Dzisiaj jest 11 lip 2025, 20:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Jaro zaczynasz przyjmować pozę ignoranta.

Po czym wnosisz?..tylko dlatego że nie stękam z wrażenia nad Twoim (Waszym) wystąpieniem w sprawie referendum?.....proszę Cię....

CICHY pisze:
Po pierwsze nigdy nie stwierdziłem że referendum jest najważniejsze dla tego miasta.

W tę stronę ciśniesz właśnie

CICHY pisze:
Po drugie NIGDY Rafałek nie zalazł mi za skórę, nie mam z nim nic wspólnego i nawet z nim nigdy nie rozmawiałem, może jakaś korespondencja ale nie natury osobistej. Żeby była jasność.

Interesuje mnie to mniej więcej tak samo jak zeszłoroczny śnieg

CICHY pisze:
Po trzecie nic nie robi przez prawie dwa lata i należy mu się ten prysznic i nie jest to mój wyłącznie wymysł.

Podobnie jak większość jego poprzedników i następców

CICHY pisze:
Po czwarte wszystko w rękach mieszkańców.

W rzeczy samej
CICHY pisze:
Po piąte nie czepiaj się

CICHY pisze:
Po piąte nie czepiaj się .

Wyluzuj się

CICHY pisze:
Co do polityki nie o taką już się ocierałem.

Wow....normalnie zwaliłeś mnie z nóg

Tytuł:
rekrut
rekrut

CICHY pisze:
Jaro zaczynasz przyjmować pozę ignoranta.
Po pierwsze nigdy nie stwierdziłem że referendum jest najważniejsze dla tego miasta.
Po drugie NIGDY Rafałek nie zalazł mi za skórę, nie mam z nim nic wspólnego i nawet z nim nigdy nie rozmawiałem, może jakaś korespondencja ale nie natury osobistej. Żeby była jasność.
Po trzecie nic nie robi przez prawie dwa lata i należy mu się ten prysznic i nie jest to mój wyłącznie wymysł.
Po czwarte wszystko w rękach mieszkańców.
Po piąte nie czepiaj się .
Co do polityki nie o taką już się ocierałem.
Tyle i aż tyle.
POZDRAWIAM.

Brawa za inicjatywę i brawa za ... jak sam mówisz ignorancję. Lepiej walić w człowieka z armaty i pogrążać go - kimkolwiek by nie był. Lepiej nie starać się pomóc w sprawach ważnych, tylko odwoływać, zmieniać - bo nic nie robi. Jak wspomniał Jaro, jak wielu wcześniej. Zmiany są zawsze dobre, niekoniecznie jednak muszą to być zmiany na stanowiskach, a być może w myśleniu? Jeśli macie pomysły jako grupa inicjatywna dlaczego ich nie sprzedacie komuś? Dlaczego sami nie możecie posłużyć radą i pomocą w kwestiach rozwoju miasta? Jeśli odpowiedzią na to pytanie jest - zmiana burmistrza zaowocuje takowymi zmianami - to proszę daruj sobie, bo widzę tylko i wyłącznie pieniactwo.
Dlaczego w tym mieście i kraju, zamiast konstruktywnej rozmowy prowadzącej do działania, cały czas odwołujemy, wybieramy.
Referendum jest w chwili obecnej tak potrzebne jak świni siodło. Chyba, że ma być jedynie bodźcem, który poprowadzi do aktywacji władz i konkretnego działania.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

szpileczka pisze:
Referendum jest w chwili obecnej tak potrzebne jak świni siodło.
Referendum?
To nie tutaj.
Pozdrawiam.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Chciałeś dyskutować na temat jakże istotnego referendum, a ucinasz temat. A łe.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

szpileczka - czytasz uwaznie forum? Wiesz,ze jest po to zalozony osobny temat?
Niepotrzebnie zasmiecasz ten watek.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Referendum?
To nie tutaj.
Cytuj:
Niepotrzebnie zasmiecasz ten watek

już tutaj i nie ma kar za śmiecenie :grin:

Tytuł:
VIP
VIP

ze strony głównej:

Pierwsze zarzuty dla Gronicza

Inicjatorzy referendum opublikowali pierwszą część zarzutów stawianych burmistrzowi, ten jednak przyjmuje wyzwanie i wytacza swoją linię obrony. Kto wygra pierwsze starcie na argumenty ? Jako pierwszą publikujemy pełną treść komunikatu inicjatorów referendum o odwołanie Burmistrza Rafała Gronicza. Zaraz poniżej tekst znajduje się tekst Burmistrza traktujący o tym, co się dotychczas udało zrobić w mieście.

