Dzisiaj jest 12 lip 2025, 17:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Wydaje mi się poglądy są wyznacznikiem naszych ocen

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Asafa pisze:
o to kaman że przepływem bezradności jest to że naprzykład czepiacie się poglądów inicjatora w temacie o referendum

Wg mnie to nie bezradność , a logiczne spojrzenie na problem. Przecież ktoś za tym stoi (jak zwykliście mawiać) - czyli jest coś na rzeczy.

Ale faktycznie zauważam tu pewną bezradność w tym wątku - nikt nikogo nie przekona. I dlatego dałbym już spokój...jak Cichy dał spokój z akcją pod kryptonimem SPAM ;)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
I dlatego dałbym już spokój...jak Cichy dał spokój z akcją pod kryptonimem SPAM

Dzięki za uznanie. :grin:

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Każdy ma poglądy jakie ma i to nie powinno być istotne w sprawie referendum, które ma na celu uzdrowienie miasta i pozbycie sie liberałków z PO, którzy i tak nie są w stanie sprawować władzy bo nie potrafią. Każdy ma inne zdanie, ja uważam, że to krok ku polepszeniu sytuacji w naszym mieście.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Dla zainteresowanych dodam że przekroczyliśmy 1000 podpisów przed trzema dniami.
pozdrawiam i bacznie śledzę rozwijającą się dyskusję. :smt021
:grin:

[ Dodano: Pią Paź 17, 2008 5:59 pm ]
YELLO_35 pisze:
Cichy dał spokój z akcją pod kryptonimem SPAM

Teraz jest najważniejsza akcja kryptonim "podpisy" ;)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Slavicproud pisze:
Każdy ma poglądy jakie ma i to nie powinno być istotne w sprawie referendum, które ma na celu uzdrowienie miasta i pozbycie sie liberałków z PO, którzy i tak nie są w stanie sprawować władzy bo nie potrafią.

Podziwiam jak w jednym zdaniu można zawrzeć dwie sprzeczne ze sobą myśli. Z jednej strony mamy że poglądy nie są "istotne", chwilę później mamy pozbycie się "liberałków z PO". Liberalizm też jest poglądem, takim samym jak nacjonalizm. Więc jeśli w sprawie referendum poglądy nie maja znaczenia, to także poglądy burmistrza z PO (czy całego PO) nie mają najmniejszego. Przy takim toku myślenia wyrzucanie liberalizmu jest co najmniej dziwne. Ewentualnie mamy do czynienia z klasycznym "Kali ukraść dobrze, Kalemu ukraść źle"...

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Nacjonalizm jest właściwszym poglądem niż liberalizm. Pozatym nie uwarzam, ze z powodow pogladow burmistrz jest złym. Jego czyny o tym swiadcza, czyli nic nie robi, to samo w sejmie, platforma jest do niczego i nie sa w stanie sprawowac wladzy

Ostatnio zmieniony 18 paź 2008, 16:34 przez Slavicproud, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Slavicproud pisze:
Nacjonalizm jest właściwszym poglądem niż liberalizm

Zależy dla kogo.

Slavicproud pisze:
uwarzam,

Slavicproud pisze:
siwadcza

Żartujesz trochę z nas , prawda? ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

jestem dysortografem z tad te bledy i literowki
i nie wynika to z mojego niedoedukowania bo jestem w trakcie studiow wiec powrucmy do tematu referendum

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Acha - nie mam więcej pytań - dziękuję ;)

Wróćmy więc :)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

A gdyby tak zrobić referendum: "Czy jesteś za delegalizacją neonazistowskich/ szowinistycznych/ rasistowskich ugrupowań?" Ciekawe jaki byłby wynik? ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ilustrator

Cytuj:
A gdyby tak zrobić referendum: "Czy jesteś za delegalizacją neonazistowskich/ szowinistycznych/ rasistowskich ugrupowań?" Ciekawe jaki byłby wynik? ;)

Art. 13 Konstytucji RP. mówi:

"Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa"

Widzę, że po raz kolejny wypada przypomnieć, że bez względu na to czy nam się to podoba czy nie, NOP jest legalnie działającą, zarejestrowaną partią polityczną.

Jeśli jednak mimo wszystko twierdzisz, że jakakolwiek zarejestrowana partia polityczna w Polsce jest "neonazistowsko/ szowinistyczno/ rasistowskim ugrupowaniem", spieszę poinformować Ciebie, że z wnioskiem o delegalizację może wystąpić Prezydent, Marszałek Sejmu, Marszałek Senatu, Premier, grupa co najmniej 50 posłów lub minimum 30 senatorów, pierwszy prezes Sądu Najwyższego, prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego, Prokurator Generalny, prezes Najwyższej Izby Kontroli i Rzecznik Praw Obywatelskich.
Wyrok w sprawie delegalizacji partii politycznej wydaje Trybunał Konstytucyjny.

Jeśli chodzi o referendum ogólnopolskie, to takowe ma prawo zarządzić Sejm bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.
Również Prezydent może zarządzić takie referendum za zgodą Senatu, wyrażoną bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów. Takie referendum kosztuje jednak dość sporo, bo jakieś, z lekka licząc, 80 mln. zł.

