Dzisiaj jest 12 lip 2025, 0:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Marko pisze:
Przypominam, że w mieście rządzi koalicja PO - PiS i to właśnie ta koalicja była za likwidacją festiwalu

Nie likwidacja, tylko nie finansowaniem jej z budzetu miasta. Amfiteatr nalezy do miasta wiec moznaby np. zabronic organizacji tej imprezy, a tak nie bylo.

Tytuł:
obserwator
obserwator

joro pisze:
Marko pisze:
Przypominam, że w mieście rządzi koalicja PO - PiS i to właśnie ta koalicja była za likwidacją festiwalu

Nie likwidacja, tylko nie finansowaniem jej z budzetu miasta. Amfiteatr nalezy do miasta wiec moznaby np. zabronic organizacji tej imprezy, a tak nie bylo.

Dla ciebie to nie to samo ?.Więc dlaczego nie jego finansowaniem?No bo festiwal miał zniknąć.
A jeśli chodzi o politykę to niech panowie znajdą sobie inną ofiarę.Ja tak się szybko nie dam.Jeśli ktoś pamięta to zawsze byłem po prawej stronie politycznej.A co zrobiła koalicja PO i PIS ze mną.Jeśli chodzi o Marszałka Szmajdzińskiego to zawsze był NA SCENIE FESTIWALU bo wspomagał go ,no i jest z tego terenu.A Pacyniak zawsze pomagał i dlatego wybrali go przewodniczącym komitetu.I tu brak polityki, tylko realizacja wielu festiwali .Federowicza ludzie też mnie gnębili ale on sam ich powstrzymywał .I oto cała prawda.A Gronicz sam wszedł w swoje g.....No to czas z niego wyjść.Można też amfiteatr wynająć.A dla kogo była ta impreza ,nie dla mieszkańców Zgorzelca za darmo?
Nikos

Tytuł:
rekrut
rekrut

nikos pisze:
Jeśli ktoś pamięta to zawsze byłem po prawej stronie politycznej.

Wszyscy pamiętają. :lol: To się teraz nazywa prawica?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Albo Nikos jesteś taki naiwny, albo udajesz naiwnego. Jeżeli sam o sobie mówisz, że jesteś blisko prawej strony politycznej, to znaczy, że rozumiesz, na czym polityka polega. I pewnie wiesz, że festiwal to też w pewnym sensie polityka. Jeżeli Ty jako VIP -ów zapraszasz konkretnych ludzi, to jest polityka. Jeżeli szefem komitetu organizacyjnego był człowiek, który w Zgorzelcu w wielu kręgach nie jest dobrze postrzegany, a Ty go stawiasz obok Marszałka sejmu,to, powiem szczerze, kulisy tej naprawdę dobrej imprezy nie podobają mi się. Prawdę mówiąc myślałem, że to wszystko wygląda inaczej

Tytuł:
rekrut
rekrut

joro pisze:
Marko pisze:

Co ci tak przeszkadza ten Festiwal???

Najważniejsze że ludzie tam przychodzą i im się podoba,a co najważniejsze że chcą aby był...

To że rada miasta i burmistrz mają coś do Nikosa to ich problem,ale niech nie decydują za ludzi czy chcą Festiwali czy nie

Tytuł:
obserwator
obserwator

Oczywiście, bardzo słusznie zauważyłeś, że ani Burmistrz, ani Rada nie zachowali się jak na na władzę publiczną przystało. Jedni schowali głowę w piasek i nie przyszli na sesję, inni nie wiedzieli, o co chodzi ( bo tak odebrałem to, że nie głosowali), a tylu radnych było przeciw. To niezbyt dobrze świadczy o poziomie władz zgorzeleckich. Czy rzeczywiście nie ma w tym mieście mądrych ludzi, którzy nie będą patrzyli tylko na swój czubek nosa?
Mimo to uważam, że Nikos trochę przesadził z tym swoim komitetem, na czele którego postawił, kogo postawił. Nie będę się powtarzał

Tytuł:
obserwator
obserwator

Janis pisze:
Co ci tak przeszkadza ten Festiwal???

