Dzisiaj jest 12 lip 2025, 11:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Kaśka:

Witam Ciebie!!
Przypomnij mi, proszę, cóż takiego uczynił Rusketos dla miasta,..bo chyba o czymś nie wiem,..???
W każdym bądź razie jubileusz powstania disco polowej grupy "Orfeusz" nie jest dla mnie szczególnie istotnym wydarzeniem.
Wójt Janik,...Pacyniak,...być może są wielbicielami i zagorzałymi fanami cudownie słodkiego głosu oldboya Rusketosa,...i stąd ich przybycie???!!!
Ja po raz kolejny słuchać go nie zamierzam!!!
Ponadto jestem zdecydowanym przeciwnikiem honorowania jego czysto komercyjnej działalności,...wyjątkowo niskich "lotów", zresztą!!!
Z wyrazami uszanowania,... 8)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Pamietaj Kasiu, że gdyby nie Rada Miasta Zgorzelca, to X Festiwal Piosenki Greckiej nie odbyl by sie, bo nie bylo by na to pieniedzy. Jak zauwazylem, UM Zgorzelca sponsorowal dni Miasta i X FPG, i to zapewne duza kwota pieniedzy, bo pozostali sponsorzy to tylko malutkimi kwotami wspomogli wszystko.

Pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut

Nie kazdy musi być fanem stylu muzycznego reprezentowanego przez Nikosa i grupę Orfeusz. Dla mnie kilka tysięcy osób w amfiteatrze jest dowodem na to, że ta muzyka i ten styl ma w części mieszkańców Zgorzelca uznanie.Nie wyobrażam sobie dzisiaj funkcjonowania na rynku muzycznym przez ponad 25 lat bez prowadzenia działalności o charakterze komercyjnym, to chyba oczywiste. Nie chcę dyskutować co uczynił NIkos dla miasta bo dla mnie jest to oczywiste i nie budzi wątpliwości. Jeżeli jestem nad morzem i słyszę, że zespół ze Zgorzelca będzie koncertował to jest to promocja naszego miasta.
To ,że od 10 lat mamy taką imprezę w Zgorzelcu to zasługa Nikosa. To, że w TVP występuje Nikos i grupa Orfeusz ze Zgorzelca to także doskonały element promocji naszego miasta. Jakby nie Nikos to zapewne zapomnielibyśmy o historii Greków w Zgorzelcu. W książce jest tekst uchwały Rady Powiatu Zgorzeleckiego z 2006 r. na mocy której Nikosowi nadano odznakę Załużony dla Powiatu Zgorzeleckiego. Warto zajrzeć do uzasadnienia tejże uchwały. Nie rozumiem podkreślenia,że Rada Miasta przeznaczyła pieniądze publiczne na taką imprezę. Jest to wg mnie powszechny i akceptowalny zwyczaj władz, że współuczestniczą w organizowaniu takich imprez. Przecież to dla naszych mieszkańców! Duży bukiet kwiatów, który wręczyłby na oczach kilku tysięcy mieszkańców Burmistrz to byłby fajny gest. Inni potrafili to zrobić, a nasze miejskie władze nie i o to mi w tym chodzi.Pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak

Kaśka pisze:
Czyżby 25 lat działalności Nikosa dla władz miasta nic nie znaczyło! Bardzo to przykre, że nasza władza nie potrafiła w jakikolwiek sposób tego docenić.

Kaśka a co dla Zgorzelca prez te 25 lat zrobił Nikos? Przez 10 lat organizował festiwal na który zawsze ubiegał się o dotacje od miasta. Przez kilkanaście lat prowadził "Palace" gdzie z każdym rokiem coraz mniej mieszkańców spędzało wieczory ze względu na "awanturniczą" atmosferę. Festiwał jest imprezką lokalną nie miał siły przebicia aby zaistnieć np w telewizji. I to wszystko. Więc nie ma czego doceniać.

Tytuł:
rekrut
rekrut

[quote="Kaśka"]Dla mnie kilka tysięcy osób w amfiteatrze jest dowodem na to, że ta muzyka i ten styl ma w części mieszkańców Zgorzelca uznanie.

Duża część z tych kilku tysięcy mieszkańców była tam pewnie tylko dlatego, że coś akurat się działo. Cokolwiek by to nie było to oni byliby tam. Nie sądzę, że przybyli tłumnie by złożyć pokłon w uznaniu zasług Orfeuszowi. Ale to tylko moje zdanie....

