Dzisiaj jest 11 lip 2025, 5:29

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
pismak
pismak

mi-kel pisze:
poprawa bezpieczenstwa, czystosci itp duperele.

Dla mnie to nie sa duperele. To imo sa priorytety i wiekszosc zdaje sie uwaza podobnie.
Niech najpierw w tym grajdole powstana dobre drogi. na to powinny sie znalesc fundusze.
mi-kel najwyrazniej zyje w jakiejs calkowicie odrealnionej rzeczywistosci. Z jakiej planety przyfrunales kolego?

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

xionc pisze:
Z jakiej planety przyfrunales kolego?

K-PAX

Tytuł:
rekrut
rekrut

mam wrazenie, ze niektorzy tutaj maja problemy ze zrozumieniem prostego- wydawac by sie moglo- tekstu. wiec wyjasniam:
1- poszczegolne sformulowania ("poprawa bezp. i czystosci itp duperele") nalezy rozpatrywac W KONTEKSCIE CALEGO ZDANIA, bo wyciagajac pare wyrazow mozna stworzyc kazdego potworka- wedlug wlasnego zyczenia. Pisalem o tych rzeczach jako przedmiocie OBIETNIC, czy raczej klamstw wyborczych i TYLKO TAK nalezy je rozpatrywac. Mam nadzieje, ze jest to juz jasne, bo bardziej tego objasnic ni epotrafie. A jesli ktos nie rozumie- zapraszam do szkoly specjalnej.

2- smieszy mnie budowanie przez niektorych alternatywy- albo hala albo ogolny dobrobyt, drogi, cuda i cudenka wszelakie. A czy wyobrazacie sobie sytuacje ze mozemy miec i hale i dobre drogi??? Jestescie sobie w stanie to wyobrazic??? Przypomne tylko, ze zarzadcow drog jest conajmniej 4 - bo te dziela sie na krajowe, wojewodzkie, powiatowe i miejskie (gminne), wiec czy budowa hali odbiera zarzadcom tych drog mozliwosc finansowania inwestycji drogowych???? a jesli tak, to w jakim zakresie?

3 - widze ze najwiekszym problemem niektorych jest uswiadomienie sobie, ze najpierw trzeba miec cos, co mozna innym zaoferowac, by oczekiwac zyskow i korzysci, by moc sie rozwijac jako miasto, a takim czyms jest klub Turow, znany w Polsce, kojarzony i chyba bedzie coraz lepsza wizytowka miasta. Warto zadbac o to, by klub sie rozwijal, bo on moze pociagnac za soba inne dziedziny zycia, sciagnac uwage ludzi na Zgorzelec. Zgorzelec, ktory wbrew roznym lipnym rankingom i nagrodom bez tak naprawde wiekszego znaczenia, staje sie zapyzialym miasteczkiem bez klarownej wizji rozwoju i bez atutow.... A moze cos przeoczylem?

