Dzisiaj jest 11 lip 2025, 4:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Manipulując faktami mieszczuchu próbujesz stosować niskich lotów socjotechnikę na miarę 10-ciolatka. :smt023
Gdybym próbował polemizować z Tobą za pomocą podobnych chwytów, zapewne w tym miejscu zapytałbym o źródło Twojej nienawiści do byłych właścicieli jednej z lokalnych gazet. Nie zapytam jednak, bo szybko okazałoby się, że to co przypisujesz mi, tak naprawdę dotyczy Ciebie.

Jeśli mam żal do Gronicza, to jedynie o to, że z bezwzględną konsekwencją kroczy drogą swego poprzednika, niwecząc i w sposób cyniczny ignorując przy tym nie tylko pracę ludzi, którzy pomagali mu w kampanii wyborczej, naiwnie wierząc w szanse na rzeczywiste zmiany w tym mieście, lecz i nadzieję tych, którzy uwierzyli jego obietnicom i oddali na niego swój głos.
I tutaj tkwi źródło mojej goryczy.

Jeśli zerwiesz sobie klapki z oczek, być może dostrzeżesz, że choć ja jako jeden z pierwszych zaczynam o tym pisać, tak naprawdę rozgoryczonych jest dużo więcej. Ja ich znam, rozmawiamy, wymieniamy poglądy i dzielimy się spostrzeżeniami. Przyjdzie czas, że dadzą o sobie znać. :smt058

Nie było Ciebie na debacie burmistrza z mieszkańcami miasta, zorganizowanej przez Młodych Demokratów. Szkoda. Ja byłem, i kiedy Rafał "chwalił się" swoimi rzekomymi "osiągnięciami", ogarnął mnie wstyd. Z kilkunastu punktów którymi się pochwalił, część z nich nie była jego autorstwa, lecz najzwyklejszą kontynuacją inwestycji jego poprzednika, część, jak szkoły średnie, nie jemu przecież podlegają lecz starostwu, a reszta "osiągnięć",..cóż, w chwili wolnej podyskutujemy nad nimi. Wszystkie punkty mam zachowane w formie zdjęć,...przepiszę je kiedyś, wklepię tutaj i poddamy je wspólnej ocenie. :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

ra

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 0:18 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Mieszczuchu, Ty nie rozumiesz, lub udajesz, że nie rozumiesz. To nie legitymacja mnie uwiera, lecz zmiany jakie zaszły. Wciąż szanuję wielu ludzi z tego grona. Ale nie godzę się i nie poddam autorytaryzmowi jaki, w mojej ocenie, zaczął tam dominować.
Jeśli za otwartą krytykę płaci się utratą pracy, to jest to patologia i karykatura władzy a nie jej
zdrowa, demokratyczna forma.
Ale na wprowadzenie w szczegóły jeszcze jest za wcześnie.
Teraz wracajmy do tematu,..zanim Alex zacznie wrzeszczeć... :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
neandertalski napisał:
Cytuj:
a ja dziękuję Panu Burmistrzowi i pierwszy raz będę mu za coś wdzięczny, tym razem za to, ze nie powstanie w mieście nowa stacja benzynowa, nie ważne z zyskiem dla miasta czy bez.

Nie zauważyłem deklaracji Rafała o zakazie powstawania kolejnych stacji - to po pierwsze. A po drugie to z tego co wiem kolejna stacja paliw ma powstać na tuż przy Kościele św. Jadwigi w centrum PLAZA Zgorzelec. To jak... jesteś mu nadal wdzięczny czy nie ? 8)

a co to jest centrum PLAZA?
nosz kur de balans, tak być nie może! jeżeli jednak powstanie nowa tanksztela we wsi, to ja już mu nie jestem wdzięczny! znów mnie władza oszukała ;-)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Jakoś Neandertalski późno z tą paliwową fobią się uaktywniłeś. Ta stacja o której mówi Alex to nie kolejna komercja tylko strategiczne posunięcie mające na celu dywersyfikację / ale mądre słówko wsadziłem - a cooooooo! oglądam TVN24 :oops: /rynku paliw w mieście .
Osobiście nie widzę narazie takiej władzy która odważyłaby się na takie posunięcie . Zauważcie ze nawet Carefoure pękł z cenami. Więc jak się nie ma przekonania co do efektów to trudno podejmować decyzje o inwestycji w tym kierunku.
A może trzeba by pomyśleć o wyszukaniu inwestora do wspólpracy- a wiem że są tacy którzy by się nie bali i spróbowali/ rymneło mi się / :lol:

Tytuł:
pismak
pismak

a.

