Dzisiaj jest 12 lip 2025, 15:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

W sprawie zasług Burmistrza, które sobie przypisuje nie będę wypowiadac się w każdym poruszonym przez Niego temacie. Po prostu wychodzę z założenia, że jeśli ktoś zna się na wszystkim w rezultacie nie potrafi zrobic nic poprawnie.
Ponieważ od kilku lat działam we wspólnocie mieszkaniowej i mam dobre tego efekty pragnę wyjaśnic, że to co napisał w swoim usprawiedliwieniu Burmistrz przypisując sobie jako zasługi to kompletna bzdura.
1/ System kredytowy na cele remontowe wspólnot mieszkaniowych działał już dużo wcześniej i to nie nowośc wprowadzona przez obecną ekipę
2/ Każdy kto chce z tej formy pomocy skorzystac musi poświęcic wiele czasu na załatwienie potrzebnych formalności. Żaden PZN nikogo nie wyręczy.
3/ Co do oceny pracy PZN, który został bardzo pozytywnie przedstawiony przez Burmistrza pragnę zauważyc, że w tym roku zebrania sprawozdawcze, które wg przepisów prawnych winny byc przeprowadzone do końca I-szego kwartału czyli 30.03.
były przeprowadzone po terminie.
4/ Na spotkania mimo zaproszenia /dot. roku 2007/ nie pojawił się ani Burmistrz, ani żaden przedstawiciel w Jego imieniu
Takich przykładów "owocnej współpracy" mogłabym przedstawic jeszcze kilka tylko
chyba nic to nie zmieni.
Pragnę zaznaczyc tylko, że jak wiele osób w naszym mieście liczyliśmy na pozytywne zmiany i mocno jestem zawiedziona.

A miało byc tak pięknie :cry: :cry: :cry: :cry:

Tytuł:
obserwator
obserwator

YELLO_35 pisze:
Obrońca Z POLSKI widzę ;)

Nie obrońca! Tylko jak ktoś ze zwolenników referendum lekko odbiegnie od tematu to od razu że nie na temat, a przeciwnicy referendum nie mają nic do powiedzenia i piszą co popadnie to wszystko ok, bo niby co to ma wspólnego z tematem Jak Ci się styl wypowiedzi nieoczekiwanie poprawił... No proszę - tak z dnia na dzień wielki skok w umiejętności formułowania poglądów. Niesamowite. ;] ??

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
neandertalski pisze:
Wielki Sojusz Kumuchów, Nazistów i PP????? to ma być ta wielka nadzieja białych???
i Ty się dziwisz, ze ludzie boją się takiej alternatywy?

Informuję iż zwróciłem się do admina o zabezpieczenie Twoich postów w których zawarte są określenia obraźliwe dla mojej formacji politycznej tzn. NARODOWEGO ODRODZENIA POLSKI. Jeśli nie wiesz to pragnę Ci przypomnieć iż NOP jest legalnie działającą partią polityczną przestrzegającą prawo i nie życzę sobie wycieczek w stylu nazi, itp.

Za nami stoją wszystkie ciemne charaktery Światowego Nacjonalizmu- zadowolona.
Widmo Nacjonalizmu krąży nad Zgorzelcem ]:->

proszę również admina aby zabezpieczył Twoją wypowiedź w której zawierasz treści obraźliwe dla legalnie działającej w tym kraju Partii! to oburzające, nie dość że mówisz, że za Wami stoją wszystkie ciemne charaktery światowego Nacjonalizmu to jeszcze i diabła z rogami do niej dopisałeś! bój się boga toż to partia chrześcijańska - żeby nie powiedzieć katolicka!!!!
:-)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

za stroną www.radiotri.pl:

Wczoraj na ryneczku kwiatowym Polskie Radio Wrocław, od 15:00 nadawało na żywo program "Akcja reakcja". Filip Marczyński, reporter PRW próbował naświetlić sprawę organizowanego w Zgorzelcu referendum o odwołanie burmistrza - niestety jak się okazuje bezskutecznie. W programie pojawił się przedstawiciel inicjatywy, ale nie zabrakło tez radnych klubów PO i opozycyjnego SLD. Obecny był również Burmistrz Rafał Gronicz oraz dziennikarze z lokalnych mediów. Co o szczegółach mówi jeden z uczestników spotkania ...

http://www.radiotri.pl/downloads/posluchaj/alex.mp3

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Asafa pisze:
YELLO_35 pisze:
Obrońca Z POLSKI widzę ;)

Nie obrońca! Tylko jak ktoś ze zwolenników referendum lekko odbiegnie od tematu to od razu że nie na temat, a przeciwnicy referendum nie mają nic do powiedzenia i piszą co popadnie to wszystko ok, bo niby co to ma wspólnego z tematem Jak Ci się styl wypowiedzi nieoczekiwanie poprawił... No proszę - tak z dnia na dzień wielki skok w umiejętności formułowania poglądów. Niesamowite. ;] ??

