Dzisiaj jest 12 lip 2025, 22:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
Proponowana przez burmistrza pojemność nie jest racjonalna jak mogłoby się wydawać - do oddalonego o 50km Liberca jeździło 5-6 tyś. osób, a u nas będzie miejsca tylko dla 3500?!

Najwięcej ludzi na trybunach wg wskazań odczytów z komputera, który rejestrował wchodzących było na ostatnim meczu Turowa - 4200 osób. Więcej nie było ani razu.
gobo007 pisze:
Dlaczego nagle w nowym miejscu zacznie sie cos dziac, a w starym nie moglo?
... bo nowe będzie spełniać wszelkie wymogi - od klimatyzacji począwszy poprzez szatnie, gabinety odnowy, sale konferencyjne, gabinety lekarskie, itp. które są potrzebne, a na względach bezpieczeństwa skończywszy. Na starej hali mimo czujników pożarowych śmiem twierdzić, że ich sprawność stoi pod dużym znakiem zapytania.
gobo007 pisze:
Zrob referendum i postaw pytanie: czy jestes za budowa nowej hali w Zgorzelcu kosztem wstrzymania inwestycji takich a takich na tyle lat. Wielu ludzi chce w koncu jezdzic po drogach bez dziur, czy mieszkac w oswietlonej, bezpiecznej okolicy.

Gdybyś był na sesji usłyszałbyś, że sfinansowanie budowy hali ma pochodzić z zewnątrz, natomiast z kasy miejskiej ma być wydatkowana jedynie kwota ok.500 000 zł za projekt hali.
gobo007 pisze:
Pamietasz historie klubu bokserskiego, ktory kiedys byl na topie i rozslawial Zgorzelec, a dzis nikt o nim nie pamieta?

A dlaczego? Bo boks popadł w niełaskę nie tylko w Zgorzelcu, ale w całym kraju. Jednak jak pokazuje życie boks w Zgorzelcu powoli się odradza, sekcja Muai Thai również odnosi sukcesy,a jest szansa na stworzenie sekcji siatkówki (Kapsle są dowodem, że są chętni), można również odbudować sekcję piłki ręcznej i wiele innych dyscyplin sportowych. Ja jestem zdania, że aby jak najmniej dokładać do utrzymania hali należy zatrudnić odpowiedniego menagera, który będzie znał potrzeby lokalnej społeczności i będzie pomiędzy imprezami sportowymi potrafił wypełnić halę widownią imprez kulturalnych i nie tylko.

Tytuł:
rekrut
rekrut

grengo pisze:
[
Gdybyś był na sesji usłyszałbyś, że sfinansowanie budowy hali ma pochodzić z zewnątrz, natomiast z kasy miejskiej ma być wydatkowana jedynie kwota ok.500 000 zł za projekt hali.

To chyba kwota tylko na projekt budowlany. Cała dokumentacja kosztować z pewnością będzie więcej. W budżecie na ten rok jest ponoć kwota ponad 1 mln. Ale chyba bardziej realistycznie patrząc należy się trzymać wydatków z kasy miasta na poziomie 5-6 mln. Przez okres trzech lat. Jak na warunki Zgorzelca, jest to kwota możliwa do wygospodarowania. Stadion miejski pochłonął w ostatnim okresie podobną kwotę z budżetu i Zgorzelec się nie zawalił. Przy takim zaangażowaniu śroków, jedna złotówka w inwestycji będzie kosztowała miasto dziesięć groszy.
Naprawdę warto

Cytat:
"Ja jestem zdania, że aby jak najmniej dokładać do utrzymania hali należy zatrudnić odpowiedniego menagera, który będzie znał potrzeby lokalnej społeczności i będzie pomiędzy imprezami sportowymi potrafił wypełnić halę widownią imprez kulturalnych i nie tylko."

