś - może autorefleksja w tym temacie http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?t=3006
w kontekście Ustawy o pracownikach samorządowych (Dz. U. r. 2001 nr 142 poz. 1593 z późn. zm) - pkt. 3a (ten w szczególności) do 3e?
W kwestii "różnych interpretacji w tej sprawie" polecam wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie z 18 czerwca 2008 (sygnatura: II SA/OI 240/08) - oraz podobny (choć kontekst nieco inny) wyrok NSA (II OSK 467/08 z 19 czerwca 2008).
A dla zainteresowanych artykuł z Rzeczpospolitej na ten temat:
http://www.rp.pl/artykul/55707,192636_S ... ursu_.html
Czy podobnie będzie w sprawie "politycznego stanowiska sekretarza" jak powiedział burmistrz Gronicz (w urzędach innego poziomu samorządowego jest podobnie) czy mi się zdaje? A jeżeli zawarte umowy są nieważne - to co teraz? Oczywiście mogę się mylić więc proszę w takim przypadku wyprowadzić mnie z błędu...

Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, 21:44 przez mylene, łącznie zmieniany 4 razy

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
powinny być opiniowane przez radców prawnych, którzy co prawda za nic nie odpowiadają, ale biorą za swoja pracę wynagrodzenie.
to niezła fucha takiego radcy, który za nic nie odpowiada :grin:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Cytuj:
powinny być opiniowane przez radców prawnych, którzy co prawda za nic nie odpowiadają, ale biorą za swoja pracę wynagrodzenie.
to niezła fucha takiego radcy, który za nic nie odpowiada :grin:

podobnie jak większość urzędników :D

Tytuł:
obserwator
obserwator

Marko pisze:
Mogę jeszcze dłużej, konkretniej i więcej. przecież Wiesz

Wcale w to nie wątpię, choć nie wiem!
Czytając Twoje posty dostrzegam wielkie przywiązanie do niektórych wątków, a takze umiejętność motania tychże! "Braterska" miłośc do byłych jest na pewno godna uznania. Przysłania jednak niektóre fakty i nie pozwala na obiektywną refleksję.

Tytuł:
pismak
pismak

mylene pisze:
Marko skoro tak do przodu jesteś - może autorefleksja w tym temacie http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?t=3006
/55707,192636_Stanowiska_urzednicze_i_kierownicze_obsadzamy_w_drodze_konkursu_.html
Czy podobnie będzie w sprawie "politycznego stanowiska sekretarza" jak powiedział burmistrz Gronicz (w urzędach innego poziomu samorządowego jest podobnie) czy mi się zdaje? A jeżeli zawarte umowy są nieważne - to co teraz? Oczywiście mogę się mylić więc proszę w takim przypadku wyprowadzić mnie z błędu...

Spieszę Ci wyjaśnić sprawę wspomnianego miejsca pracy na które przeniesiono pracownika wcześniej już zatrudnionego i mającego kwalifikacje.
Po pierwsze w Polsce wyroki sadowe są obowiązujące tylko w odniesieniu do jednej sprawy i nie odnoszą się do innych, nawet podobnych sytuacji. Słowem nie stanowią precedensu. Oczywiście wielokrotnie posiłkują się nimi zainteresowani i sądy ale nic z tego nie wynika, bo i tak każda sprawa musi być rozpatrzona indywidualnie.
Po drugie.
Jesteś dociekliwy i to dobrze. Zatem wiec, że od początku wprowadzenia w samorządach obowiązku prowadzenia naboru na stanowiska urzędnicze, zarówno związki samorządowe jak i indywidualne samorządy zwracały się o pełną interpretacje zapisów ustawy, które nie stanowiły jednoznacznie jak należy rozumieć wewnętrzny awans zawodowy, zmianę stanowiska itp. Brak precyzyjnych stanowisk spowodował, ze również nadzór prawny nie negował działań samorządów związanych z wewnętrznymi przesunięciami pracowników na inne stanowiska.
Przykładem może być Regulamin zatrudniania pracowników na wolne stanowiska urzędnicze w Starostwie Powiatowym Zgorzelec wprowadzony w życie 30 marca 2007 r. w paragrafie 3 ust. 8 czytamy:
"wolnym stanowiskiem - należy przez to rozumieć wolne stanowisko urzędnicze, którego nie można obsadzić w drodze awansu lub przeniesienia służbowego".
Nadzór wojewody nie uchylił zapisów i są one jak widzisz obowiązujące.
Idąc dalej, informuję Ciebie, że w przyjętej przez Sejm RP nowelizacji ustawy o pracownikach samorządowych w art.11 ust. 1 zapisano:
" Wolnym stanowiskiem jest stanowisko, na które nie został przeniesiony pracownik samorządowy tej jednostki lub na które nie został przeniesiony, inny pracownik samorządowy zatrudniony na stanowisku urzędniczym lub członek korpusu służby cywilnej, którego status jest uregulowany w odrębnych przepisach, posiadający kwalifikacje wymagane na danym stanowisku."
Mam nadzieje, że teraz sprawa jest klarowana.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Temat zapowiadał ,sie arcyciekawie i zobaczcie co z niego zostało . Ziobromania przesladowcza na kiepskim poziomie.
Da sie moze powrócić do podstawowego wątku?. Moze założyciel wątku przedstawi zapowiadane materiały ? Zniknał coś z forum , zapał minął ?Czy cel osiągniety? Ambicje spełnione?