======
Grupa inicjatywna:
======
Cytuj:
1.Brak realizacji obietnic wyborczych przez BURMISTRZA GRONICZA - oszukanie wyborców.
Treść ulotki wyborczej RAFAŁA GRONICZA tzw. koncert niespełnionych pobożnych życzeń:

-podniesienie jakości kształcenia dzieci i młodzieży oraz modernizacja bazy szkolnej,
-stworzenie centrum Zgorzelca z rozwiniętą funkcją handlowo – usługową,
-bezpłatny Internet dla mieszkańców Zgorzelca,
-połączenie gminy miejskiej i wiejskiej w jeden organizm administracyjny,
-podniesienie bezpieczeństwa mieszkańców poprzez monitoring głównych ulic i parków,
-podniesienie jakości leczenia w szpitalu i placówkach podstawowej opieki zdrowotnej,
-utworzenie terenów zielonych, które wraz z istniejącymi parkami staną się atrakcjami turystycznymi Zgorzelca,
-zadbanie o cmentarz komunalny w Zgorzelcu, który wymaga renowacji, nowych terenów, a w chwili obecnej także uporządkowania,
-uzdrowienie sportu masowego w Zgorzelcu poprzez zmianę systemu finansowania stowarzyszeń i instytucji sportowych oraz budowę przyszkolnych boisk, jako podstawowego miejsca rozwoju sportowego młodzieży,
-budowa nowoczesnej hali widowiskowo-kinowej, niezbędnego dla Zgorzelca obiektu kulturalnego, w którym miejsce znajdzie także biblioteka miejska oraz centrum informacji kulturalnej,
-pomoc w rozwiązywaniu problemów, z jakimi borykają się wspólnoty mieszkaniowe,
-dynamiczna promocja Zgorzelca jako element spójnej polityki miasta w zakresie pozyskiwania inwestorów.

2.Obsadzanie przez BURMISTRZA GRONICZA spółek miejskich kolegami i rodzinami kolesiów.

3.Marnotrawienie przez BURMISTRZA GRONICZA pieniędzy podatników poprzez niewłaściwe ich wydawanie np.:
- remont swojego gabinetu za ponad 51 tyś. złotych (poprzednik pozostawił gabinet świeżo po remoncie),
-zakup nowego auta.

4.Likwidacja przez BURMISTRZA GRONICZA Festiwalu Piosenki Greckiej istniejącego od 10 lat, będącego znakomitą promocją miasta i stanowiącego wspaniałą rozrywkę dla mieszkańców.

5.Podwyższanie podatków.
-opłata za wodę i ścieki,
-opłata za posiadanie psów,
-podatek od nieruchomości,
-opłata za wywóz śmieci,
-opłata za świadczenia przedszkolne,
- oraz wszystkie inne będące w gestii Urzędu Miasta.

6.Nieudolność w pozyskiwaniu środków unijnych.

7.Brak realizacji komunalnego budownictwa mieszkaniowego w tym budowy mieszkań socjalnych pomimo ustawowego obowiązku miasta.

