Dzisiaj jest 12 lip 2025, 15:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 0:09 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

makaron pisze:
Za te 22 tys. można postawić dobrze świecącą latarnię i jeszcze kupić i nasadzić kilkanaście drzew w innym miejscu w mieście.

ile kosztuje stuletnie drzewo? w przeliczeniu na kubiki opałówki około 2000 zł. do tego dolicz zakup sadzonki, czyn społeczny i sto lat czasu. powodzenia.
nie wiem czemu nie szanujemy tego co mamy i co jest wspólne.
są firmy, które przesadzaja dorosłe drzewa - spytaj się ile kosztuje taka atrakcja w Twoim ogródku to bedziesz wiedział ile to jest warte.
aleks pisze:
Wszyscy jak jeden mają chaos w oczach widząc światełka do tego stopnia, że już od Rossmana wlepiają wzrok w diodowe przejście dla pieszych całkowicie olewając te, które przejeżdżają po drodze

potwierdzam w stu procentach

Tytuł:
pismak
pismak

Zubek a ile kosztuje bezpieczeństo człowieka, którego nie widzi kierowca???
Nie tak dawno wycinali drzewa w parku Paderewskiego i nie jedno tylko co najmniej kilkanaście poszło pod piłę. I nie miało to znaczenia, że te drzewa są w parku i mają np. 100 lat.
Świerki na zbliżające się święta też się wycina i nie robi to żadnego wrażenia na amatorach "żywej" choinki (chciaż wg mnie praktyczniejsza jest sztuczna).
To drzewo (JEDNO DRZEWO) może znacząco wpłynąć na bezpieczeństo pieszych. Wycięcie go ma sens (w przeciwieństwie do wycinki np. choinek - cel wyłącznie handlowy) nie jest ono pomnikiem przyrody (brak na nim tabliczki). Więc nie rozumiem co tak cennego stracilibyśmy? Kilka lat temu przycinali konary drzewa, które jest pomnikiem przyrody (drzewo na rogu Ogólniak - bank PKO S.A.) też ze względu na bezpieczeństwo w ruchu ulicznym.
Z tego co napisałeś:
zubek pisze:
nie wiem czemu nie szanujemy tego co mamy i co jest wspólne.
są firmy, które przesadzaja dorosłe drzewa - spytaj się ile kosztuje taka atrakcja w Twoim ogródku to bedziesz wiedział ile to jest warte.

wnioskuję, że powinno się przebudować ulicę (omijając drzewo koło Ogólniaka) zamiast przyciąć konary. Z takim gospodarowaniem w Zgorzelcu to do poziomu UE zabraknie man tysiąclecia.

Tytuł:
VIP
VIP

z głównej:

Przez ostatnie kilka dni bardzo dużo mówi się o "błyskotkach" wmontowanych w asfalt na przejściu dla pieszych na ul. Kościuszki. Po ostatnim artykule pt. "kolejny bubel" firma ponownie wróciła na drogę, aby poprawić niedoróbki. Wczoraj nieliczni szczęśliwcy mieli okazję być świadkami poprawnie wykonanej inwestycji. Niestety dzisiaj jadąc od strony stacji paliw BP lampek znowu nie widać, jakby podstępne ruchome piaski, lub asfalt wciągnął je na swoje poprzednie miejsce. Nic bardziej mylnego: lampki są zwyczajnie zapchane brudem. Na forum pojawiają się głosy, że znacznie korzystniejszym rozwiązaniem byłoby solidne oświetlenie tego przejścia, a na miejscu diod wstawienie odblasków. Niestety to tylko gdybanie, bo jest już po fakcie. Tymczasem Burmistrz po kosztującej 22tys. zł inwestycji musi poważnie rozważyć przeznaczenie kolejnej kwoty na wykupienie abonamentu u wykonawcy na regularne czyszczenie lampek.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Przyznam szczerze , że kwota 22tys. za taką robotę robi wrażenie. Trwałość tejże robi jednak jeszcze większe - chyba nikt nie sądził , że po tej jezdni jeżdżą tylko rowerzyści...

btw - ciekawe jakie punkty zawiera gwarancja - czy obejmuje wdeptanie w asfalt ;)