Tu się niezgodzę, chociaż właściwe zarządzanie obiektem, to znacznie mniejsze koszty jego utrzymania. Kultura, i ta masowa, i ta przez duże K, w znacznym stopniu opiera się na dotacjach, sponsoringu, rzadziej na czystej ekonomii. Nie sądzę, by zarządzający halą był specem od wszystkiego, dlatego sceptycznie podchodzę do tych idealistycznych koncepcji. Co wcale nie znaczy, że taki scenariusz jest niemożliwy.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

grengo pisze:
Najwięcej ludzi na trybunach wg wskazań odczytów z komputera, który rejestrował wchodzących było na ostatnim meczu Turowa - 4200 osób. Więcej nie było ani razu.

Na meczu z CEZ Nymburk było ok. 4500, a z BC Kijów spokojnie ponad 5500. Wierzę bardziej temu co widziałem i oszacowałem niż wirtualnym miernikom.

joro pisze:
KS Turow wogole nie przyklada reki do budowy tej hali

Tu się mylisz - prezes Waśniewski z racji swoich kontaktów ma tu wiele do powiedzenia, a raczej zrobienia.

xionc pisze:
Zadna tajemnica nie jest ze stara hala przynosi straty, nowa tez bedzie.
Panowie, dwa minusy nie dadza w tym przypadku plusa tylko zarabiscie duzy minus.

Logika, aż bije z tego postu - przedmiot A jest zły/przynosi straty, to i z przedmiotem B musi być identycznie. CSR ma straty z wielu powodów: zaszłości, złego zarządzania, kosztów utrzymania (stara technologia, energochłonność), braku sensowniejszej bardziej "rynkowej" oferty dla ludzi.

w.konrad pisze:
Kultura, i ta masowa, i ta przez duże K, w znacznym stopniu opiera się na dotacjach, sponsoringu, rzadziej na czystej ekonomii.

ŚWIĘTE SŁOWA. Wiele osób nie rozumie, że do niektórych rzeczy trzeba dokładać, bo w przeciwnym razie trzeba by zamknąć m.in. muzea, teatry, galerie, szkoły, szpitale i przychodnie jako placówki "nierentowne" i niewystarczająco "zarabiające na siebie".

Na koniec cytat z Alberta Einsteina:
Cytuj:
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

[ Dodano: Sro Wrz 24, 2008 8:21 pm ]
Info o hali poszło w Polskę:
Cytuj:
PGE Turów Zgorzelec będzie mieć nową halę
PAP /14:44

Nowa hala sportowo-rekreacyjna na 3,5 tys. miejsc, w której klub koszykarski PGE Turów Zgorzelec mógłby rozgrywać mecze międzynarodowe, ma powstać do końca 2011 r. w Zgorzelcu (Dolnośląskie).

Projekt budowy hali poparli już zgorzeleccy radni, jednak jej budowa będzie się mogła rozpocząć dopiero wtedy, gdy miasto przygotuje projekt budowlany i otrzyma pozwolenie na budowę.

- Zakładamy, że wszystkie niezbędne dokumenty i pozwolenia otrzymamy do końca lutego 2009 r. Halę buduje się ok. 18 miesięcy, więc powinna być gotowa pod koniec 2011 r. - powiedział w środę burmistrz Zgorzelca Rafał Granicz.

Hala ma mieć bardzo dobre zaplecze techniczne i być przygotowana do organizacji zawodów międzynarodowych, ale nie będzie to obiekt do wyłącznego użytku koszykarzy. - Chcemy, by pełniła także funkcję przyszkolną. Parkiet będzie można podzielić na trzy części, na których w ciągu dnia będzie mogła trenować młodzież - podkreślił burmistrz.

Pytany o kwestię rozbudowy już istniejącej hali, Granicz odpowiedział, że wiązałoby się to z jej zamknięciem na ok. dwa lata i w tym czasie Turów musiałby rozgrywać swoje mecze gdzie indziej.

- Nie jesteśmy też pewni czy po remoncie, spełniałaby wszystkie wymagania, stawiane przy organizacji rozgrywek pucharu ULEB - dodał burmistrz.

Koszt budowy nowego obiektu to ok. 70 mln zł.

za: http://sport.onet.pl/74421,1248722,1831 ... omosc.html

Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008, 19:23 przez paawlus, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

gobo007 pisze:
Tez nie do konca rozumie dlaczego nowa hale ma sie budowac pod dyktando Turowa.

