Dzisiaj jest 12 lip 2025, 0:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

YELLO_35 pisze:
A Burmistrz kiepsko się marketingowo sprzedaje jakoś

Z tego co wiem nie jest to odpowiedź burmistrza na zarzuty organizatorów referendum tylko fragmenty wywiadu, którego Rafał Gronicz udzielił dla zgorzelec.info przed pojawieniem się zarzutów na stronie głównej.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Co do bicia piany i populistycznej paplaniny to waż słowa bo za pomówienia odpowiadamy w trybie wyborczym.

Proszę nie straszyć, czymś czego jeszcze nie ma. Polecam wnikliwą lekturę ustawy.

Cytuj:
Art. 29 1. Kampania referendalna rozpoczyna się z dniem podjęcia uchwały organu stanowiącego jednostki samorządu terytorialnego lub postanowienia komisarza wyborczego o przeprowadzeniu referendum i ulega zakończeniu na 24 godziny przed dniem głosowania.

Proszę pokazać mi to postanowienie rozpoczynające kampanię referendalną, bo tylko w tej sytuacji możesz pozywać do sądu w trybie 24 godzinnym.

CICHY pisze:
Co do szansy na dokonanie czegoś-Hitler też ją dostał a co z tego wyszło wszyscy wiemy.

Porównywanie burmistrza miasta do zbrodniarza wojennego jest beznadziejnym aktem bezradności intelektualnej. Jeśli takimi argumentami, ma zamiar się posługiwać grupa inicjatywna to ja Panom dziękuję.

CICHY pisze:
Co do sprawowania mandatu radnego w kadencji 1998-2002 zrobiłem tyle ile można było będąc w opozycji

Chętnie poznam te osiągnięcia - zaskocz nas.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

krytyczny pisze:

Was Krytyczny nie zaskoczę.
Kolega jak zwykle na temat. :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

to ja tak tylko przy okazji dorzucę:
http://www.tvp.pl/tvp1/programy/seria.h ... o.sie.robi
dziś ma być ten film, może dobrze go obejrzeć w obliczu rozważań na temat władz wyboru? no bo jak rozumiem, jeżeli doszłoby do odwołania burmistrza będą naowe wybory? czy dyskwalifikacja pierwszego miejsca z ostatnich zawodów oznacza automatycznie nominację dla zawodnika, który zajął drugie miejsce?
tak czy siak, zanim się znów ludzie wezmą za wybieranie, dobrze żeby zobaczyli "jak to się robi" ;-)
a odwołaniu Pana Gronicza jestem przeciwny, nie uważam, że jest dobrym burmistrzem - przeciwnie, ale uważam, że jak se ludzie wybrali tak się powinni męczyć, tak aby wiedzieć, że demokracja to przede wszystkim konsekwencja własnego wyboru - nieodwołalnie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny,

Cytuj:

Czy z kolei Tobie nie pomyliło się z kampanią wyborczą??? :lol:

Gronicz (ze strony głównej):

Cytuj:
Dwa lata to bardzo krótki okres na dokonanie radykalnych zmian w mieście, jednak mimo tego już teraz udało mi się wiele zmienić. Począwszy od zmiany organizacji imprez na terenie miasta,...

hmmm.... :smt111

ps.
neandertalski,

Cytuj:
...ale uważam, że jak se ludzie wybrali tak się powinni męczyć, tak aby wiedzieć, że demokracja to przede wszystkim konsekwencja własnego wyboru - nieodwołalnie.

Demokracja przewidziała możliwość pomyłki w wyborze swoich przedstawicieli dając wyborcom do ręki narzędzie zwane referendum.
W przypadku odwołania każdy jego następca, przez następnych kilka kadencji zachowa w pamięci udane referendum burmistrza Gronicza, i mając na uwadze ów "miecz referendalny", nie będzie już markował działań, lecz rzetelnie zabierze się do pracy. Nie rozpocznie swych rządów od kunsztownego wyposażenia swojego biura w skórzane mebelki i zakupu nowiuśkiego, szykownego autka, lecz zajmie się tym, do czego został powołany, mianowicie np. do dopilnowania porządku w mieście. Również ograniczymy w ten sposób obrzucanie nas "mięchem wyborczym", czyli obietnicami, których ani myśli się spełnić.
Dlatego uważam, że nie musimy się męczyć, tylko dlatego, że uwierzyliśmy w obietnice człowieka, które składał je tylko po to, by móc przez cztery lata pobierać niemałe wynagrodzenie, śmiejąc się z nas w tym czasie w kułak,..ot co. :P