Tytuł: 123
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Ale LOL. Firma poprawiła światełka, które poświeciły przez 1-2 dni i znowu to samo... tym razem w ogóle ich nie widać :smt044
A może to wina zasilania? Jeśli zwrócicie uwagę to panowie z firmy "fachowo" rozkopali trawnik i chodnik (który już się zapadł w tym miejscu) i powiesili skrzyneczkę z plątaniną kabli na pobliskiej latarni.
Pogratulować inwestycji. Teraz zafundowaliśmy sobie cotygodniowe serwisowanie tego wynalazku, a przy okazji chodnik nadaje się do poprawki.

Następnym razem proponuję skorzystać z bardziej klasycznych rozwiązań - pomalować pasy odblaskową farbą i dobrze doświetlić okolice przejścia. Powinno wystarczyć.

Tytuł:
VIP
VIP

Pierwsze moje pytanie jest takie: jaka to firma robiła ten eksperymentalny show i kto ją wybrał i jej to zlecił? Czyj to w ogóle był pomysł, personalnie.
Drugie pytanie: trwa dyskusja na temat wycinanie drzewa zasłaniającego widoczność, a nikt nie podjął możliwości przesunięcia zebry w lewo, lub w prawo, dlaczego?
Trzecia sugestia skierowana jest do Admina: ul. Kościuszki to poligon doświadczalny dla Wielkich Eksperymentatorów. Pierwszym eksperymentem była słynna ‘ścieżka rowerowa’, która dotąd nie doczekała się swojego patrona /proponuję ówczesnego burmistrza, może ktoś pamięta za czyjej kadencji to było?/ Obecne ‘Eksperymentalne Przejście dla Pieszych’ też powinno mieć swojego patrona / no i opis na wzór tabliczki przed Domem Boehmego/, jest przecież rozwiązaniem nowatorskim. I najważniejsze: proponuję ufundować nagrodę przyznawaną corocznie /może być przez forum/ za tego rodzaju bubel. Nazwać Zgorzelecki Bubel, albo podobnie. Przyznawać uroczyście z rozgłosem, telewizją i orkiestrą górniczą w tle.

Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 19:26 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 0:13 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: 123
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Powiem tak - miło, że ktoś próbuje dbać o bezpieczeństwo pieszych (tutaj należy się duży plus) ale...

1. czy rozwiązanie stosowane przez tą firmę był gdzieś sprawdzone w innym mieście? miała jakieś referencje?

2. co dalej z serwisowaniem tego nabytku? Pomijam to czy jest to kwestia zabrudzenia czy zasilania (dzisiaj diody od strony Rossmana świeciły normalnie, a od strony gminy wszystkie było ledwo co widoczne),

3. co z chodnikiem na którym kostka został niedbale ułożona? (plątanina kabli na latarni została już zlikwidowana),

4. chyba największym zagrożeniem są zasłaniające widoczność drzewa - dotyczy to zarówno przejścia na Kościuszki i Traugutta. Może najlepiej byłoby po prostu wyciąć to co konieczne, przesunąć przejście i/lub lepiej je oświetlić? Wydaje mi się, że pomimo mrugających diod jeśli wieczorem lub w nocy na przejście wejdzie pieszy ubrany na ciemno, może zostać i tak niezauważony.

Tytuł:
VIP
VIP

bombas... jeszcze trochę poczekam, ale myślę, że za rok zrobimy plebiscyt na sukcesy i porażki (buble).

Swoją drogą to czy ktoś słyszał o tym że jakaś firma badająca opinię publiczną wykonała ankietę na terenie miasta z pytaniami odnośnie obecnych rządów (próba na 3000 osób) i wyszło że 90% badanych była absolutnie niezadowolona z panowania Burmistrza ? Jakoś obiły mi sie takie plotki i próbuję je sprawdzić... (jak temat się rozwinie to przeniosę do nowego wątku)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Alex...do mnie doszły plotki, że dawna ekipa włodarzy miasta chcąc się upewnić o stabilności poparcia swoich sympatyków wśród nich właśnie przeprowadziła badania.
Rzeczywiście (wg. niepotwierdzonych źródeł), rzeczona próba została wykonana na liczbie 3000 osób (wszak tyle mniej więcej głosów otrzymał Fiedorowicz w wyborach samorządowych 2006r.), a jej wyniki okazały się przygnębiająco niekorzystne dla działaczy SLD.
Otóż okazało się, że już aż 10% dawnych ich sympatyków przekonało się do rządów PO w naszym mieście. :smt026