Najważniejsze że ludzie tam przychodzą i im się podoba,a co najważniejsze że chcą aby był...

Wcale mi nie przeszkadza. Zwracam tylko uwage na przeinaczanie faktow przez niektore osoby

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
Przypominam, że w mieście rządzi koalicja PO - PiS i to właśnie ta koalicja była za likwidacją festiwalu.

Marko – z racji swojego doświadczenia w pracy Rady Miasta wskaż mi nr uchwały, która likwiduje festiwal grecki. Nikos o niej pisze, Cichy to cytuje, Ty podtrzymujesz te twierdzenie, więc chyba masz na to niezbite dowody. Przy okazji szukania uchwały likwidującej festiwal poszukaj również uchwałę dające prawo ubiegania się agencji „Orfeusz” o prawa autorskie co do znaku towarowego Międzynarodowego Festiwalu Piosenki Greckiej – mam dostęp tylko do uchwał zamieszczonych w BIP, a sam wiesz, że są tam uchwały tylko od 2002 roku.

Pisząc, że to koalicja rządząca chce zlikwidować festiwal miałeś na myśli te słowa?:

Fragmenty sprawozdanie z sesji:

Radny Władysław Wróblewski

„chciałby ukierunkować dyskusje w temacie - czy radni popierają wydawanie pieniędzy na festiwal, czy nie? Wszyscy stwierdzili, że taki festiwal może dalej się odbywać. Osobiście jest zdania, że pieniędzy publicznych na tego rodzaju imprezy i w takich wysokościach nie powinni przeznaczać.

Radna Dorota Baranowska

„Wydaje się, że nie ma nad czym dyskutować, ponieważ nikt nie chce zlikwidować festiwalu jako imprezy kulturalnej w naszym mieście”.
Marko czy zacytowani radni kłamią i w rzeczywistości chcieli zlikwidować festiwal? Jeżeli tak to czas podać dowody i coś z tym zrobić.

Czy burmistrz i radni PO chcieli zlikwidować festiwal?

Burmistrz Rafał Gronicz
Cytat z gazety ” miasto nie może brać na siebie ciężaru imprezy, która należy do prywatnej firmy, nie możemy przeznaczać na to publicznych pieniędzy”.

Radna Dorota Baranowska
Sprawozdanie z sesji (…) jest dużo innych imprez np. sportowych, kulturalnych, oświatowych, gdzie mnóstwo stowarzyszeń, klubów, organizacji występuje do miasta ze swoimi ofertami o pozyskanie pieniędzy. Część dostaje, a część nie. Tak samo p. Nikos może występować o środki na organizację takiej imprezy, inny klub, czy stowarzyszenie
Burmistrz Rafał Gronicz

(…) w budżecie ma zagwarantowane 10 tys. zł. i będzie miał te pieniądze, aby wesprzeć organizację. Ma nadzieję, że wypali Festiwal Piosenki Greckiej organizowany przez Agencję „Orfeusz”, jako prywatna inicjatywa, do której miasto się włączy.

(…)Cieszy się, że Agencja chce festiwal realizować we własnym zakresie. Dalej deklaruje wsparcie dla tego projektu. Uważa, że miasto powinno mieć możliwość wyboru firmy, która będzie to robiła. Nie można dbać o interesy jednej agencji, bo jest to niezdrowe.

Przy okazji pewnie ktoś zapyta, dlaczego „tylko” 10tyś?
Burmistrz Rafał Gronicz
(…) w okolicach czerwcu ubiegłego roku zjawił się u niego p. Rusketos i rozmawiali na temat przyszłorocznego budżetu Festiwalu Piosenki Greckiej. Nie wiedział jaki będzie budżet. Powiedział, że 50 tys. na pewno znajdą. To było wyjściowe słowo 50 tys. Okazało się, że jest to za mało pieniędzy, że obraził p. Rusketosa, Greków i Grecję, trzasnął drzwiami i wyszedł.”
Na konferencji pan. Nikos oświadczył, że „są miasta (…), które chcą ten festiwal mieć u siebie. I to jest wszystko. To nie jest szantaż ani nic. Takie są, proszę państwa, realia”

Z racji realiów naszego miasta i wypowiedzi p. Nikosa, w której informuje o chęci wyprowadzenia imprezy z miasta, burmistrz podjął decyzję „nie zamrażania” deklarowanej kwoty i przeznaczenia jej na inne cele.