Jeśli nie załapałeś o co chodzi, to trudno.

Co do poglądów i ich wpływu na referendum czy sytuację po referendum. Udało się z pana Grzegorza wydusić, iż cytuje "znajdzie się ktoś kogo poprze Grupa Inicjatywna". Koniec cytatu. Jakiś czas temu pan Grzegorz wraz z kolegami z organizacjami skreślił parę boskich słów na temat Muzeum Wspominajmy Razem. Cytuje:

Cytuj:
"Nasze miasto to nie prywatny germanofilski i antypolski folwark Platformy Obywatelskiej.",

Cytuj:
Zwracamy się jednocześnie z apelem do wszystkich mieszkańców naszego regionu, których nie ogarnął kompleks niemiecki, o przyłączenie się do naszego sprzeciwu. Tu jest Polska, a nie kolejny, niemiecki land.

Wniosek, nie poprą kandydata który będzie w ich mniemaniu ogarnięty jest "kompleksem niemieckim". Co więcej można wnioskować, że każdy burmistrz starający się zacieśnić współpracę z Görlitz będzie narażony na ostrą referendalną akcję, za uwaga, cytuje: inicjatywy moralnie obrzydliwe.

W mieście takim jak Zgorzelec, które siłą rzeczy skazane jest na współpracę z stroną niemiecką, takie poglądy skazują nas bycie kolejnym peryferyjnym, zapyziałem miasteczkiem w którym ksenofobowie rządzą i dzielą. Już dzisiaj nasza współpraca z Görlitz kuleje i jest beznadziejna. Przy takim podejściu i w oparciu o takie słowa pana Grzegorza i wesołych chłopaków z NOP-u ta współpraca padnie jak ściera. A jak padnie współpraca, padnie możliwość sięgania po środki unijne, których niewykorzystywanie jest wszak jednym z "głównych zarzutów". Tak się fatalnie składa dla NOP-u, że jako miasto największe szanse mamy do wykorzystywani środków z EWT. A ten kto zna założenia tego fundusze ten wie, że on wymusza współdziałanie z Niemcami (lu Czechami gwoli ścisłości).Nie ma współdziałania - nie ma kasy. W tej sytuacji mamy więc poważny problem wynikający wprost z antyniemieckich fobii NOP-u. Każdy burmistrz chcący nawiązać ściślejszą współpracę z Niemcami okrzyknięty zostanie germanofilem i być może dostanie w twarz referendum.

By szukać dalej powiązań pomiędzy ideologią NOP-u a referendum. Proszę bardzo. Rewolucja. Jedyne co NOP-owi dobrze wychodzi to dymienie i stwarzanie zamieszania. A to wynika wprost z takich deklaracji:

Cytuj:
Narodowe Odrodzenie Polski głosi konieczność walki z systemem demoliberalnym na drodze Rewolucji Narodowej, którą pojmuje jako całkowitą przebudowę życia społeczno-gospodarczego i politycznego zgodnie z odwiecznymi wartościami cywilizacji łacińskiej.

Referendum niczym rewolucja październikowa, zmiecie istniejący porządek i ustanowi nowy,zapewne lepszy. Ja jestem zwolennikiem demokracji konsensualnej, więc z natury rzeczy wszelkie rewolucje są mi obce (no może oprócz żołądkowych). A z tego wynika, że i referendum niestety nie ma dla mnie racji bytu. W historii Zgorzelca był okres, że burmistrzowi wymieniali się jak rękawiczki, frakcje walczyły zażarcie i był to najgorszy okres tego miasta. Pełna stagnacja. Dopiero ustabilizowane rządy burmistrza Fiedorowicza (przy wszystkich wadach i zaletach) pchnęły nas trochę do przodu. Dla uratowania Festiwalu Greckiego, też nie trzeba wcale rewolucji, a dobrych negocjacji. Miasto zamiast wydać 150 tysięcy (a może więcej) na organizacje referendum może wydać je na Festiwal (czy nie zabrzmiało to dziwnie, czy ocieram się o przekupstwo ? :) ), szczególnie w sytuacji gdy istnieje realna szansa wyrzucenia tych pieniędzy w błoto na skutek nieudanego referendum. Festiwal odbył by się na pewno, przy tej determinacji Nikosa :)

Tak więc drogi Asafo, być może zbyt ogólnikowo jednak staram Ci się wykazać, że jednak istnieją związki pomiędzy poglądami organizatora a organizowanym przez niego referendum.

