Dzisiaj jest 10 lip 2025, 18:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: polskie stoisko
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Łamałem sobie głowę przez tydzień, ale od czego forum ;)
W przedszkolu córki (w Niemczech) będzie festyn na 15-lecie placówki i głównym tematem będą nacje, które przewinęły się przez przedszkole. Nam oczywiście przypadło w udziale zorganizowanie straganiku charakterystycznego dla naszego kraju. Chodzi o jakąś rzecz/grę/zabawę/pokaz cokolwiek, co mogłoby zainteresować dzieci (i rodziców) a jednocześnie kojarzyło się z Polską.

ma ktoś jakiś pomysł?

PS.
Na biało-czerwone chorągiewki już wpadłem ;) a bigosem nie będę częstował :P

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam pisze:
Chodzi o jakąś rzecz/grę/zabawę/pokaz cokolwiek, co mogłoby zainteresować dzieci (i rodziców) a jednocześnie kojarzyło się z Polską.

a czy Twoje dzieciaki mają jakieś tego typu pozytywne skojarzenie z Polską?

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
a czy Twoje dzieciaki mają jakieś tego typu pozytywne skojarzenie z Polską?

z Polską kojarzą im się Stoch, Lewandowski, babcia ze Zgorzelca czy Brzechwa z Tuwimem do spółki (kolejność przypadkowa) - ale jakoś ciężko to wyciągnąć na festyn ;)

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam pisze:
ciężko to wyciągnąć na festyn ;)

no właśnie - obawiam się, ze stoisz przed misją imposible;) Polska dla dzieciaków, tak na moje zyzowate oko nie ma nic do zaproponowania... mój młody ma dziś już 12 lat ale nie przypominam sobie aby w ostatnich latach było coś co go z Polski zauroczyło - może za wyjątkiem ruskich pierogów;)
co lubią dorośli wiadomo - Tymon ze swoim eks-"teściem" Robertem Brylewskim na tym zresztą opiera kampanię reklamową swojego filmowego dzieła "Polskie Gówno";)
Obrazek
ale co dla dzieciaków? nie wiem, może na stoisku dzieciakom wąsy dorysowujcie :)

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
...może za wyjątkiem ruskich pierogów;)

Przyznam, że pierwsze co przyszło mi do głowy to te pierogi właśnie...
Ale już nie chciałem innych nacji w to mieszać :smt003

tadam pisze:
Chodzi o jakąś ...pokaz cokolwiek, co mogłoby zainteresować dzieci (i rodziców) a jednocześnie kojarzyło się z Polską.

Zamki i pałace w Polsce pokazałbym - sam historycznie jesteś oblatany więc nie bedziesz miał z tym problemu. Poza tym utrzesz nieco nosa Francuzom (o ile tam mieszkają) i pokażesz, że też mamy piękne obiekty :smt003
Ciężko tu o zainteresowanie dzieci ale jak sklecisz bajeczkę o duchach zamieszkujących lochy to tłumy słuchaczy masz gwarantowane ;)

Stocha i Małysza na fotach mogę Ci podrzucić - są na moim blogu. Ale nie wiem czy to temat mocno chwytliwy...

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zamki zamkami - pomysł śliski gdy zamki poniemieckie;) ale samochody PRLu to jest coś na co mój młody autentycznie i zawsze reaguje pozytywnie, zwłaszcza na malucha. nowe auta go nie ruszają choćby nie wiem jaki mercedes przejechał, ale jak jakiś stary rupieć to działa zawsze, może więc coś z branży motoryzacyjnej? ostatnio nawet na discovery widziałem jak "Fani czterech kółek" syrenkę wskrzeszali ;)
http://regiomoto.pl/portal/aktualnosci/ ... nas-syrene

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
pomysł śliski gdy zamki poniemieckie;)

nie tylko z zamkami ślisko:
Kopernik Niemcem, Curie Francuzką, Janosik Słowakiem, Mickiewicz Litwinem a Böhme szewcem.

