Dzisiaj jest 11 lip 2025, 20:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Świadomość małego dziecka trudno porównać do świadomości dorosłego człowieka,..i trudno od niego wymagać sprzeciwu wobec prowadzących ich za rączkę rodziców. W dodatku obiecujących prześwietną rozrywkę w bliskim towarzystwie zwierzaków.

Z drugiej strony taka opadła mnie myśl, kto ochroni te biedne zwierzaki od niedojrzałych, fanatycznych obrońców praw zwierząt??
Co zrobić ze zwierzątkami, kiedy już wydobędą się z ludzkiej "niewoli"???
Wypuścić je do ich naturalnych siedlisk?? 95% z nich w krótkim czasie stanie się "obiadkiem" dla swych szczęśliwszych, wychowanych w naturalnych warunkach, w których nieustannie trwa swoista batalia o przetrwanie, kuzynów, kuzynek i dalszych zwierzęcych krewnych.
Może więc warto skupić się raczej nad zaostrzeniem i regulacją przepisów prawa oraz wymóc na władzach wszelkich szczebli bardziej skuteczne ich egzekwowanie???Mam tutaj również na myśli przepisy regulujących handel zwierzętami chronionymi i nie tylko.

Ale zanim rozpoczniecie manifestację przed Sejmem, rozejrzyjcie się dokładnie wokół, czy przypadkiem w okolicach waszych domostw nie kręci się jakiś schorowany, wygłodniały lub po prostu spragniony kundelek. :smt023

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jagna pisze:
Poza tym skąd możesz wiedzieć jak akurat ten cyrk je traktuje?
,
Jagna pisze:
A jak byłaś małą dziewczynką to nie chodziłaś do cyrku??
Ale nam chodzi o to zeby wole nie bylo zwierzat w cyrku ! Jak bylam mała to tylko raz bylam w cyrku i mi sie nie podobalo i wiecej nie byłam :-p

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nie podobało Ci się?? Jasne - teraz tak mówisz.

I dobrze napisał przekorny. Co z tymi zwierzętami jak w końcu pozbęciecie sie ich z cyrków?? Szybko zginą albo będą się błąkać głodne i nie nauczone zdobywać pożywienia. Poza tym nie jesteś jednym z tych zwierząt. One cyrk traktują jak swój dom i nie mozesz wiedzieć czy jest takiemu zwierzakowi źle. Czy ty swoich psów nie uczyłaś np. nie sikania w domu, chodzenia na smyczy czy też aportowania lub siedzenia?? Możę im też to nie odpowiada?? Nie możesz wiedzieć co jest dla nich dobre a co złe. A tak poza tym takie akcje jak jakieś manifesty to raczej nie w tak małym mieście jak nasze.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Niezły cyrk to sie tu robi.
Każdy wie swoje, jakieś akcje są planowane, to nagle wpadła jakiś "tatko" z morałami o biednych pieskach i świadomości 5 latka.

Po co to wszystko, widac od kilku lat , że cyrk jako instytucja chyli sie ku upadkowi, i pewnie dośc szybko skończy żywot.

Byłem może ze trzy razy , będąc dzieckiem , nie podobało mi sie to,ale nie miałem wjazdów na pozerstwo i obronę biednych miśków, czy wielbłądów. Klaun mnie żenował , akrobaci niepotrzebnie ryzykują i tak jakoś chyba inny byłem już wtedy.

Ale motocyklista w beczce w Chorzowie to już jazda , koło młyńskie na 70 metrów jeszcze większa.

Pozwólmy zdechnąc cyrkowi pod znakiem zwierząt, i cieszmy sie naszym cyrkiem i tym , że to my w nim jesteśmy małpami hue hue hue hue.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

mika1024 pisze:
zeby wogóle w cyrkach nie brały udziału zwierzeta !

