Dzisiaj jest 11 lip 2025, 20:49

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

z ciekawości zajrzałem na ten bip. pierwsze z brzegu Renata Andrysz dyrektor ośrodka socjoterapii. czy to jest ten Łagów? bo gdzieś pisaliście, że tam od ponad roku nie ma dzieciaków. ciekawy byłem, ile kosztowało utrzymanie dyrektora w takim miejscu. ale się nie rozczytałem.

Tytuł:
pismak
pismak

Przekorny rozporządzenie, o którym piszesz przedstawia nowe tabele zaszeregowania pracowników samorządowych. Jeśli z tym rozporządzeniem się zapoznałeś to Wiesz, że w tabelach, przy grupach zaszeregowania, zawarte są kwoty widełkowe. O tym kto ile dostanie decyduje BM jako pracodawca. Rozporządzenie to jest praktycznie w każdym roku nowelizowane ale zawarta skala procentowych podwyżek nie jest dla BM obligatoryjna, dlatego nieprawdą jest, że wszyscy mają zapewnioną choćby minimalną podwyżkę.
Piszesz także o jakiś „zakładach komunalnych”. Takich tworów nie ma. Musisz nauczyć się co to jest spółka, choć zgadzam się z Tobą, że jej zasady funkcjonowania reguluje KSH, powinieneś także wiedzieć ze zasady funkcjonowania zakładów budżetowych są całkiem inne.
W każdym przypadku: spółek i zakładów, decydującą osobą o skali podwyżek jest BM. Nie ma potrzeby żeby to szerzej opisywać.
Wracam jeszcze raz do sprawy płac pracowników i BM.
Macie rację, że obecny BM Zgorzelca niczym nie zachwyca, skandaliczne jest także zachowanie jakie prezentuje w kontaktach z ludźmi. Można było to także zaobserwować - nie po raz pierwszy - na ostatniej sesji podczas odpowiedzi na pytania radnych.
Moje, przewrotne podejście do tematu płac było kolejną próbą wskazania na potrzeby i oczekiwania wielu osób, które od lat pracują w samorządzie miejskim, a o których się zapomina. To także działanie skierowane do BM aby przemyślał swoją politykę kadrową. Nie wszystko da się załatwić nowymi osobami a o problemach związanych ze zmianami kadrowymi, w urzędzie i nie tylko, słyszymy praktycznie każdego dnia.
Sam jestem ciekaw jakie będą w kwestii płac kolejne działania BM. Ich brak oznaczać będzie jedynie to, że po za czubkiem nosa BM nic więcej nie widzi a ludzi traktuje przedmiotowo.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Pan Wicestarosta za 2007 r. miał miesięcznie ponad 17.000 zł.
brutto, czy netto?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Marko pisze:
W każdym przypadku: spółek i zakładów, decydującą osobą o skali podwyżek jest BM. Nie ma potrzeby żeby to szerzej opisywać.
:shock:
Pierwsze słyszę, aby na podwyżki pensji pracowników w tych zakładach wpływ miał BM. Chyba, że masz na myśli czasy byłego burmistrza (wtedy wracam honor i nie polemizuję :P ).
W spółkach miejskich jest Prezes Zarządu i Zarząd- to właśnie ta osoba (te osoby) decydują o wszystkich rzeczach, które się dzieją w Zakładzie i są za to osobiście odpowiedzialne przed Radą Nadzorczą :) .
Oczywiście skład Rady Nadzorczej to już zupełnie inna kwestia, ale nie jest to tematem tego wątku.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

andreas:

Cytuj:
Pierwsze słyszę, aby na podwyżki pensji pracowników w tych zakładach wpływ miał BM. Chyba, że masz na myśli czasy byłego burmistrza (wtedy wracam honor i nie polemizuję :P ).

