przekorny pisze:
ad. "po pierwsze"
Cóż to jest za zarzut, że referendum prawdopodobnie będzie finansowane z dobrowolnych składek np. przedsiębiorców lub osób prywatnych??? Czyż jest to złamanie obowiązującego prawa???
Tutaj może pojawić się wiele wątpliwości, nie mniej:
Cytuj:
Art. 39. Finansowanie referendum jest jawne.
i mam nadzieję, że grupa referendalna ma tego świadomość. Jawne oznacza nie mniej czy więcej, że pełnomocnik grupy referendalnej w każdej chwili będzie potrafił wskazać kto i ile przekazał mu pieniędzy. A kto przekazuje i dlaczego to już temat do odrębnych rozważań.
przekorny pisze:
ad. "po trzecie"
Przyszłość...leży w rękach wyborców, którzy pójdą do urn w prawdopodobnie jesiennych wyborach, jeśli referendum się powiedzie.
Gdybyś był lekarzem a Zgorzelec pacjentem to proponujesz mu mniej więcej takie rozwiązanie:
Szanowny Panie Zgorzelec, dolega panu (i tu powód), musimy pana zoperować. Wytniemy przy tym co nieco, ale wie Pan przyszłość nie jest jasna, umiemy tylko rozcinać, tak więc Pana rozetniemy a co dalej to się zobaczy. Przyjdzie inna ekipa może Pana zszyje, może coś panu doszyje, no w zasadzie nie wiem jak to będzie, musi Pan poczekać aż się konsylium zbierze. Ostatecznie zostawimy Pana takiego rozbebeszonego, ktoś może kiedyś ktoś wymyśli co z panem zrobić.
przekorny pisze:
ad. "po czwarte"
Nie zgadzam się z Twoimi słowami, które w zasadzie usprawiedliwiają brak realizacji obietnic przedwyborczych,...tradycją. Jeśli bowiem pogodzimy się z faktem kłamstw świadomie sprzedawanych społeczeństwu,...to usankcjonujemy tym samym kłamstwo. I na to nie wyrażam zgody.
Dobra rozpoczynamy festiwal niespełnionych obietnic wyborczych. Od prawa do lewa, począwszy od obecnego zarządu starostwa.
przekorny pisze:
ad. "po piąte"
Jakoś nie dostrzegłem korzyści wynikających ze sprawowania władzy przez dwa lata burmistrza pochodzącego z tej samej partii politycznej co premier i wszystkie "łańcuszki" nominowane przez niego, sięgające w dół.
Może Ty mi przedstawisz kilka korzyści jakie odniosło miasto z tego powodu???
Czy tylko naszemu starostwu obcięto subwencje oświatowe, czy również i tym, które mają na stanowisku starosty,...członka PO???
ad. "po szóste"
Te same zarzuty, te same słowa,...bo podobny sposób sprawowania władzy, w których dominowało i dominuje dbałość o swoje własne interesy. Podobnie zbudowany układ "kolesiowski", podobny sposób nominowania prezesów spółek, członków rad nadzorczych i dyrektorów jednostek podległych (bardziej za "zasługi" a nie poprzez fachowość), podobny, pełen buty i ignorancji stosunek do społeczeństwa. Taki sam brak pomysłu na ożywienie miasta, na jego rozwój, promocję itd.
Czy można w inny sposób ubrać w słowa niezadowolenie mieszkańców z takiego a nie innego braku przemyślanego sposobu prowadzenia polityki miasta, który się powiela???
Ja wierzę w uzdrawiającą moc referendum, jako potencjalny bacik na grzbiet przyszłych decydentów, którzy dojście do władzy traktują jako świetny interes i patrzą jedynie przez pryzmat większych, lub jeszcze większych dochodów.
To wszystko są przesłanki do podjęcia decyzji poparcia referendum lub nie. Nie operuje tutaj niczym co graniczy z pewnością. To co napisałem służy analizie i rozważeniu ewentualnego bilansu zysku i strat a wnioski każdy musi sobie sam wyciągnąć.
Na koniec:
przekorny pisze:
No Ty akurat ten punkt mógłbyś sobie darować. Tajemnicą Poliszynela jest również i to, dlaczego jeszcze niedawni zaciekli wrogowie PO i Gronicza,...teraz próbują w sposób zawoalowany,...ośmieszyć, zdyskredytować i docelowo ukręcić "łeb" całej tej idei. Aby tylko referendum się nie odbyło, bo mogłoby to zaszkodzić wygodnej pozycji....Na krytykę pochodzącą od takich osób ja zdecydowanie wyrażam sprzeciw!!!
Wyrażaj, proszę Cię bardzo. Wcale nie pisałem o Tobie, bo jak wiadomo Twoja żarliwość neofity w zwalczania burmistrza wynika tylko i wyłącznie z krytycznej analizy dokonań Platformy i burmistrza. Nigdy w życiu nie podejrzewał bym Cię o osobiste urazy. Nie ciebie. Jednak przeciwieństwie do Ciebie nie uważam, ze partia albo układy stroją człowieka a jego praca. Moja pozycja wygodna wcale nie jest, nawet powiedziałbym że jest strasznie niewygodna. Platforma mnie nie kocha miłością bezgraniczną, Grupa Inicjatywna mnie nie lubi...sam nie wiem jak funkcjonuje. Wokół wilki tylko

a Ty mówisz o wygodnej pozycji. Gdzie nie spojrzę tam ktoś szczerzy na mnie kły