Dzisiaj jest 10 lip 2025, 23:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Możemy o tym pomyśleć-np. podczas dni miasta: ty kisisz, ja gram :)

A i tak jestem za tym, aby rozpisać konkurs na stanowisko dyrektora.

Tytuł:
pismak
pismak

Grindhouse, zanim zaczniesz oceniać działalność MDK chciałbym abyś określił swoją znajomość tematu. Chciałbym abyś również napisał jakie przyjmujesz kryteria oceny

Tytuł:
rekrut
rekrut

menelopa pisze:
rindhouse, zanim zaczniesz oceniać działalność MDK chciałbym abyś określił swoją znajomość tematu. Chciałbym abyś również napisał jakie przyjmujesz kryteria oceny

nie chcę oceniać, chce tylko uzyskac odpowiedz na pare pytań które mnie nurtują, a znajomość tematu jest taka, ze jestem socjologiem kultury, choć bardziej interesuje mnie socjologia wizualna :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Menolopa, ciągle rozbijamy się o ten sam problem brak pomysłów na sprawne działanie tego przybytku. W Zgorzeleckiej kulturze zresztą jak i lokalnej polityce ciągle na stanowiskach lądują "krewni i znajomi królika" i nie ma znaczenia kto jest przy władzy :( Konkurs i ocena to słowo wykreślone z słownika władzy i póki nawet posada dyrktora MDK będzie postrzegana w kategoriach politycznych nic się nie zmieni.

Tytuł:
rekrut
rekrut

krytyczny pisze:
Menolopa, ciągle rozbijamy się o ten sam problem brak pomysłów na sprawne działanie tego przybytku.

ten przybytek to ludzie, ktorym jak sie nie kaze to sami nie zrobią, trochę dzalań zadaniowych, rozliczania i wg mnie bedzie lepiej. ale to zalezy od ex kadrowej :)

[ Dodano: Czw Mar 22, 2007 11:35 am ]
polecam stronę Bolesławieckiego Centrum Kultury http://bok.boleslawiec.pl, w tym Projekty kulturalne zrealizowane ze srodków zewnętrznych : unijnych , krajowych, DUZO TEGO, a unas brak środków?????????????????????????????????????????????? pomysłów?????????????????????????????????????????????? niech pracownicy mdk-u spytaja sie kolegow z boleslawca "jak to sie robi" . moim zdaniem brak rynku i konkurencji w mdku jest powodem marazmu, a dyrektor to powinien byc menedżerem kuktury a nie administratorem wydawania kasy z dotacji !

Tytuł:
pismak
pismak

Krytyczny,
Sprawne działanie jest pojęciem względnym. Trudno jest ocenić czy kółko fotograficzne działa sprawnie organizując 10 wystaw w roku czy 5. Czy lepiej aby instruktor poświęcił czas każdemu a szczególnie tym z najmniejszym doświadczeniem i zorganizował z tego powodu 5 wystaw niż żeby skupił się tylko na tych „najbardziej wydajnych” i zorganizował 10 wystaw. O ile w przypadku kina można wyliczyć ilość seansów i na tej podstawie wyliczać wydajność, tak w przypadku kółka tanecznego, teatralnego czy literackiego trudniej wymiernie podać efektywność ich działań. Jak ocenisz działalność kółka filatelistycznego? Ilością zebranych znaczków ;) ?
Drugą sprawą jest kompetencja osób zasiadających na pewnych stanowiskach. Panuje przekonanie, że większość stanowisk jest obdzielane z klucza politycznego, że nadal panuje „kumplostwo” (nie będę tego potwierdzał bądź temu zaprzeczał bo są tematy na tym forum gdzie to oceniamy). W takim klimacie najtrudniej jest tym, którzy rzeczywiście chcą coś zrobić, którzy pracują na to by zostać docenionym. Jak sam wiesz aby osiągnąć sukces w swoim działaniu nie raz trzeba kumać się zarówno z tymi po prawej jak i tymi po lewej (nie mylić ze sprzedawaniem się). Nie wiem co byś robił zawsze się znajdzie ktoś kto Ci wytknie, że osiągnąłeś coś bo znałeś tego czy tamtego.
Pani dyrektor MDK ma od samego początku „pod górę” bo musi się uporać z łatką, którą jej przylepiono „jest na stanowisku bo ma znajomości a nie dlatego, że się zna” Będzie musiała osiągnąć dużo sukcesów aby pozbyć się tej łatki. Jeżeli okaże się, że pani dyrektor nadaje się na to stanowisko to ktoś obsadzając ją w ten sposób zrobił jej niedźwiedzią przysługę.
Grindhouse, pytając Cię o znajomość tematu chodziło mi bardziej o to czy orientujesz się jakie sekcje/kółka działają na terenie MDK i w jakiej są kondycji niż o Twoje podstawy merytoryczne. Nie wszystko musi być medialne aby móc działać sprawnie. Jeżeli np. sekcja taneczna nie daje regularnych występów nie musi oznaczać, że jest niewydajna. Ważne jest, że w swoich szeregach skupia miłośników, pasjonatów tańca, którzy mają swoje miejsce i instruktora, który pomaga im w realizacji swojej pasji.
Oczywiście ważne jest aby wytyczyć kryteria i oceniać działalność lecz rozliczając nie można kierować się jedynie takimi wytycznymi jak ilość koncertów, pokazów, występów