Podsumowując:

Opierajac się na dostępne materiały twierdzę, żę żaden z radnych rządzącej koalicji PO-PIS nie wyraził woli zlikwidowania festiwalu. Cały czas mowa o sposobie finansowania owej imprezy.

Panu Nikosowi poprzez uchylenie uchwały „zakręcono źródełko” gwarantujące finansowanie festiwalu. Zmuszony został, zresztą jak większość agencji artystycznych, do szukania funduszy u sponsorów. Nie jeden by się na jego miejscu wkurzył - 10 lat biegał do jednego okienka po kasę a tu nie dość, że okienek trzeba odwiedzić więcej to te sprawdzone stało się "bezczelne"

Pana Nikosa proszę o ujawnienie materiałów wyborczych, w których jeden z kandydatów na radnego z ramienia Platformy Obywatelskiej w swoim programie miał zlikwidowanie festiwalu – chciałbym wiedzieć, kto z PO chciał budować swój wizerunek na czymś co jest niezgodne z jakimkolwiek elementem programu PO. A jeżeli nie pan Nikos to może pan Aniszkiewicz wskaże tą osobę – na sesji wspominał, że „ma na to dokument”. Czas zakończyć te pomówienia i wyjaśnić sprawę do końca.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
uważam, że Nikos trochę przesadził z tym swoim komitetem, na czele którego postawił, kogo postawił.
:D
przesada widoczna jest nie tylko w tej kwestii. Nie rozumiem, dlaczego Rusketos ciągnie temat: festiwal się udał, nie padało, artyści grali i śpiewali, ludziom się podobało, więc o co chodzi? Ja bym się zajął szukaniem sponsorów już na rok przyszły, bo z hojnością tegorocznych może się zmienić. I zamknąć sprawę tegorocznego Festiwalu Greckiego a otworzyć wątek polityki polsko-greckiej. I dajcie już spokój Groniczowi.
Mnie było wstyd, kiedy słuchałem uwag Rusketosa ze sceny amfiteatru - trzeba mieć nieco 'klasy', jeśli się wypowiada publicznie..

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK
dla jasności podaję całą wypowiedź wspomnianej przez Ciebie radnej z sesji z dnia 17 września 2008 r.

Radna Dorota Baranowska odnośnie wypowiedzi, w której radny Wolanin powiedział, że tak strasznie dużo mieszkańców uczestniczyło w oglądaniu festiwalu, uważa, że jednak tak nie było, ponieważ chodziła na festiwale i z roku na rok ludzi było coraz mniej. Wydaje się, że nie ma nad czym dyskutować, ponieważ nikt nie chce zlikwidować festiwalu jako imprezy kulturalnej w naszym mieście. Może dlatego, że p. Nikos tak zabiega o organizację tej imprezy, jest głośno. Dodała, że jest dużo innych imprez np. sportowych, kulturalnych, oświatowych, gdzie mnóstwo stowarzyszeń, klubów, organizacji występuje do miasta ze swoimi ofertami o pozyskanie pieniędzy. Część dostaje, a część nie. Tak samo p. Nikos może występować o środki na organizację takiej imprezy, inny klub, czy stowarzyszenie. Wydaje się, że nie ma sensu dyskutować, bo każdy może przystąpić do przetargów, czy ofert.

Jak to ma się do frekwencji w tym roku?
Czy nie uważasz, że pani radna również podpowiada BM, że można ogłosić konkurs i będzie po zawodach. A BM na to .....