Wykazujesz dość sporą dozę naiwności twierdząc, że burmistrz nie ma wpływu na ewentualne podwyżki. Zapewniam Ciebie, że nie tylko ma, lecz również w pełni kontroluje ruchy płacowe w spółkach.
Ot, tak na marginesie...
Bezwzględny autokrata nigdy nie dostrzeże podstawowych potrzeb podległych mu ludzi, traktując ich przedmiotowo, jedynie jako narzędzie niezbędne do funkcjonowania firmy, wykonujące bez szemrania jego polecenia.

Cytuj:
W spółkach miejskich jest Prezes Zarządu i Zarząd- to właśnie ta osoba (te osoby) decydują o wszystkich rzeczach, które się dzieją w Zakładzie i są za to osobiście odpowiedzialne przed Radą Nadzorczą :)

Skład Rady Nadzorczej, podobnie jak członków Zarządu, pochodzi z układu politycznego, ale tego chyba nie muszę Ci tłumaczyć??? Słyszałeś o sytuacji podjęcia decyzji przez którąś z tych osób, wbrew oczywistej woli "głównego wodza i rozdawcy dóbr wszelakich"??? Można też inaczej,...czy którakolwiek z tych osób otwarcie sprzeciwiła się jego woli??? Ja nie słyszałem o takim przypadku....

Marko,...jeśli pisałem o wymuszeniu podwyżki drogą rozporządzenia, to miałem na myśli sytuację, w której wynagrodzenie urzędnika opiera się o dolną krawędź owych widełek. Swojego czasu spotkałem pracownicę UM która zarabiała,..niespełna tysiąc złotych netto.

Cytuj:
Piszesz także o jakiś „zakładach komunalnych”.

Nie ja o nich pisałem... :P

Swoją drogą szkoda, że nie zabiera głosu w dyskusji żaden z pracowników UM. Do wysokości zarobków burmistrza, jego zastępców oraz naczelników wydziałów nietrudno dotrzeć, biorąc pod uwagę konieczność składania przez nich corocznych oświadczeń majątkowych. O zarobkach szeregowych urzędników, poza tym, że są zbyt niskie, nie wiemy zbyt wiele. Ich głos, oczywiście anonimowy, wiele by wniósł do wymiany przez nas opinii o zasadności podwyższenia sobie wynagrodzenia przez BM (przepraszam, przez podwyższenie wynagrodzenia przez Radę Miasta :lol: ). Wiem, że część z nich zarabia mniej więcej tyle, ile wyniosła owa podwyżka.
Wiem również, że zdecydowana większość z nich pilnie śledzi dyskusję na forum,...może więc, Panie i Panowie urzędnicy, zabierzecie głos w tej sprawie??? Przypominam, tak dla uspokojenia, że jedynie Sąd, i to w szczególnych przypadkach, może nakazać ujawnienie danych odbiorcy usługi internetowej przez jego operatora. Odwagi zatem... ;-)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Przypominam, tak dla uspokojenia, że jedynie Sąd, i to w szczególnych przypadkach, może nakazać ujawnienie danych odbiorcy usługi internetowej przez jego operatora.

No chyba, że zrobi to osobiście kuba_w :smt044

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Zmiana zasad wynagradzania pracowników samorządowych zatrudnionych w urzędach gmin, starostwach i urzędach marszałkowskich (Dz. U. 73 z 29 kwietnia 2008 r.), a co za tym idzie możliwość podniesienia płac m.in. szefom jednostek samorządowych nie tylko u nas wzbudza kontrowersje.
Serfując w necie natknąłem się na dość ciekawy artykuł w Gazecie Lubuskiej, gdzie również został poruszony ten temat. Dość obszernie zresztą; dlatego też pozwolę sobie do tematu powrócić.
Taka ciekawostka z artykułu:

Cytuj:
TYLE ZARABIA NASZA WŁADZA

# Marszałek województwa Krzysztof Szymański - 11.680 zł (podwyżki nie było)
# prezydent Zielonej Góry Janusz Kubicki - 10.700 zł brutto (bez podwyżki)
# prezydent Gorzowa Wlkp. Tadeusz Jędrzejczak - 11.125 zł (podwyżka o 1.000 zł)

