Dzisiaj jest 12 lip 2025, 0:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Mam nadzieję że kiedyś dokończymy dyskusję na żywo.

eh jesiennie się zrobiło, żeby nie powiedzieć - jesienią średniowiecza powiało :-)
ale w sumie nazwanie mnie żydem było miłe - dziękuję CICHY, no i cóż mam rzec... do zobaczenia, Zgorzelec to małe miasto.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
no i cóż mam rzec... do zobaczenia, Zgorzelec to małe miasto.

:roll:

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
kłamiesz i działasz jak typowy żyd

hehe - to było dobre :)
Coraz bardziej Cię podziwiam Cichy ;)

CICHY pisze:
po za polityką mam jeszcze ciekawe hobby.

Nie chcę tworzyć OT-a ale zdradź mi (nam) co to takiego? Naprawdę mnie to interesuje - bez jaj.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Nie chcę tworzyć OT-a ale zdradź mi (nam) co to takiego? Naprawdę mnie to interesuje - bez jaj.

nie chcę być złośliwy - ale może "mieczyki" hoduje?
swoją drogą to chyba nie, to nie byłoby za bardzo aryjskie, mieczyki są rybkami posiądającymi zdumiewającą właściwość - zmiana płci, jak zostają w akwarium same samice to jednej z nich potrafi narząd męski urosnąć.
nie sądzę aby ze względów światopoglądowych było to dla narodowców do przyjęcia ;)
tak więc wycofuję się ze swojego typowania.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Grzesiek a Maria Skłodowska-Curie , też był żydem ? kto następny ? niemiec - bo typowi faszyści , rusek - bo typowy komuch , itd. Moim zdaniem przekroczyłeś pewną linię ksenofobi. Nie wiem czy w twoich treściwych księgach jest to gdzieś ujęte dlatego pozwolę sobie przypomnieć tobie i innym którzy przyzwalają na takie wypowiedzi znaczenie tego słowa . Cytat poniższy zaciągnięty z internetu.
Ksenofobia oznacza „strach przed obcymi”. Jest to postawa niechęci, wrogości wobec obcych rasowo, religijnie lub etnicznie i tworzenie przez nich kultury. Jest wyrazem braku tolerancji i usprawiedliwieniem dla agresji.

Zjawisko to nie jest charakterystyczne tylko dla naszych czasów. W XVI w. Okresie silnej dominacji szlacheckiej w państwie rozwinął się sarmatyzm. Była to formacja kulturowa w Rzeczpospolitej od XVI do XIX wieku. Szlachta Polska przyjęła pogląd, że wywodzi się od starożytnego plemienia Sarmatów żyjących gdzieś nad dolną Wołgą. Początkowo przejawiał się on pozytywnymi cechami jego wyznawców : walecznością, odwagą, męstwem i wiernością do narodu. W czasach pózniejszych wszystkie wartości uległy przerysowaniu. Szlachcic stał się ksenofobem, egoistą, awanturnikiem, nacjonalistą, megalomanem, nietolerancyjnym (zarówno religijnie jak kulturowo) o ciasnych horyzontach myślowych. Czy jednak wiele się zmieniło?

Owszem nie nosimy już kontuszy i żupanów. Polacy pogardzają innymi krajami, zawsze posiadali (i wciąż posiadają ) specyficzny pogląd na własny charakter wierzyli w swoiste cechy pozytywne, dobroduszność , gościnność , religijność oraz umiłowanie swobody . W dzisiejszych czasach również niektóre osoby przejawiają postawę sarmacką. Współcześni szlachcice różnią się bardzo od tych sprzed setek lat, w zasadzie porównywanie sarmaty, widzianego jako typowego obywatela XVI, XVII-wiecznej Polski z tzw. „człowiekiem XX wieku” jest równoznaczne z wykazywaniem oczywistych różnic jednakże podłoże ich postępowania jest podobne. Ludzie tego pokroju są bardzo często zapatrzeni w swoje sprawy i rzeczy i nie ma możliwości, aby coś co do nich należy było gorsze od innych lub słabe zaś sami ludzie są po prostu doskonali.

Moim zdaniem takie postępowanie powinno być negowane przez całe społeczeństwo, a może wtedy współcześni sarmaci zmieniliby się. Osobiście z przykrością stwierdzam, że jest więcej ludzi tego typu i wszystko wskazuje na to, że ilość ich jeszcze wzrośnie.

Zarówno sarmatyzm jak i komunizm początkowo miał służyć wprowadzeniu równych praw, zjednoczenia i powszechnej sprawiedliwości. Polityczne hasła Marksa czy Engelsa „ W manifeście komunistycznym”. Tak się jednak nie stało. Narzucony w Polsce komunizm wprowadził cenzurę „prasa, kultura, literatura” i dyskryminację dla religii chrześcijańskiej. Prześladowani byli duchowni, grabione były kościoły ( postać Kardynała Wyszyńskiego). Pozorna wolność i równość zamieniły się w prześladowania i ostry reżim rosyjski. Polacy stawali się wrogami Polaków. Powszechne stało się donosicielstwo i inwigilacja..