Na kolejnej sesji pani radna była za uchyleniem uchwały a nie za aktualizacją podstawy prawnej

Mogę jeśli chcesz przytoczyć Ci o wiele więcej cytatów z protokołów z sesji, również możemy powrócić do postów w tym temacie. To tu są zapisy mówiące precyzyjnie o jaką chodzi uchwałę i gdzie pies jest pogrzebany.
Jednak jeśli potrzebujesz dokładniejszej informacji to będę Ci je podawał.

Tytuł:
pismak
pismak

Ud

Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 19:03 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK, jak zapewne wiesz (lub nie) nigdy nie byłem zwolennikiem finansowania FG z budżetu miasta. I nadal tak jest.
Nie wiem jednakże jaka idea przyświecała Tobie prezentując powyżej wypowiedzi radnych, ale ja czytając je znalazłem jedynie wskazówkę, w jaki sposób w tzw. "białych rękawiczkach" pozbyć się niewygodnego politycznego przeciwnika.
To krygowanie się, tłumaczenie, że owszem, festiwal może sobie być, z tym, że Nikos musi znaleźć inne źródła finansowania jest niczym innym jak tchórzostwem radnych.
Nie chcą festiwalu (choć chyba bardziej Nikosa!!) i obaj to wiemy, dlaczego jednak nie oświadczą tego wprost, tylko w sposób infantylny i zawoalowany, żonglując niezdarnie słowami, próbują wmówić wszem i wobec, że dbają jedynie o interes miasta i mieszkańców. :oops:

Panie i Panowie Radni- więcej odwagi w przedstawianiu swoich poglądów na tą czy inną kwestię!!! Waszych prawdziwych intencji naprawdę nie sposób ukryć!!! A przynajmniej być może zyskacie sobie uznanie za szczerość w wypowiedziach i jasną, klarowną postawę?! ;-)

Ostatnio zmieniony 18 wrz 2008, 10:17 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

nie już, wiem, czy w tym zgorzelcu straszno, czy smieszno za publiczne pieniądze. czy rzeczywiście nikos jest naiwny czy działa politycznie bardzo świadomie, chociaż mówi, że nie. I czy wreszcie radni wiedzą, czy ten festiwal powinien być ? trudno się w tym wszystkim połapać, ale może komuś na tym zależy, żeby woda była mętna, bo wtedy nie widać drugiego dna ?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Może dlatego, że p. Nikos tak zabiega o organizację tej imprezy, jest głośno.
reklama jest podstawą, w tym roku było jej dużo więcej, niż w latach ub. może stąd większa frekwencja.
Cytuj:
tłumaczenie, że owszem, festiwal może sobie być, z tym, że Nikos musi znaleźć inne źródła finansowania jest niczym innym jak tchórzostwem radnych.
Nie chcą festiwalu (choć chyba bardziej Nikosa!!)

Cytuj:
Panie i Panowie Radni- więcej odwagi

tu jest sedno sprawy: niechęć i brak odwagi, żeby być odważnym, trzeba wiedzieć czego się chce i do czego zmierza. Trudno jednak o to, gdy horyzont kończy się 0,5 m przed nosem :grin:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
To co PITEK napisał to powątpiewanie, jak by nie istniał dokument który osoba, kandydat na Radnego pisze o likwidacji festiwalu.Dziś zeskanuję ten folder i go pokażę wszystkim.Jak również uchwałę o likwidacji festiwalu.
Cyt: BOMBAS
"Mnie było wstyd, kiedy słuchałem uwagi Rusketosa ze sceny amfiteatru - trzeba mieć nieco 'klasy', jeśli się wypowiada publicznie"..

Bobmas, trzeba było sie popłakać.
A co miałem chwalić ?.I tak byłem łagodny.A klasę miała Rada Miejska?.Klasę miał Burmistrz który rzucił cięń na moją firmę i osobę.
Za skandaliczny numer trzeba płacić.
Burmistrz Rafał Gronicz
Cytat:
z gazety miasto nie może brać na siebie ciężaru imprezy, która należy do prywatnej firmy, nie możemy przeznaczać na to publicznych pieniędzy

A dlaczego można przeznaczać pieniądze na Festiwal Kultur,Dni Zgorzelca i Jakuby?.Znowu, czy ta impreza /festiwal/ był biletowany ?.
Nie była rozliczana i kontrolowana?.
A gdzie on się odbywa? Nie w Zgorzelcu dla jego mieszkańców?.
Jaka to różnica ?.
PITEK cytat:
"Opierajac się na dostępne materiały twierdzę, żę żaden z radnych rządzącej koalicji PO-PIS nie wyraził woli zlikwidowania festiwalu. Cały czas mowa o sposobie finansowania owej imprezy".