=============

=========
Burmistrz Rafał Gronicz:
=========

Cytuj:
Młodsza młodzież często zadawała mi pytanie, czy dla niej powstanie w Zgorzelcu miejsce, w którym będzie mogła się bawić i spotykać. Z myślą o potrzebach tej grupy planuję wybudowanie w Parku im. Błachańca, w przyszłym roku, dużego placu przeznaczonego dla dzieci i młodzieży pomiędzy 6 a 15 rokiem życia. Będzie to koncepcja autorska, przygotowana na zamówienie, która zaistnieje tylko w Zgorzelcu. Plac ma przypominać Wioskę Trolli znajdującą się niedaleko Görlitz (na trasie w stronę Deschki). Możliwe, że w Zgorzelcu będzie to bardziej Wioska Słowiańska, ale jeszcze trochę za wcześnie na tak dokładne wytyczne. Z wiedzy, którą posiadam wynika, że niemiecki partner przedsięwzięcia jest już na etapie posiadania dosyć zaawansowanej dokumentacji, dlatego całkiem możliwe, że podłączymy się pod jego projekt.

Udało się ruszyć sprawę obwodnicy dzięki czemu prace mają się już ku końcowi. Na ulicę Cmentarną wkrótce powróci zatem spokój, chociaż wiem też, że mieszkańcy nie do końca o takim spokoju myśleli. Będę interweniował w sprawie ekranów ochronnych, których montaż się opóźnia powodując dyskomfort i irytację mieszkańców.

Jeszcze niedawno zagrożona likwidacją spółka MPGK ograniczyła straty. Kupiono nowy sprzęt w postaci dwu nowoczesnych śmieciarek i firma „stanęła na nogi”. Dzięki temu o żadnej likwidacji nie ma już mowy i uratowano 100 miejsc pracy. Zdaję sobie sprawę, że poprawy wymagają jeszcze pewne elementy funkcjonowania spółki. W najbliższym czasie przedsiębiorstwo planuje zakup nowoczesnego samochodu-zamiatarki, dzięki czemu Spółka rozszerzy swoją ofertę i poprawi jakość świadczonych przez siebie usług.

Zakład Energetyki Cieplnej zdobył dofinansowanie zewnętrzne na modernizację sieci ciepłowniczej i instalację odpylania. Jest to już druga dotacja w ciągu niespełna dwóch lat jaką udało się pozyskać. Tym razem jest to niebagatelna kwota ponad 2 mln. Euro. Dzięki temu, już niebawem powietrze, którym oddychamy będzie czystsze, a nasza ciepłownia będzie jedną z najbardziej ekologicznych w Polsce.

W szkołach przeprowadzono niezbędne remonty dachów i sal sportowych, dzięki czemu przez następnych kilkanaście lat nie będzie konieczności wracania do tego tematu. Cały czas trwają tam także remonty bieżące finansowane przez miasto, kontynuowana jest wymiana stolarki okiennej i drzwiowej.

Udało się wykonać szeroko zakrojoną akcję budowy nowych i remonty placów zabaw. Chociaż to dopiero pierwszy etap prac w tym zakresie, cieszą mnie sygnały płynące od rodziców, którzy mają, wreszcie, gdzie wyjść ze swoimi pociechami.

Dobre relacje Urzędu Miasta z inwestorami przyczyniły się pośrednio do uruchomienia prac na Przedmieściu Nyskim. To dobra wiadomość, która oznacza, że już niebawem powstaną tam eleganckie kamienice i Plac Pocztowy, na który tak bardzo czekamy.

Cieszy mnie również to, że po wielu latach udało się pozyskać inwestora dla dworca Zgorzelec Miasto. Dzięki temu, już niebawem ta część miasta zmieni swój wizerunek i zacznie być ładnym zakątkiem.

Dumny jestem z tego, że udało się w tak krótkim czasie wypromować Zgorzelec pod względem kulturalnym. Nasze JAKUBY przyciągają tysiące ludzi. Przypomnę, że w tym roku, podczas trwania tej imprezy, odwiedziło nas i sąsiednie Gorlitz prawie 500 000 osób.
Jest to duży sukces. Zgorzelec zaczął być postrzegany jako miejsce ciekawych wydarzeń, miejsce które warto odwiedzić. Impreza została ponadto umieszczona w programie obchodów Dni Dolnego Śląska zyskując w ten sposób ponadregionalną rangę.

