Dzisiaj jest 12 lip 2025, 7:42

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Bo Nikos uprawia swoja prywatę, zamiast cieszyć się że dzieło jego życia udało mu się zorganizować za pieniądze, które nie spadły mu z nieba (czyli z miejskiej kasy), tylko musiał się o nie sam postarać... korona z głowy spadła, to trzeba sobie pojątrzyć, bo nie wiem jak inaczej nazwać bratanie się Greka z nacjonalistami :) prywatnie to mister CICHY pewnie by go pogryzł razem ze swymi ziomkami z NOP i kazał wracać do Grecji. Dlatego też uważam cały ten szum wywołany przez przywódcę NOP za polityczną zagryweczkę, która tak naprawdę umocni Gronicza na stanowisku.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Czego ty nie rozumiesz ?
Wiele razy pisałem i mówiłem iż z inicjatywy burmistrza radni uchylili uchwałę z przed 10 laty o finansowaniu i organizacji festiwalu jako zadania miasta.W tej samej uchwale było że wpisuje się festiwal grecki w kalendarz stałych imprez kulturalnych Zgorzelca ,i że w budżecie co roku rada zostawi niezbędne środki do jego organizacji.
Więc zlikwidował czy nie?
A to ze się odbył i że środki się znalazły na organizację przynajmniej jednego dnia to dobrze,i pomimo żimnej pogody,pokazało jak mieszkańcy przyzwyczaili się do tej imprezy wpisanej przecież w krajobraz Zgorzelca.Nie było nikogo z władz,nie zawieszono flagi greckiej przy urzędzie, pomimo że Zgorzelec odwiedził Ambasador Republiki Grecji przy OBWE.Teraz to był moim gościem.Rolę gospodarza pełnił Vice Starosta Powiatu Zgorzeleckiego.Zgorzelec odwiedziła również grupa greków z Lwowa i czeskiego Krnov.iI to się obyło w ramach 60 Rocznicy Przyjazdu Greków do Zgorzelca i 10 Rocznicy podpisania umowy partnerskiej Zgorzelca z Naoussa .Czy to nie skandal?
Ten festiwal nie odbywał sie w Zgorzelcu? i nie był dedykowany jego mieszkańcom?Zaraz potem Gronicz z premedytacją jedzie do Greków w Naousie.
Cóż mam więcej powiedzieć.Brak słów.

Gronicz odpowiedział na jeden z zarzutów
DYNAMICZNA PROMOCJA ZGORZELCA JAKO ELEMENT SPÓJNEJ POLITYKI MIASTA W ZAKRESIE POZYSKIWANIA INWESTORÓW

zmiana stylistyki i zasad organizacji miejskich przedsięwzięć kulturalnych (Jakuby, Festiwal Kultur) podnoszących atrakcyjność turystyczną miasta
informacje zamieszczane w portalach internetowych takich jak: 4b, województwo dolnośląskie – informator inwestycyjny, zinfo
kampanie prasowe w ramach współpracy z prasą o charakterze lokalnym i ponadlokalnym
kampanie radiowe i prezentacje telewizyjne
uczestnictwo w konferencjach i spotkaniach z przedsiębiorcami
wspólne działania z podmiotami współtworzącymi Zgorzelecko–Bogatyński Park Przemysłowo Technologiczny
współpraca z Europastadt Görlitz-Zgorzelec GmbH w zakresie przedsięwzięć promujących Europamiasto jako centrum kulturalne i atrakcyjne dla inwestorów miasto.
I To się nazywa troska o promocję gdzie festiwal Grecki był samograjem,sam w sobie promocją Zgorzelca ,gdzie przy wsparciu władz rządzącej partii mógłby, bez złotówki być pokazywany w mediach w większym wymiarze niż dzisiaj.

Nikos[/b]

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

raczej nie sądzę by burmistrz był jeszcze bardziej do swojego stanowsika przytwierdzony. Każde działanie polityczne jest zagrywką potocznie zwaną. Gdy się podejmuje działania to raczej w jakimś celu, a tu cel odwołania burmistrza. Na marginesie nie jestem z NOP

Tytuł:
obserwator
obserwator

krytyczny pisze:
Jeśli nie załapałeś o co chodzi, to trudno.

