i to: niemieckie biuro dziala jak by chcialo a nie moglo a komunikacja z nimi jest na poziomie miernym, zgadzam sie z woytasem ze calosc jest bardziej dla Brukseli niz dla nas bo jak narazie nic nie odczuwam zmian spowodowanych przez ta organizacje
zmiana tematu
(bedzie dlugie ale warto sie zapoznac):
08-07-2005 napisalem list do biura KHS2010 o nastepujacej tresci:
Witam serdecznie, dziekuje za informacje.
Mam jednoczesnie pytanie zwiazane z ulotmaki promujacymi cale przedsiewziecie. Naglasniamy cale wydarzenie po polskiej stronie oraz caly czas wspolpracujemy pod katem zamieszczania inforamcji na portalach, jednak nasze logo nie zostalo umieszczone jako polski patronat medialny.
Czy przy kolejnych imprezach organizowanych przez Panstwa, mozemy liczyc ta forme ?
Ponadto bardzo prosze o przeslanie inforamcji o wszystkich imprezach organizowanych w najblizszym czasie, w zwiazku z powstaniem dzialu
www.imprezy.zgorzelec.info , gdzie dodajemy wszystkie wydarzenia kulturalne i sportowe i inne. Wczesniejsze zamieszczenie teog na stronie pozwili naszym czytelnikom zaplanowac sobie wolny czas.
18-07-2005 ponownie wyslalem list:
Witam, w zwiazku z tym, iz nie otrzymalem odpowiedzi na wczesniej zadane pytanie, bardzo prosze o ponowne przeanalizowanie tematu.
20-07-2005 kolejny:
Bardzo prosze o informacje kiedy moge sie spodziewac odpowiedzi na 2 maile wyslane do Panstwa ?
miarka sie przebrala i 02-12-2005 napisalem:
Szanowny Panie Grebasch
W zwiazku z brakiem odpowiedzi z Panstwa strony na moje 3 maile wyslane do Panstwa z zapytaniem, informuje iz w najblizszych dniach przygotuje oficjalna informacje traktujaca o braku wspolpracy z polskimi mediami. Przez Panska dzialalnosc obraz projektu KHS 2010 wyglada mizernie, co wiecej impreza Park Mostow w Swietle jest najgorzej przygotowana impreza jaka kiedykolwiek widzialem. Po stronie polskiej nic sie nie dzieje i wspolpraca jest zaniedbana. Prezentujecie Panstwo sztuke, ktora nie jest przez mieszkancow zrozumiala, tu mam na mysli np. bezsensowne kontenery ze sztuka, w ktorych nie ma nawet informacji w jez. polskim oraz brak konkretnej wspolpracy z mediami w Zgorzelcu. Powszechnie wiadomo, ze Görlitz nie mialo by szans bez Zgorzelca na zdobycie tego tytulu, a jednak wcale nie stara sie Pan jako rzecznik aby taka wspolpraca z naszym miastem zaistniala.
W zwiazku z powyzszym informuje, ze jezeli w ciagu 7 dni od daty otrzymania tego pisma nie otrzymam od Panstwa wyjasnienia oraz terminu spotkania, wystosuje oficjalne pismo do Brukseli bardzo szczegolowo przedstawiajace Panstwa podejscie do tej sprawy.