Tytuł:
rekrut
rekrut

menelopa pisze:
Oczywiście ważne jest aby wytyczyć kryteria i oceniać działalność lecz rozliczając nie można kierować się jedynie takimi wytycznymi jak ilość koncertów, pokazów, występów

zgadzam sie w 100% ztym, ze do rozliczania uprawniony jest jedyny organ, czyli zalozycielski a do oceny wszyscy mają prawo

[ Dodano: Czw Mar 22, 2007 12:35 pm ]
menelopa pisze:
czy orientujesz się jakie sekcje/kółka działają na terenie MDK i w jakiej są kondycji
to jest min na stronie MDK-u czyli 2 panie od tanca, 2 od teatru, pirat, mandolina, muzyk i maniek - i dobrze niech bedą, chodzi mi bardziej o to a by wyjsc do ludzi a nie czekac czy przyjda czyli wiecej aktywnosci, wiecej projektow - sa mozliwosci finansowania zewnetrznego krajowego i ue. a swoja droga polecam strone Bolesławieckiego Ośrodka Kultury http://bok.boleslawiec.pl/

Tytuł:
pismak
pismak

BOK to Bolesławiecki Ośrodek Kultury. Z tego co zobaczyłem to na swojej stronie internetowej promuje działania, które odbywają się na terenie ich miasta. Wchodząc na ich stronę dowiedziałem się jaki będzie najbliższy koncert, co będzie grane w kinie, jaka wystawa będzie otwarta w galerii. Gdyby w Zgorzelcu powstał Zgorzelecki Ośrodek Kultury i skupiał działania MDK, galerii działających w mieście, GOK, kina Grunwald oraz stowarzyszeń działających na rzecz mieszkańców to byłbym szczęśliwy. Skończyłaby się paranoja, że GOK nie współpracuje z działaniami planowanymi na terenie miasta (ostatnio tego doświadczyłem :( ), że w Grunwaldzie leci film, który ma być za tydzień w pozie (przy okazji, gratuluje dystrybutorowi poczucia humoru przy rozdziale „Pachnidła” :-? ). Mielibyśmy jedną instytucję koordynującą i informującą o tym co się dzieje w mieście
Może to jest droga do normalności w naszym mieście??

Cytuj:
do oceny wszyscy mają prawo

No tak ale najczęściej oceniają "kanapowi spece", którzy nie wytykając nosa z domu, siedzą w swoich wygodnych kanapach i oceniają co się dzieje w mieście. Jak im nie dudni bas to znaczy, że nic się nie dzieje :|

Tytuł:
rekrut
rekrut

a moze w mdku tez sa przygotowywane rozne projekty z zew źrodlem finansowania ( nie chodzi o dzialalność podstatowa w ramach budżetu) ale o dodatkowe srodki, dzialania, projekty itp Moze to funkcjonuje ale o tym sie nie mowi.

[ Dodano: Czw Mar 22, 2007 12:42 pm ]
menelopa pisze:
Mielibyśmy jedną instytucję koordynującą i informującą o tym co się dzieje w mieście
Może to jest droga do normalności w naszym mieście??

moim zdaniem TAK

[ Dodano: Czw Mar 22, 2007 12:48 pm ]
menelopa pisze:
Jak im nie dudni bas to znaczy, że nic się nie dzieje

igrzyska to juz sa, moze cos wiecej.

Tytuł:
VIP
VIP

a Przygody Baltazara Gąbki ?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Jestem za Bolkiem i Lolkiem ale czy LPR na to pozwoli ??? :D

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Spróbujmy poważnie, a potem razem się pośmiejemy. Ok?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Gdyby w Zgorzelcu powstał Zgorzelecki Ośrodek Kultury i skupiał działania MDK, galerii działających w mieście, GOK, kina Grunwald oraz stowarzyszeń działających na rzecz mieszkańców to byłbym szczęśliwy.
tylko jakim sposobem Ośrodek miałby powstać? sam? czy może ktoś powinien powstanie zainicjować, np forum zgorzelec.info :grin:

Tytuł:
VIP
VIP

ok wybierać, każdy w swoim poście dodaje plusik przy każdej bajce, którą chce zobaczyć w PoZie.

- Tajemnica wiklinowej zatoki,
- Pies i kot,
- Wędrówki Pyzy,
- Koziołek Matołek,+
- Korsarze,
- Jarmark,
- Tryumf Pana Kleksa
- Magiczna Gwiazda
- Jak promyk Slońca szukał przyjaciela
- Przygody Marynarza,
- Szewczyk Kopytko,+
- Krawiec Niteczka,
- Królewna i Osiołek,
- Czerwony Kapturek,
- Wiosenne przygody Hałabały,+
- Janko Muzykant,+
- Własny Domek,
- Przygody Kurczaka,
- Przygody w Paski,
- Pan Słoń,
- Spotkanie z Bazyliszkiem,
- Skarp Czarnego Jacka,
- O krasnoludkach i Krecie,+
- Wzeszło Słoneczko

szczerze to więcej niż połowy bajek nigdy na oczy nie widziałem

Tytuł:
rekrut
rekrut

BELUSHI pisze:
Spróbujmy poważnie, a potem razem się pośmiejemy. Ok?

Oki Belushi - ale motto na dole Twoich postów to chyba jakaś pomyłka?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.