Mamy tylko jeden Turów Zgorzelec i tylko jeden klub kibica dlatego każdy komu zależy na niezapomnianych widowiskach koszykarskich w Zgorzelcu ma prawo wypowiedzieć się na temat ... ale ważne jest by były to głosy konstruktywne i w ten sposób proszę przyjąć moje poniższe uwagi:
1. "Szły mróweczki przez ..." - to piosnka dawno temu używana na hali przy Maratońskiej przez kibiców śp. Spartakusa Jelenia Góra na którą kibice Turowa z ówczesnego klubu kibica reagowali z politowaniem wyciągając swoje paluchy wskazujące w kierunku "zaprzyjaźnionych" kibiców śp. Spartakusa i radośnie bujając się skandowali z żartobliwą przekorą : mróweczki, mróweczki, mróweczki...
Dzisiaj ten bezsensowny tekst jest śpiewany przez obecny klub kibica z wielkim zaangażowaniem tak jakby to był hymn naszych kibiców... przy nim o dziwo! większość członków KK naprawdę zdziera gardła...
Równie dobrze można śpiewać też bezsensowny tekst:
"Wstań, powiedz nie jestem sam
I nigdy więcej już nikt nie powie
Sępie miłości, nie kochasz..."
Oba teksty nadają jednak raczej na pozytywkę do zniczy...
2. Pierwsza kwarta meczu z Polonią, na parkiecie w drużynie Turowa czterech Polaków ... a na sektorze klubu kibica 1/3 skanduje: defense! defense! defense!... /do kogo się pytam? jeżeli będzie bronił tylko jeden zawodnik to my nigdy nie wygramy!?
![]:->](./images/smilies/077.gif)
/ W tym czasie kolejna 1/3 klubu kibica gwiżdże i buczy zagłuszając tych pierwszych...

... Jedynie kolejna... już trzecia grupa kibiców zachowuje umiar i stojąc /o dziwo!/ trzyma ręce założone nad brzuchami jak pozująca do zdjęcia przed meczem drużyna piłkarzy... ot i cały obraz organizacji dopingu...
3.Plusy za to, że coraz większa ilość kibiców podnosi swoje szaliki podczas śpiewania : "czarno-zielone to barwy niezwyciężone.."
4. Plus za przyśpiewkę:" ... każdy kibic o tym wie, że zielona armia ta, to kibice Turowa... "wpadło mi to w ucho i mimo porażki do dzisiaj podtrzymuje na duchu...