Tytuł:
VIP
VIP

Chyba zmienię nieco swój stosunek do referendum. Nie, żebym już był za zmianą burmistrza, ale skoro referendziarze spowodowali, że jakieś wyjaśnienia i aktualny obraz sytuacji w mieście popłynął do ludzi, to daję małego plusa za spowodowanie tej zmiany :grin:
Cytuj:
Dumny jestem z tego, że udało się w tak krótkim czasie wypromować Zgorzelec pod względem kulturalnym. Nasze JAKUBY przyciągają tysiące ludzi. Przypomnę, że w tym roku, podczas trwania tej imprezy, odwiedziło nas i sąsiednie Gorlitz prawie 500 000 osób.
Obawiam się, że nieco inaczej rozumiemy pojęcie 'kultura' :cry: . Oczywiście, Jakuby dostały się we właściwe ręce, ale czy to zasługa Burmistrza? I kultura, to nie tylko i wyłacznie Jakuby, dobrze o tym pamietać.

Tytuł:
obserwator
obserwator

aleksander pisze:
Zakład Energetyki Cieplnej zdobył dofinansowanie zewnętrzne na modernizację sieci ciepłowniczej i instalację odpylania

Warto podkreślić Zakład zdobył a to miało byc co zrobił burmistrz :D
Po za tym oprócz szczyceniem się placami zabaw nic nadzwyczajnego:D
Zdaje się ze obiecywał wiele wiecęj ;/

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Odpowiedz burmistrza na pierwsze zarzuty jest tak słaba że to wstyd kto mu to napisał.
Iluzją ludzi nie oszukasz.
W radiu Wrocław słyszałem sondę z ulic Zgorzelca, bodajże na 6 pytanych, 5 mówiło krytycznie o burmistrzu.Niech nikt zaraz nie pisze że to sfabrykowane.I to jest cała prawda.Ja mam osobisty konflikt z Groniczem więc mogę być niemiarodajny.Ale to co słyszę od petentów
urzędu, i od wielu mieszkańców to nie napawa optymizmem.Ale środowisko Gronicza poklepuje go po plecach.Obudżcie się ludzie.Mamy przykłady z lat poprzednich że wielu było nie do usunięcia i tak obudzili się w........:smt021 :smt021 :smt021
Nikos

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Tak sobie myślę, że jak nikt w całej grupie inicjatywnej nie wie jak w języku polskim skraca się słowo "tysiąc", to jest to raczej grupa specjalnej troski.

Z drugiej strony, Aleks: nie da się "wytoczyć linii obrony". Po prostu się nie da.

Tytuł:
obserwator
obserwator

mrbyte pisze:
Tak sobie myślę, że jak nikt w całej grupie inicjatywnej nie wie jak w języku polskim skraca się słowo "tysiąc", to jest to raczej grupa specjalnej troski.

Dajcie już spokój, jak widać każdemu zdarza się popełniać błędy... powróćmy to tematu na temat odwołania burmistrza a nie błędów pisarskich...

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Asafa pisze:
Dajcie już spokój, jak widać każdemu zdarza się popełniać błędy... powróćmy to tematu na temat odwołania burmistrza a nie błędów pisarskich...

Nie bagatelizowałbym akurat tego faktu - też mnie to razi akurat. Tym bardziej , że chyba ktoś jeszcze ten materiał przed puszczeniem w świat przeglądał...