To nie pod dyktando. Turów to jedyny konkretny wabik żeby zachęcić decydentów o wydaniu 60 mln zł ku uciesze kibiców i nie tylko. Mamy wicemistrzów więc korzystajmy z tego, że PGE ma dobre notowania jako firma wspierająca sport w naszym kraju. Obecnie rządzący rozumieją co to sport i potrafią nieco więcej zrobić niż tylko wyskoczyć z szalikiem na trybunie. Liczę na to, że Schetyna kocha koszykówkę (nie tylko w wydaniu wrocławskich zespołów) i pomoże w razie potrzeby naszej władzy w pozyskaniu wymaganych środków.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
Na meczu z CEZ Nymburk było ok. 4500, a z BC Kijów spokojnie ponad 5500. Wierzę bardziej temu co widziałem i oszacowałem niż wirtualnym miernikom.

O ile bywałeś na meczach, to wiesz jaki był sposób wpuszczania na nie i o tych wskaźnikach mówiłem, a raczej powoływałem się na nie, no chyba, że ochrona w Libercu jest tak samo szczelna jak u nas :smt082 . Oczywiście nie jest moim zamiarem spieranie się w tej materii, bo sądzę, że nie jest to aż tak istotne, chociaż z drugiej strony...?

w.konrad pisze:
To chyba kwota tylko na projekt budowlany. Cała dokumentacja kosztować z pewnością będzie więcej. W budżecie na ten rok jest ponoć kwota ponad 1 mln. Ale chyba bardziej realistycznie patrząc należy się trzymać wydatków z kasy miasta na poziomie 5-6 mln. Przez okres trzech lat. Jak na warunki Zgorzelca, jest to kwota możliwa do wygospodarowania. Stadion miejski pochłonął w ostatnim okresie podobną kwotę z budżetu i Zgorzelec się nie zawalił. Przy takim zaangażowaniu śroków, jedna złotówka w inwestycji będzie kosztowała miasto dziesięć groszy.
Naprawdę warto

Dokładnie to miałem na myśli, tyle tylko, że nie miałem siły (po całym dniu pracy) by to opisać tak szczegółowo.

paawlus pisze:
joro napisał/a:
KS Turow wogole nie przyklada reki do budowy tej hali

Tu się mylisz - prezes Waśniewski z racji swoich kontaktów ma tu wiele do powiedzenia, a raczej zrobienia.

Pełna zgodność.

paawlus pisze:
Na koniec cytat z Alberta Einsteina:
Cytat:
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

Dokładnie tak i mam nadzieję, że BM okaże się tym niewiedzącym, że się nie da i to zrobi :smt026

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

w.konrad pisze:
Stadion miejski pochłonął w ostatnim okresie podobną kwotę z budżetu i Zgorzelec się nie zawalił.

Jedynie dług miasta skoczył z 11 mln w 2004 na do blisko 17 mln w 2008 :) Dziwnie się składa, że dług zaczął rosnąc lawinowo w 2004 roku gdy rozpoczęto "na poważnie" modernizację stadionu...Inaczej mówiąc jego przebudowę sfinansowano z kredytu. Pewnie nie inaczej będzie z halą, z tym że jakby nasza zdolność kredytowa jakby znacznie mniejsza, szacunek długu na koniec 2008 to wg. budżetu to 23 mln zł. Dochody miasta tak szybko nie rosną...

paawlus pisze:
Logika, aż bije z tego postu - przedmiot A jest zły/przynosi straty, to i z przedmiotem B musi być identycznie. CSR ma straty z wielu powodów: zaszłości, złego zarządzania, kosztów utrzymania (stara technologia, energochłonność), brak sensowniejszej bardziej "rynkowej" oferty dla ludzi.