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 0:18 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bog nigdy nie byłem miłosnikiem rozwoju tej gałęzi usługowej w naszym mieście. a tu się odezwałem bo najbardziej właśnie przeraża mnie to, że zwolennicy tego biznesu miejskiego zdają się nie zauważać po pierwsze tego, że w tym naprawdę niedużym miasteczku stacji benzynowych jest nasrane dosłownie na każdym rogu, jeszcze tylko brakuje aby miasto zaczeło dokładać swoje - pomijam całą sprawę zarządzania takim teoretycznym miejskim opekiem, bo chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie myśli, że zarząd takiej spółki prowadziłby tzw. normalny biznes i to jeszcze dla dobra i zysku miasta :-)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Moim skromnym zdaniem dyskusja jest bezprzedmiotowam, art. 7 ustawy o samorządzie jasno określa zakres działań do których realizacji samorząd jest zobowiązany :

Cytuj:
Art. 7. 1. Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy. W szczególności zadania własne obejmują sprawy:
1) ładu przestrzennego, gospodarki nieruchomościami, ochrony środowiska i przyrody oraz gospodarki wodnej,
2) gminnych dróg, ulic, mostów, placów oraz organizacji ruchu drogowego,
3) wodociągów i zaopatrzenia w wodę, kanalizacji, usuwania i oczyszczania ścieków komunalnych, utrzymania czystości i porządku oraz urządzeń sanitarnych, wysypisk i unieszkodliwiania odpadów komunalnych, zaopatrzenia w energię elektryczną i cieplną oraz gaz,
4) lokalnego transportu zbiorowego,
5) ochrony zdrowia,
6) pomocy społecznej, w tym ośrodków i zakładów opiekuńczych,
7) gminnego budownictwa mieszkaniowego,
8) edukacji publicznej,
9) (1) kultury, w tym bibliotek gminnych i innych instytucji kultury oraz ochrony zabytków i opieki nad zabytkami,
10) kultury fizycznej i turystyki, w tym terenów rekreacyjnych i urządzeń sportowych,
11) targowisk i hal targowych,
12) zieleni gminnej i zadrzewień,
13) cmentarzy gminnych,
14) (2) porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli oraz ochrony przeciwpożarowej i przeciwpowodziowej, w tym wyposażenia i utrzymania gminnego magazynu przeciwpowodziowego,
15) utrzymania gminnych obiektów i urządzeń użyteczności publicznej oraz obiektów administracyjnych,
16) polityki prorodzinnej, w tym zapewnienia kobietom w ciąży opieki socjalnej, medycznej i prawnej,
17) wspierania i upowszechniania idei samorządowej,
18) promocji gminy,
19) współpracy z organizacjami pozarządowymi,
20) współpracy ze społecznościami lokalnymi i regionalnymi innych państw.

W każdym z tych punktów mamy zaniedbania, opóźnienia lub realizujemy je w nikłym stopniu. Nie jesteśmy w stanie sfinasować podstawowych zadań, a rozmawiamy o inwestycji obłożonej wysokim stopniem ryzyka.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Pomijając główny wątek tego tematu, w którym pozwolę sobie mieć własny pogląd ,
i postawę decydentów ocenić bardziej po stosunku do lokalnych inwestorów a nie po dbałości o finanse, to zauważam w wypowiedziach forumowiczów związanych z jakąkolwiek władzą samorządową, że nic właściwie co by można dla ludzi , regionu czy też dla konkretnego miejskiego czy tez gminnego organizmu zrobić, to albo nie mieści się w prawem nakazanych regułach albo jak juz nie daj Boże ktoś zobaczy że się zmieści to na to nie ma kasy.
Nie jestem prawnikiem ale zdaje mi się z nauki podstaw prawa pamiętam, że zwrot "w szczególności " nie stanowi katalogu zamkniętego , a nie możemy 99% wymienionych celów sfinansować bo bez ryzyka nie ma kasy. Ale bez kasy nie ma mozliwości realizacji kolejnych punktów z załączonego przez Krytycznego wykazu a nie realizowanie daje pełen luz i pewnośc ograniczenia kolejnego ryzyka. Ale ryzyko się czai jest nim koniec kadencji

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ale czemu to koniecznie musi być stacja paliw ?