Zrozumiałem, zrozumiałem tak czy siak to nie ma nic wspólnego z tematem ;]
krytyczny pisze:
wie, że on wymusza współdziałanie z Niemcami (lu Czechami gwoli ścisłości

Oczywiście, ale nie wyłącznie na takiej zasadzie że wszystko jest tak jak chcą Niemcy(lu Czechami gwoli ścisłości), jeżeli to ma być współpraca to nie może być tak że oni mówią my robimy ;]

krytyczny pisze:
Ja jestem zwolennikiem demokracji konsensualnej, więc z natury rzeczy wszelkie rewolucje są mi obce (no może oprócz żołądkowych). A z tego wynika, że i referendum niestety nie ma dla mnie racji bytu.

Przynajmniej wyjaśniłeś (chyba przez przypadek) dlaczego nie jesteś zwolennikiem referendum... wystarczyło by tyle i każdy by zrozumiał a nie naskakiwanie na NOP :)

neandertalski nie mogę znaleść tego ale było napisane o tym że Nikos jest współautorem jednego zarzutu, może ktoś popełnił błąd bo chodziło wyłącznie o jego poparcie... ale masz racje:) co do reszty tekstu jest nie na temat, i co Cię nagle zaczął NOP tak interesować, może chcesz wstąpić??;]

I.Hanna pisze:
Burmistrz też może poruszać się w określonym obszarze możliwości

to burmistrz o tym nie wiedział, może myślał że wszystko może, po za tym sama się przyznałaś że niektórzy wogóle się na polityce nie znają

I.Hanna pisze:
Sama przyznaję się do tego, że kiedy pierwszy raz byłam kandydatką na radną, wypisałam na ulotce, co chciałabym zmienić. Dopiero praca w Radzie uświadomiła mi, że niektóre " życzenia" nie są w kompetencji Rady Miasta.

charmer pisze:
DAJCIE CHLOPU SPOKUJ PRZECIEZ SAMI WIDZIICIE ZE JEST POWAZNYM LIDEREM, MEDRCEM I WSPANIALYM GOSPODARZEM!!!! 8)

buhahahahhaha znasz się na żartach, może wystartuj w maratonie uśmiechu ??

I.Hanna pisze:
Jednakże argumenty o referendum nie trafiają do wszystkich, ponieważ nie są mocnymi argumentami.

spokojnie będą kolejne, ale jednak coś musi być w tym że się podpisują i są niezadowoleni.

joro pisze:
Odbył się, czy się nie odbył?

Odbył ale bez wsparcia miasta ??

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny

Cytuj:
Tak więc drogi Asafo, być może zbyt ogólnikowo jednak staram Ci się wykazać, że jednak istnieją związki pomiędzy poglądami organizatora a organizowanym przez niego referendum.

Wykazałeś jedynie w jak prosty sposób, za pomocą ideologii partii politycznej do której należy jeden czy dwóch członków grupy inicjatywnej,... można zdyskredytować samą inicjatywę w sprawie odwołania Gronicza.

Bądź tak miły i przechodząc do etapu drugiego wykaż zasługi burmistrza na polu budowania trwałych i rzeczowych więzów partnerskich z naszymi zachodnimi sąsiadami. Przy okazji, na poparcie swojej tezy, podaj kilka przykładów jego doskonałej, partnerskiej współpracy z władzami Goerlitz ;-)

Jeśli to zrobisz, pozostanie Ci jedynie do zrealizowania etap III, a mianowicie wykazanie, oczywiście również za pomocą przykładów, że inicjatorzy referendum nie mają racji próbując odwołać Gronicza, ponieważ jest on ze wszech miar doskonałym burmistrzem i jako taki, rokuje nadzieję na pobudzenie gospodarczo-kulturalne naszego miasteczka już w niedalekiej przyszłości. :smt028

Tytuł:
pismak
pismak

nikos pisze:
Więc zlikwidował czy nie?

