Dzisiaj jest 12 lip 2025, 8:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

obecnie polityka to jedno wielkie bagno :( ale może być lepiej jeżeli do władzy dojdą młodzi ludzie którzy weszli do polityki nie po to aby się nachapać i pokrzyczeć lecz po to aby tworzyć silną Polskę i silny region. Najlepiej aby polityka była społeczna czyli nieodpłatna ( posłowie, radni dostają tylko zwrot za przejazd i ewentualnie hotel) :)

Tytuł:
pismak
pismak

Andrus pisze:
obecnie polityka to jedno wielkie bagno :( ale może być lepiej jeżeli do władzy dojdą młodzi ludzie którzy weszli do polityki nie po to aby się nachapać i pokrzyczeć lecz po to aby tworzyć silną Polskę i silny region. Najlepiej aby polityka była społeczna czyli nieodpłatna ( posłowie, radni dostają tylko zwrot za przejazd i ewentualnie hotel) :)

Ta, młodzi, piękni, idealni, przepełnieni patriotyzmem... Andrus, widzę że dobrze odrobiłeś lekcję i wykułeś regułki na pamięc, Twoja partia powinna być z Ciebie dumna :) . "Dajcie nam wadzę a wam pokazęmy jak to się robi" Tak odbieram Twoje słowa - jak rozumiem jesteś młody i masz ochotę zrobić porządek ze wszystkim. Zakładam, że zdobywajac władzę prawdopodobnie zastąpiłbyś "starych" "młodymi" czyli mówiąc/pisząc inaczej powieliłbyś schemat obecnie panujący, nowa władza - nowi na stołkach. Skoro dla Ciebie najważniejszym kryterium jest to kto jest "stary" a kto "młody" oznacza, że nie wnosisz niczego nowego. Za wyświechtanym hasłem "młodzi" kryje się "nasi". Przykro czytać, że każdego "niemłodego" traktujesz jak dorobkiewicza i krzykacza. Może czas wyjść spoza kręgu młodych zadufanych w sobie i otworzyć sie na innych, którzy może i "starzy" ale nie zawsze skażeni prywatą i megalomanią.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Nie są to partyjne regułki lecz moja prywatna myśl którą nieraz słysze jak powtarzają ją koledzy z PSL czy UPR. Bo jak powiedział Mart Laar wielki estoński reformator (podobnie jak Władysław Grabski ) młodzi ludzie są odważni i bezkompromisowi i co okazało się ozdrowieńczą praktyką w Estoni nie słuchają rad " autorytetów". Jeżeli do władzy w Polsce doszliby młodzi konserwatywno-liberalni ludzie i zaprowadzili w Polsce reformy np. Friedmana, Polska zapewne miałaby lepszą kondycję bo jak już wielu zauważyło tam gdzie wprowadzono reformy "Friedmana" nastąpił rozwój gospodarki a dodając do tego stare postulaty ( gospodarcze) Narodowej Demokracji nastąpiłby istny boom :grin: 8)

Tytuł:
pismak
pismak

Tak, tak a kraj jak długi i szeroki byłby miodem i mlekiem płynący. Masz piękne wizje. Pamiętaj, że każdy szary zjadacz kaszanki myśli podobnie (Kononowicz miał podobne wizje) ale cała sztuka rządzenia polega na tym aby te wizje zrealizować. Nie zawsze interes pewnej grupy społecznej jest w zgodzie z interesem publicznym. I nie zależy to od tego, czy rządzą młodzi, czy starzy ale od mądrości i uczciwości. Druga sprawa to fakt, że nikt młodym lub bezpartyjnym nie zabrania kandydować do władz krajowych (sejm, senat) lub samorządowych. Problem natomiast jest w zdobyciu odpowiedniej ilości głosów. Skoro młodzi są odważni i bezkompromisowi to nie widzę przeszkód aby się zorganizowali, zmobilizowali i siłą swoich głosów wprowadzili swoich przedstawicieli do władz. A okazja już będzie niebawem.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ja jestem narazie za młody ( 15 lat to jeszcze mało) ale co do pierwszych zdań twojego posta to nie są to wizje lecz rzeczy które sprawdziły się w wielu krajach np. wymieniana już Estonia,Luksemburg,Hongkong,Finlandia czy obecnie Czechy,Słowacja,Łotwa. Polska po podobnych reformach zapewne miałaby się lepiej i po kilku lub kilkudziecięciu latach dogonienie zachodu byłoby faktem dokonanym :grin: 8)

Tytuł:
pismak
pismak

Andrus pisze:
Bo jak powiedział Mart Laar wielki estoński reformator (podobnie jak Władysław Grabski ) młodzi ludzie są odważni i bezkompromisowi i co okazało się ozdrowieńczą praktyką w Estoni nie słuchają rad " autorytetów". Jeżeli do władzy w Polsce doszliby młodzi konserwatywno-liberalni ludzie i zaprowadzili w Polsce reformy np. Friedmana, Polska zapewne miałaby lepszą kondycję bo jak już wielu zauważyło tam gdzie wprowadzono reformy "Friedmana" nastąpił rozwój gospodarki a dodając do tego stare postulaty ( gospodarcze) Narodowej Demokracji nastąpiłby istny boom :grin: 8)

