Dzisiaj jest 10 lip 2025, 17:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Polecam artykuł:
http://www.popowski.pl/moje-artykuly/it ... gowej.html

Szczególnie punkt 3-ci:
Policjant umundurowany może zatrzymać nas z każdego pojazdu. Przepisy mówią o policjancie, a nie o jego pojeździe. Takim pojazdem może być np. Ford Mondeo z napisem "Policja", może być to auto cywilne, duże albo małe, może to być motocykl lub rower. Policjant może być nawet na koniu. Obecnie po polskich drogach jeździ już dużo nie oznakowanych samochodów z video radarami i jeśli jedzie nimi umundurowany policjant, to może zatrzymać kierowcę w każdej chwili. Do zatrzymania uprawniony jest także cywil jadący radiowozem jednak tylko na obszarze zabudowanym. Można nakazać zatrzymanie pojazdu, lecąc helikopterem i wydając komendę przez megafon.

Tak więc policjant z Polski, jeśli jest umundurowany może nas zatrzymać z niemieckiego radiowozu, śmieciarki, beczkowozu, na łyżwach itp:)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:21 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Mi tez się to średnio podoba, ale wynika z tego, że jeśli policjant jest w mundurze, to właściwie może nas zatrzymać nawet ze spodka kosmicznego:) I wcale nie musi być on oznakowany.
Tak samo podczas zatrzymania, czy próby zatrzymania z helikoptera nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy to policyjny śmigłowiec, czy ktoś sobie robi przysłowiowe "jaja".

Pamiętam wywiad z jakimś jajogłowym z Komendy Głównej Policji, który mówił, że jeśli nie jesteśmy pewni co do tego kto nas zatrzymuje, mamy jakieś obawy, to nie należy się zatrzymywać, ale od razu powinniśmy wtedy jechać do najbliższej komendy, czy komisariatu i zgłosić ten fakt.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:21 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Uważam, że sprawa i tak i tak by trafiła do sądu. Przy ucieczce jest pewne ryzyko, o czym przekonał się kiedyś jakiś motocyklista. Uciekał przed Policją i trafił na blokadę drogową, bo akurat chwilę wcześniej ktoś na moto napadł na bank. Przy próbie ominięcia blokady kierowca został śmiertelnie postrzelony. Shit happens. Ja pewnie przy próbie zatrzymania przez niemiecką policją bym się zatrzymał - czasem nie warto kopać się z koniem:) Jeżdżę trzeźwy, auto jest opłacone, nie ma przebitych numerów, nie mam w aucie niczego nielegalnego, więc czego się bać? Czasem marzy mi się państwo policyjne, które by ukróciło bezkarność gnojków w kapturach terroryzujących osiedla, niszczących przystanki, napadających na ludzi wracających w nocy do domu...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:22 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

turek pisze:
Wskazałem jedynie przepis, który określa jakie pojazdy w świetle prawa o ruchu drogowym uznane są za uprzywilejowane lub specjalne, przepis wraz z rozporządzeniami do niego

Wskazałeś i co z tego ???? Jest jakiś bezwarunkowy związek pojazdu uprzywilejowanego z przymusem poddania się kontroli ??????????????????????
ZRESETUJ swój niereformowalny tok myślenia to może zaskoczysz co jest na rzeczy.
turek pisze:
Być może jestem ułomny i nie tak bardzo światły jak koleżanka Jola ,więc bądź łaskawa wskazać mi ten przepis :smt058

Nic z tego, skoro masz czas na "tropienie" koleżanki Joli na forach to masz też czas aby odszukać i dogłębnie poczytać sobie odpowiednie przepisy.
Jeszcze raz - miłej lektury.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:23 przez turek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

To ja tak tylko w ramach podtrzymania wątku przypomnę wcześniejszy post kolegi Turka... :smt096

turek pisze:
ArturZgorzelec pisze:
w przepisach nie ma mowy nic o kolorze i oznakowaniu pojazdów mogących zatrzymywać
no raczej jest :roll:
Cytuj:
Warunki używania pojazdów w ruchu drogowym

Art. 53. 1. Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być pojazd samochodowy:
1) jednostek ochrony przeciwpożarowej;
2) pogotowia ratunkowego;
3) Policji;
4) jednostki ratownictwa chemicznego;
5) Straży Granicznej;
6) Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego;
7) Agencji Wywiadu;
8) Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej;
9) Służby Więziennej;
10) Biura Ochrony Rządu;
10a) kontroli skarbowej;
10b) Służby Celnej;
11) Inspekcji Transportu Drogowego;
12) jednostki niewymienionej w pkt 1-11, jeżeli jest używany w związku z ratowaniem życia lub zdrowia ludzkiego - na podstawie zezwolenia ministra właściwego do spraw wewnętrznych.
1a. Minister właściwy do spraw wewnętrznych stwierdza wygaśnięcie zezwolenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 12, gdy ustaną okoliczności uzasadniające wykorzystanie pojazdu jako uprzywilejowanego.
nic tu nie napisano o pojazdach z napisem POLIZEI ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:23 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

turek pisze:
Wskaż mi podstawę prawną do zatrzymania mnie przez goniący mnie niemiecki radiowóz na terenie naszego kraju, to będę usatysfakcjonowany

Drogi turku, w trosce o Twoją satysfakcję oraz ilość nieprzespanych nocy ;-)
poszperałem trochę w sieci. Zajrzyj proszę do załącznika, ze szczególnym uwzględnieniem punktów zaznaczonych przez mła na czerwono, a NAJbardziej pkt. 23.
Mam nadzieję, że tematu nie uśmierciłem ;-)

Ostatnio zmieniony 14 mar 2011, 0:18 przez BELUSHI, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:24 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

turek pisze:
w tym przepisie nie określono, że mogą to być pojazdy z napisem POLIZEI

bo dotyczy to także innych państw UE.
turek pisze:
Cytat:
19. Służbowe środki transportowe państw wysyłających, zarejestrowane i dopuszczone do ruchu drogowego na podstawie przepisów obowiązujących w państwie, do którego należą, powinno się dopuścić do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z prawem polskim.
czyli wg. mnie powinny mieć barwy i napis jaki regulują nasze rozporządzenia (srebrno niebieski z napisem POLICJA)

patrz pkt. 23
Cytuj:
używane w ramach wspólnych operacji
a za takowe uważam wspólne patrole.
OT trollujesz? :D :smt082

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:24 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

turek pisze:
Normalną rzeczą (myślałem, że dla Was ludzi rozgarniętych też) jest, że nie każdy z nich może nas kontrolować, ale zatrzymać na dobrą sprawę każdy z nich Panie kierowco YELLO_35 - czyż nie?

Nie. Nie każdy może nas zatrzymać. Znajdź mi na to przepis ]:->

Potraktuj mnie jak mało rozgarniętego i wytłumacz jak przysłowiowej blondynce ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.