Hmmm,..te plotki. Jakże często okazują się być zwykłymi, wyssanymi z palca pseudo informacjami, tworzonymi w celu wywołania ściśle określonej reakcji. :smt021

A teraz nieco poważniej...

Cytuj:
Jakoś obiły mi sie takie plotki i próbuję je sprawdzić... (jak temat się rozwinie to przeniosę do nowego wątku)

Mi jakoś się nie obiły takie plotki.
Ale...rzeczywiście, spróbuj Alex sprawdzić je, bardzo proszę.
Bardzo ciekawi mnie jaka to firma robiła badania sondażowe, w jaki sposób docierała do ankietowanych, kto zlecił jej przeprowadzenie owych badań, i....jak to się stało, że dotarli oni do co 5-6 dorosłego mieszkańca miasta a jedynie tylko Tobie cyt."Jakoś obiły mi sie takie plotki"...
Jestem niezwykle ciekaw efektu Twoich dociekań,..pozdrawiam!!! :smt023

Tytuł:
przekorny pisze:
Alex...do mnie doszły plotki, że dawna ekipa włodarzy miasta chcąc się upewnić o stabilności poparcia swoich sympatyków wśród nich właśnie przeprowadziła badania.
....Otóż okazało się, że już aż 10% dawnych ich sympatyków przekonało się do rządów PO w naszym mieście....

A mnie irytuje taki podział dawna ekipa, nowa ekipa.
Wolę patrzeć na to co pozostawia po sobie ktokolwiek, patrząc przez pryzmat dokonań.

Inne argumenty wydają mi się buraczane

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
Pierwsze moje pytanie jest takie: jaka to firma robiła ten eksperymentalny show i kto ją wybrał i jej to zlecił? Czyj to w ogóle był pomysł, personalnie.

Przedsiębiorstow "Znak", które wykonalo to przejście pochodzi z Jeleniej Góry
Kto zlecił tą inwestycję? W roku ubiegłym Komisja ds. Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego Rady Miasta Zgorzelec złożyła wniosek w , sprawie budowy trzech, nowoczesnych przejść dla pieszych w lokalizacjach ulic: Kościuszki, Warszawskiej i Łużyckiej. Nie wiem kto jest w tej komisji i czy to obecna czy jeszcze poprzednia komisja złozyła ten wniosek ale to można sprawdzić.
Tak dla ścisłości - 22 tyś. za trzy przejścia a nie za to jedno. Ciekawę czy się zdecydują na budowę kolejnych :P

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Hmmm,..te plotki. Jakże często okazują się być zwykłymi, wyssanymi z palca pseudo informacjami, tworzonymi w celu wywołania ściśle określonej reakcji.
przestań przekorny, rola mediów już dawno przestała ograniczać się tylko do informowania :grin:

Cytuj:
Komisja ds. Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego Rady Miasta Zgorzelec złożyła wniosek w , sprawie budowy trzech, nowoczesnych przejść dla pieszych w lokalizacjach ulic: Kościuszki, Warszawskiej i Łużyckiej. Nie wiem kto jest w tej komisji i czy to obecna czy jeszcze poprzednia komisja złozyła ten wniosek
a sprawdź, jeśli możesz :) , chętnie też dowiedziałbym się, kto obecnie zasiada w szacownej Komisji? :|

Tytuł:
obserwator
obserwator

aleksander pisze:
inwestycja kosztowała bodajże około 22 tys zł. w tym każde z migających światełek około 1500 zł (x6 szt. to 9000 zł).

menelopa pisze:
Tak dla ścisłości - 22 tyś. za trzy przejścia a nie za to jedno

Jakieś rozbieżniści w tych kosztorysach widać :smt026

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.