Wierzę jednak głęboko, że tak aktywny forumowicz jak Ty, nie podda się i już niebawem zwróci się do w/w instytucji, celem podjęcia stosownych kroków zmierzających do delegalizacji NOP. ;-)

Byłbym niezwykle zobowiązany, gdybyś był łaskaw informować nas na bieżąco o Twoich postępach w sprawie delegalizacji tej partii. :smt058

Tytuł:
VIP
VIP

Slavicproud otrzymał pierwsze ostrzeżenie za nieprzestrzeganie zasad ortografii.

informacja dla użytkownika: w obecnych czasach istnieje coś takiego jak sprawdzanie pisowni w trakcie pisania tekstu zarówno w MSIE jak i w Firefoxie, z którego korzystasz. Nie przyjmuję do wiadomości wymysłów leniów patentowych dot "dysleksji, dysortografii, dyskalkulii i pozostałych dys... coś tam". W w tym przypadku to czyste lenistwo i brak szacunku do pozostałych użytkowników tego forum.

Koniec dyskusji i wracamy do tematu, a "poszkodowany" w razie pytań może dzwonić na numer 0 501 320 023.

/admin

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

przekorny pisze:

Wierzę jednak głęboko, że tak aktywny forumowicz jak Ty, nie podda się i już niebawem zwróci się do w/w instytucji, celem podjęcia stosownych kroków zmierzających do delegalizacji NOP. ;-)

1) "uderz w stół a nożyce same się odezwą" - Przekorny, wskaż mi proszę w którym miejscu napisałem dosłownie, że chodzi mi o NOP?
2) dzięki za szczegółowe wskazanie sytuacji prawnej odnośnie likwidacji ugrupowań.
3) ogólnie widoczne jest, że nie jestem bardzo aktywnym forumowiczem (bo nie mam na to zbyt wiele czasu). W odróżnieniu od wielu bardziej się tutaj udzielających, nie korzystam z internetu w pracy ;)
4) moje zapytanie nie miało na celu wszczęcia jakiejkolwiek akcji, więc nie spodziewaj się informowania o ewentualnych postępach. Ponieważ w tej dyskusji pojawiały się odniesienia do nacjonalizmu i rasizmu, uznałem za stosowne zapytanie (raczej retoryczne) co ludzie o tym myślą.
5) zgodzę się jednak, że wydawanie tak dużych pieniędzy na organizowanie referendów może nie być najlepszym rozwiązaniem tematu. Również, a może szczególnie, w naszej lokalnej sytuacji.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ilustrator

Cytuj:
"uderz w stół a nożyce same się odezwą" - Przekorny, wskaż mi proszę w którym miejscu napisałem dosłownie, że chodzi mi o NOP?

Nie rozumiem co oznacza sugestia zawarta w słowach powiedzonka o nożycach?? Jeśli nie chodzi Ci o NOP, wybacz, i wyjaśnij jaką partię/ugrupowanie miałeś na myśli, pisząc cyt." "Czy jesteś za delegalizacją neonazistowskich/ szowinistycznych/ rasistowskich ugrupowań"???
I jak, Twoim zdaniem, można zdelegalizować coś, co wg. prawa działa nielegalnie???

Cytuj:
dzięki za szczegółowe wskazanie sytuacji prawnej odnośnie likwidacji ugrupowań.

Proszę... ;-)

Cytuj:
ogólnie widoczne jest, że nie jestem bardzo aktywnym forumowiczem (bo nie mam na to zbyt wiele czasu). W odróżnieniu od wielu bardziej się tutaj udzielających, nie korzystam z internetu w pracy ;)

Może nie jesteś bardzo aktywnym forumowiczem, ale widać, że temat ten szczególnie Ciebie zainteresował,..czy może się mylę???
Co do korzystania z internetu w pracy- donosiciel, który poinformował forum o tej mojej ( i nie tylko) "zbrodni", co ciekawe, większość postów również kleci w pracy. Ale on chyba może, wszak znajduje się na usługach obecnie rządzącej PO, czyż nie tak??? :lol:
I jak to zwykle w takich wypadkach bywa, donosi jedynie na swoich politycznych przeciwników, pomijając "przypadkiem" ludzi, którzy wspierają go w walce o pozostawienie Gronicza na stanowisku.

Cytuj:
moje zapytanie nie miało na celu wszczęcia jakiejkolwiek akcji, więc nie spodziewaj się informowania o ewentualnych postępach. Ponieważ w tej dyskusji pojawiały się odniesienia do nacjonalizmu i rasizmu, uznałem za stosowne zapytanie (raczej retoryczne) co ludzie o tym myślą.

Czy możesz przypomnieć mi, w odniesieniu do jakiej grupy pojawiły się tutaj oskarżenia dotyczące "nacjonalizmu i rasizmu"? Twoja odpowiedź będzie również odpowiedzią na Twoje pytanie, skąd mi wpadło do głowy, że chodzi Ci o NOP. :smt023

Cytuj:
zgodzę się jednak, że wydawanie tak dużych pieniędzy na organizowanie referendów może nie być najlepszym rozwiązaniem tematu. Również, a może szczególnie, w naszej lokalnej sytuacji.

Jestem w zasadzie tego samego zdania co Ty. Chyba, że chodzi o przerwanie nieudolnych rządów burmistrza, który już spowodował m.in. znaczny wzrost zadłużenia miasta (a planuje jeszcze bardziej je zadłużyć), podniósł sobie pensję o kwotę wielkości miesięcznych zarobków niejednego mieszkańca Zgorzelca, poobsadzał stanowiska kolegami, z których część "doi" samorządowy budżet z kilku miejsc naraz, buduje halę na utrzymanie której miasta nie stać, tylko po to, żeby kupić sobie głosy kibiców w przyszłych wyborach, itd. Wówczas, niestety, należy ponieść koszta związane z referendum. Na to, żeby burmistrz sam zrezygnował, raczej nie ma co liczyć, prawda?? :smt028

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.