Zastanawiam sie na Bolkiem i Lolkiem - ale nie mam pomysła jak ich ciekawie sprzedać (w Niemczech Bolek i Lolek w sumie są znani)

PS. w sieci znalazłem, że Polska kojarzy się z:
wódka, ziemniaki, górnik, rolnik i hydraulik :shock:

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
zamki zamkami - pomysł śliski gdy zamki poniemieckie;)

Więcej wiary w tadam'a - zna się na rzeczy i odnajdzie to polskie :smt023

tadam pisze:
PS. w sieci znalazłem, że Polska kojarzy się z:
wódka, ziemniaki, górnik, rolnik i hydraulik

Nie, nie - nie idź tą drogą... :smt033

Pomyślałem o grze z naszych lat młodzieńczych - mianowicie kapsle. Wyrysować kredą tor i zrobić zawody. Kapsle oczywiście z tzw. szybką i flagi narodowe wewnątrz :smt020

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Pomysł mojej żony :

Warszawska Syrenka - przedstawienie Teatrzyku klasowego
:smt003

Oczami wyobraźni widzę jak śpiewasz... :smt033

PS. Tak swoją drogą to nuda ;)

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Warszawska Syrenka - przedstawienie Teatrzyku klasowego

teatr cieni, to na chińskim stoisku będzie ;)
YELLO_35 pisze:
Oczami wyobraźni widzę jak śpiewasz...

wielka jest Twoja wyobraźnia, bo nawet ja siebie śpiewającego nie potrafię wyobrazić :D
wpadł mi za to do głowy pomysł wycinanek kurpiowskich - dość efektownie się prezentują jako oprawa stoiska, a i zawsze można dać dzieciakom nożyczki i niech wycinają koguciki.
muszę tylko znaleźć jakiś prostszy wzór niż leluja i niech niemieckie dzieci uczą się kurpiowskich wzorów :smt026
http://www.youtube.com/watch?v=syMQ-SApU_w

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Pomyślałem o grze z naszych lat młodzieńczych - mianowicie kapsle.

mnie na myśl raczej przyszła zabawa w piaskownicy w czołgi, boję się jednak, ze w dzisiejszych czasach to zabawa zbyt hardkorowa;)
moja małżonka podpowiada, że nadchodzi wielkanoc i może w tę stronę nawiązać? ostatnio była na jakimś spotkaniu za rzeką i tam Niemki wspominały, ze podobno zawsze na nich robiły wrażenie przystrojone koszyczki wielkanocne, podobnie zdaje się palmy. śmingus dyngus nie przejdzie pewnie;) aha z jedzenia - znajoma zza rzeki ma wyjątkową słabość do naszego sera białego, no wiesz takiego najlepiej półtłustego w kostce, którego Niemcy nie mają, a ze słodyczy to myślę sobie, ze chyba naszym najbardziej eksportowym wynalazkiem są jednak krówki i raczej nie starzeją się mimo upływu czasu.
czekaj z polskich tradycji, jakby na to nie patrzeć - żywych- zawsze robi wrażenie na zagramanicznych palenie zniczy na wszystkich świętych, nie wiem jak to przekuć na festyn, ale pamiętam jak dawno temu znajoma odwiedzając nas, chciała sobie koniecznie kupić taką cmentarną lampkę, no i była wniebowzięta nabywając w jakiejś budzie przy cmentarzu wielki kolorowy znicz, który po powrocie paliła u siebie w domu :) może więc jakieś kolorowe lampki?

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
mnie na myśl raczej przyszła zabawa w piaskownicy w czołgi, boję się jednak, ze w dzisiejszych czasach to zabawa zbyt hardkorowa;)

neandertalski pisze:
czekaj z polskich tradycji, jakby na to nie patrzeć - żywych- zawsze robi wrażenie na zagramanicznych palenie zniczy na wszystkich świętych, nie wiem jak to przekuć na festyn, ale pamiętam jak dawno temu znajoma odwiedzając nas, chciała sobie koniecznie kupić taką cmentarną lampkę, no i była wniebowzięta nabywając w jakiejś budzie przy cmentarzu wielki kolorowy znicz, który po powrocie paliła u siebie w domu :) może więc jakieś kolorowe lampki?

