Asafa pisze:
YELLO_35 pisze:
Obrońca Z POLSKI widzę

Nie obrońca! Tylko jak ktoś ze zwolenników referendum lekko odbiegnie od tematu to od razu że nie na temat, a przeciwnicy referendum nie mają nic do powiedzenia i piszą co popadnie to wszystko ok, bo niby co to ma wspólnego z tematem
Jak Ci się styl wypowiedzi nieoczekiwanie poprawił... No proszę - tak z dnia na dzień wielki skok w umiejętności formułowania poglądów. Niesamowite. ;] ??
Jeśli nie załapałeś o co chodzi, to trudno.
Co do poglądów i ich wpływu na referendum czy sytuację po referendum. Udało się z pana Grzegorza wydusić, iż cytuje "znajdzie się ktoś kogo poprze Grupa Inicjatywna". Koniec cytatu. Jakiś czas temu pan Grzegorz wraz z kolegami z organizacjami skreślił parę boskich słów na temat Muzeum Wspominajmy Razem. Cytuje:
Cytuj:
"Nasze miasto to nie prywatny germanofilski i antypolski folwark Platformy Obywatelskiej.",
Cytuj:
Zwracamy się jednocześnie z apelem do wszystkich mieszkańców naszego regionu, których nie ogarnął kompleks niemiecki, o przyłączenie się do naszego sprzeciwu. Tu jest Polska, a nie kolejny, niemiecki land.
Wniosek, nie poprą kandydata który będzie w ich mniemaniu ogarnięty jest "kompleksem niemieckim". Co więcej można wnioskować, że każdy burmistrz starający się zacieśnić współpracę z Görlitz będzie narażony na ostrą referendalną akcję, za uwaga, cytuje: inicjatywy moralnie obrzydliwe.
W mieście takim jak Zgorzelec, które siłą rzeczy skazane jest na współpracę z stroną niemiecką, takie poglądy skazują nas bycie kolejnym peryferyjnym, zapyziałem miasteczkiem w którym ksenofobowie rządzą i dzielą. Już dzisiaj nasza współpraca z Görlitz kuleje i jest beznadziejna. Przy takim podejściu i w oparciu o takie słowa pana Grzegorza i wesołych chłopaków z NOP-u ta współpraca padnie jak ściera. A jak padnie współpraca, padnie możliwość sięgania po środki unijne, których niewykorzystywanie jest wszak jednym z "głównych zarzutów". Tak się fatalnie składa dla NOP-u, że jako miasto największe szanse mamy do wykorzystywani środków z
EWT. A ten kto zna założenia tego fundusze ten wie, że on
wymusza współdziałanie z Niemcami (lu Czechami gwoli ścisłości).Nie ma współdziałania - nie ma kasy. W tej sytuacji mamy więc poważny problem wynikający wprost z antyniemieckich fobii NOP-u. Każdy burmistrz chcący nawiązać ściślejszą współpracę z Niemcami okrzyknięty zostanie germanofilem i być może dostanie w twarz referendum.
By szukać dalej powiązań pomiędzy ideologią NOP-u a referendum. Proszę bardzo. Rewolucja. Jedyne co NOP-owi dobrze wychodzi to dymienie i stwarzanie zamieszania. A to wynika wprost z takich deklaracji:
Cytuj:
Narodowe Odrodzenie Polski głosi konieczność walki z systemem demoliberalnym na drodze Rewolucji Narodowej, którą pojmuje jako całkowitą przebudowę życia społeczno-gospodarczego i politycznego zgodnie z odwiecznymi wartościami cywilizacji łacińskiej.
Referendum niczym rewolucja październikowa, zmiecie istniejący porządek i ustanowi nowy,zapewne lepszy. Ja jestem zwolennikiem demokracji konsensualnej, więc z natury rzeczy wszelkie rewolucje są mi obce (no może oprócz żołądkowych). A z tego wynika, że i referendum niestety nie ma dla mnie racji bytu. W historii Zgorzelca był okres, że burmistrzowi wymieniali się jak rękawiczki, frakcje walczyły zażarcie i był to najgorszy okres tego miasta. Pełna stagnacja. Dopiero ustabilizowane rządy burmistrza Fiedorowicza (przy wszystkich wadach i zaletach) pchnęły nas trochę do przodu. Dla uratowania Festiwalu Greckiego, też nie trzeba wcale rewolucji, a dobrych negocjacji. Miasto zamiast wydać 150 tysięcy (a może więcej) na organizacje referendum może wydać je na Festiwal (czy nie zabrzmiało to dziwnie, czy ocieram się o przekupstwo ?

), szczególnie w sytuacji gdy istnieje realna szansa wyrzucenia tych pieniędzy w błoto na skutek nieudanego referendum. Festiwal odbył by się na pewno, przy tej determinacji Nikosa
Tak więc drogi Asafo, być może zbyt ogólnikowo jednak staram Ci się wykazać, że jednak istnieją związki pomiędzy poglądami organizatora a organizowanym przez niego referendum.
PS. A żebyś nie sądził że muzeum budziło czy budzi mój entuzjazm odsyłam Cię do mojego tekstu o nim z listopada 2007 roku
o tu . Jakieś 9 miesięcy wcześniej niż list NOP-u w tej sprawie (
tu list), swoją drogą niezły zapłon ma zgorzelecki NOP.