To co powiesz o wykorzystaniu stadionu wybudowanego za 13 mln złotych. Piękny obiekt, duma Zgorzelca - na którym nic się nie dzieje. A teraz parę sloganów :

Cytuj:
W wyniku realizacji projektu powstał nowoczesny obiekt sportowy i rekreacyjny, spełniający współczesne wymagania i standardy. Stadion miejski wraz z dobrym zapleczem
socjalnym stanie się bazą rozwojową dla już istniejących klubów sportowych i tworzenia
podstaw dla nowych

Ile się z powyższego się spełniło ?

Cytuj:
Posiadanie zmodernizowanego obiektu, dzięki położeniu miasta na styku dwóch
granic, przyczyni się do rozwoju współpracy międzynarodowej i transgranicznej
w zjednoczonej Europie, co zaowocuje nowymi inicjatywami nie tylko sportowo – rekreacyjnymi, ale również kulturalnymi i gospodarczymi.

Szkoda nawet komentować.

Cytuj:
Nowoczesny stadion miejski w Zgorzelcu, spełniający wszystkie wymagania
i standardy jest idealną areną dla organizowania imprez o charakterze ponadregionalnym,
w tym międzynarodowym.

Normalnie nie wiem na którą się wybrać...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Co do budowy stadionu i sensu tej inwestycji trzeba szukac w zarzadzie nysy zgorzelec...
http://mksnysa.wzgorzelcu.pl/portal.php?article=3&s=4

Jedno z ewentualnych przypuszczen moze brzmiec, ze byly burmistrz wybudowal tak pokazny kompleks sportowy aby dostac sie do zarzadu... ale to tylko przypuszczenie ;)

Dziwi mnie tylko dlaczego korty na stadionie zamieraja... Zarastaja trawa i nie sa przez nikogo odpowiednio utrzymywane, a przeciez cieszyly sie niezwykla popularnoscia i chyba jakos jedyne przynosily pewien dochod.

Przy budowie nowej hali, juz teraz trzeba sie zastanowic, do jakich celow bedzie ona wykorzystywana procz meczow koszykowki. Konkretnie, jakie wymogi musi spelniac, aby mogly sie w niej odbywac imprezy masowe, koncerty. Bo jesli nie uwzgledni sie tych wymogow na etapie projektowania, to kolejne miliony obciaza zadluzenie miasta, a przychod nie wzrosnie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny pisze:
To co powiesz o wykorzystaniu stadionu wybudowanego za 13 mln złotych. Piękny obiekt, duma Zgorzelca - na którym nic się nie dzieje

Jeśli czekasz na mityng "Golden League" lub jakieś Mistrzostwa Europy, to się nie doczekasz. O taki cywilizowany obiekt od bodaj 18 lat walczyli działacze OSY i innych klubów, niektórzy niestety nie doczekali tego momentu. Ten obiekt nie jest jakimś megacudem jak może się niektórym wydawać - jest to STANDARDOWY współczesny obiekt sportowy jakich dziesiątki obecnie w naszym kraju. W końcu w normalnych warunkach mogą trenować ludzi zrzeszeni w tutejszych klubach, a dzieciaki pograć w piłkę czy kosza. Przez całe lato boiska były oblężone, a niektórzy "amatorzy" nawet korzystali z bieżni aby pobiegać. Dobrze, że jest ten obiekt, który odciąga niektórych młodych ludzi od patologii, które dominowały przez długie lata w naszym mieście.

lipa pisze:
Dziwi mnie tylko dlaczego korty na stadionie zamieraja... Zarastaja trawa i nie sa przez nikogo odpowiednio utrzymywane, a przeciez cieszyly sie niezwykla popularnoscia i chyba jakos jedyne przynosily pewien dochod.

Bodajże pan Janaś je dzierżawił i niezbyt o nie dbał. Wyniósł się stamtąd jak totalnie zarosły - obecnie można sobie ODPŁATNIE pograć na kortach przy Emilce, które miały być ogólnodostępne i darmowe (warunek dofinansowania z Unii). Czemu nikt ze "sprawiedliwych" nie zajmie się wyjaśnieniem tej chorej sytuacji?!