Ostatnio zmieniony 07 paź 2008, 8:10 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Kolega jak zwykle na temat

Jak najbardziej na temat. Jeśli głównym motywem "zarzutów" jest nie zrealizowanie obietnic wyborczych, to po Twojej stronie leży udowodnienie, że w momencie gdy miałeś taką możliwość swoje obietnice realizowałeś. Bądź wiarygodny i rzeczowy. Walnij na stół dokumentami i pokaż jak powinna wyglądać realizacja obietnic wyborczych, udowodnij żeś lepszy i sprawniejszy. Niszczenie nie jest żadną sztuką, sztuką jest budowanie.

przekorny pisze:
Czy z kolei Tobie nie pomyliło się z kampanią wyborczą???

Patrz wyżej.

neandertalski pisze:
no bo jak rozumiem, jeżeli doszłoby do odwołania burmistrza będą naowe wybory?

Wpierw pojawia się komisarz, a później wybory. Kadencja takiego burmistrza trwa do kolejnego ustawowego terminu czyli jesieni 2010.

Tytuł: alternatywa
rekrut
rekrut

Mam tylko jedno pytanie do , prubującej odwołać burmistrza grupy.
Kto według nich powinien zostać nowym burmistzrem, bo odwołanie to tylko jedna strona medalu.
Macie Panowie jakiegoś kandydata, który będzie lepszy od R. Gronicza

Tytuł:
pismak
pismak

CICHY pisze:
Co do sprawowania mandatu radnego w kadencji 1998-2002 zrobiłem tyle ile można było będąc w opozycji.

Cichy, w 2006 roku ludzie ocenili Twoją wcześniejszą „pracę”. Wyrzucają Cię drzwiami więc próbujesz oknem? Tak, tak – to nie u Ciebie chodzi, jesteś tu tylko w roli „czyściciela” :P
Wracając do waszych zarzutów. Z uwagą przeczytałem to co zamieszczono na stronie głównej. Na większość z nich „z marszu” udzieliłbym odpowiedzi organizatorom referendum. Przyznaje, że byłem bliski zgodzić się z częścią zarzutów dotyczących podwyżki cen za wodę i ścieki. Ale znając wasze wcześniejsze zagrania zwróciłem się do PWIK o udzielenie mi informacji na temat przyczyny wzrostu cen za media.
Odpowiedź jaką otrzymałem przekonała mnie, że wzrost cen nie jest skokiem prezesa PWIK na nasze portfele lecz działaniami podyktowanymi czynnikami ekonomicznymi,
Zresztą oceńcie sami, oto jej fragment:

Informacja
na temat Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji „Nysa” Sp. z o.o. w Zgorzelcu.

Wysokość opłat za wodę i ścieki przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne (nie Burmistrz Miasta) ustala w taryfie. Taryfa opracowywana jest w oparciu o niezbędne przychody. Niezbędne przychody ze sprzedaży wody i odbioru ścieków muszą, z jednej strony zapewnić normalne funkcjonowanie spółki z drugiej zaś, chronić odbiorców przed nieuzasadnionym poziomem cen.
Szczegółowe wytyczne do opracowania taryfy zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 28 czerwca 2006 roku.
Opracowując taryfę spółka musi brać pod uwagę zmianę warunków ekonomicznych, w których funkcjonuje. Należą do nich wzrost cen na paliwa i energię elektryczną.
Konieczne jest zgromadzenie środków finansowych na podatki lokalne, opłaty za szczególne korzystanie ze środowiska naturalnego oraz wszelkie daniny na rzecz państwa związane z zatrudnieniem pracowników (składka ZUS, chorobowe, podatek PIT i inne).
Bardzo istotnym elementem taryfy jest możliwość gromadzenia środków na inwestycje. Dotyczy to budowy nowych obiektów infrastruktury wod.-kan. jak i inwestycji modernizacyjno – odtworzeniowych posiadanych środków trwałych.
Dla przykładu podajemy wysokość nakładów inwestycyjnych w poszczególnych latach:
2003 – 312.945 zł,
2004 – 383.420 zł;
2005 – 291.123 zł;
2006 – 1.391.534 zł;
2007 – 659.548 zł.
W bieżącym roku wydaliśmy na inwestycje 1.344.654 zł.
Przegląd realizacji prac inwestycyjnych dot. sieci wodociągowo – kanalizacyjnej w PWiK „NYSA” Sp. z o.o. w zestawieniu lat 2002 – 2008 w Zgorzelcu.