Obecnie w Polsce szczególnie w dużych miastach (południowa Polska, Śląsk) nasiliła się działalność ruchów takich jak antysemityzm, rasizm, nazizm. Młodzi ludzie kierujący się nienawiścią i chęcią wyładowania własnej agresji angażuje się bez uzasadnionych przyczyn działalności ksenofobicznych subkultur. Przykładem mogą być skinhedzi charakteryzujący się łyso ogolonymi głowami (nawet kobiety) i według swojej fanatycznej ideologii „walczą” z subkulturami takimi jak m.in. punki, metale. Nienawidzą także wszystkich ludzi o innym kolorze skóry , innej narodowości i wyglądem specyficznym dla odmiennych religii czy upośledzonych. Zarówno oni jak i naziści są wyznawcami haseł takich jak: „Polska rasa czysta rasa” czy „Polska dla Polaków”.

Jednocześnie zaznaczam, że nie wdam się z tobą w żadne dyskusje w tym temacie, w końcu,, dorosłeś do tego aby być politykiem''

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
nie chcę być złośliwy - ale może "mieczyki" hoduje?

No ale kurde na to wygląda ;)

Tym sposobem nie dowiem się co kręci Cichego - a naprawdę chciałbym wiedzieć :)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Robert Gruszecki pisze:
Jednocześnie zaznaczam, że nie wdam się z tobą w żadne dyskusje w tym temacie, w końcu,, dorosłeś do tego aby być politykiem''

Mam nadzieję że to Ty RG z ZHP jeśli tak to kolego ze szkolnej ławy takiego bigosu nagotowałeś w swoim tekście a na koniec wyżej zacytowane zdanie. Nie dałeś mi szansy ale to nie na temat. Może zabłyśnij na temat dokonań obecnego burmistrza. Co do tych nasilających się tendencji o których piszesz to wszystkie łamią nasze prawo. Na co czekasz do prokuratury lub na policję. Zresztą co mnie to obchodzi . Przykro tylko że wychowawca młodzieży mało ich uczy patriotyzmu. Wnioskuję to z między wierszy Twojego tekstu.
Zapewne bliżej Ci do harcerstwa Jacka Kuronia (neandertalu jego też nie lubię) niż do bardziej polskich tradycji tej organizacji-to moje subiektywne odczucie. Jeżeli się mylę to przepraszam.

[ Dodano: Pon Lis 03, 2008 1:34 pm ]
YELLO_35 pisze:

Ogólnie rzecz biorąc druga wojna światowa, jednostki specjalne. Może kiedyś będzie czas to założę temat na forum.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Zapewne bliżej Ci do harcerstwa Jacka Kuronia (neandertalu jego też nie lubię).

Grzesiu domyślałem się, myślę, ze możemy w ciemno wyliczyć swoich ulubieńców i założyć, ze wzajemnie ich nie będziemy tolerować. można powiedzieć wręcz, że rozumiemy się bez słów... w sumie szkoda, ze światopoglądowo dzieli nas przepaść, ot taka nasza polska przypadłość narodowa.
a że tak zapytam, na marginesie - KEDYW-em się zajmowałeś?

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Ogólnie rzecz biorąc druga wojna światowa, jednostki specjalne. Może kiedyś będzie czas to założę temat na forum.

Dzięki :) W dziale Historia mógłbyś zadziałać ;)
Mnie akurat ten temat nie kręcił nigdy :|

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

KOMUNIKAT Z KWATERY GŁÓWNEJ
Jest 2450 podpisów
POZDRAWIAM wszystkich zwolenników REFERENDUM (przeciwników też, trochę mniej). :grin: ]:->

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Jest 2450 podpisów
minimum zostało osiągnięte?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
minimum zostało osiągnięte?

Minimum to 2765
Zbiórkę podpisów prowadzimy do 26 listopada 2008.
Czyli jeszcze 3 tygodnie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

czyli brakuje 315 głosów, dzieląc to na tygodnie wychodzi, że musicie zbierać 105 głosów na tydzień, albo około 15 dziennie. hm, no ciekawe co z tego wyjdzie.
tak czy siak CICHY - gratuluję, pomimo tego, że jak wiesz - Twój sukces może mnie tylko smucić.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Szanowni Państwo
Mieszkańcy Zgorzelca

Pragniemy poinformować iż 30 września 2008 roku grupa obywateli Miasta Zgorzelec podjęła inicjatywę w sprawie przeprowadzenia referendum gminnego o odwołanie przed upływem kadencji Burmistrza Miasta Zgorzelec GRONICZA RAFAŁA.

