Dzisiaj jest 11 lip 2025, 20:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

re

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 1:02 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Poprostu zgadzam się z tobą. Ważne jest aby wszyscy startujący w wyborach mieli świadomość tego jak to działa. Głos oddany na listę to szansa na większą liczbę mandatów na nią przypadajacych. Głos na konkretnego kandydata zwiększa jego szanse na uzyskanie mandatu pod warunkiem, że liasta będzie się liczyc przy ich podziale.[/quote]

no ta tylko, ze to jest wersja optymistyczna, żeby nie powiedzieć bardzo, zwłaszcza gdy ktoś startuje jako nowy.
dlatego pomyslałem, ze umieszczanie na pierwszych miejscach nazwisk mało znanych ale zdaniem partii wartych tego aby ich wybrać jest praktyką zdumiewająco niespotykaną, startowanie z listy danej partii ma pomagać ludziom startującym a tymczasem to wszystko okazuje się jedynie ściemą, miało być tak pięknie a wychodzi jak zwykle.
przy czym mnie osobiście zaskakuje jak bardzo liderzy boją się o własne tyłki startujac z czołowych miejsc i gdyby w którejś partii zastosowano przynajmniej taki mechanizm wspierania nowych jak sugerowałem - ja sam zaczynałbym podejrzewać taką partię o to, ze zaczyna naprawdę cos zmieniać, tymczasem nawet tego wsparcia przypadkowego - wynikającego jak napisałeś z tego, ze ludzie często glosują na pierwszego z listy - liderzy nie pozwolą sobie poświęcić

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

mieszczuch pisze:
re neandertalski
Nie zgodzam sie z Tobą. Problem jest rzeczywisty-komunikacja jest wirtualna. Jedyną trudnością jest czas.

zgadzać się nie musisz ale nie poznasz opinii miasta tym sposobem, tylko opinii użytkowników ZINFO - dlatego wg mnie w tym życiu liczy się głos przy urnie a nie głos internetowy.
że o możliwościach kreacji nicków/głosów nie wspomnę, autoryzacja nicków to myślę duże wyzwanie - choćby z tytułu np sprawdzenia wieku głosujących - i nadal prowadzi w najlepszym razie tylko do uzyskania opinii użytkowników - nie wyborców. no chyba, że ktoś uchwali obowiązek bycia użytkownikiem ZINFO, skoro można rozmyślać nad zmuszaniem do udziału w wyborach, można tez i zmuszać o użytkowania ZINFO.

Tytuł:
VIP
VIP

lektura ostatnich postów tego wątku dowodzi, że niektórzy dyskutanci zainteresowani tematem wyborów i detalami kampanii, nie zajrzeli nawet do aktualnej ordynacji, określającej zasady wyboru kandydatów do samorządu. Jeśli komuś naprawdę zależy, żeby rozumieć o co chodzi, aby świadomie głosować i wiedzieć, jakie są mechanizmy wyborcze, powinien od tego zacząć.

Tytuł:
obserwator
obserwator

krytyczny pisze:
Cytuj:
Wydaje mi się, że kampania wyborcz jak na razie jeszcze na dobre nie ruszyłą i wszystko jeszcze przed nami.

Od "zera" do bohatera w 3 tygodnie ? Mało prawdopodobne.

Śmieje się ten kto śmieje się ostatni
Pożyjemy, zobaczymy

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nie śmieje się. Stwierdzam fakty.

Tytuł:
obserwator
obserwator

bombas3 pisze:
lektura ostatnich postów tego wątku dowodzi, że niektórzy dyskutanci zainteresowani tematem wyborów i detalami kampanii, nie zajrzeli nawet do aktualnej ordynacji, określającej zasady wyboru kandydatów do samorządu. Jeśli komuś naprawdę zależy, żeby rozumieć o co chodzi, aby świadomie głosować i wiedzieć, jakie są mechanizmy wyborcze, powinien od tego zacząć.

Czyżbym wyczuwał lekką złośliwość :?:
Daj spokój :!: :!: :!:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:

ponieważ świadomie nie głosuję, mam nadzieję, ze można mi z trudem bo z trudem ale jednak wybaczyć, że nie chcę objąć w pełni tego szczęścia które mnie omija...
przy czym gdy nie rozumiem - pytam, gdy jestem w błędzie - przepraszam, nie wolno mi?

Tytuł:
pismak
pismak

neandertalski pisze:
czy startowanie z listy platformy w Twoim wypadku oznacza, że nie ma Cię bo plakaty z twarzami platforersów pojawiają się tylko i wyłącznie w przypadku kandydatów ktorzy sami zapłacą za nie - a tym samym za znaczek partii na plakacie ze swoim zdjęciem?
gdzie tu jest mejsce na demokrację?
może naiwny jestem ale wyobrażałem sobie, ze partia wspiera każdego ze swoich członków tak samo, niezależnie od tego czy ma forsy więcej czy mniej... a jeżeli partia sama nie promuje swoich młodch twarzy, to kto ma to robić? konkurencja?