W roku 2002
Nie wykonano żadnego odcinka sieci wodociągowo – kanalizacyjnej.
W roku 2003
W roku 2004
W roku 2005
Nie wykonano żadnego odcinka sieci wodociągowo - kanalizacyjnej na terenie miasta Zgorzelec.
W roku 2006
Wybudowano 240 mb sieci wodociągowej przy ul. Nowomiejskiej.
Wykonano: 425 mb sieci wodociągowej – Al. Lipowe
W roku 2007
Wykonano: 464 mb sieci wodociągowe – ul Cmentarna
W roku 2008
Wykonano:
- 1407,5mb sieci wodociągowej – ul. Modrzewiowa (415 mb), ul. Poluszyńskiego(412mb)
ul. Lubańska - Fabryczna (580 mb).
- 1290,5 mb sieci kanalizacyjnej – ul. Słowiańska i ul. Poluszyńskiego
- pompownię ścieków ul. Słowiańska
- 25 mb kanalizacji deszczowej – ul. Słowiańska

Inwestycje będące obecnie w fazie przygotowania:1. Wykonanie sieci wodociągowej w ul.Langiewicza celem poprawienia zaopatrzenia w wodę mieszkańców budynków od nr-u 21 – 29 w Zgorzelcu
2. Wymiana sieci wodociągowej w ul.Energetyków z uwagi na zły stan techniczny istniejącej sieci
3. Modernizacja i wyposażenie laboratorium na terenie ZUW przy ul.Orzeszkowej 3 w Zgorzelcu
4. Modernizacja ZUW przy ul.Henrykowskiej w Zgorzelcu

Mimo, iż rozporządzenie dopuszcza zastosowanie zysku do wyliczonych cen za wodę i ścieki to do tej pory spółka nigdy z tego nie korzystała. A oto jak przedstawiał się wynik finansowy netto w poszczególnych latach:
2003 – 1.495.056 zł – strata;
2004 – 273.791 zł – strata;
2005 – 1.398.434 zł – strata;
2006 – 1.388.244 zł – strata;
2007 - 152.719 zł – strata.
CICHY pisze:
Posiadam wszelkie dokumenty i mogę pokazać jaką pracę wykonałem.

W roku 2002
Nie wykonano żadnego odcinka sieci wodociągowo – kanalizacyjnej
Cichy, tym min chcesz się pochwalić??

Tytuł:
rekrut
rekrut

Pitek zgadzam się z tobą , przykro mi jest tylko , że banda próbująca się dorwać do władzy nie pokazuje konkretów tylko bałamuci ludzi .Może pitek pokażesz im jak uzyskać informację , tobie się udało . Niech przedstawia konkrety

Mam tylko jedno pytanie do , próbującej odwołać burmistrza .
Kto według nich powinien zostać nowym burmistrzem, bo odwołanie to tylko jedna strona medalu.
Macie Panowie jakiegoś kandydata.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

przekorny - tylko, że stosując mechanizm referendum tak naprawdę broni się głupich pomysłów tego który został wybrany, zawsze bowiem może on powiedzieć, że zaplanował okres swoich rządów na cztery lata a nie na dwa i że przerwano mu gdy właśnie miało zacząć być lepiej. to nie ma sensu. jeżeli kogoś się wybiera to na cztery lata i z tych czterech lat powinien się rozliczyć. moim skromnym zdaniem powinno się raczej szukać mechanizmów dyscyplinujących typu odpowiedzialność cywilna czy materialna za czas sprawowanej władzy, tak aby pchający się na stołek wiedział, ze jak mu nie pójdzie to w sądzie będzie się musiał tłumaczyć a nie przed wyborcami - inna rzecz, że takiego kagańca żadna władza sobie sama nie założy, no chyba, ze zmusiłaby ich do tego inicjatywa obywatelska - takie akurat refendum moim zdaniem mogłoby mieć sens.
wydaje mi się, ze tylko wtedy w wyborach startowaliby ludzie świadomi tego czego się podejmują. przecież to nie są żarty, żeby mieć prawo jazdy trzeba się nagimnastykować trochę na kursach i egzaminach, pozwolenie na broń podobnie, koparki Ci nawet nikt nie da do ręki jak nie masz kwitu, natomiast aby rządzić miastem wystarczy wszystkim kilo kiełbasy sprzedać - przecież to chore.
poza tym stosując Twoją zasadę możnaby się w ogóle domagać wyborów co dwa lata, no bo jak się nie sprawdzi to można go zmienić a jak się sprawdzi to i tak ludzie go wybiorą - tylko czy o to naprawdę chodzi?