PS. A żebyś nie sądził że muzeum budziło czy budzi mój entuzjazm odsyłam Cię do mojego tekstu o nim z listopada 2007 roku o tu . Jakieś 9 miesięcy wcześniej niż list NOP-u w tej sprawie (tu list), swoją drogą niezły zapłon ma zgorzelecki NOP.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Asafa pisze:
Ponieważ jakbyś czytał uważnie to Nikos (grek ??) powiedział że między innymi on był autorem zarzutów. Po za tym Cichy jest tylko inicjatorem i a nie kandydatem na burmistrza to co Ci da jak będziesz wiedział jakie ma poglądy. On tylko chce referendum i nowych wyborów. Ty też możesz chcieć referendum lub nie i nic z tym wspólnego nie ma czy lubisz np Żydów, Romów czy greków czy nie

nikos pisze:
Ja nie jestem w grupie referendalnej,i nie chciałbym formułować innych zarzutów, ale mój problem z festiwalem i tysięcy mieszkańców będę prezentował mając tą okazję osobiście podczas tego referendum.BO TO BYŁ CHYBA NAJWIĘKSZY SKANDAL TEGO ROKU W ZGORZELCU
Czy Pan Burmistrz dał mi inną szansę?
Nikos

no to jak to w końcu jest? czyżby żyrafa mnie wpuścił w maliny? Czy nikos zaczął się wycofywać po audycji radiowej?

P.S.y

A tak przy okazji, skoro już na forum pojawił się CICHY w wersji Professional – jak słusznie zauważyli moi szanowni przedmówcy, chciałbym zapytać, no bo CICHY Home Edition, to jednak był trochę słabszą opcją – jak to jest właściwie z tą Waszą obroną katolicyzmu? Kurde no jak to jest, że jesteście gotowi jak widzę „walczyć w obronie pokoju do ostatniego naboju”:
http://www.nop.org.pl/?artykul_id=779
w obronie historii, która dla niewierzących jest tylko jakąś tam starą żydowską mitologią?
A jak już bronicie tak historii narodu wybranego to dlaczego na własnych stronach domagacie się Palestyny dla Palestyńczyków? Coś tu jakoś jakby sprzeczne?
Dlaczego nie zaczniecie walczyć w obronie przynajmniej jakiegoś Światowida czy innego Radogoszcza?
No i nareszcie okazało się, czemu miało służyć wprawianie się w celowaniu do tarczy pod szyldem „Dzień Szakala”
http://www.nop.org.pl/?artykul_id=769
a ja głupi myślałem, ze jakieś obchody z okazji przypadającej w przyszłym roku 140tej rocznicy urodzin, lub 86tej rocznicy męczeńskiej śmierci Waszego tragicznego bohatera ruchu narodowego szykujecie?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eligiusz_Niewiadomski
tymczasem Wy jakaś wyprawę krzyżową chyba będziecie robić? Ale znaczy się gdzie? Do Palestyny może????
nijak nie można Was zrozumieć chłopaki ;-)

Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, 7:54 przez neandertalski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Mieszkam w Zgorzelcu ponad 30 lat i miałam możliwość przyjrzeć się z bliska i uczestniczyć w życiu politycznym miasta i powiatu. Mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że wielu ludzi, którzy za politykę się bierze, zielonego pojęcia nie ma, o co w tym wszystkim chodzi.
Sama przyznaję się do tego, że kiedy pierwszy raz byłam kandydatką na radną, wypisałam na ulotce, co chciałabym zmienić. Dopiero praca w Radzie uświadomiła mi, że niektóre " życzenia" nie są w kompetencji Rady Miasta. Przestudiowałam bardzo dokładnie ustawę samorządową i to, co było w naszej gestii, ale też w zasięgu możliwości, próbowałam z innymi wprowadzać w życie.
Mówię o tym dlatego, że Burmistrz też może poruszać się w określonym obszarze możliwości, a częste zmiany nic dobrego nie wnoszą. Przeżyłam zmiany czterech burmistrzów i trzech przewodniczących Rady w jednej kadencji i wiem, co to znaczy brak stabilności. Sama w tym czasie pełniłam funkcję całą kadencję, choć wielokrotnie były próby, żeby i to zmienić. Jednak takie prawo jest i kto chce, może z niego skorzystać.
Osobiście nigdy nie byłam zwolenniczką niszczenia , raczej uważam, iż należy szukać rozwiązań w porozumieniu. Taka postawa w polityce nie zawsze bywa dobrze widziana, bo jest pewna grupa ludzi, która w polityce widzi swój konkretny interes, a który wcale nie jest tożsamy z interesem publicznym, pomimo, że tak się go przedstawia.