NIE, NIE ZLIKWIDOWAŁ !!!!!
Co najwyżej ograniczyła go rada miasta bo to rada podjęła uchwałę, która ta cię boli.
A tak z innego punktu widzenia ktoś kto jest nieprzychylny np. tobie lub festiwalowi moze napisać, że Nikos ze swojej inicjatywy przy przychylnosci radnych wcześniejszej kadencji załatwił sobie finansowanie festiwalu z kasy miejskiej.
Daj więc spokój już z tym finansowaniem przez UM i udowodnij, ze potrafisz go organizować finansujac go z innych źródeł.
Skutecznie zniechęciłeś mnie do referendum swoimi postami.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Makaron Napisał

NIE, NIE ZLIKWIDOWAŁ !!!!!
Co najwyżej ograniczyła go rada miasta bo to rada podjęła uchwałę, która ta cię boli.
A tak z innego punktu widzenia ktoś kto jest nieprzychylny np. tobie lub festiwalowi może napisać, że Nikos ze swojej inicjatywy przy przychylności radnych wcześniejszej kadencji załatwił sobie finansowanie festiwalu z kasy miejskiej.
Daj więc spokój już z tym finansowaniem przez UM i udowodnij, ze potrafisz go organizować finansując go z innych źródeł.
Skutecznie zniechęciłeś mnie do referendum swoimi postami.

Witam
Ale ty jesteś obłudny.Ile mi lat zostało abym już do końca się musiał męczyć sam z pozyskiwaniem pieniędzy na imprezę która jest taką samym wydarzeniem jak inne w Zgorzelcu,dla jej mieszkańców.[b]Festiwal jak powiedziałem wielokrotnie nie był i nie jest organizowany dla greków , bo nas w raz z innymi grekami którzy przyjeżdzają na festiwal jest ok 100 osób.Natomiast polaków, mieszkańców Zgorzelca i innych z wielu miast Polski rotacyjnie przez cały dzień w amfiteatrze jest kilka tysięcy..[/b]A jak nie będę miał częściowego finansowanie, to czy by ci się podobało że powinienem pobierać bilety wstępu na ten festiwal od mieszkańców Zgorzelca?
Prawda czy że też nie?.W odróżnieniu ode mnie tak właśnie robił mój kolega Rom Don Wasyl w Ciechocinku podczas festiwalu cygańskiego.Festiwal grecki jest jedyną taką imprezą w Polsce, a na pewno co najmniej w europie która, charakteryzuje Zgorzelec.
I to są argumenty?abym dał sobie spokój z finansowaniem?.Władze Zgorzelca powinny być dumne.Ale co tam jakiś Nikos.]
Syn komunistów greckich.I to między innymi przyciemniło całą ideę.
Trzeba odróżniać imprezy komercyjne od imprez miasta i dla i jego mieszkańców.Ten festiwal i miasto Zgorzelec ma historycznego zaplecze.
Prawda czy znowu nie tak?.Dlaczego inni nie organizują takie duże przedsięwzięcie bez pieniędzy.Ja jeszcze raz powiem, że od lat gram za darmo w każdym roku na imprezach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i jeszcze jedną dwie imprezy charytatywne.Reszta to imprezy komercyjne.
[b]Festiwal był już organizowany z rozpędu.Kiedy to przyjąłem na siebie miałem 40 lat.
Dziś mam o 10 więcej.Były obowiązujące uchwały,byłem radnym,grekiem,artystą, i Przewodniczącym Towarzystwa Greków w Zgorzelcu.Wiele powodów jest aby ten festiwal do tej pory robić "non profit".I oto cała prawda.

A czy pójdziesz do referendum to ja nic nie poradzę. Ja nikogo skutecznie nie zniechęcam.
Problem festiwalu jest marginalny dla niektórych.Ale trzeba też zapytać ulicę Zgorzelca.Gronicz sam zadecydował za wszystkich.Nie pytał komisje rady o zdanie , łamał uchwały.A na końcu postawił już omawiany wniosek o likwidacji festiwalu i rada go przegłosowała.A co na to mieszkańcy Zgorzelca ?.Nie mieli okazji się wypowiedzieć. Ja natomiast nie jestem organizatorem referendum o odwołanie Burmistrza przed końcem kadencji , ale mieszkańcy będą mieli okazję pośrednio w tym temacie też się wypowiedzieć.[/b]
Nikos

Tytuł:
obserwator
obserwator

Z Festiwalu Piosenki Greckiej Zgorzelec bardziej słynął niż z jakiejkolwiek innej imprez, można było się o nim dowiedzieć w tv ogólnodostępnej (tvp), poświęcony mu był program "kawa czy herbata". Promował nasze miasto nie tylko w Polsce.
Bez chociażby częściowego wsparcia festiwal może zostać niezorganizowany... i to nie jest próba likwidacji tylko próba dynamicznej promocji miasta !!!!????

