CICHY pisze:
Co do sprawowania mandatu radnego w kadencji 1998-2002 zrobiłem tyle ile można było będąc w opozycji.
Cichy, w 2006 roku ludzie ocenili Twoją wcześniejszą „pracę”. Wyrzucają Cię drzwiami więc próbujesz oknem? Tak, tak – to nie u Ciebie chodzi, jesteś tu tylko w roli „czyściciela”
Wracając do waszych zarzutów. Z uwagą przeczytałem to co zamieszczono na stronie głównej. Na większość z nich „z marszu” udzieliłbym odpowiedzi organizatorom referendum. Przyznaje, że byłem bliski zgodzić się z częścią zarzutów dotyczących podwyżki cen za wodę i ścieki. Ale znając wasze wcześniejsze zagrania zwróciłem się do PWIK o udzielenie mi informacji na temat przyczyny wzrostu cen za media.
Odpowiedź jaką otrzymałem przekonała mnie, że wzrost cen nie jest skokiem prezesa PWIK na nasze portfele lecz działaniami podyktowanymi czynnikami ekonomicznymi,
Zresztą oceńcie sami, oto jej fragment:
Informacja
na temat Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji „Nysa” Sp. z o.o. w Zgorzelcu.
Wysokość opłat za wodę i ścieki przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne (
nie Burmistrz Miasta) ustala w taryfie. Taryfa opracowywana jest w oparciu o niezbędne przychody. Niezbędne przychody ze sprzedaży wody i odbioru ścieków muszą, z jednej strony zapewnić normalne funkcjonowanie spółki z drugiej zaś, chronić odbiorców przed nieuzasadnionym poziomem cen.
Szczegółowe wytyczne do opracowania taryfy zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 28 czerwca 2006 roku.
Opracowując taryfę spółka musi brać pod uwagę zmianę warunków ekonomicznych, w których funkcjonuje. Należą do nich wzrost cen na paliwa i energię elektryczną.
Konieczne jest zgromadzenie środków finansowych na podatki lokalne, opłaty za szczególne korzystanie ze środowiska naturalnego oraz wszelkie daniny na rzecz państwa związane z zatrudnieniem pracowników (składka ZUS, chorobowe, podatek PIT i inne).
Bardzo istotnym elementem taryfy jest możliwość gromadzenia środków na inwestycje. Dotyczy to budowy nowych obiektów infrastruktury wod.-kan. jak i inwestycji modernizacyjno – odtworzeniowych posiadanych środków trwałych.
Dla przykładu podajemy wysokość nakładów inwestycyjnych w poszczególnych latach:
2003 – 312.945 zł,
2004 – 383.420 zł;
2005 – 291.123 zł;
2006 – 1.391.534 zł;
2007 – 659.548 zł.
W bieżącym roku wydaliśmy na inwestycje 1.344.654 zł.
Przegląd realizacji prac inwestycyjnych dot. sieci wodociągowo – kanalizacyjnej w PWiK „NYSA” Sp. z o.o. w zestawieniu lat 2002 – 2008 w Zgorzelcu.
W roku 2002
Nie wykonano
żadnego odcinka sieci wodociągowo – kanalizacyjnej.
W roku 2003
Nie wykonano
W roku 2004
Nie wykonano
W roku 2005
Nie wykonano
żadnego odcinka sieci wodociągowo - kanalizacyjnej na terenie miasta Zgorzelec.
W roku 2006
Wybudowano
240 mb sieci wodociągowej przy ul. Nowomiejskiej.
Wykonano:
425 mb sieci wodociągowej – Al. Lipowe
W roku 2007
Wykonano:
464 mb sieci wodociągowe – ul Cmentarna
W roku 2008
Wykonano:
-
1407,5mb sieci wodociągowej – ul. Modrzewiowa (
415 mb), ul. Poluszyńskiego(412mb)
ul. Lubańska - Fabryczna (
580 mb).
-
1290,5 mb sieci kanalizacyjnej – ul. Słowiańska i ul. Poluszyńskiego
-
pompownię ścieków ul. Słowiańska
-
25 mb kanalizacji deszczowej – ul. Słowiańska
Inwestycje będące obecnie w fazie przygotowania:1. Wykonanie sieci wodociągowej w ul.Langiewicza celem poprawienia zaopatrzenia w wodę mieszkańców budynków od nr-u 21 – 29 w Zgorzelcu
2. Wymiana sieci wodociągowej w ul.Energetyków z uwagi na zły stan techniczny istniejącej sieci
3. Modernizacja i wyposażenie laboratorium na terenie ZUW przy ul.Orzeszkowej 3 w Zgorzelcu
4. Modernizacja ZUW przy ul.Henrykowskiej w Zgorzelcu
Mimo, iż rozporządzenie dopuszcza zastosowanie zysku do wyliczonych cen za wodę i ścieki to do tej pory spółka nigdy z tego nie korzystała. A oto jak przedstawiał się wynik finansowy netto w poszczególnych latach:
2003 – 1.495.056 zł – strata;
2004 – 273.791 zł – strata;
2005 – 1.398.434 zł – strata;
2006 – 1.388.244 zł – strata;
2007 - 152.719 zł – strata.
CICHY pisze:
Posiadam wszelkie dokumenty i mogę pokazać jaką pracę wykonałem.
W roku 2002
Nie wykonano żadnego odcinka sieci wodociągowo – kanalizacyjnej
Cichy, tym min chcesz się pochwalić??