andreas:
Cytuj:
Pierwsze słyszę, aby na podwyżki pensji pracowników w tych zakładach wpływ miał BM. Chyba, że masz na myśli czasy byłego burmistrza (wtedy wracam honor i nie polemizuję

).
Wykazujesz dość sporą dozę naiwności twierdząc, że burmistrz nie ma wpływu na ewentualne podwyżki. Zapewniam Ciebie, że nie tylko ma, lecz również w pełni kontroluje ruchy płacowe w spółkach.
Ot, tak na marginesie...
Bezwzględny autokrata nigdy nie dostrzeże podstawowych potrzeb podległych mu ludzi, traktując ich przedmiotowo, jedynie jako narzędzie niezbędne do funkcjonowania firmy, wykonujące bez szemrania jego polecenia.
Cytuj:
W spółkach miejskich jest Prezes Zarządu i Zarząd- to właśnie ta osoba (te osoby) decydują o wszystkich rzeczach, które się dzieją w Zakładzie i są za to osobiście odpowiedzialne przed Radą Nadzorczą
Skład Rady Nadzorczej, podobnie jak członków Zarządu, pochodzi z układu politycznego, ale tego chyba nie muszę Ci tłumaczyć??? Słyszałeś o sytuacji podjęcia decyzji przez którąś z tych osób, wbrew oczywistej woli "głównego wodza i rozdawcy dóbr wszelakich"??? Można też inaczej,...czy którakolwiek z tych osób otwarcie sprzeciwiła się jego woli??? Ja nie słyszałem o takim przypadku....
Marko,...jeśli pisałem o wymuszeniu podwyżki drogą rozporządzenia, to miałem na myśli sytuację, w której wynagrodzenie urzędnika opiera się o dolną krawędź owych widełek. Swojego czasu spotkałem pracownicę UM która zarabiała,..niespełna tysiąc złotych netto.
Cytuj:
Piszesz także o jakiś „zakładach komunalnych”.
Nie ja o nich pisałem...
Swoją drogą szkoda, że nie zabiera głosu w dyskusji żaden z pracowników UM. Do wysokości zarobków burmistrza, jego zastępców oraz naczelników wydziałów nietrudno dotrzeć, biorąc pod uwagę konieczność składania przez nich corocznych oświadczeń majątkowych. O zarobkach szeregowych urzędników, poza tym, że są zbyt niskie, nie wiemy zbyt wiele. Ich głos, oczywiście anonimowy, wiele by wniósł do wymiany przez nas opinii o zasadności podwyższenia sobie wynagrodzenia przez BM (przepraszam, przez podwyższenie wynagrodzenia przez Radę Miasta

). Wiem, że część z nich zarabia mniej więcej tyle, ile wyniosła owa podwyżka.
Wiem również, że zdecydowana większość z nich pilnie śledzi dyskusję na forum,...może więc, Panie i Panowie urzędnicy, zabierzecie głos w tej sprawie??? Przypominam, tak dla uspokojenia, że jedynie Sąd, i to w szczególnych przypadkach, może nakazać ujawnienie danych odbiorcy usługi internetowej przez jego operatora. Odwagi zatem...