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Asafa pisze:
Z Festiwalu Piosenki Greckiej Zgorzelec bardziej słynął niż z jakiejkolwiek innej imprez, można było się o nim dowiedzieć w tv ogólnodostępnej (tvp), poświęcony mu był program "kawa czy herbata". Promował nasze miasto nie tylko w Polsce.

Bym polimeryzował. Jeżeli przyjmiemy, że miarą popularności czegokolwiek w Internecie jest liczba wyników zwracana przez Google, to zapytanie "festiwal piosenki greckiej"+zgorzelec zwraca 1610 pozycji. Zapytanie jakuby+zgorzelec zwraca 32000 pozycji.

Tak więc ostrożnie z tymi deklaracjami o znaczeniu imprezy.

Tytuł:
pismak
pismak

Nikos

W przeciwieństwie do ciebie nie napisze że jesteś obłudny czy coś w tym stylu.
Zrozum natomiast jedną rzecz. To radni podjęli taką decyzję (na wniosek burmistrza jak sam twierdzisz). Mogli ale nie musieli widocznie komuś to sie nie podobało i nie pisz że tylko Groniczowi. Po prostu zmieniły się realia polityczne i tyle. Nic nie jest stałe. Widzisz nawet jakuby zmieniły od dwóch lat swoją formę a w przyszłym roku będą inni organizatorzy. Ale Świat od tego się nie zawali, a i Zgorzelec tym bardziej. A z tą promocją to śmiać mi się chce jak to czytam. I co Zgorzelec ma z tego że powiedzą o nim w telewizji, że organizuje taki festiwal? Ludzie przenoszą sie z Polski do Zgorzelca aby w nim zamieszkać z tego powodu? A może inwestorzy z tego powodu inwestują u nas co? Moze efektem tego jest budowa kolejnych marketów przy obwodnicy? Co miasto zyskuje za to ze o nim jest wzmianka w telewizji?
Co do organizacji festiwalu dla mieszkańców Zgorzelca to odpowiem ci tak: czy festiwal będzie czy nie wiele to nie zmieni. Tak jak np. dni Zgorzelca lub inne imprezy organizowane w amfiteatrze przyciągną po prostu ludzi którzy wyjdą na spacery. Wiekszość ludzi przychodzi popatrzeć co się dzieje wypić piwo z "plastiku" (niektórzy lubią się urżnąć) i spotkać ze znajomymi. I czy to będzie FPG czy dni Zgorzelca czy festiwal piosenki biesiadnej inna impreza to wygladać będzie zawsze podobnie. Jest oczywiście grupa osób, która przychodzi celowo na festiwal i siedzi od początku do końca ale to nie są tysiace jak piszesz. Tysiące "przewalają się" przez festiwal zagladajac na niego przy okazji wyjścia z domu.
I na koniec naszej dyskusji przypomnę ci fakt, że dotację na festiwal rada zmniejszyła a nie zlikwidowała festiwalu to twoja duma nie pozwoliła ci przyjąć zmniejszonej dotacji i wg mnie to jest cały problem tej przynudzającej już dyskusji. Nie możesz przeboleć ze ciebie - Nikosa rada śmiała tak potraktować. Ot taka twoja wojenka polityczna z nieprzychylnymi radnymi za pomocą FPG.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

A co ma festiwal piosenki greckiej do referendum

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

wygląda na to, ze organizatorzy referendum dostali nie lada prezent:
Nowy prezes Turowa

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Platofrmiaki chwytają czego sie da, Zamiast rządzić zajmują sie czym innym. To jeden z wielu powodów by odwołać choćby burmistrza i pozbawić wałdzy całej PO

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Jeśli to zrobisz, pozostanie Ci jedynie do zrealizowania etap III, a mianowicie wykazanie, oczywiście również za pomocą przykładów, że inicjatorzy referendum nie mają racji próbując odwołać Gronicza, ponieważ jest on ze wszech miar doskonałym burmistrzem i jako taki, rokuje nadzieję na pobudzenie gospodarczo-kulturalne naszego miasteczka już w niedalekiej przyszłości. :smt028

Heh... mądrzy ludzie powiadają historia nauczycielką narodów.

