Dzisiaj jest 12 lip 2025, 5:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

To nie ludzie to wilki, a "każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie" ;-)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

KOLEJNA ODSŁONA - z głównej...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

manzir pisze:
Budowa hali przesądzona - tak więc wątek, czy jest to słuszne należy zakończyć !!!
Samo marudzenie nic nie zmieni, chyba że ktoś lubi mielić temat 1000 razy po to, aby tylko mielić - totalna żenada :(

Lepiej się skupić na jakim etapie jest cały proces inwestycji i w jaki sposób będzie to realizowane - pilnować aby kasy nie zmarnowali skoro już machina ruszyła ;-)

Ale znając naszą polską mentalność temat będzie wałkowany przez kolejne dziesięciolecia :smt082 Pomyliłem się ??? Nie ... 8)

Sytuacja nieco się zmieniła jednak... :-?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Dla mnie laika tematu-aczkolwiek od początku byłem na nie-to jest skandal!!! Taka różnica w kwotach!!!! Jako mieszkaniec Zgorzelca domagam się stosownych, wiarygodnych, obiektywnych wyjaśnień w tej sprawie. Nie mam zaufania do Gronicza i jemu podległych pracowników stąd też najlepiej byłoby powołać komisję ( niekoniecznie od razu śledczą) składającą się z fachowców w tej tematyce. My mieszkańcy Zgorzelca mamy chyba prawo wiedzieć kto tak po dyletancku, można byłoby rzec partacku przygotował tą całą procedurę, która skończyła się tak jak się skończyła, narażając nas na śmieszność. A jeżeli rzeczywiście zostały zmarnotrawione pieniądze publiczne o czym głośno się mówi, no to już inna broszka i inne organy do tego powołane!!!!! Jeszcze jest czas wycofać się z tego pomysłu.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Sytuacja nieco się zmieniła jednak...

Niestety tak - ale to dopiero pierwszy przetarg, tak więc nie ma co panikować - wiadomo, że firmy zawsze chcą wyciągnąć jak najwięcej siana - zobaczymy co będzie po drugim przetargu.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Ostatnia okazja żeby się opamiętać i odstąpic od tego niepotrzebnego miastu projektu...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Czym prędzej trzeba zebrać podpisy, zrobić referendum i zmienić Gronicza na lepszy model 8)
Nagłośnienie tematu w mediach by się przydało - pozostaje Zgorzelec.info bo Zinfo.pl na samym starcie stanęło okrakiem przed burmistrzem... nie ma to jak sprzedać się za parę słupów :|

Na pewno jakieś wyjaśnienia by się przydały. Hmm.. źle to określiłem - nie jakieś tylko szczegółowe wyjaśnienia...
Przecież to przesada aby za koncepcję czegoś takiego płacić milion złotych. Ładne określenie koncepcja a kiedyś takie coś nazywano po prostu szkic :smt044

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

W całym tym natłoku skrajnie patologicznych komentarzy z głównej na temat budowy, a raczej nie rozstrzygnięcia pierwszej rundy postępowania przetargowego znalazłem całkiem racjonalnie brzmiący tekst kogoś o pseudonimie "Wrocław z branży".

Cyt: "Nie grzejcie się ,to wszystko sztuczki stron macających się przed walką.Za te pieniądze można wybudować niezłą halę, ale nie da się ożywić trupa na Maratońskiej.Jak wasze władze miały sprawdzić rynek?A wielkie cwane i wsparte przez miejscowych firmy budowlane zawsze szukają okazji do zarobienia za friko.Zmienić koncepcję można za grosze, a projekt budowlany już nie.Miasto zagrało ostro i firmy odpowiedziały tak samo.Pewnie,że można wymyślić lepszą strategię tyle, że krajowe przepisy są kretyńskie nie dając inwestorom swobody tak jakby każdy był złodziejem. Firmy to wykorzystują przyciskając samorządy do ściany.Gdyby prawo pozwalało odrzucać bez rozpatrzenia skrajne oferty [najniższą i najwyższą] firmy liczyłby rzetelnie, żeby nie odpaść na starcie[tak dzieje się na przetargach u dużych inwestorów prywatnych].Poza tym ważne są bezpośrednie rozmowy obu stron, zawsze można wypracować kompromis.Tak jest przy każdej inwestycji prywatnej, czasem trwa to długo, ale są efekty.Burmistrz który poszedłby tą drogą siedziałby niezależnie od efektów.Przez 15 lat czerwoni robili w Zgorzelcu co chcieli, a głównie kasę,a teraz mącą ludziom w głowach przy każdej okazji.
"