Dobrze, że to nie Ty zaprezentujesz nasz kraj ;)

neandertalski pisze:
Niemki wspominały, ze podobno zawsze na nich robiły wrażenie przystrojone koszyczki wielkanocne, podobnie zdaje się palmy.
neandertalski pisze:
chyba naszym najbardziej eksportowym wynalazkiem są jednak krówki i raczej nie starzeją się mimo upływu czasu.

Tu zgadzam się w zupełności :)

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

to ja może doprecyzuję:
festyn odbędzie się pod koniec czerwca, więc motywy wielkanocne odpadają. Samo "stoisko" będzie wielkości stolika i na tym stoliku muszę się zmieścić. Dzieci powinny w jakiś aktywny sposób "dotknąć" prezentowanej kultury. Wiem z poufnych źródeł, że Szwajcarzy przyniosą taką długą trąbę i każde dziecko będzie mogło sobie dmuchnąć, Ruscy coś z matrioszkami kombinują, że będzie można sobie poukładać - plany innych nacji są mi jeszcze nie znane. W każdym razie chodzi o to, żeby dzieciak podszedł - coś zrobił (z moją pomocą i wyjaśnieniem) i odszedł kontent, że zrobił coś polskiego (np. zabrał ze sobą wycinankę kurpiowską).

Nie mam w planie zatrudniania hostess roznoszących krówki a płonące znicze w rękach przedszkolaków szybko może się przemienić w zabawę "Jak Wojtek został strażakiem" ;)

Aczkolwiek z tymi hostessami to nie głupi pomysł... muszę jeszcze pomyśleć :smt030 ]:->

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Proponowałby składać połamane szczątki modeli samolotów wraz z kawałkami brzozy...... ]:-> To taki modny temat w Polsce i rocznica też będzie...... a tak na poważnie to może niech dzieciaki lepią pierogi własnoręcznie. To co z tego, ze ruskie..... Można nawiązać do Rusi Kijowskiej kiedyś była w naszych granicach ]:-> a zabawa przednia :D

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Dobrze, że to nie Ty zaprezentujesz nasz kraj ;)

to już chyba zaczynam się domyślać, dlaczego coraz mniej się identyfikuję z moim krajem;)
zwyczaje cmentarne wcale nie są be - patrz meksyk i ich kolorowe czaszki. zawsze można chociażby stoisko przyozdobić kolorowymi lampkami i puszczać w tle dyskretnie melodię "dobry jezu a nasz panie" - byłoby sympatycznie i kameralnie;)
fisban ma rację z pierogami - z tego co pamiętam zresztą temat był przerabiany u nas na miejscu, dwa lata temu mój młody brał udział na wakacjach w "mieście dzieci", które działało w przedszkolu w Goerlitz i jednym z warsztatów w jakim tam dzieciaki pracowały była właśnie pierogarnia - chętnych do roboty w tej branży nie brakowało.
co do wycinanek to pamiętam z lekcji plastyki w podstawówce, ze bardziej nudne od wycinanek były chyba tylko kolorowanki :/ to już byście lepiej urządzili zawody w pluciu plasteliną do celu.

P.S.y
a propo reprezentacji, przypomniało mi się jeszcze, jak kolega który jest w straży granicznej opowiadał, że kiedyś był na jakimś wspólnym polsko niemieckim szkoleniu i po zajęciach, w ramach części artystycznej przy zakrapianym ognisku, nasi zaczęli opowiadać dowcipy, zeszło oczywiście na dowcipy o żydach, przy których nasi się skręcali ze śmiechu a Niemcy siedzieli i wystraszeni nie potrafili się nawet uśmiechnąć... tak więc z reprezentacją naszych narodowych specjalności trzeba uważać;)

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2014, 12:40 przez neandertalski, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.