I owszem. Zapłać abonament, włącz z czystym sumieniem TV i tam zobaczysz CYRK!
mika1024,
Kiedy pomogłeś/aś renciście, który nie ma na leki, pijaczkowi, któremu brakuje 20 gr na "nalewkę", czy w końcu sąsiadowi/sąsiadce wnieść zakupy na 10 piętro? Jeśli nie zrobiłeś/aś nic dla ludzi, to dlaczego rozczulasz się nad zwierzętami, które dla ludzi nigdy nic nie zrobiły (poza urozmaiceniem menu ewentualnie?)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

BELUSHI pisze:
Jeśli nie zrobiłeś/aś nic dla ludzi, to dlaczego rozczulasz się nad zwierzętami, które dla ludzi nigdy nic nie zrobiły (poza urozmaiceniem menu ewentualnie?)

Fakt Belushi, ale weź pod uwagę, że zwierzęta są od nas mniej inteligentne( bynajmniej tak twierdzą naukowcy ),i nie zawsze potrafią się same obronić, poza tym to ludzie mordują zwierzęta, zabierając je do cyrków, przerabiając na konserwy czy ubrania. Nie mówię oczywiście, że jestem gorącym zwolennikiem zakazu, bo tak nie jest. Ale nie twierdzę również, że powinniśmy zostawić zwierzaki na pastwę losu, te "udomowione". W końcu jakby nie było to ludzie zajęli teren zwierząt.. :twisted:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

mike1006 pisze:
i nie zawsze potrafią się same obronić, poza tym to ludzie mordują

No tak, zwierzęta w "mniej cywilizowanych" krajach ludzi po prostu pożerają (spróbuj im wytoczyć proces o morderstwo :D )
mike1006 pisze:
W końcu jakby nie było to ludzie zajęli teren zwierząt.. :twisted:

a ty wolałbyś, aby było odwrotnie? Wybierz się kiedyś na farmę krokodyli, spróbuj safari na piechotę, czy w końcu stań naprzeciw watahy wygłodniałych wilków (Łużyce lub Bieszczady, wybór należy do ciebie) i próbuj wytłumaczyć zwierzętom, że robią źle, próbując cię zjeść.
W naturze zabija się, jest się pożeranym, podporządkowuje się innych lub jest się podporządkowanym. Poprzez dziwne poglądy ludzi, którzy (dziwnym trafem) nie dostrzegają innych palących problemów, mamy ekstra traktować
mike1006 pisze:
mniej inteligentne(
istoty, tylko dlatego, że pomagając zwierzętom np. w cyrku, ma się media i sponsorów (np. Greenpeace) po swojej stronie, a pomagając np. bezdomnym tylko (lub prawie tylko) problemy i fiskusa na karku.
Trochę rozsądku!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

BELUSHI pisze:
a pomagając np. bezdomnym tylko (lub prawie tylko) problemy i fiskusa na karku.
:smt023
dokładnie, trochę rozsądku!

acha, jeszcze jedno.
uwolnić motocyklistę z beczki!!!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 23:16 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Tak mi sie przypomnialo jesli juz jestesmy przy zwierzatkach. Kiedys podczas jakiegos wywiadu w telewizji ktos zadal pytanie ekologom: "Co zrobisz gdy ujrzysz zagrożone wyginięciem zwierzę, które zjada zagrożoną wyginięciem roślinę?" I nikt nie potrafil odpowiedziec. Ja tez nie znam odpowiedzi, ale jestem ciekaw co mysla na ten temat nasze lokalne dzialaczki ekologiczne:)
Mam tez pytanie numer dwa, takze zaslyszane:
"Jeżeli wegetarianie tak bardzo kochają zwierzęta, to ciekawe dlaczego wyjadają im paszę?"

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ernesto pisze:
Pozwólmy zdechnąc cyrkowi pod znakiem zwierząt

Bardzo chętnie na to pozwolę :)

BELUSHI pisze:
Kiedy pomogłeś/aś renciście, który nie ma na leki (...) pijaczkowi (...)

a wyobraź sobie, że pomogłam – i to nie raz w sytuacjach krytycznych ludziom również (opowiem dzisiaj :) - bo fajna historyjka jest) ale jest jedna zasadnicza sprawa – empatia, która nie kończy się na ludziach – zostaje też jej troszeczkę dla zwierząt – i to, że pochylam się nad sprawami ludzi nie oznacza wcale, że muszę przechodzić z obojętnością wobec krzywdy zwierząt.
I jeszcze jedno Belushi – nie jestem żadną zieloną maniaczką – zdaję sobie sprawę z praw natury i z tego, że istnieje łańcuch pokarmowy, z tym, że dostrzegam ogromną różnicę pomiędzy zabijaniem dla jedzenia, a męczarnią i katowaniem dla uciechy gawiedzi...