A Burmistrz kiepsko się marketingowo sprzedaje jakoś ;)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Proszę nie odbierajcie mnie jako obrońcę BM, ale z uporem maniaka pytam szefa grupy inicjatywnej - o co kaman? Czy chodzi wyłącznie o odwołanie? Czy chodzi o osobiste wspięcie się na wyżyny (czytaj: wejście na salony)? Czy ma to być coś w rodzaju: trzeba odwołać, a później się zobaczy? Dla mnie każda z tych opcji niestety nie napawa mnie optymizmem związanym z odwołaniem. Czy wy w tej swojej grupie inicjatywnej zastanowiliście się nad tym do czego dążycie. Przecież naturalną rzeczą jest tak na prawdę, że BM do tej pory zajmował się schedą po swoim poprzedniku. Czy tak bardzo BM zaszedł wam-inicjatorom za skórę, że chcecie Go odwołać? A gdzie szansa na dokonanie czegokolwiek, co będzie od początku do końca pomysłem i wykonaniem tegoż BM? Czy te boiska przyszkolne i place zabaw nie są tego (dobrego) początkiem? Mam nadzieję, że jesteście (inicjatorzy) dorosłymi ludźmi, którzy wiedzą, że wszystkiego na raz nie da się zrobić. Śmieszy mnie natomiast postawa szefa inicjatorów, nijakiego Grzegorza S., który będąc radnym we wcześniejszych latach nie może pochwalić się tak na prawdę żadnym dokonaniem na rzecz społeczeństwa, mimo tego, że pobierał diety jako radny. Bynajmniej ja o takich dokonaniach tego Pana nie słyszałem. Dla mnie działalność tego człowieka to jedno wielkie bicie piany i populistyczna paplanina, która tak naprawdę do niczego nie prowadzi poza pozbawieniem władzy osoby, która akurat piastuje (z woli wyborców) urząd Burmistrza. Zastanówmy się tak na chłodno czy naprawdę BM jest aż tak złym człowiekiem, że nie należy dać Mu szansy na dokończenie kadencji i wtedy rozliczenie Go wobec danych wcześniej obietnic. Czy inicjatorzy referendum byliby w stanie spełnić wszystkie obietnice wyborcze w dwa lata? A co robiliby przez kolejne dwa? Jestem zwolennikiem zdania, które często wypowiada moja żona, że świat należy zacząć naprawiać od siebie samego. Przecież nawet po odwołaniu obecnego BM-nikt nic nie wskóra przez kolejne dwa lata, bo zanim się rozwinie, to nadejdą wybory i będzie myślał wyłącznie w kategoriach pozostania u steru, a nie dobra mieszkańców, a jego działania skupią się na stworzeniu na tyle dobrej kiełbasy wyborczej, aby nakarmieni nią wyborcy głosowali wyłącznie na niego, a nie na poprawie życia mieszkańców Zgorzelca. Dajmy więc szansę RG dokończyć to co zaczął i rozliczmy Go w czasie do tego odpowiednim. Nie znam się na polityce, ale obserwując to co się dzieje odnoszę wrażenie, że naszemu społeczeństwu brakuje cierpliwości, a wichrzyciele tylko na to czekają i próbują wykorzystać sytuację dla własnych nierzadko nieprzemyślanych pomysłów. Nie jestem zwolennikiem żadnego ugrupowania politycznego w kraju, a tym bardziej w naszym mieście, ale sądzę, że pomysł z referendum nie zrodził się w głowach jego inicjatorów teraz, ale powstał w chwili poznania wyników wyborów dwa lata temu, kiedy dostrzegli swoją niewątpliwą porażkę. Enter.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

grengo pisze:
Proszę nie odbierajcie mnie jako obrońcę BM, ale

ON jest taki wspaniały.
:smt030 Grengo otrząśnij się. Nie wypisuj bzdur. Co znaczy z uporem maniaka kiedy pytasz mnie po raz pierwszy. Masz rację zajmował się schedą po poprzedniku-remontował gabinet. Co do szansy na dokonanie czegoś-Hitler też ją dostał a co z tego wyszło wszyscy wiemy. Nie zwracaj się do mnie Grzegorz S bo swojego nazwiska się nie wstydzę. Co do sprawowania mandatu radnego w kadencji 1998-2002 zrobiłem tyle ile można było będąc w opozycji. Posiadam wszelkie dokumenty i mogę pokazać jaką pracę wykonałem.
Co do bicia piany i populistycznej paplaniny to waż słowa bo za pomówienia odpowiadamy w trybie wyborczym.
I jeszcze jedno przeczytaj dokładnie swój tekst.
Nie wiem czy to można nazwać mianem paplaniny.
To zwykłe brednie.
Jest 1:1.Proponuję dyskutować bez osobistych wycieczek.
POZDRAWIAM :smt023

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.