Tytuł:
pismak
pismak

bog180 pisze:
Da sie moze powrócić do podstawowego wątku?.

A po co?
Jest zbyt drażliwy.

bog180 pisze:
Zniknał coś z forum , zapał minął ?

Nie nie real wzywał.

bog180 pisze:
Czy cel osiągniety?

To oczywiście żart.

bog180 pisze:
Ambicje spełnione?

Moje ambicje to m.in. nadal rozwój Zgorzelca i wykorzystanie jego położenia oraz myśli ludzkiej mieszkańców w celu poprawienia ich położenia materialnego.

-------------------

Cieszyłem się jak dziecko, kiedy zobaczyłem zainteresowanie osób sprawujących funkcję kierowniczą w Zgorzelcu i kiedy zadeklarowali oni chęć dialogu i wyjaśnień przedstawionych przeze mnie zagadnień.
Zmartwiło mnie to, że nie podjęli ze mną dialogu tutaj na forum.
Wiem, że ludzie na stanowiskach kierowniczych w spółkach miejskich i urzędach zależnych mogą się obawiać rzeczowych pytań i pytań o cyfry, pytań o ludzi. Wiadomo, że od dobrze sprecyzowanego pytania nie można uciec z odpowiedzią. Nie jest możliwe „zagadanie” pytania dając bełkotliwą odpowiedź, bo zostaje namacalny ślad.

Za namową osób z forum uruchomiłem niezależną skrzynkę
wady@onet.eu
z prośbą o przedstawianie wiedzy oraz materiałów w tych i innych tematach.

Materiały dosłane przez różne istoty obojga płci przyszły moje oczekiwania. Jest ich tak dużo, że samo sprawdzanie przynajmniej części wiarygodności przesłanych wątków zajmie trochę czasu. Sprawdzeniu podlegać będzie również to, czy materiał ten nie został nielegalnie pozyskany. Tematyka rozciąga się od „miasta” poprzez „gminę” do „powiatu”. Chodzi o spółki oraz urzędy zależne od jednostek samorządowych. Naprawdę jest tego dużo.

W tym momencie skorzystałem z okazji znajomości i pewnych doświadczonych „łysych” (Wy też o jakiś łysych piszecie) i poprosiłem o ocenę części materiału, zachowując oczywiście anonimowość dostawcy.
Po dłuższym zastanowieniu uznaliśmy, że materiał jest na tyle ciekawy, że nadaje się nie tylko na forum ale powinienem go przedstawić również pod innym adresem.
W chwili obecnej zastanawiamy się tylko jaki wybrać termin przedstawienia materiału pod tymi „innymi” adresami i co przedstawić publicznie. Forum internetowe i jego treści nikną ogromie Internetu. W sumie niewiele osób ma dostęp do Internetu a jeszcze mniej wie, że jest takie forum porusza się tu życiowe sprawy Zgorzelca.

Chciałbym powiedzieć, że wynikiem naszej narady było również opracowanie planu upublicznienia materiałów szerszej opinii publicznej. W grę wchodzą tu różnego rodzaju gazety, strony internetowe(tego forum) oraz radio i telewizja. Wszystko ma się rozumieć w zakresie lokalnym.
Po konsultacjach z „łysymi” stwierdziliśmy również, że niektóre z zagadnień można poprzedzić pytaniami przekazywanymi bezpośrednio, lub za pośrednictwem forum, do Marko z prośbą o przekazania pytania odpowiednim osobom odpowiedzialnym za dany stan rzeczy, zapytać dlaczego tak się stało i przedstawić sposób naprawy, jeśli to oczywiście będzie możliwe.

Martwi mnie fakt, że poza Marko, który jawnie reprezentuje jedną z opcji politycznych i nie wstydzi się tego, nie ma tutaj reprezentantów wyborców z pozostałych ugrupowań.
Nie chcę sugerować, że boją się wystawić głowę ponad ziemię i wypowiedzieć się w jakimkolwiek temacie. Nie moja sprawa, ale uchylę rąbka tajemnicy z materiałów dostarczonych mi.
Zwracam się teraz do osób wybranych przez wyborców, czytających forum, aby, jeśli się nie boją formułować myśli publicznie, stanęły do odpowiedzi na pytania stawiane przez uczestników forum. Nasze forum z pewnością zyskałoby jakościowo na tym a ludzie będą lepiej poinformowani albowiem w chwili obecnej korzystamy z pomocy tylko jednej opcji politycznej i jej przedstawiciela.

Czy prawdą jest, że osoba piastująca obecnie funkcję burmistrza gorąco zapewniała przed wyborem i zaraz po wyborze na stanowisko, że będzie uczestniczyć w życiu forum nie tylko jako czytasz ale również wypowiadając swoje zdania w tematach?

Śledzę od jakiegoś czasu forum i jedno mogę stwierdzić, że większym zainteresowaniem cieszy się temat nowego pubu, niż nieprawidłowościach w spółkach miejskich. Gratuluję pomysłu pubu. Obecność swoją na forum postaram się dostosować poziomem do uczestników forum, co nie znaczy, że uważam ich za kogoś gorszego, lecz tematyka poruszana przez nich mniej mnie jakoś interesuje. Są gusta …

Nie ma sensu podgrzewać atmosfery tym, że coś mam, że szykuję jakąś bombę, czy coś w tym rodzaju. Życie pokaże co z tego się urodzi.

P
G

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.