Tytuł:
pismak
pismak

Spokojnie, nie trzeba tak nerwowo. Jeśli Zgorzelec jest grajdołkiem to czy żle się dzieje, że ktoś wskazuje drogi wyjscia z takiego stanu. Mówicie drogi, parki ławki, elewacje, pewnie, że wszystko jest ważne. Pamietajcie o tym, że jeśli Zgorzelec uzyska wsparcie finansowe na rozbudowę Centrum to nigdy tych pieniędzy nie uzyska na modernizację dróg. Są to środki z innej kupki, przeznaczone tylko na bazę sportową. Więć drogi z hala jakoś nie idą w parze.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ale chyba jedno drugiego nie wyklucza?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A ja uwazam,ze nowa hala nie jest potrzebna. Nie widze w tym rejonie takich imprez masowych, ktore by przyciagnely tysiace ludzi i pozwolily przynajmniej w jakiejs czesci zarabiac na siebie. Nie jest sztuka wybudowac na koszt miasta hali, a pozniej jeczec, ze brakuje na remonty, place, podatki.
Ani nie przyjada do nas takie gwiazdy jak na Heinekena, ani takie jak na Sunrise Festival. Miasto jest skazane na podupadle gwiazdy, ktore probuja jeszcze doic kase takie jak Perfect, Urszula, Lady Pank, Dzem czy jakies kapele disco polo.
Jakie inne imprezy masowe sa w stanie przyciagnac ludzi? Mandolinisci? Podziwiam ich i nie mam nic przeciwko, ale kto wybuduje hale, by mogli oni raz w roku zagrac koncert? Podejrzewam,ze lepszym pomyslem jest wybudowanie sezonowego lodowiska, z wypozyczalnia sprzetu, oswietleniem i dobra reklama w Polsce i Niemczech.
Myslac o nowej hali pomyslcie jakie sa koszta jej utrzymania i jak czesto by byla ona oblozona. Dla mnie to pomysl poroniony. A podniecanie sie tym,ze mamy druzyne Turowa to dla mnie zaden argument. Sami widzieliscie ostatnio, ze losy druzyny wazyly sie i nikt nie byl w stanie powiedziec, czy sponsor sie wycofa, czy nie. A co bedzie jesli sie wycofa za rok, dwa, trzy? Zostanie nam kolejny gmach, ktory bedzie spelnial swoja role przez 2 tygodnie w roku, ale ktorego trzeba bedzie utrzymywac, placic pensje, rachunki itd.
Dla mnie jako mieszkanca Zgorzelca taka inwestycja to marnowanie pieniedzy podatnikow i totalne nieporozumienie.
Piotr

Tytuł:
obserwator
obserwator

Piszecie o halach wmieście . Aczy ktokolwiek wie jak jest z obiektami kultury w pobliskich wsiach ? Moze ktoś zajrzy np. do Studnisk . Tu jedyną rozrywką dla mlodzieży jest sklep " U Bronki " .Świetlica wiejska co prawda istnieje jako budynek , ale w ruinie ... Jedyną rozrywką jest chłodne piwo , co przy obecnych upalach to i tak dobrze . Na Małej Wsi Gornej nie ma nawet tego , w innych pobliskich wioskach podobnie . No w Tylicach jest jeszcze slawny Pstrąg " , ale tam rownież tylko alkochol . Gdzie mlodzież wiejska ma się spotykać ? Dyskutujecie o czymś co macie , ale pomyślcie rownież o tych co nie maja nic .

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

mi-kel pisze:
[ciach]

3 - widze ze najwiekszym problemem niektorych jest uswiadomienie sobie, ze najpierw trzeba miec cos, co mozna innym zaoferowac, by oczekiwac zyskow i korzysci, by moc sie rozwijac jako miasto, a takim czyms jest klub Turow, znany w Polsce, kojarzony i chyba bedzie coraz lepsza wizytowka miasta. Warto zadbac o to, by klub sie rozwijal, bo on moze pociagnac za soba inne dziedziny zycia, sciagnac uwage ludzi na Zgorzelec. Zgorzelec, ktory wbrew roznym lipnym rankingom i nagrodom bez tak naprawde wiekszego znaczenia, staje sie zapyzialym miasteczkiem bez klarownej wizji rozwoju i bez atutow.... A moze cos przeoczylem?

Gratuluje pomysłu na budowanie przyszłości miasta na czymś tak nietrwałym jak klub sportowy ZALEŻNY i ISTNIEJĄCY tylko dlatego że ktoś w BOT ma taki kaprys. Wysnuje taki nawet wniosek, że obserwując to co sie działo z Turowem, to gdyby nie wybory samorzadowe tobyśmy zobaczyli Turów w ekstraklasie jak świnie gwiazdy. (gdyby prezes wywodzący sie z PiS-u nie dał kasy to by poparcie dla tej partii w Zgorzelcu zeszło by poniżej progu wyborczego) Jako społeczność lokalna nie jesteśmy w stanie bez wsparcia tak dużego sponsora utrzymać klubu w ekstraklasie (4-5 mln budżetu nie ufunduje się w wpływów z biletów, a lokalni przedsiębiorcy też raczej by nie dali rady). Jeśli nie jesteśmy w stanie utrzymać klubu na wypadek wycofania się sponsora to po cholerę nam wielka nowa hala, jak tak naprawdę nie potrafimy zagospodarować małej ? Proponuje byś swoje "tajemnice handlowe" wpierw spróbował na istniejącej infrastrukturze. Hala stoi niewykorzystana, proszę bardzo. Nie zamęczaj ludzi fantasmagoriami o potędze której nie ma.