Zwróćcie uwagę na zarobki w/w samorządowców. Wynika z nich, że możemy być "dumni" z naszego burmistrza. Zarabia bowiem więcej od nich, pomimo tego, że zarządza jednostką, hmm, znacznie skromniejszą pod każdym względem od swoich lubuskich "kolegów".
Całość artykułu tutaj:

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... /818366412

Wśród samorządowców, jak się okazuje, są również i tacy, których możliwość podwyżki nie skusiła:

Cytuj:
Wśród tych, których pensje nie wzrosły jest m.in. burmistrz Torzymia Ryszard Stanulewicz (zarabia 7.930 zł). - Nie ubiegałem się o podwyżkę, bo porównując płace innych pracowników i średnią w naszym województwie uważam, że zarabiam nie najgorzej - mówi.

Ciekawe są również komentarze na samym dole artykułu. 8)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Jak nasz burmistrz nie mógł sobie podnieść pensji, skoro prezesi-dyrektorzy spółek mu podległych sięgają (prawie) jego zarobków. A może by tak przy okazji porównać ile zarabiają parcownicy tych spółek, od najniższego szczebla do prezesa (PWiK, MPGK...). Ta rozpiętość jest na nasze warunki kolosalna. I jak ma sie czuć burmistrz przy nich? A co ciekawe wiadomo, że jeśli zmienia się pracę (bo może zostanie któryś odwołany) to koniecznie musi iść za tym zmiana wynagrodzenia - wiadomo wyższa, bo jak były dyrektor może na nowym stanowisku zarabiać mniej. Poruszany temat zatrudnienia w BOT - to zobaczymy gdzie (jeśli zajdzie zmiana na stanowiskach prezesów) wylądują? Na co stawiacie? To wstyd...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Przekorny napisał:
że była w ostatnim czasie (jakoś niespełna dwa m-ce temu), u obecnego burmistrza miasta, Rafała Gronicza, opisując mu swoją niezwykle trudną sytuację mieszkaniową. Rada jaką udzielił burmistrz była następująca:
Niech kobieta z dzieckiem uda się do Schroniska dla Samotnej Matki z Dzieckiem Monar-Markot. Kiedy padło pytanie co z mężem, burmistrz odpowiedział, żeby zgłosił się do Schroniska dla Bezdomnych im. Św. Brata Alberta.

Witam
Ta historia krąży po mieście i chyba jest prawdziwa bo ja ją też słyszałem i nie od Przekornego.Jeśli tak to tu wykazał się wielką ignorancją i h.........
Jest wiele innych podobnych historii np z biznesmenami i osobami które poszły po ludzko do burmistrza o pomoc według kompetencji w sprawie z podatków od nieruchomości,kupienia kawałka działki graniczącej z danym właścicielem.Nazwy ulicy chemików,i wiele innych.Zawsze ten człowiek robi ludziom problemy.
No ale pamiętacie mój przykład który podawałem i już o nim mówiłem.

"Pan może sobie robić jeden dwa lub trzy dni festiwalu ale Pan dostaje tyle ile dam
"Festiwal Grecki niech mam wtopić w Festiwal Bałkański""jego autorski pomysł.
Czy te małe przykłady nie pokazują z jakim burmistrzem zakompleksionym mamy do czynienia? Czy sam na własne życzenie nie konfliktuje si e z wieloma środowiskami?
Co innego mówił, i obiecywał. Już wśród swoich ma problemy, wymyka się z pod kontroli nawet samemu Kozłowskiemu.Przypomina mi burmistrza Sawickiego który olał wszystkich co mu podpowiadali nawet kolegów z własnego ugrupowania.Myślał że tak się da.
Niestety nie. Historia pokazała przynajmniej w Zgorzelcu to juz wiele razy
Nikos

[ Dodano: Nie Paź 12, 2008 2:18 pm ]
Witam
Poprzedni list wprowadziłem omyłkowo nie w /w temacie .
Przepraszam
Nkos