Dlaczego Burmistrz tak jak mnie, nie zaproponował Pani Dyrektor MDK cięcia o 40 tyś zł co do Dni Zgorzelca i Jakubów ?.Wtedy MDK jakie by zrobił imprezy?.Nie dość że Gronicz obciął ,to jeszcze zaproponował Radnym uchwałę o likwidacji.Jaka to różnica "likwidacja" a "uchylenie". uchwały?.To jest to samo!!!.Nie ma i już.Radny Ireneusz Aniszkiewicz który był Burmistrzem blisko MDK, otarł się przy organizacji wielu imprez.Wie dobrze ile wysiłku trzeba włożyć aby coś wypaliło.Jest równiez Radnym czwartą kadencję i nie dziwię się że w tym temacie ma odrębne zdanie.Jego propozycja wprowadzenia pod obrady uchwałę o przywróceniu festiwalu jako zadanie miasta nie powinno zaskakiwać nikogo.
MIESZCUCH cyt:
"Imprezę Nikosa oceniam bardzo wysoko jako wydarzenie polityczne ukazane na plakatach imprezy"

Tak jak napisała jedna z gazet "Na złość burmistrzowi udał się grecki festiwal w Zgorzelcu".Tego Gronicz nie przewidział że grecy mają dużo zwolenników.Dlaczego?Ja jednak żyję trochę dłużej i wiedziałem ze nasze wspólne lata nie zostaną zaprzepaszczone nie odpowiedzialnymi decyzjami.To też żle że znależli się wspaniali ludzie, sponsorzy, przyjaciele greków, którzy nie dopuścili do zaprzestanie tej imprezy w Zgorzelcu.A gdzie byli Zgorzeleccy Radni podczas odsłaniania obelisku na Bulwarze Greckim?.To też przypadek i nie rozmawiajmy o nim?.
I w tych okolicznościach za parę dni jedzie dostojna Polska delegacja na czele z Burmistrzem i dyrektorką MDK i pracownikami urzędu do partnerskiej Naoussy.Już o hipokryzji pisałem.
Ponownie informuję iż podczas sesji Rady Miasta Zgorzelec w dniu
17 czerwca 2008 na wniosek Burmistrza Miasta RAFAŁA GRONICZA, Radni podjęli uchwałę o zaprzestaniu organizacji Festiwalu Piosenki Greckiej która obowiązywała przez ostatnie 10 lat.
Rada miasta Zgorzelec liczy 21 Radnych z pośród nich, na sali podczas głosowania było 16 Radnych.
Oto nazwiska Radnych którzy głosowali za likwidacją Festiwalu Piosenki Greckiej.

ANDRZEJ ANYSZKIEWICZ
DOROTA BARANOWSKA
ARTUR BIELINSKI
JANUSZ BIERNAT
JERZY CYBURT
MAREK DOŁKOWSKI
RYSZARDA JANKOWSKA -BURY
DANUTA MAZUREK
ARTUR TOKARCZYK
WŁADYSŁAW WRÓBLEWSKI

Za pozostawieniem uchwały byli:
IRENEUSZ ANISZKIEWICZ
MAREK WOLANIN

Wstrzymali się od głosu:
KRYSTYNA KOMSTA
TERESA SZPAK
KAZIMIERZ WALOTKA

Nie uczestniczyli na sesji:
ZOFIA BARCZYK
RYSZARD DROSZCZ
ANZELM JAŚKIEWICZ
JERZY OLECHNOWICZ
WALDEMAR WOŻNIAK
JERZY TRYC

Jak będzie przy następnej sesji kiedy temat wróci, zobaczymy.

Nikos

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.