Gdybym wiedziała, że są konkretne zarzuty przeciwko obecnemu Burmistrzowi, kto jest kandydatem na nowego burmistrza, mogłabym na temat referendum dyskutować.
Dla mnie przedstawione zarzuty nie stanowią powodu, dla którego należałoby przeprowadzać referendum. W tej sytuacji, z jaką mamy w Zgorzelcu do czynienia, bez względu na wysokość kosztów uznałabym każdą kwotę za niepotrzebny wydatek ze wspólnych pieniędzy.
Lepiej zrobić za każde pieniądze coś pożytecznego.
Pozdrawiam wszystkich, oczywiście również inicjatorów i zwolenników referendum.
Hanna I.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
A tak przy okazji, skoro już na forum pojawił się CICHY w wersji Professional – jak słusznie zauważyli moi szanowni przedmówcy, chciałbym zapytać, no bo CICHY Home Edition, to jednak był trochę słabszą opcją – jak to jest właściwie z tą Waszą obroną katolicyzmu? Kurde no jak to jest, że jesteście gotowi jak widzę „walczyć w obronie pokoju do ostatniego naboju”:
http://www.nop.org.pl/?artykul_id=779
w obronie historii, która dla niewierzących jest tylko jakąś tam starą żydowską mitologią?
A jak już bronicie tak historii narodu wybranego to dlaczego na własnych stronach domagacie się Palestyny dla Palestyńczyków? Coś tu jakoś jakby sprzeczne?
Dlaczego nie zaczniecie walczyć w obronie przynajmniej jakiegoś Światowida czy innego Radogoszcza?
No i nareszcie okazało się, czemu miało służyć wprawianie się w celowaniu do tarczy pod szyldem „Dzień Szakala”
http://www.nop.org.pl/?artykul_id=769
a ja głupi myślałem, ze jakieś obchody z okazji przypadającej w przyszłym roku 140tej rocznicy urodzin, lub 86tej rocznicy męczeńskiej śmierci Waszego tragicznego bohatera ruchu narodowego szykujecie?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eligiusz_Niewiadomski
tymczasem Wy jakaś wyprawę krzyżową chyba będziecie robić? Ale znaczy się gdzie? Do Palestyny może????
nijak nie można Was zrozumieć chłopaki ;-)

[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 9:15 am ]
aleksander pisze:
Uprzedzam, że posty nie związane ściśle z referendum będą kasowane.

GDZIE KONSEKWENCJA?

[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 9:16 am ]
:smt044

[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 9:16 am ]
:smt082

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

CICHY to był fragment tylko fragment posta :-) - że tak powiem wyrwany z kontekstu :P
ale w takim układzie chciałem zapytać, czy NOP - ewentualnie G.I. joe planują wypuszczenie w miasto jakichś plakatów o wymowie podobnej do tych z Torunia?
CICHY cały czas mówisz o walce która trwa, Twoja organizacja jak widać określenie WALKA rozumie bardzo dosłownie, czy w takim razie pojawią się jakieś pistolety na mieście, czy jeszcze się nad tym zastanawiacie?

P.S.y
przy okazji chciałem zapytac, bo mnie zaintrygowało - dlaczego wlepka WALKI w obronie katolicyzmu pojawiła się w tamtym z Torunia linku na zdjęciu pomnika Piłsudskiego?
http://www.mapofpoland.pl/Torun,zdjecie ... ml#galeria
czy Twoja organizacja również Pana Piłsudskiego uznała za "swojego" przedwojennego?
przeciez to bzdura, nie dość, ze facet był Litwinem z pochodzenia to w dodatku m.in. narodowcom przedwojennym obóz koncentracyjny w Berezie Kartuskiej przyklepał :/
nie mówiąc o tym, ze Dmowskiemu miłość jego życia podebrał :-)

Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, 8:51 przez neandertalski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Dajcie juz spokuj burmistrzowi!! Bogu winny chce spedzic swoją kadencję w spokoju, nie przeszkadzajac nikomu. Ledwo co wyremontowal swoje biuro a juz go chcecie usunac...jestescie bez serca....i za co za to ze:

- obiecywal kibicom hale sportowa i jej nie wybudowal?
- za to ze zgorzelec miał byc jednym z niewielu miast z internetem dla wszystkich?
- za to ze bezrobocie rosnie a on wydaje pozwolenia dla kolejnych supermarketow w ktorych juz polowa ludnosci zgorzelca pracuje?
- za to ze jest marionetka w rekach POslancow i wybawicieli?
- za to ze ma w dup.. festiwal grecki?
- za to ze marnuje nasze pieniadze?