Tytuł:
VIP
VIP

Nie rozumiem, czy to Przekorny była u burmistrza, czy ktoś inny był. Czy Nikos cytuje Przekornego, czy komentuje jego wypowiedź?
Cytuj:
Ta historia krąży po mieście
wiele historii krąży po mieście, także o niejakim Nikosie. I co z tego?
Cytuj:
Jeśli tak to tu wykazał się wielką ignorancją i h.........
Nikos pisz o co Ciebie idzie, bo nic się z tego nie daje zrozumieć.
Cytuj:
Jest wiele innych podobnych historii np z biznesmenami i osobami które poszły po ludzko do burmistrza o pomoc według kompetencji w sprawie z podatków od nieruchomości,kupienia kawałka działki graniczącej z danym właścicielem
:o
Cytuj:
"Pan może sobie robić jeden dwa lub trzy dni festiwalu ale Pan dostaje tyle ile dam
"Festiwal Grecki niech mam wtopić w Festiwal Bałkański""jego autorski pomysł.
Adminie, proponuję takie posty wycinać, tak jak łatwo Ci idzie z innymi. Są niezrozumiałe, nie na temat i zaśmiecają forum: tu się nie dyskutuje o Festiwalu Greckim, ma on swój osobny, specjalnie założony wątek.

czekam na reakcję Aleksa.

Tytuł:
VIP
VIP

Pierwsze ostrzeżenie ustne dla Nikosa, który faktycznie tworzy posty niezbyt zrozumiałe.
Pierwsze ostrzeżenie ustne dla bombasa3, który w stosunku do Nikosa kieruje dosyć często osobiste wycieczki i złośliwości.

Wracamy do tematu ?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Pierwsze ostrzeżenie ustne dla bombasa3, który w stosunku do Nikosa kieruje dosyć często osobiste wycieczki i złośliwości.
wyjaśniam, że jedno wypływa z drugiego.
Nie bywam nigdy złośliwy, ani nieracjonalny bez powodu. A skoro są powody, to dobrze byłoby abyś Aleks sam je dostrzegał, nie dopiero, kiedy Ci ktoś wskaże. T po pierwsze.
Po drugie wygląda, że nieporęcznie było Ci dać upomnienie tylko Nikosowi, dlaczego?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3

Cytuj:
Nie rozumiem, czy to Przekorny była u burmistrza...

Jeśli nie rozumiesz, to raczej może nie przyznawaj się do tego publicznie. Wzbudzasz uśmiech politowania,... :oops:

Cytuj:
wiele historii krąży po mieście, także o niejakim Nikosie. I co z tego?

To z tego, że nie każda historia była opowiedziana w sądzie pod przysięgą. Jeśli dla Ciebie upokorzenie jakiego doznała ta kobieta w rozmowie z "Ojcem Miasta" jest czymś normalnym,..tym bardziej nie przyznawaj się do tego publicznie. :oops:
A może Ty, człowiek kultury, uważasz, że zasłużyła sobie na tego typu traktowanie, ponieważ najnormalniej w świecie nie radzi sobie w życiu???

Tytuł:
pismak
pismak

Jak już wróciliście do tematu podwyżka dla Burmistrza, to z perspektywy czasy uważam, że wielu z was miało racje mówiąc, ze popełniłem błąd popierają zwiększenie wynagrodzenia BM. Dzisiaj widać to wyraźnie i wcale nie dlatego , ze ktoś szykuje referendum.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Jeśli dla Ciebie upokorzenie jakiego doznała ta kobieta w rozmowie z "Ojcem Miasta" jest czymś normalnym
ja się w żadnym stopniu nie odnoszę do czyjejś tragedii, tylko do sposobu jej opisania, czy naprawdę trudno to zrozumieć?
Przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem post Nikosa, a nie tylko mój, wtedy też może zrozumiesz decyzję Aleksa.
Kończę ten wtręt, przepraszam za odejście od tematu wątku.

Cytuj:
z perspektywy czasy uważam, że wielu z was miało racje mówiąc, ze popełniłem błąd popierają zwiększenie wynagrodzenia BM.
a pamiętesz, jakie były argumenty 'za'?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.