Dzisiaj jest 10 lip 2025, 21:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Było głośno o tym, że jest inwestor który chce kupić dworzec kolejowy Zgorzelec Miasto i chce zrobić tam galerie handlową z restauracją i przenieść tam dworzec autobusowy a tym czasem dworzec i teren przyległy do dworca już od dłuższego czasu jest wystawiony przez PKP Nieruchomości na sprzedaż i to osobno dworzec, osobno teren. Jestem ciekawy gdzie ten inwestor o którym było pisane w Nowinach Jeleniogórskich i o którym się wypowiadał obecny burmistrz.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

To juz sukces! Do niedawna PKP chciala tylko wydzierzawiac obiekty. Teren przy PKP nalezy tez do PKP? Pamietam jak za kadencji Pana Fiedorowicza straszono wladze PKP,ze miasto, jako wlasciciel terenu dookola dworca ogrodzi dworzec, bo stanowi on zagrozenie.
Mysle,ze zrobiono krok w dobra strone. Kwestia czasu jest wykupienie przez jakiegos inwestora tego budynku. Dobra lokalizacja, duzo miejsc parkingowych, duzo ludzi mieszkajacych dookola.
Piotrek

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Witam,
Pytanie moje raczej chcialbym skierowac do Burmistrza lub jego Rzecznika:
co sie dzieje w sprawie budynku PKP Zgorzelec Miasto. Pamietam jak Burmistrz mowil o tym,ze jest chetny inwestor ktory tylko czeka na to, by moc wejsc i zainwestowac w budynek.
PKP bardzo rzadko sprzedaje swoje dworce. Zwykle je dzierzawi/wynajmuje.
W naszym przypadku zrobila wyjatek i postanowiono budynek sprzedac, czyli zrobic to o co zabiegala miesiacami poprzednia ekipa rzadzaca.
http://www.pkp-nieruchomosci.pl --> dworce

Moje pytanie brzmi: gdzie ten inwestor, dlaczego nic sie z tym budynkiem nie dzieje. Stan techniczny pogarsza sie z dnia na dzien. Budynek jest rozkradziony, zniszczony, slabo zabezpieczony przed dostepem z zewnatrz. Stanowi niechlubna wizytowke miasta.

Jakie miasto chce podjac kroki w tej sprawie? Czy bedziemy czekac, az ktos moze sie zjawi i kupi ten budynek, bez zadnej gwarancji ze tam zainwestuje, czy moze miasto zamierza wykupic ten budynek i wtedy cos z nim robic? Czy prowadzone sa jakies rozmowy/negocjacje? Czy wlasciciel, czyli PKP jest w jakims stopniu karany za balagan wokol dworca?

Tytuł:
VIP
VIP

..a zna ktoś cenę?
moglibyśmy ściepę zrobić, wykupić to i założyć spółkę, myślę, że sposób wykorzystania nie byłby problemem 8) :)

Tytuł:
VIP
VIP

http://www.pkp-nieruchomosci.pl/article ... _show/5290

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A ja coś słyszałam że PKS tam mają podobno przenieść. Nie wiecie czy to prawda??

Tytuł:
VIP
VIP

tak mówił Burmistrz, ale on już tak ma, że dużo mówi a mało robi :)

taki wielki człowiek do małych interesów :) Wysłałem już do kuby_w vel Latosińskiego zapytanie w tej sprawie więc zobaczymy co odpowie...

Tytuł:
VIP
VIP

Kontynuacja tematu ze strony głównej:

Dwa dni temu w Warszawie zarząd PKP podjął uchwałę w sprawie sprzedaży dworca PKP Zgorzelec Miasto. Oznacza to tyle, że za około dwa miesiące nieruchomość zostanie wystawiona do przetargu.

"Spośród złożonych ofert wyłonimy tą najciekawszą - mówi Grażyna Kopania Rzecznik Prasowy Oddziału Gospodarowania Nieruchomościami PKP - oczywiście inwestorzy będą musieli spełnić wszelkie warunki zawarte w regulaminie przetargu."

Co ciekawe sam zakup dworca nie stanowi o udanej inwestycji, gdyż cały teren wokół należy do miasta. Jednak jak zapewnia Roman Latosiński, rzecznik prasowy UM - burmistrz dołoży starań, aby jak najszybciej rozwiązać problem dworca. Jest także skłonny do negocjacji w sprawie sprzedaży gruntów, jeżeli inwestor zgłosi taką potrzebę.

Na to jednak czy do przetargu stanie firma, o której mówił burmistrz w wywiadzie kilka miesięcy temu i czy dworzec PKS ma nadal szanse zostać przeniesiony przyjdzie nam jeszcze nieco poczekać. Na szczęście wyjaśni się to już nie na przestrzeni lat, ale kilku miesięcy.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
"Spośród złożonych ofert wyłonimy tą najciekawszą - mówi Grażyna Kopania Rzecznik Prasowy Oddziału Gospodarowania Nieruchomościami PKP - oczywiście inwestorzy będą musieli spełnić wszelkie warunki zawarte w regulaminie przetargu."

Najciekawszą niestety z punktu widzenia PKP

Tytuł:
rekrut
rekrut

A nie lepiej sprywatyzować PKP, sprywatyzować dworce i oddać wszystko pod władania rynku ??

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Śmierdzi mi andrusem!
A czy masz jakiś pomysł na realizacje słowa sprywatyzować.
Moze przekazać tobie jesteś chyba prywatny?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Bog przecież on pisał że to ta sama osoba ale inne konto xD

Tytuł:
rekrut
rekrut

bog180 pisze:
Śmierdzi mi andrusem!

pisałem że to ja bo na Andrusa nie mogę wejść <ciekawe przez kogo>

bog180 pisze:
A czy masz jakiś pomysł na realizacje słowa sprywatyzować

prywatyzacja dworców- robimy licytację i aby nie śmierdziało machlojkami wszystko jest transmitowane w internecie, kto da wiecej jest właścicielem dworca. Proste ?? tak wszystkie liberalne sposoby sa proste,efektywne i odciążające państwo i obywatelii

bog180 pisze:
Moze przekazać tobie jesteś chyba prywatny?

jeżeli wygram licytację to prosze bardzo.. własnosc państwowa jest pojęciem złudnym.. wszystko musi być prywatne wtedy państwo jest państwem obywatelii

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
pisałem że to ja bo na Andrusa nie mogę wejść <ciekawe przez kogo>

Na wszechpoglodzio już też się nie zalogujesz ( zgadnij przez kogo). Następne Twoje konta też zostaną zablokowane (zgadnij przez kogo). Za dwa lata zapraszam do dyskusji. Do tego czasu może wydoroślejesz.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
Za dwa lata zapraszam do dyskusji. Do tego czasu może wydoroślejesz.

Nie podejrzewam, że wydorośleje... Choć podobno tylko krowa nie zmienia poglądów...
Proponuję na wszelki wypadek jeszcze go IP wyłączyć...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.