Tytuł:
pismak
pismak

Przekorny,
Organizatorzy referendum bez podawania konkretów chcą nam zafundować możliwość „wypowiedzenia się” która będzie kosztowała tyle co 2 służbowe samochody burmistrza bądź 4 remonty jego biura. Mają rozmach… , nie sądzisz?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski,

Cytuj:
zawsze bowiem może on powiedzieć, że zaplanował okres swoich rządów na cztery lata a nie na dwa i że przerwano mu gdy właśnie miało zacząć być lepiej. to nie ma sensu.

I Gronicz właśnie to robi. Usilnie stara się przekonać nas wszystkich, że jest człowiekiem sukcesu, któremu dwa lata zajęło... właśnie, cóż mu tak dużo czasu zajęło??? Wciąż słyszymy jedynie o darmowym internecie, uporządkowaniu miejskich parków, II etapie rewitalizacji itp. itd. Jedyne, na czym się skupił, co wyraźnie widać, jest wybudowanie hali sportowej za pomocą której planuje zdobyć kilka tysięcy głosów kibiców Turowa.

ze strony głównej, Gronicz:

Cytuj:
Realnych kształtów nabierają zamierzenia dotyczące internetu, rewitalizacji parków i terenów zielonych. Jeżeli projekty te wejdą w fazę realizacji, to jakie argumenty będzie miała opozycja?

Czy to nie brzmi jak kolejne mięso wyborcze??? Mało tego, ujęte w formie, które każe nam już teraz martwić się o realizację wciąż tych samych obietnic. Zwróć uwagę na słowo "JEŻELI".
i kolejne:
Cytuj:
To może budzić ich niepokój, tym bardziej, że za dwa lata wysuwane przeciwko mnie argumenty mogą stać się nieaktualne.

Jak widać, sam nie jest już pewien realizacji swoich obietnic, lub asekuruje się używając tego typu zwrotów w przypadku ich niedotrzymania. Lub wcale nie zamierza ich spełnić.

W jednym ze swoich przedwyborczych wystąpień Gronicz zwrócił uwagę, że większość jego kolegów łatwiej może spotkać w pubach Dublina czy Londynu. Obiecywał, o czym jakoś nikt już nie pamięta, sprowadzenie na teren miasta inwestorów, wsparcie małych i średnich przedsiębiorców. Słyszałeś coś o potencjalnych, nowych miejscach pracy, bo ja nie. Słyszałem natomiast skargi tychże przedsiębiorców na brak zainteresowania ich sprawami ze strony burmistrza. Mało tego, wydaje się, że do obiecanego 2 lata temu spotkania z nimi i konstruktywnej rozmowie wcale nie doszło.

Wspomniałeś o mechanizmach nacisku na władze samorządowe w celu poprawy ich efektywności. Rzeczywiście,..wątpliwe wydaje się uregulowanie tej kwestii na drodze ustawy. Dlatego podtrzymuję to o czym wcześniej wspomniałem,..sami musimy takie mechanizmy wypracować. A takim właśnie mechanizmem mogłaby być właśnie nieustanna kontrola społeczna, w wyniku której sprawujący władzę albo utrzymaliby poparcie "narodu", albo za pomocą właśnie referendum, odchodzili w niepamięć.
Czy naprawdę warto czekać kolejne dwa lata na realizację obietnic (wciąż tych samych co przed wyborami), skoro sam burmistrz realizacji ich wcale nie jest pewien???

PiTeK :

Cytuj:
Organizatorzy referendum bez podawania konkretów chcą nam zafundować możliwość „wypowiedzenia się”

A mi się wydaje, że organizatorzy właśnie z powodu braku realizacji konkretnych obietnic Gronicza, zawartych w przedwyborczych wystąpieniach,...fundują nam referendum, żebyśmy mogli wypowiedzieć się, czy należy przez kolejne dwa lata znosić bezczynność burmistrza. Mało tego, czy będzie to jedynie bezczynność, czy wręcz narażenie nas wszystkich na problemy, wynikające z np. rosnącego zadłużenia miasta i jego konsekwencji?!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