Ostatnio zmieniony 25 wrz 2008, 12:57 przez paawlus, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

paawlus pisze:
Jeśli czekasz na mityng "Golden League" lub jakieś Mistrzostwa Europy, to się nie doczekasz

Imprezy na terenie stadionu mają miejsce tylko dlaczego poza zawodnikami i wiernymi kibicami nikt o tym nie wie. Przykład http://www.zgorzelec.eu/aktualnosci/akt ... zikow.html Czy ktoś wiedział, że poza Jakubami dzieje się coś w mieście?
O tej imprezie dowiedziałem się na dzień przed podczas przypadkowej rozmowy z prezesem CSR. Przed imprezą nie widziałem w mieście żadnych plakatów, ogłoszeń na stronach urzędu czy lokalnych portali internetowych. Ogłoszenie, do którego podałem link zostało zamieszczone 29.08 czyli w dniu imprezy.

paawlus pisze:
W końcu w normalnych warunkach mogą trenować ludzi zrzeszeni w tutejszych klubach, a dzieciaki pograć w piłkę czy kosza. Przez całe lato boiska były oblężone(...)

Zgadzam się tylko jest małe ale. Co by było gdyby kwotę 13mln przeznaczyć przez te 10 lat budowy stadionu na remont boisk przyszkolnych? Czy każda wydana złotówka nie została by zainwestowana lepiej? ( chodzi o ilość osób które mógłby z tego korzystać jednocześnie) Tutaj mamy wspaniały obiekt z pełnowymiarową bieżnią a w szkole nr 2 dzieci zamiast na 60 metrów biegają na 40 bo im zabrano teren (stary temat z forum, który wrócił na ostatnim spotkaniu forumowiczów ). Z tego co się orientuje hala na Traugutta jest w pełni wykorzystywana przez mieszkańców. Dlaczego pozwolono na to aby, doprowadzić ją do takiego stanu? Mam wrażenie, że niektórym lepiej wydać miliony na inwestycję pobudzającą wyobraźnię mieszkańców niż tysiące na utrzymanie w dobrym stanie obiektów, które nam służą obecnie. Nie podważam pomysłu budowy nowej hali. Chodzi mi jedynie o zachowanie rozsądku w planowaniu. Czy w ogóle jest jakieś planowanie? Czy Komisja ds. edukacji, kultury, młodzieży i sportu Rady Miasta Zgorzelec w jakimkolwiek stopniu zajęła się stworzeniem strategii rozwoju sportu w naszym mieście w oparciu o planowaną inwestycję? Coś mi się wydaję, że podchodzą do tego na zasadzie „jakoś to będzie”.
grengo pisze:
gobo007 napisał/a:
Pamietasz historie klubu bokserskiego, ktory kiedys byl na topie i rozslawial Zgorzelec, a dzis nikt o nim nie pamieta?

A dlaczego? Bo boks popadł w niełaskę nie tylko w Zgorzelcu, ale w całym kraju. Jednak jak pokazuje życie boks w Zgorzelcu powoli się odradza, sekcja Muai Thai również odnosi sukcesy

I niełaska powoduje, że trenerzy w klubie bokserskim pracują bez wynagrodzenia w salce, której standart jest poniżej normy. Zgorzelcka sekcja Muai Thai jest w zasadzie rozwiązana. Sens jej istnienia dyktowała obecność Sebastiana Bartkowiaka, który w tym roku idzie na studia. Nie ma naszego mistrza, nie ma klubu... bo nie ma kasy i motywacji żeby go prowadzić.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Pitek <=>menelopa

dla mnie jesteś mało wiarygodny ze względu na spam który siejesz na tym forum przykładowo:

przekorny pisze:
I Gronicz nie omieszkał również i nas, forumowiczów, zmieszać z błotem. Większość uczestniczących czynnie w dyskusjach na forum- stwierdził - pisze idiotyzmy. Z rozpędu zaliczył do tego grona również swojego wielkiego forumowego obrońcę, kiedy to radny Wolanin powołał się na kalendarz inwestycyjny przytoczony przez PiTkA vel menelopę. Jak się okazało, forumowy menelopa, w „cywilu” członek PO, asystent posła R. Brodniaka (PO) i bliski współpracownik Gronicza ów porządek działań,...po prostu wyssał sobie z palca. Cóż,..Gronicz zasygnalizował tym samym brak wiarygodności postów PiTkA, tym samym w typowy dla niego sposób podziękował mu za wsparcie na forum.
:smt021