Tytuł:
pismak
pismak

Tak Deczko Wkurzony jedno drugiego nie wyklucza
Hej krytyczny więcej wiary w przyszłość. Klub swoimi wynikami może zapracować na innego sponsora. A że nowa hala w Zgorzelcu to zbyt duży dostatek to masz rację. Jak się wczytasz to ja lansuję rozbudowę i modernizację Centrum Sportowego. Pod pojęciem modernizacja rozumiem nie tylko sprawy techniczne.

Tytuł:
rekrut
rekrut

nie wiem co napisac....czytajac posty niektore mam wrazenie, ze mentalnosc ich autorow prezentuje poziom "dobrego" socjalizmu. Totalne przygaszenie i brak energii.
Otoz caly widz polega na tym, by zdywersyfikowac zrodla finansowania klubu a hale budowac za pieniadze z roznych zrodlel! (NIE WIEM SKAD TEN POMYSL I UPARTE TWIERDZENIA, ZE TO ZA MIEJSKIE PIENIADZE???!!! kto to powiedzial- bo nie ja!!).

brak wam zmyslu tworczego i wizji, a w biznesie to jest wazniejsze niz pieniadze. Cale szczescie, ze to nie wy decydujecie o tym, tylko nowy prezes, ktory jak na razie pokazuje , ze ma jaja i glowe pelna pomyslow. Trzymam za niego kciuki!
a wam zycze dobrego samopoczucia i zmiany mentalnosci, bo z taka jaka macie to ciezko zrobic jakikolwiek krok do przodu. Zachowawczosc. Tak bym to nazwal. Czyli stanie w miejscu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nie, to nie zachowawczosc, to zdrowy rozsadek. To Ty sprawiasz wrazenie nadmiernego optymisty. Co z tego,ze Unia moze zasponsorowac iles tam procent budowy hali. Kto bedzie to oplacal pozniej???? Jaki jest sens takiej budowy? Uparles sie na ten Turow i koszykowke. Ani to NBA, ani to super gwiazdy. Kiedy w Zgorzelcu byla silna sekcja boksu, kto o niej dzis pamieta? Za 5 lat moze byc to samo z Turowem.
Nie jestem zadnym zwolennikiem "dobrego" socjalizmu. Wkurza mnie lekko takie krotkowzroczne myslenie. To tak, jakbys za ostatnia kase kupil auto. Fajnie je miec, ale jeszcze trzeba pomyslec o oponach zimowych, rejestracji, ubezpieczeniu, przegladach, paliwie, mandatach.
Taki optymizm jak Twoj wynika tylko z tego,ze nie wykladasz swoich pieniedzy na ten cel. Podejrzewam, ze gdybys mial tu wylozyc swoja kase, to bys myslal bardziej racjonalnie.
Pamietaj, ze nowa hala ma sluzyc nie tylko druzynie Turowa, ktora to nikt poza kibicami sie nie interesuje, ale calej reszcie spoleczenstwa. Co im bys zaproponowal?

Tytuł:
rekrut
rekrut

"Pamietaj, ze nowa hala ma sluzyc nie tylko druzynie Turowa, ktora to nikt poza kibicami sie nie interesuje, ale calej reszcie spoleczenstwa. Co im bys zaproponowal?"