Płacenie za swoje plakaty?? Temat płacenia za kampanie omówiłem na tym forum http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?t=1471 Mówiąc krótko, startując z ramienia partii nie możesz sam sobie finansować kampanii wyborczej. Udowodnienie komuś z członków partii, że płacił za plakaty ze swojej kasy naraża partię na poważne konsekwencję finanansowe.
Czy widziałeś w mieście plakaty Romana Brodniaka, Artura Bielińskiego, Władysława Wróblewskiego czy Anzelma Jaśkiewicza? Ja nie widziałem. (jeżeli są to gdzieś w witrynie zaprzyjaźnionego sklepu) Są to osoby, które na listach kandydatów z PO w poszczególnych okręgach są na pierwszym miejscu. Nie znam dokładnie kulisów sprawy związanej z wykupywaniem miejsc do umieszczania plakatów ale jakoś razi mnie monotonia panująca na słupach Nie wierzę, że przypadkowo tak się dzieje. Może lokalni liderzy PO przespali sprawę i nie wykupili na czas miejsca na swoje plakaty, a może nie mieli szans by to zrobić.

Tytuł:
pismak
pismak

gojac pisze:
Często ludzie nie zastanawiają się na kandydatami, tylko zaznaczją pierwszego z listy. Tym samym pierwsze miejsce na liscie ma największe szanse na uzyskanie mandatu.

To zróbice psikusa tym z nr 1 i zagłosujcie na ostatniego :D Tak samo prosto go można go znaleść na liście:!: Bombas jest na ostatnim miejscu na liście PO w swoim okręgu :!: :!: :!: ...a ja w swoim :oops: Tak, to była agitacja polityczna :wink:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

[quote="menelopa"]
Mówiąc krótko, startując z ramienia partii nie możesz sam sobie finansować kampanii wyborczej. Udowodnienie komuś z członków partii, że płacił za plakaty ze swojej kasy naraża partię na poważne konsekwencję finanansowe. [quote]

czyli teoretycznie każdy z członków partii ma takie samo prawo widzieć się na plakacie? dlaczego więc tylko teoretycznie?
czy ten który się na plakacie nie zobaczy zgadza się oficjalnie na to aby go na plakatach nie było bo woli tam widzieć swoich liderów?
jeśli chodzi o kulisy wykupywania miejsca do plakatowania to nie rozczarowuj mnie insynuując coś, oskarżasz na oślep to nie czyni Cię wiarygodnym kandydatem.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa pisze:

To zróbice psikusa tym z nr 1 i zagłosujcie na ostatniego :D Tak samo prosto go można go znaleść na liście:!: Bombas jest na ostatnim miejscu na liście PO w swoim okręgu :!: :!: :!: ...a ja w swoim :oops: Tak, to była agitacja polityczna :wink:

jedno pytanie, co znaczy "tym z nr 1"???? ja myślałem, ze to Twój kolega z partii a tu okazuje się, że na pierwszym miejscu listy są jacyć "oni" a "my" - nasi - jesteśmy na końcu listy?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Krytyczny napisał:

Cytuj:
Nie śmieje się. Stwierdzam fakty
.

To nie są fakty, lecz Twoje przypuszczenia co do ewentualnego wyniku wyborów. Fakty poznamy dopiero po przeliczeniu głosów i podaniu oficjalnych wyników wyborów do publicznej wiadomości. 8)

Tytuł:
pismak
pismak

Sorki neandertalski ale z tym psikusem to był żart Pewnie zauważyłeś emotikony przy zdaniach. Wiem, że Ty zagłosujesz na swojego kandydata nie ważne czy będzie na pierwszym czy ostatnim miejscu. Nie konkuruje w ten sposób z kolegami z partii. Na mojej ulotce poza moim wizerunkiem są również inni osoby startujące do wyborów.
Nie oskarżam na oślep. Wypowiadam się na temat nowopowstałych miejsc do umieszczania plakatów w naszym mieście. Na pierwszy rzut oka może to wyglądać podejrzanie ale równiedobrze może być przejawem zdroworozsądkowego podejścia do kampani wyborczej. Była możliwość wykupienia miejsc do plakatowania oraz postawienia nowych słupów więc to wykorzystali - punkt dla nich :!:

Tytuł:
VIP
VIP

gojac:
Cytuj:
Czyżbym wyczuwał lekką złośliwość
nie zamierzona, jeśli już tak to odczytałeś :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.