tego samego dnia otrzymalem wiadomosc (w jez. niemieckim)
Szanowny Panie Pitura,
Przeczytałem Pańską wiadomość z osłupieniem. Chciałbym Panu udostępnić kilka informacji na temat dotychczasowej współpracy z polskimi mediami. Moje koleżanki Dorota Chuderska i Sylvia Hennersdorf spotykają się regularnie z panem Latosińskim, rzecznikiem prasowym miasta Zgorzelec, aby omówić różne akcje prasowe i publiczne. W naszym rozdzielniku dla informacji prasowych znajduje się obok przedstawicieli Gazety Wojewódzkiej, panów Panka i Owsika, z którymi odbyliśmy już konkretne rozmowy, również wielu dziennikarzy i dziennikarek z Gazety Wyborczej, Dziennika Zachodniego, TV Polonia, TVP Kultura i wielu innych. Zainteresowanie polskich mediów kandydaturą było dotąd nieduże, ale pracujemy nad tym. Obecnie na przykład próbuję pozyskać do współpracy Polskie Radio Wrocław poprzez naszego partnera medialnego, Mitteldeutscher Rundfunk. Zdaję sobie sprawę z tego, czynności te powinny być zintensyfikowane. Praca ta jest jednak dla mnie trudna, bo nie znam języka polskiego, i każdy kontakt, każdą informację prasową muszę najpierw oddać do tłumaczenia, do często prowadzi do opóźnień. Tylko w ten sposób mogę wyjaśnić to, że nie odpowiedziałem na wiadomości od Pana. Przypuszczalnie po prostu jeszcze ich nie przeczytałem. Przepraszam za to.
Z Pańskiej wiadomości wnioskuję, że nasza wspólna kandydatura leży Panu na sercu, podobnie jak mi, i dlatego chcę Pana prosić o wsparcie, ale i o pobłażliwość, kiedy wszystko nie funkcjonuje tak jak powinno.
Europa Miasto Zgorzelec-Görlitz otrzymało wraz z kandydaturą niepowtarzalną szansę, i my możemy ją wykorzystać tylko wspólnie, pomimo wszystkich problemów komunikacyjnych.
Załączam serdeczne pozdrowienia
Kai Grebasch
dzisiaj jutro pojdzie pismo o nastepujacej tresci (tym razem w jezyku niemieckim takze do szefa biura:
Szanowny Panie Grebasch
zgorzelec.info jest na dzien dzisiejszy najsilniejszym medium prasowym w naszym regionie, a co za tym idzie ma najlepsze dotarcie do ludzi, zwlaszcza tych, na których Panstwu powinno zależeć najbardziej w przedziale 18 - 40. Ponadto przypomnę, iż 18 grudnia 2003 roku podpisaliśmy umowe o współpracy i wzajemnej promocji, z której skorzystaliście Państwo tylko kilka razy na samym początku. zgorzelec.info było pierwszym polskim medium, ktore bylo zainteresowane wspolpraca, uczestniczylem takze w poczatkowych spotkaniach jakie byly organizowane wylacznie dla niemieckiej prasy (kiedy nie byliscie calkowicie zainteresowani kontaktem z polskimi, na co wskazywal brak jakiegokolwiek przygotowania w postaci tlumaczenia). Dlatego jezeli dzisiaj dziwi sie Pan moim listem dotyczacym braku wspolpracy oraz informuje mnie Pan ze juz wspolpracujecie z innymi mediami to jest to dla mnie bardzo przykre. Czytajac wymienione przez Pana media stwierdzam, iż interesujecie sie Panstwo mediami, ktore maja znikomy( poza g. Wojewodzka) udzial w rynku lokalnym, .
Skoro zdaje Pan sobie sprawe ze te czynnosci powinne byc zintensywikowane, to dlaczego tak nie jest ? Nie zna Pan jezyka polskiego, a piastuje tak odpowiedzialne stanowisko, ktorego zadaniem jest przede wszystkim taka sama komunikacja z obiema stronami, zatem moze nie jest Pan wlasciwa osoba do tej funkcji ?
Panskie stwierdzenie, że nie odpowiedzial Pan na mojego maila, bo byl po polsku i dlatego Pan go nie przeczytał jest karygodne. Byc moze takich listow od polskiej prasy bylo wiecej i takze Pan na nie nie odpowiedzial ?
Jestem za uzyskaniem przrez Zgorzelec i Goerlitz tytulu Europejskiej Stolucy Kultury 2010, jednak jezeli to nie wyjdzie, nie bede mial zludzen kto zawinil.