a może zamiast składania zeznań majątkowych - opisujących nawiasem mówiąc często jedynie własną bidę, gdy wszystko zapisane jest np. na żonę - domagać się od polityków kandydujących składania oświadczeń dotyczących nie posiadanej kawalerki, działki z altanką i piętnastoletniego fiata 126p, tylko czegoś mówiącego o nich nieco więcej, a więc oświadczenia pt.: "co zrobię jak mój program wyborczy okaże się lipą".
szczerze mówiąc jakby kandydat pisemnie zobowiązał się choćby do zjedzenia własnych skarpet, byłby to juz chyba krok na przód - i to bez skarpetek ;)
nie wiem przekorny, czy warto czy nie warto czekać jeszcze dwa lata - jeżeli wynikłaby z tych dwóch lat jakaś nauka dla ludożerki głosującej przy urnie, to moim zdaniem warto poczekać... żadna opozycja nie pogrąża polityka tak jak on sam i jego koledzy z jednej drużyny.

Ostatnio zmieniony 07 paź 2008, 10:20 przez neandertalski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

jacoper pisze:
Mam tylko jedno pytanie do , próbującej odwołać burmistrza .
Kto według nich powinien zostać nowym burmistrzem, bo odwołanie to tylko jedna strona medalu.
Macie Panowie jakiegoś kandydata.

Referendum dotyczy odwołania obecnego burmistrza a nie wyboru nowego
Po szczegóły odsyłam do publikacji na temat referendum.

[ Dodano: Wto Paź 07, 2008 11:20 am ]
PiTeK pisze:
Organizatorzy referendum bez podawania konkretów chcą nam zafundować możliwość „wypowiedzenia się”

Idąc Twoim śladem coś nie na temat
Proszę konkret.
Pewien młody kandydat PO do rady miasta w wyborach 2006 roku (pominę dzielnicę dając mu szansę na ostudzenie gorącej głowy)za główny cel swojej kampanii obrał sobie niszczenie materiałów wyborczych konkurencyjnych komitetów. Przyłapany na gorącym uczynku ze łzami w oczach przepraszał i błagał o nie powiadamianie Policji. Własnoręcznie na piśmie opisał zajście przyznając się do popełnienia przestępstwa. Smaku dodaje fakt iż uczynił to na swojej ulotce wyborczej .Dodam tylko że dzisiaj z równą zajadłością broni dokonań – raczej ich braku obecnego Burmistrza Miasta.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Drodzy forumowicze czy naprawdę nie widzicie bezdenności tych postulatów? Zarówno z jednej jak i drugiej strony? Gronicz nie jest burmistrzem idealnym, niech skończy kadencję i wtedy go rozliczmy - i tu zgodzę się z grengo. Jest wiele do zrobienia w mieście, wielu rzeczy obiecanych raczej nie da się zrealizować, ale powody do odwołania burmistrza są nie dość, że żenujące to jeszcze śmieszne.
Czy ktoś w ogóle zwrócił uwagę na słownictwo zawarte w tym jakże oficjalnym piśmie skierowanym do urzędów i społeczeństwa? 'Obsadzenie stanowisk [..] rodzinami KOLESIÓW.' Czy też 'koncert pobożnych niespełnionych życzeń'. Panowie inicjatorzy, nie przystoi. W polityczke się bawicie i obrażacie tym ludzi, a sami jesteście tacy wspaniali i czyści.

Cichy, a co do słów grengo, to niestety to Ty wypisujesz bzdury. Twoje/Wasze zarzuty mają taki sam wydzwięk jak obietnice Gronicza. Nie różnicie się wiele w tej kwesti. Jedno i drugie to wywieranie wpływu na obywateli i przekonywanie ich do swoich racji, które zarówno w jednym jak i drugim przypadku nie mają potwierdzenia w rzeczywistości. Problem tylko w tym, że układ polityczny w Polsce jest bardzo sprzyjający obecnemu burmistrzowi i choćby z tego względu należałoby się zastanowić co chcecie osiągnać swoją butą. Nie sądzę bowiem, że po tym jak uda Wam się odwołac Gronicza zakasasz rękawy i zmienisz świat na lepsze.

P.S. Szykanujesz wszystkich na tym forum, plujesz jadzikiem pięknie. A plotka głosi, że za swojej kadencji byłeś bardzo przeciwny zajściu z ówczesnym prezydentem Aleksandrem Kwaśniewskim i jego rzekomym wystąpieniu pod wpływem alkoholu. Jakiś czas później pana radnego znaleziono na schodach pod Kubusiem w stanie podobnym do tego, który w wiosce olimpijskiej prezentował wiceprezes Polskiego Związku Lekkiejatletyki.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.