Piekarnia by sie przydała.
Chlebek jedzą wszyscy bez wyjątku,a tez jest drogi.
Fabryka obuwia.
Każdy ubiera jakieś tam buty,a te tez są drogie.
Ubojnia,masarnia.
Mięsko może nie wszyscy jedzą,ale większość - drożyzna.
Warzywa.
Obsiać,obsadzić miasto warzywami.Niektóre w czasie wegetacji pięknie pachną więc można zagospodarować parki.
Warzywa jedzą wszyscy a tez do najtańszych nie należą.

To wg mnie na początek wystarczy.
Niech sie miasto zajmie tym co wyżej i będzie gut

Moja powyższa wypowiedź jakkolwiek sarkastyczna ma Państwu uświadomić,że nie tędy droga.
1.Chcieliście(my) wolnego rynku to go macie(my)
2.Takie mechanizmy nie mają nic wspólnego z obniżaniem kosztów utrzymania.

Tak a`propos....
Nic nie wspomnieliście że bodajże w Kielcach (mogę się mylić) miejscowa policja kosztem 1.2 mil.zł wybudowała stacje paliw.
Stacja jest dostępna dla wszystkich.
Motywem było obniżenie kosztów eksploatacji pojazdów.
Różne źródła podają że tak naprawdę policja wyszła na tym na zero.

Czy uważacie że policja powinna zajmować sie handlem paliwami ?

Policji brakuje wszystkiego.
W dalszej kolejności proponuję wybudować fabrykę papieru :smt044

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Generalnie "w szczególności" traktuje się jak "przede wszystkim" i traktuje w kategoriach obowiązku. Nie jestem przekonany, czy byś chciał by samorząd ryzykował nadmiernie wspólnym, bądź co bądź majątkiem. Osobiście nie chciał bym znaleźć się w sytuacji tygodniowego braku wody a za wytłumaczenie usłyszeć : Niestety nie naprawimy wodociągu, bo wydaliśmy na stację paliw i jeszcze się nam nie zwróciło.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Krytyczny:

Cytuj:
Generalnie "w szczególności" traktuje się jak "przede wszystkim" i traktuje w kategoriach obowiązku.

Czy w Twoim mniemaniu z tego obowiązku obecne władze samorządowe miasta wywiązują się??

Cytuj:
Osobiście nie chciał bym znaleźć się w sytuacji tygodniowego braku wody a za wytłumaczenie usłyszeć : Niestety nie naprawimy wodociągu, bo wydaliśmy na stację paliw i jeszcze się nam nie zwróciło.

Jak zapewne wiesz, spółka wodna cieszy się nie tylko płynnością finansową, lecz zaczyna generować zyski po dwukrotnej podwyżce cen wody i ścieków w trakcie półtorarocznej kadencji obecnych władz. W kuluarach mówi się, że nie jest to ostatnia podwyżka. Przykład który podałeś nie jest zbyt, określiłbym, właściwy. Chyba, że przewidujesz ogromny kataklizm, który spowoduje tak ogromne zniszczenia miejskiej magistrali wodnej, że potrzebne będzie w naprawę szkód zaangażowanie środków z miejskiego budżetu. Choć nie tylko miejskiego, wszak współudziałowcem jest również gmina wiejska.

Cytuj:
Art. 9. 1.
2. Gmina oraz inna gminna osoba prawna może prowadzić działalność gospodarczą wykraczającą poza zadania o charakterze użyteczności publicznej wyłącznie w przypadkach określonych w odrębnej ustawie.
(ustawa na którą się powołałeś)

Precedens w postaci wcześniej przytoczonych przykładów już mamy.

ps. jak myślisz, jak wielkie środki miasto zaangażowało w utopię, pod nazwą : Hala Sportowa???

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:

Czy w Twoim mniemaniu z tego obowiązku obecne władze samorządowe miasta wywiązują się??

Powtórzę się, by przybliżyć Ci moje mniemanie :

krytyczny pisze:
W każdym z tych punktów mamy zaniedbania, opóźnienia lub realizujemy je w nikłym stopniu.

przekorny pisze:
Jak zapewne wiesz, spółka wodna cieszy się nie tylko płynnością finansową, lecz zaczyna generować zyski po dwukrotnej podwyżce cen wody i ścieków w trakcie półtorarocznej kadencji obecnych władz.

Spółka wodna cieszy się, w moim odczuciu iluzoryczną płynnością finansową. Z jednego prostego powodu nie modernizuje sieci wodociągowej, a i niektóre księgowania ocierają się o kreatywną księgowość (ten problem mógłby dokładnie wytłumaczyć Marko). Pod "moją dzielnicą" leżą kilometry poniemieckich rur i tylko kwestią czasu jest gdy sieć zacznie się sypać.

przekorny pisze:
Przykład który podałeś nie jest zbyt, określiłbym, właściwy.