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Orfeusz , grecka muzyka, greckie obyczaje od zawsze kiedy pamietam stanowiły o zgorzeleckiej kulturze. W latach osiemdziesiatych ta kultura przygasła ale niestety niszy tej nikt nie wypełnił. Nikos próbował to robić czy dobrze czy nie /rzecz gustu a gustów sie nie ocenia/ Nawet jak festiwal robił za pieniądze z miasta / nie miasta tylko z miasta/ czyli nasze a my gremialnie na te imprezy chodzilismy to własnie o to chodzi za to własnie nalezy mu sie podziekowanie. Dzięki Nikos !!!!
P.S. Sami zauwazyliście że ludzie ida bo cos się dzieje , a dzieje sie dzięki temu że takim jak on sie chce , a wy wolelibyście dziekować innym którym sie nie chce robic nic ani za miejskie ani za własne ale sie wam nie narazili.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Kiedyś na lekcj wosu w gimnazjum, nauczycielka powiedziała, że bycie patriotą to nie tylko szacunek i uwielbienie kraju. To także dawanie mu i społeczności tego, co możemy dać i wykazywać się w tym, w czym jesteśmy dobrzy, np. muzyka, sztuka.
(taka mała dygresja)

Mówicie, że Nikos nic nie zrobił dla Zgorzelca i zapewne te "robienie" w mniemaniu niektórych to dawanie kasy na różne chwalebne cele, pomoc mieszkańcom, itp.
Jak byłam mała, Orfeusz często gościł w programach muzycznych prezentowanych na różnych stacjach telewizyjnych (mam tu na myśli programy disco polowe, typu Disco Relax itp.)
I swojego czasu był to naprawdę sławny zespół. I spora część ludzi wiedziała, że "to ten Orfeusz, z tego Zgorzelca!".

Mówicie o zamieszaniu, ściąganiu telewizji, komercji.
Powinniśmy być dumni z tego, że mieszkanieć naszego miasta tyle osiągnął.
I powinnismy porównać to do takiego małego lokalnego patriotyzmu. Bo, gdy polska reprezentacja wygrywa jakieś mecze, zdobywa nagrody - jesteśmy dumni z tego, że Polacy też potrafią i też mogą coś osiągnąć.
Więc doceńmy także, to że mieszkanieć Zgorzelca odnosił (lub nadal odnosi) sukcesy na scenie polskiej. Ze w jakimś tam stopniu jednak Zgorzelec stał się rozpoznawalny.
Bo przecież zespół nie reprezentuje tylko muzyki greckiej, ale po części tez nasze miasto.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
cóż takiego uczynił Rusketos dla miasta,..bo chyba o czymś nie wiem,..???

łatwo przyczepić sie do Nikosa Rusketosa bo jest widoczny, gdybym Twoje pytanie rozszerzył do wszystkich radnych z ostatnich 20 lat i zapytał:
podaj nazwisko radnego i jego zasługę dla miasta (na przestrzeni ostatnich 20 lat).

Obawiam sie, ze lista nie będzie zbyt imponująca.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A po co tak daleko sięgać a co poza kryrtykanctwem zrobił dla miasta przekorny?
Napisz "muzeum" i czekam na riposte zubka

Tytuł:
VIP
VIP

dobrze, jakby tak każdy się sam zastanowił, ile zrobł ;)
zacznijmy od siebie

Tytuł:
VIP
VIP

wracamy do dni miasta ?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Byłam na koncercie Szymona Wydry i Carpe Diem, bardzo mi się podobało - a rzadko czyj występ mi się podoba (no dobra, ostatnio to chyba tylko KULT w Bogatyni zrobił na mnie lepsze wrażenie). Generalnie preferuję ostrzejszą muzykę, ale jak na taki lajcik to Wydra jest wg mnie artystą na naprawdę dobrym poziomie i daje z siebie sporo na koncertach, w przeciwieństwie do zblazowanych gwiazdek trzeciej kategorii, bez talentu i pasji. Poszłam na koncert z małżonkiem - był nastawiony zupełnie negatywnie i marudził, że go na taki koncert wyciągam, ale po występie był mile zaskoczony i nawet nie marudził, czym byłam zszokowana :D

Miło mi, że w tym roku chociaż jeden artysta na tym festynie przypadł mi do gustu.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

przepraszam admina ale jeszcze tylko słowo bombasowi i wracam do tematu:

myśle że nie jest grzechemzyć swoim zyciem ze swiadomością ze dla miasta czy dla okolicy się wiele nie robi nie wszyscy maja takie predyspozycje ale wtedy trzeba sie powstrzymac od odbierania laurów ludziom aktywnym na tym polu.