DAJCIE CHLOPU SPOKUJ PRZECIEZ SAMI WIDZIICIE ZE JEST POWAZNYM LIDEREM, MEDRCEM I WSPANIALYM GOSPODARZEM!!!! 8)

Tytuł:
pismak
pismak

CICHY pisze:
A czym to niby NOP nadszarpnął sobie wizerunek ?

Nawiązałem do wcześniejszej wypowiedzi przekornego w której wylicza siłę zdyscyplinowanego lewicowego elektoratu. Czyżby G.I nie wiedzieli, że po „przewrocie” ktoś musi objąć władzę? A kto ją obejmuje? Najlepiej zdyscyplinowani i zorganizowani. :grin: Ale Przekorny mógł się mylić dlatego nie bierz wszystkiego dosłownie :P

[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 10:02 am ]
charmer pisze:
za to ze bezrobocie rosnie a on wydaje pozwolenia dla kolejnych supermarketow w ktorych juz polowa ludnosci zgorzelca pracuje?

Dajcie spokój charmerowi!!! I czas żeby się zorientował kto wydaje pozwolenia na budowę kolejnych supermarketów 8)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Stanowisko Burmistrza to nie ciepła posada, więc nie ma powodu, żeby od osoby na tym stanowisku nie wymagać dużo. Jednakże argumenty o referendum nie trafiają do wszystkich, ponieważ nie są mocnymi argumentami.
Też nie jestem zadowolona z faktu, że miasto nie porozumiało się w sprawie festiwalu. Tu zabrakło na pewno zrozumienia i dobrej woli oraz umiejętności negocjacji ( po obu stronach). Ale to nie może być argument za referendum.
To byłyby wyrzucone nasze pieniądze, gdyby referendum miało się odbyć.
O bezrobociu w takim kontekście trudno mi się wypowiadać. Za politykę zatrudnienia odpowiada, o ile się dobrze orientuję, przede wszystkim powiat. Od tego ma stosowne służby i Powiatową Radę Zatrudnienia.
Jeżeli mieszkańcy miasta chcą zmieniać wizerunek miasta, mają możliwości, żeby krok po kroku to zmieniać. Ale muszą wiedzieć, czego konkretnie chcą. Wszystkiego na pewno nie da od razu.
Nie bronię tu w żaden sposób konkretnej osoby, ale stanowiska.
Jeżeli wybraliśmy tę osobę, to powinniśmy się włączyć do współgospodarzenia poprzez konkretną dyskusję i działanie, nawet, jeżeli nie wszystkim jest to partyjnie po drodze. To jest nasze miasto, a nie takiej czy innej partii.
Pozdrawiam Hanna I.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
C
czy Twoja organizacja również Pana Piłsudskiego uznała za "swojego" przedwojennego?
przeciez to bzdura, nie dość, ze facet był Litwinem z pochodzenia to w dodatku m.in. narodowcom przedwojennym obóz koncentracyjny w Berezie Kartuskiej przyklepał :/
nie mówiąc o tym, ze Dmowskiemu miłość jego życia podebrał :-)

no i przeca z PPS był... :roll: ludzi z takimi poglądami jak CICHY - delikatnie mówiąc ( choć jego jezykiem) - kopał w dupę

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

może trochę nie na temat, ale mnie to interesuje, może mi szanowna grupa inicjatywna napisze coś o sobie, na przykład poziom Waszego wykształcenia...bo nie wiem czy jest sens wsłuchiwać się w Wasze banialuki mister CICHY....bo póki co to ta Wasza argumentacja dotycząca zasadności referendum do mnie nie przemawia.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Czegóż to znowu powraca temat festiwalu greckiego? Przecież się odbył, był wspaniałym wydarzeniem artystycznym! Jakiego nigdy dotąd nie było!
A teraz znowu czytam, że Gronicz zlikwidowal festiwal! Jak to więc jest? Odbył się, czy się nie odbył?
Będzie, czy nie będzie?Skoro był, a jakoby go wcale nie było, to na pewno będzie, chociaż został zlikwidowany i go nie będzie!!!

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.