Andrus, zachwycasz się M. Laar ale jestem przekonany, że gdybyś żył w Estonii 15 lat temu to o premierze mówiłbyś, że ma same wady począwszy od tego że nie ma doświadczenia i wiedzy. Teraz Leer jest bohaterem i wzorcem do naśladowania - wtedy krytykowali go wszyscy co min. przyczyniło się do tego, że jego ekipa kolejne wybory przegrała na rzecz lewicy. Rezultaty reform ocdczuto trochę później. Ludziom podobają się efekty, nie zawsze podoba się droga którą trzeba przejść aby te efekty uzyskać

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Gdybym żył w Estonii w czasach pierwszych rządów Laara popierałbym go gorąco bo co tu kadzić ale mam takie same poglądy jak on na sprawy gospodarcze i rozliczenia z komunizmem. Co do rządów Laara to większośc efektów odczuto już pod koniec kadencji jego rządów tj. rozliczenie z komunizmem i odsunięcie ich od rządów, reprywatyzacja, zakaz tworzenia deficytów budżetowych,niskie podatki i przejrzyste prawo ( min. zrównał w prawach krajowych i zagranicznych inwestorów), walka z korupcją i polityka historyczna, stabliny wzrost i sprtywatyzowanie 90 procent majątku państwa. Nie będe już tu wspominał o barierach celnych,bankach czy polityce prorodzinnej. Podsumowując to 70 procent reform Laara było odczuwalne w czasie jego rządów najprostszymi przykładami jest stabilna waluta i spadające bezrobocie :)
Pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak

Andrus, naczytałeś się chyba za dużo książek. W Polsce też mamy wielkiego reformatora - L. Balcerowicza, którym zachwyca się zagranica (trochę gorzej jest w kraju). Mamy stabilnego złotego (od momentu wejścia do UE złoty umocnił się do Euro o ok. 20% - w marcu 2004 1Euro = 4,80 zł, obecnie 3,80 zł) bezrobocie spada systematycznie, prawo celne mamy takie jak Estonia i pozostałe kraje UE (nie wiem, co masz na myśli pisząc bariery celne?). Wzrost gospodarczy mamy wyższy od najśmielszych oczekiwań, a co za tym idzie większe przychody do budżetu. Oprócz dwóch ostatnich polskich banków to wszystkie inne są w rękach obcokrajowców (co dla mnie jest karygodne) z europejskim poziomem obsługi (zwłaszcza, jeżeli chodzi o opłaty i prowizje). Ja czuję się prawie jak w Estonii. No może oni mają mądrzejszych i uczciwszych polityków niż my.
Kwestia jest tylko taka kto lub co jest głównym sprawcą wymienionych wyżej wyników w Polsce? Balcerowicz? Inni politycy - którzy? A może coś innego? Zastanów się może uda Ci się znaleźć obiektywną odpowiedź na te pytania.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Reformy Balcerowicza się nie udały i zresztą były nie trafione, śmiać mi się chce jak ktoś mówi że Balcerowicz był wielkim reformatorem. Wielkim reformatorem z Polski mogę nazwać Władysława Grabskiego ale nie Balcerowicza :| Wracając do obecnej sytuacji w Polsce to narazie jest gorzej niż w Estonii lecz wszystko idzie w dobrym kierunku choć strasznie wolno. Podzielam twoją opinię w sprawie banków gdyż powinny być prywatne i w rękach polskich choć sprawdzone banki zachodnie powinny być wpuszczane na nasz rynek.
Dlaczego pisałem o barierach celnych ?? była to jedna z reform Laara widoczna od razu i dlatego ją napisałem bo jak zauważyłeś menelopa twierdził że reformy Laara były nie widoczne 8)
Pozdrawiam

[ Dodano: Czw Sie 23, 2007 8:29 am ]
Co do twoich pytań to myślę że sprawcą tych dobrych wyników są w większości sami mieszkańcy Polski którzy umiejętnie handlowali ( piękne przykłady widać na polskiej wsi np. w małopolsce) reszta sukcesu to efekt wejścia Polski do UE i śwaitowej konionktury ( Polska jest atrakcyjna dla inwestorów - tania siła robocza i lokacja ) zaś którzy politycy mają w tym swój wkład?? hmmm... myśle że gospodarka jest jak wielki statek i cały ten proces zaczął się gdzieś za rządów Suchockiej :grin:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ja się tylko ciesze że obecny rząd nie zaczął dogłębnie zajmować się gospodarką bo wtedy nie zastanawiali byśmy się dzięki komu wiedzie się nam coraz lepiej a jak naprawić to co zostało by zniszczone

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Renegat pisze:
Ja się tylko ciesze że obecny rząd nie zaczął dogłębnie zajmować się gospodarką

i to było jego największą zaletą - w przyszłych wyborach glosuje na PIS :smt026

Tytuł:
pismak
pismak

Ten Rząd ma wiele sukcesów: nie przeszkadza gospodarce, bo się na niej nie zna, nie komplikuje prawa, bo wstrzymał proces jego uchwalania. I tak Państwo toczy się samo. Tylko w jakim kierunku?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

No niestety nasz rząd w kwestiach gospodarki marnuje wiele okazji, ale cóż... co do kierunku podążania naszego państwa to mam nadzieje że jest to Narodowa Demokracja :)
Pozdrawiam

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Pooglądaliśmy sobie kabaret teraz czas wziąć się za zmienianie naszego kraju na LEPSZE więc chyba będzie lepiej jak pis się będzie od tego trzymał z daleka

Tytuł:
rekrut
rekrut

...a najlepiej jak odejdzie w PISdu...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.