Ależ jak najbardziej właściwy. Twierdzisz, że spółka cieszy się dobrą kondycją finansową. A wiesz dlaczego : bo nie zbudowała z własnych zysków ani metra nowego wodociągu. Linie wodociągowe budują samorządy i później przekazują je do spółki zwiększając jej wartość i procent swoich udziałów. Tak więc w budowę firmy zaangażowane są nie tylko środki wypracowane przez firmę ale także znaczne sumy trafiające "na około" z budżetu. Normalna prywatna spółka rozbudowę swojej infrastruktury, prowadzić by musiała tylko i wyłącznie z własnych zysków, co automatycznie doprowadziło by do gigantycznego skoku cen (by zdobyć pieniądze na inwestycje). Wykorzystali by przy tym swój monopol na tym polu. Naprawdę problem domniemanej zyskowności spółki wodnej jest tematem na niezłą pracę. Ale ten przykład jest dobry dlatego, że pokazuje jak by utrzymać cenę wody samorządy pompują kasę innymi drogami. Chcesz by to samo stało się ze stacją paliw ?

przekorny pisze:
...że potrzebne będzie w naprawę szkód zaangażowanie środków z miejskiego budżetu. Choć nie tylko miejskiego, wszak współudziałowcem jest również gmina wiejska.

Kto zapłacił za modernizację stacji uzdatniania wody ? Spółka czy samorząd ?

przekorny pisze:

Precedens w postaci wcześniej przytoczonych przykładów już mamy.

Poczytaj orzecznictwo, komentarze do ustawy. Zmienisz zdanie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:

Cytuj:
W każdym z tych punktów mamy zaniedbania, opóźnienia lub realizujemy je w nikłym stopniu.

No tak, trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić, dużo trudniej jednakże pogodzić się z tym stanem rzeczy.
Taka mi myśl przeszła przez głowę czytając przytoczony przez Ciebie art. 7 Ustawy o samorządzie. Oto większość obietnic przedwyborczych Gronicza zawierała owe zobowiązania własne gmin. Innymi słowy; obiecał coś, do czego wykonania i tak był zobligowany Ustawą o samorządzie. :grin:

Cytuj:
a i niektóre księgowania ocierają się o kreatywną księgowość

To by wyjaśniało fakt, dlaczego na ok. 100 pracowników PWiK aż 9 "sztuk" to właśnie księgowe. Dodam, że dużo lepiej opłacane od niejednego kierownika technicznego spółki.
To chyba właśnie za ową kreatywność pobierają tak wysokie wynagrodzenie... :P

Cytuj:
ten problem mógłby dokładnie wytłumaczyć Marko

Marko, rzucisz nieco światła na zasady funkcjonowania i problemy spółki miejskiej PWiK??
Wiedza ta może okazać się być przydatna do oceny zasadności, lub też nie, tworzenia nowego miejskiego "organu" , jakim byłaby omawiana tutaj stacja paliw.

Tytuł:
VIP
VIP

Stało się. Cena paliwa za Nysą jest porównywalna do tej w Zgorzelcu. Ci, którzy już korzystali z usług niemieckich stacji wiedzą, że tankując do pełna bak 60l np. diesla można przejechać do 200 km więcej niż w tym samym przypadku na produkcie krajowym. Porównajmy. Cena sprzedaży Euro w zgorzeleckich kantorach wynosi 3,33 zł, a 1 litr paliwa kosztuje kolejno 1,519 dla Pb-95 i 1,489 dla ON. Po przeliczeniu na "nasze" za benzynę zapłacimy 5,05zł/l, ale za olej napędowy już tylko 4,95zł/l. Cena nie powala, ale jest na to sposób. Kantor Ertus przy ul. Piłsudskiego 4 pozwala na negocjacje bez kwoty minimalnej, zatem jeżeli przyjmiemy, że na standardowej kwocie potrzebnej do zatankowania auta (ok. 270 zł) za 1 Euro zapłacimy 3.3 zł to cena za 1 litr ON wyniesie nas 4,91 zł/l. Dla porównania cena ON na stacjach w Zgorzelcu waha się w granicach 4,83 zł/l. Podane ceny paliw w Goerlitz zostały podane na przykładzie stacji Total (przy dworcu kolejowym) oraz ARAL przy Marktkaufie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.