- no wlasnie to jest ten socjalizm o jakim pisalem poprzednio.

skad taki egalitaryzm? kto powiedzial, ze musi sluzyc "calej reszcie spoleczenstwa"??? to jest wlasnie piekne , dobre socjalistyzne pojmowanie swiata.... wszyscy musza miec we wszystkim jakis interes- czyli nikt nic z niczego....

hala moze dzialac tak jak np. Hala Ludowa we Wroclawiu- jako PRZEDSIEBIORSTWO, ktore prowadzi wlasna dzialalnosc -wynajmuje obiekt na rozne okazje i zarzad tej jednostki dba o rentownosc i gospodaruje srodkami, ktore otrzymuje PO CZESCI z budzetu panstwowego (samorzadowego).

przyznam, ze nie mam ochoty wdawac sie w dalsza dyskusje, bo nie widze mozliwosci by was choc nieco przekonac do swych racji.
zycze wiecej entuzjazmu!

a na koniec dodam, ze takie BZDURY - jak to, ze "turowem nikt poza kibicami sie nie interesuje", to po prostu obraz IGNORANCJi autora tych slow. Bo kibice Turowa to rzesza Kilkunastu tysiecy ludzi w calym bylym woj. jeleniogorskim - bo na mecze ludzie jezdza nawet z Boleslawca, Lubania, Jeleniej Gory, Lwowka. Wiec to nie jest margines!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Czy chodzi Ci o cos takiego :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hala_Mistrz%C3%B3w

Skromne 22 miliony złotych - 5 lat temu
Miejsc tylko dwa razy więcej niż w obecnej naszej hali.
Miasto Włocławek 3 razy większe od Zgorzelca.

Wnioski same się nasuwają, ale nie będe wyręczał w myśleniu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Caly czas zakladasz,ze Turow bedzie wieczny...Ja dalej nie widze sensu budowania hali pod jeden zespol sportowy. Skoro jest tylu wielbicieli Turowa w Boleslawcu, Jeleniej Gorze, Lwowku, to czemu tam nikt nie wpadl na pomysl budowy hali sportowej? Dlaczego w Bogatyni, skad wlasciwie wywodzi sie zespol nikt nie mysli o takich rzeczach?
Nie wiem o co chodzi Ci z socjalizmem, bo ja nie mam z nim nic wspolnego. Mysle,ze jest wrecz przeciwnie: jestem kapitalista, przemyslenia czesto opieram na aspekcie finansowym. Uwazam,ze Tobie z Twoimi teoriami jest blizej do socjalizmu niz mi...
To, ze przemyslenia innych na ten temat nazywasz bzdurami, piszacych ignorantami i uwazasz,ze kazda opcja inna niz Twoja jest beznadziejna swiadczy niestety tylko o Tobie.

Tytuł:
pismak
pismak

mi-kel pisze:
"Pamietaj, ze nowa hala ma sluzyc nie tylko druzynie Turowa, ktora to nikt poza kibicami sie nie interesuje, ale calej reszcie spoleczenstwa. Co im bys zaproponowal?"

- no wlasnie to jest ten socjalizm o jakim pisalem poprzednio.

skad taki egalitaryzm? kto powiedzial, ze musi sluzyc "calej reszcie spoleczenstwa"??? to jest wlasnie piekne , dobre socjalistyzne pojmowanie swiata.... wszyscy musza miec we wszystkim jakis interes- czyli nikt nic z niczego....

Hipotetycznie jesli budowa mialaby byc wspolfinansowana przez miasto to musi sluzyc ogolowi mieszkancow miasta. Jesli ma sluzyc jedynie druzynie koszykowki to niech BOT sam finansuje ten projekt i potem go utrzymuje. Jakkolwiek szczerze watpie czy taka przeciez powazna firma zgodzi sie wywalic tyle szmalu zeby przeciez prowincjonalny klub z malego miasta jakim jest Zgorzelec miala gdzie sobie grac i trenowac. Tym bardziej ze stara hala w zupelnosci wystarcza. Ot jakis taki smieszny kaprys.
W ogole o czym ta dyskusja, takie gadanie po proznicy.
Nowej hali nie ma i nie zanosi sie aby miala kiedykolwiek powstac, ot takie jakies majaczenia jakiegos zapalonego kibica. To chyba ten upal tak dziala, moze maly deszczyk ostudzilby pewne gorace glowy?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.