Same dni miasta uważam za udane chociaz nie była to moze półka najwyższa, może zaproponujmy podwyższenie jakości poprzez dofinansowanie/bilety/ chociaż częśći zabawy. Ci którzy na dofinansowanie się nie piszą mysle że tegorocznym poziomem powinni być usatysfakcjonowani. mysle że był on conajmniej zblizony do pozimu Zgorzelca w skali regionu czy kraju.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Kaśka:

Z całym szacunkiem,...pozwolę sobie , mimo Twoich ślicznych postów, mieć własne zdanie na temat: Nikolaos Rusketos,...gwiazdor estrady, menadżer i społecznik rodem ze Zgorzelca!!!
Z żadnym z tych określeń nigdy się nie zgodzę.
O kilku tysiącach osób w amfiteatrze nie będę również wspominał,..zrobili to za mnie moi przedmówcy.

Co do organizowania imprez w Zgorzelcu,...Rusketos po prostu zarabiał pieniądze,...i już!!!

Pamiętam, jak kilka lat temu Nikosowi Starostwo Powiatowe w Zgorzelcu zleciło organizację nagłośnienia Dożynek o zasięgu wojewódzkim.
Sprytny nasz Rusketos po prostu,...podnajął firmę z głębi Polski, która to nagłośnienie "zmontowała".
I wszystko byłoby w porządku,..gdyby, jak to później próbowano zinterpretować,...nie zadziwiający w naszej strefie klimatycznej,..ulewny deszcz.
Nie zabezpieczone przewody namokły,...i nagłośnienie padło.
Wstyd, klapa i,..oczekiwanie na jakieś konkretne skutki prawne które w jasny sposób "odniosłyby się" do tak ewidentnego braku profesjonalizmu.
I wiesz jak to się skończyło???
Nikos zainkasował całą ustaloną wcześniej w umowie kwotę bez jakiejkolwiek kary finansowej za nie wywiązanie się z umowy.
Było to za rządów ówczesnej władzy,...władzy, która przyznała Rusketosowi ową odznakę Zasłużonego,...
Hmmm,..
(pisała o tym "wydarzeniu" jedna z lokalnych gazet,..ale żeby nie drażnić niepotrzebnie admina, nie wymienię tytułu,.. :P )
Co do braku władz miasta mających "uhonorować" rzekome zasługi Nikosa,...nie wiem czy przez nieuwagę, czy umyślnie, ale pominęłaś brak również i władz powiatu.
Chyba, że obecność Pacyniaka uznałaś za przedstawicielstwo Starostwa,..???

Prosiłbym Ciebie o uważniejsze analizowanie tego typu wystąpień jakie mieliśmy okazję ujrzeć w amfiteatrze,..mam na myśli wręczenie kwiatów i życzenia,..
Jeśli głębiej się zastanowisz nad obecnością akurat tych dwóch Panów o których wspominałaś i ich wystąpieniu przed zgromadzonymi tłumnie mieszkańcami miasta i okolic,..być może w przyszłości trudniej będzie Ciebie "złapać" na tak tanie socjotechniczne zagrywki.

bog180

Cytuj:
A po co tak daleko sięgać a co poza kryrtykanctwem zrobił dla miasta przekorny?

Cóż, odparuję tą złośliwość, złośliwością,..
Krytykuję czasem krytykanctwo takich jak Ty !!! 8)

Pozdrawiam,.. :smt028

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A może przedstawimy oświadzczenia podatkowe twoje burmi9strza i niokosa z zakresu pracy samorzadowej i zobaczymy kto działal dla pieniędzy?samorządowych/
powiedz mi ze tyle co brudu za paznokciem zroviłes za darmo>?
złóż oświadczenie ze muzeum za darmo poprowadzisz zubek ci odpuści
chociaż nie wiem bo jego na to srtać

Ostatnio zmieniony 02 lip 2007, 20:33 przez bog180, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.