W/W ZARZUCA SIĘ CO NASTĘPUJE:

- BURMISTRZ GRONICZ jest oskarżony o kłamstwa i pomówienia tj. o czyn z art.212 & 1 i 2 kk (kodeks karny)-niebawem sprawa w sądzie,

- BURMISTRZ GRONICZ podwyższa podatki powodujące wzrost cen co podnosi koszty utrzymania gospodarstw domowych:
a)opłata za wodę i ścieki,
b)opłata za posiadanie psów,
c)podatek od nieruchomości,
d)opłata za wywóz śmieci,
e)opłata za świadczenia przedszkolne,
f)oraz wszystkie inne będące w gestii Urzędu Miasta,

- BURMISTRZ GRONICZ uczestniczy wspólnie z Niemcami w inicjatywie powstania w Gorlitz Muzeum „Wspominajmy Razem”- tzw. Centrum Wypędzeń. Jest to inicjatywa moralnie obrzydliwa mająca na celu powolne „oswajanie” polskiej opinii publicznej z poglądem , że również naród niemiecki był ofiarą II wojny światowej co należy tłumaczyć chęcią zrównania kata z ofiarą. Uczestniczenie strony polskiej w owej inicjatywie w postaci burmistrza przygranicznego miasta jest czynem ewidentnie antypolskim zwłaszcza że polscy wypędzeni nie mają swojego centrum, a my budujemy taki projekt z Niemcami. Smaku całej hucpie dodaje fakt poparcia tejże inicjatywy przez Związek Wypędzonych wyrażony z zadowoleniem przez ich rzecznika Waltera Strattmanna
( jaki jest stosunek członków tej organizacji do Polski i Polaków nie trzeba nam przypominać),

- BURMISTRZ GRONICZ obsadza spółki miejskie kolegami partyjnymi i rodzinami kolesiów
(obszernie donosiły o tym fakcie media lokalne),

- po 2 latach rządów BURMISTRZA GRONICZA zadłużenie miasta wzrosło do 31% wysokości rocznego budżetu tj. ponad 21.000.000 złotych,

- zastawianie majątku miejskiego pod następne kredyty np. hipoteka na terenie targowiska przy
ul. Armii Krajowej. Włącznie z próbą zastawienia budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Domańskiego,

- brak właściwego nadzoru i niedopilnowanie przez BURMISTRZA GRONICZA spraw Administracji Domów Mieszkalnych co doprowadziło do defraudacji pieniędzy publicznych,

- brak realizacji zadań inwestycyjnych w 2007 r. zgodnie z zatwierdzonym budżetem na kwotę 2.109.045 zł.,

- emisja w 2008 r. obligacji komunalnych na kwotę 7.590.000 zł. na pokrycie deficytu budżetowego. Kolejny kredyt przeznaczony na spłatę poprzedniego kredytu. Znamy ten styl rządzenia z lat ’70
w PRL

- nieudolność w pozyskiwaniu środków unijnych,

- brak realizacji komunalnego budownictwa mieszkaniowego w tym budowy mieszkań socjalnych pomimo ustawowego obowiązku miasta,

- wyjście przez BURMISTRZA GRONICZA z inicjatywą likwidacji Festiwalu Piosenki Greckiej istniejącego od 10 lat, będącego znakomitą promocją miasta i stanowiącego wspaniałą rozrywkę dla mieszkańców,

- brak realizacji obietnic wyborczych przez BURMISTRZA GRONICZA - oszukanie wyborców. Dodatkowo na niekorzyść BURMISTRZA GRONICZA przemawia fakt że większość obietnic nie mogło być spełnionych ponieważ nie są w gestii BURMISTRZA MIASTA ZGORZELEC,

- wyjście przez BURMISTRZA GRONICZA z inicjatywą sprzedaży ponad 50.000 m 2 terenu przeznaczonego pod budownictwo mieszkaniowe deweloperowi pomimo braku działek budowlanych przeznaczonych do sprzedaży dla mieszkańców,

- marnotrawienie przez BURMISTRZA GRONICZA pieniędzy podatników poprzez niewłaściwe wydawanie ich np. remont swojego gabinetu za ponad 51.000 złotych (poprzednik pozostawił gabinet po świeżym remoncie), zakup nowego auta,

- pobieranie przez BURMISTRZA GRONICZA pensji w wysokości ponad 12.000 zł. za niewłaściwe zaangażowanie się w sprawy miasta (wynagrodzenie znacznie wyższe od swoich poprzedników),

CZY JESTEŚ ZA ODWOŁANIEM BURMISTRZA MIASTA ZGORZELCA RAFAŁA GRONICZA PRZED UPŁYWEM KADENCJI ?

BĄDŹ ZA ODWOŁANIEM BURMISTRZA MIASTA i przyłącz się do naszej akcji.
Kontakt z Grupą Inicjatywną uzyskasz osobiście w naszym biurze
Przy ulicy Warszawskiej 1 pokój 213 w Zgorzelcu
w każdy poniedziałek – środę - piątek w godzinach 16-18
lub telefonicznie pod nr 0 605 032 501

MIESZKAŃCY ZGORZELCA
CZŁONKOWIE GRUPY INICJATYWNEJ

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
- BURMISTRZ GRONICZ jest oskarżony o kłamstwa i pomówienia tj. o czyn z art.212 & 1 i 2 kk (kodeks karny)-niebawem sprawa w sądzie,

Proszę o więcej informacji.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.