Jakby nie było firma/konsorcjum, która podejmie się budowy tej hali będzie pewnego rodzaju "wybawicielem" oczywiście w "..." Dlatego myślę sobie, że cos mogą urwać z listy życzeń w specyfikacji. Nikogo nie zastanawia bardzo zbliżona cena obu podmiotów? Choć oczywiście nie jestem budowlańcem i to tylko domysły, ale czy pisarze kosztorysów są aż tak zgodni? nie wiem zastanawiające. :roll:

Mam nadzieję, że ta karawana jedzie dalej i czekamy na kolejne odsłony tego postępowania. 8)

a do niezadowolonych czy raczej niechętnych z faktu budowy tej hali zacytuję najlepszą ripostę w tym wątku:
DragisA pisze:
To nie ludzie to wilki, a "każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie"
:smt023 dzięki temu odgrzebałem w zasobach płytę ACTIVATOR MARIO DZIUREX'a, łza się zakręciła. Eh dawny Zgolek :smt028 ale zato dziś w Pieńsku ....

Ostatnio zmieniony 15 lip 2011, 16:20 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 6 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Lud chce być oszukiwanym, a więc niech będzie... :roll:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Gdzie tu oszustwo? zdecydowana nadinterpretacja przeciwników hali sportowej z nową lokalizacją . Dla mnie nadużyciem jest lobbowanie za konkurencyjnym rozwiązaniem w którym z góry znamy autora projektu, więc i duże prawdopodobieństwo, że i wykonawcę.
Więc ja bym był raczej ostrożny w osądach... :roll:

Ostatnio zmieniony 15 lip 2011, 14:46 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Gdzie tu oszustwo? zdecydowana nadinterpretacja przeciwników hali sportowej z nową lokalizacją . Dla mnie nadużyciem jest lobbowanie za konkurencyjnym rozwiązaniem w którym z góry znamy autora projektu, więc i duże prawdopodobieństwo, że i wykonawcę.
Więc ja bym był raczej ostrożny w osądach...

Zgadzam się w 100% !!! 8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Stowarzyszenie Inicjatyw Rozwojowych Zgorzelec 2002 i ich stanowisko w sprawie budowy nowej hali oraz ocena działań władz miasta z punktu widzenia Stanisława Bukowca, byłego burmistrza Zgorzelca - szefa tego stowarzyszenia. Zarzuty dość poważnego ciężaru...

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Stowarzyszenie Inicjatyw Rozwojowych Zgorzelec 2002 i ich stanowisko w sprawie budowy nowej hali oraz ocena działań władz miasta

A teraz wersja nie z bloga ;)

http://zgorzelec.naszemiasto.pl/artykul ... ,id,t.html

8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

cytat pisze:
Zdaniem jednak burmistrza Bukowca i obecnych na hali osób, które popierają pomysł przebudowy, po jej przeprowadzeniu z pewnością udałoby się wyeliminować wszystkie te mankamenty, a miasto zyskałoby nowoczesny obiekt, spełniający wszystkie standardy europejskiej federacji koszykówki

Wierutne kłamstwo! :roll:

Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 21:11 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Zastanawiam się w jaki sposób ze starego klocka można zrobić nowoczesny obiekt?
Można przeprowadzić remont itp. itd. ale żeby wyjeżdżać z tekstem nowoczesny obiekt to nieporozumienie 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.