Tytuł:
pismak
pismak

Gornik, ale ja Cię proszę ;)
Łżeprzekorny sieje po forum bzdury a Ty łykasz jak młody pelikan?
"HALA WIDOWISKOWO – SPORTOWA Zakres wykonanych oraz planowanych do wykonania działań" mogę Ci wysłać na skrzynkę, podaj tylko adres. Co poza kłamstwami może przedstawić łżeprzekorny? Niewiele

Tytuł:
VIP
VIP

ze strony głównej:

Cytuj:
"Będzie hala sportowa" - tak oznajmił dzisiaj Burmistrz Rafał Gronicz w wywiadzie dla naszego dziennika. To mocne stwierdzenie zostało poparte czynem, bo kilka godzin temu została podpisana dokumentacja dotycząca przetargu na projekt budowlany i pozwolenie na budowę pod nową halę sportowo - widowiskową. Rozstrzygnięcie przetargu ma nastąpić 6 października br, a uzyskanie pozwolenia na budowę do końca kwietnia 2009r. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w kwietniu będzie można wystąpić po środki do Ministerstwa Sportu i Unii Europejskiej. Planowany czas budowy obiektu od wbicia pierwszej łopaty to 18 miesięcy.

Wygląd hali nie będzie taki jaki można było zobaczyć dotychczas w holu Urzędu Miasta. Sam burmistrz przyznaje, że obiekt pokazany na zdjęciu nie wzbudzał wśród oglądających sympatii, jednak dzięki niemu oszacowano wstępne koszty i rozpoczęto pierwsze przymiarki pod budowę.

Jeżeli obiekt powstanie, jego zarządzaniem nie zajmie się żadna firma zewnętrzna, gdyż zdaniem Gronicza nie ma ich zbyt wiele. Jeżeli jednak któraś z firm zgodzi się doradzać w tym zakresie, to wówczas będzie można organizować koncerty muzyki rock, pop itp.

Wszystko wskazuje na to, że budowa hali może stanowić poważny problem dla organizatorów referendum o odwołanie burmistrza ze stanowiska. Jeżeli bowiem zbieranie podpisów ma się rozpocząć w tym miesiącu, to samo referendum nastąpi na początku roku, czyli w chwili kiedy jeszcze nie będzie wiadomo co ze środkami. Te zaś w przypadku zmiany włodarza mogą okazać się trudne do zdobycia osobie nie związanej z PO. Dlatego wtedy cała budowa może stanąć pod znakiem zapytania.

Tytuł:
rekrut
rekrut

"Wszystko wskazuje na to, że budowa hali może stanowić poważny problem dla organizatorów referendum o odwołanie burmistrza ze stanowiska. Jeżeli bowiem zbieranie podpisów ma się rozpocząć w tym miesiącu, to samo referendum nastąpi na początku roku, czyli w chwili kiedy jeszcze nie będzie wiadomo co ze środkami. Te zaś w przypadku zmiany włodarza mogą okazać się trudne do zdobycia osobie nie związanej z PO. Dlatego wtedy cała budowa może stanąć pod znakiem zapytania."
Czyżby szantaż polityczny? A może następce nie będzie polityczny i łatwiej mu będzie osiągnąć te środki, bo z róznych źródeł?

Tytuł:
zgolek8 pisze:
"... zmiany włodarza mogą okazać się trudne do zdobycia osobie nie związanej z PO. Dlatego wtedy cała budowa może stanąć pod znakiem zapytania."

Czyżby PO chce zafundować nam nową halę? Pewnie ze składek :o

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
ze strony głównej:

Cytuj:
"Będzie hala sportowa" - tak oznajmił dzisiaj Burmistrz Rafał Gronicz w wywiadzie dla naszego dziennika.

Alex - prosiłbym o link do tego wywiadu. Thanks.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.