Rok 2000. Grupa referendalna pod wodzą Bolesława Ostrowskiego doprowadza do przeprowadzenia referendum w sprawie odwołania Rady Miasta. Mija właśnie dwa lata sprawowania władzy przez burmistrza Fiedorowicza. W tych czasach burmistrz jest powoływany przez Radę. Padają ciężkie zarzuty o wadze nie porównywalnej z obecnymi a dotyczące powiązań władzy z "elementem". Dla przypomnienia cytaty pochodzące z gazety wyborczej z roku 2002 a które ukazały się pod znamiennym tytułem "Miało być lepiej" a dotyczącym referendum z 2000 roku (nie udało mi się odnaleźć materiałów z kampanii referendalnej) :

Cytuj:
Monopol

[...]Zaczęto od obsadzania wszystkich stołków swoimi ludźmi[...]

Cytuj:
Szmal.
Po stołkach przyszedł czas na pieniądze, toteż jedną z pierwszych decyzji władzy było podniesienie dochodów swojaków[...]

Cytuj:
Oceny
Mniej więcej po pół roku burmistrzowania Fidorowicz oświadczył w jednym z wywiadów, że "teraz Zgorzelec na zewnątrz jest lepiej postrzegany niż dotychczas". Równolegle w prasie regionalnej i ogólnopolskiej publikacje praktycznie nie pozostawiającej na tymże Zgorzelcu suchej nitki

Cytuj:
Co zrobiono
[...]Co konkretnie zrobiła ta władza?[..]
- w domyśle oczywiście nic

Cytuj:
Co konkretnie zrobiła władza?
[...]Na pewno wyrażono zgodę na umoorzenie setek mln zł długów wybrańcom[...]
[...]Na pewno wzrosły czynsze i opłaty lokalne[...]
[...]Na pewno za pół darmo bez przetargu i na raty oddała jedną z najatrakcyjnieszych kamienic po zlikwidowanym przedszkolu przy ul.Prusa przekazany ZUS-owi[...]

Rok 2008. Kolejne referendum. Ciekawa zmiana - rządy poprzednika jawią się niczym kraina miodem i mlekiem płynąca, a pełnomocnik twierdzi "że był lepszym gospodarzem od obecnego". W roku 2000 wieszano na nim psy, osiem lat później urasta do miana doskonałego gospodarza. Czy dowodzi to, że był wybitnym burmistrzem? Nie. Dowodzi jedynie, że upływ czasu zmienia postrzeganie dokonań. I tylko tyle.

Tytuł:
pismak
pismak

nikos pisze:
Ile mi lat zostało abym już do końca się musiał męczyć sam z pozyskiwaniem pieniędzy na imprezę która jest taką samym wydarzeniem jak inne w Zgorzelcu,dla jej mieszkańców

Obecnie tworzony jest plan budżetu na 2009r. Czy zamierzasz spotkać się z burmistrzem w celu zabiegania o fundusze na przyszłoroczny festiwal?

[ Dodano: Pią Paź 17, 2008 10:42 am ]
przekorny pisze:
Bądź tak miły i przechodząc do etapu drugiego wykaż zasługi burmistrza na polu budowania trwałych i rzeczowych więzów partnerskich z naszymi zachodnimi sąsiadami. Przy okazji, na poparcie swojej tezy, podaj kilka przykładów jego doskonałej, partnerskiej współpracy z władzami Goerlitz

Wydaje mi się, że to pytanie skierowane jest pod zły adres. Zakładam, że chciałbyś przeczytać rzeczową odpowiedź zawierającą pełny obraz dotychczasowej współpracy polsko – niemieckiej. Zwróć się z tym pytaniem do UM a nie do krytycznego. Chyba, że chcesz dowiedzieć się jak wygląda tylko jego współpraca bądź robisz sobie prywatna rozgrywkę słowną z krytycznym 8)

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.