Wiem też, że mamy dużo innych problemów na karku – też je dostrzegam – ale czy to oznacza, że jeśli coś faktycznie mi się nie podoba, to mam obok tego przejść obojętnie?
Już wspominałam, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie, więc proszę dajcie mi też to prawo i nie próbujcie zaszufladkować jako orędowniczki "oazy spokoju cyrkowych zwierząt" czy innej eko maniaczki – po prostu krew mnie jasna zalewa jak widzę maltretowane zwierzęta w cyrku (czy gdziekolwiek indziej).

Co do kwestii protestu Mika, to troszkę chyba już wyrosłam (za stara się zrobiłam) na tego typu formy przedstawiania swojego zdania – myślę, że można poszukać innych sposobów i może dzisiaj o tym pogadamy :)

pozdrawiam wszystkich niezależnie od stosunku wobec cyrku :)

ps.
tadam pisze:
acha, jeszcze jedno.
uwolnić motocyklistę z beczki!!!

popieram :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ja przychylam się w stu procentach do wypowiedzi turka i nic więcej nie mam już do dodania :)

Pozdrawiam.

P.S. Kto będzie dzisiaj na tym piwie?? :)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

No tak, nie mówię, że zwierzęta są bezkarne i nie powinniśmy ich bronić, bo często giniemy przez nie. Tzn ludzie giną. Swoją droga, jesteśmy zwierzętami TUREK, ale nie powinniśmy tępić tych niżej postawionych. Nie jestem żadnym "zielonym człowieczkiem", który broni każdej wiewiórki czy robaka, ale wydaje mi się ,że czasem powinniśmy trochę zastanowić się nad tym co robimy wobec (tych niektórych ) bezbronnych stworzeń.
Belushi - Safari, wilki czy krokodyle bądź też wieloryby to odrębna grupa zwierząt. To tzw. gorsze grupy - tak samo jak u nas mówi sie o blokersach, że biją, o skinach, że leją, o metalowcach ,że straszą czy w końcu o skejterach, że się panoszą i "wożą". Nie mam nic do żadnej z grup, tak samo nie mam nic do tego, że nieraz jakis (głupi) zabłąkany turysta zostanie zeżarty czy pogryziony przez watache wilków, czy jakiś inny ( "nieśmiertelny"? ) pogromca krokodyli straci noge, czy w końcu jakiś cwany surfer zostanie pogryziony przez rekina. To jest świat. Ktoś kilka lat temu powiedział, że świat jest jak dźugnla, wszystko rządzi się własnymi prawami. To prawda.
A co do cyrku- dajcie choć trochę radochy dzieciakom... sami przecież kiedyś chodziliście do cyrku
Cytuj:
O czym Wy piszecie? Cyrk dwa razy w roku przyjedzie, odjedzie, i będzie dalej bujał się po kraju...

Dokładnie...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

azja pisze:
po prostu krew mnie jasna zalewa jak widzę maltretowane zwierzęta w cyrku

Dz.U. nr 111 poz. 724 z poprawkami wynikającymi z Dz.U. nr 106 poz. 668 z dnia 21. sierpnia 1997

jeśli widzisz maltretowane zwierze zgłoś to na policje. Na prawdę nie trzeba protestować by ochronić zwierzęta przed maltretowaniem. A jeśli już ktoś ma wewnętrzną potrzebę ratowania zwirzecego bytu to jest na prawdę dużo do zrobienia. Taki cyrk to pikuś.

Chow przemysłowy zwierząt i ich ubój oraz testy dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego to jest dopiero holokaust!

Tytuł:
pismak
pismak

ii

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 0:26 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.